Huawei Mate 30 Pro – Част 2

И така, дойде времето за Част 2 от нашата статия (от 2 части) на тема Huawei Mate 30 Pro. Ако все още не сте видяли Част 1, съветваме ви да прочетете първо нея. Mate 30 Pro е един смартфон, който малко след неговият официален анонс (преди няколко месеца) многократно бе споменаван като “невероятен смартфон, който няма да си закупите”. За сметка на това, обаче, много хора поредпочетоха другата крайност – да си го купят. Дори бройките в България, макар и много ограничени, бяха разпродадени за само няколко дни. Ясно е, че основателна причина е налице.

В своята същност Mate 30 Pro следва идеята, с която бе започната продуктовата серия Huawei Mate, още от Mate 10 Pro – да усавършенства всичко онова, което вече видяхме в модела P-Series Pro, а през 2019 година това бе P30 Pro. Още от сега мога да ви кажа, че Mate 30 Pro не е създаден, за да ви накара да смените P30 Pro с Mate 30 Pro (не, че на някои фенове все пак много ще им се прииска). Със сигурност, обаче, може да ви накара да смените доста други модели апарати (включително и такива на Huawei) именно с него.

Huawei Mate 30 Pro е ангажиран да ни покаже всичко онова, на което Huawei бяха способни през есента на миналата година. Още с дисплея това е видно – 6.53″ дисплей OLED, покрит със защита Gorilla Glass 6. Дисплеят не е просто тип “edge”, той е Horizon Display. Основният чипсет е Kirin 990 (версия Mate 30 Pro 5G е с Kirin 990 5G), подобрена версия на Kirin 980, като може да разчита на два варианта комбиниране на оперативна памет и потребителска такава (UFS 3.0) – 8GB/128GB или 8GB/256GB. Налице е опция за разширяване на мястото за съхранение на данни чрез Nano Memory (собствената разработка на Huawei). Четворната камера е налице, като се разчита на основен сензор 40MP RYYB (познат вече от P30 Pro), допълнен от 40MP ultra-wide, както и 8MP камера с поддръжка на 3х оптичен и 5х хибриден зуум.

Huawei Mate 30 Pro се захранва от батерия с капацитет 4500 mAh и работи под управлението на Android 10.

 

..:Технически характеристики на Huawei Mate 30 Pro:..

 • Чипсет – HiSilicon Kirin 990
 • Процесорна архитектура – Cortex-A76 + Cortex-A55
 • Процесорни ядра – осем ядра, работна честота 2x 2.86 GHz Cortex-A76 + 2x 2.1 GHz Cortex-A76 + 4x 1.86 GHz Cortex-A55
 • Графичен домейн – Mali-G76 MP16
 • Дисплей: 6.53″ OLED “Horizon Display”, 2400 x 1176 пиксела, 410 dpi
 • Оперативна памет: 8 GB.
 • Потребителска памет: 256GB
 • Поддръжка на Wi-Fi 802.11b/g/n/ac (2.4 GHz + 5 GHz), Wi-Fi Direct, Wi-Fi Hot-Spot
 • Поддръжка на Bluetooth 5.1
 • Поддръжка на GPS, A-GPS
 • 2G свързване: GSM GPRS/EDGE 900 MHz/1800 MHz/1900 MHz
 • 3G свързване: HSPA, 42MBits
 • LTE свързване: LTE-А Cat. 21
 • Основна камера: 40 MP wide (f/1.6) PDAF+OIS; 40MP ultrawide (f/1.8) PDAF; 8MP telephoto (f/2.4) PDAF+OIS, 3x optical zoom; ToF
 • Лицева камера: 32MP wide, f/2.0 + ToF
 • Батерия: Li-Polymer 4500 mAh
 • Операционна система: Android 10, EMUI 10
 • Физически размери: 158.1мм х 73.1мм х 8.8мм
 • Тегло: 198гр.
 • Особености: Horizon Display, gyro, 3x Optical Zoom, 27W wireless charging

 

Окомплектовката включва зарядно тип “Fast Charger” 40W (основно 10V/4A), комплект слушалки (с конектор USB Type-C за директно свързване), кабел USB Type-C, пластмасов-тип прозрачен защитен кейс.

В техническо отношение Huawei Mate 30 Pro предлага и притежава всичко съвременно, от което евентуално бихте имали нужда към момента, като поддръжка на свързаност и ниво на производителност. Високоскоростно LTE+ (4.5G), поддръжка на Wi-Fi ac, Face ID, барометър, безжично и обратно безжично зареждане, висок клас четворна основна камера и т.н. Що се отнася до производителността, тя е от най-бързите към момента, което можете да получите от смартфон. Далеч над необходимото ниво от “достатъчно добре”.

 

Бегъл поглед по фасадата на Huawei Mate 30 Pro

Huawei са се погрижили Mate 30 Pro да изглежда по-различно от P30 Pro още на пръв поглед – няма как да сгрешите единият с другия, освен ако не сте виждали на живо и двата модела. Всичко започва от начина, по който дисплеят Horizon Display обгръща почти изцяло апарата – е, не точно изцяло, задният панел е свободен, но гледайки Mate 30 Pro “от край до край”, дори и да го завъртите леко по вертикала, пред вас ще стои все така само дисплея. Но за Horizon Display ще си говорим след малко.

Скосяването отгоре на дисплея е по-различно от това, което видяхме при P30 Pro – Mate-а е “заделил” около три пъти повече място за различните сензори,Face ID и прочие компоненти, включващи разбира се и лицевата камера. Съвсем очаквано “слушалката” е част от дисплея, така че няма нужда да я търсим. Не случайно имаме почти 95% заетост на площ от страна на дисплея, спрямо цялата предна част на смартфона. Отпред Mate 30 Pro е “от-до” само дисплей.

В горната част на задния панел виждаме четворната основна камера и нейното ново разположение (в смисъл на позиционирането на сензорите). Четирите сензора са разположени върху “платформа”, която на пръв поглед изглежда, че е доста висока (надигната),но това далеч не е така (поставянето на телефона в наличният в окомплектовката кейс изцяло премахва това усещане).

Отдолу апаратът предлага конфигурация, която вече ни е позната от P30 Pro – основен говорител, конектор USB Type-C, основен микрофон и слотът за карти SIM и nano Memory. Отгоре пък виждаме комбинацията от допълнителният микрофон noise cancellation и IR трансмитъра.

Huawei Mate 30 Pro притежава един-единствен физически бутон – това е бутона Power. Какво е станало с бутоните за Volume UP/DOWN ще разберете в частта, в която говорим за дисплея Horizon Display.

Като цяло дизайнът на Huawei Mate 30 Pro демонстрира високо ниво на стил и качество на изработка, един от най-красивите смартфони, които някога сме виждали и имали възможността да използваме.

 

Дисплеят на Huawei Mate 30 Pro

Дойдохме и до толкова споменаваният Horizon Display на Mate 30 Pro. Матрица OLED, 6.53″, извита, плътност на пиксела от 410 dpi. Тези сухи характеристики далеч не могат да ви “покажат” какво реално получавате под формата на дисплей при този смартфон. Мислехме си, че трудно Huawei може да изненада след като видяхме екрана на P30 Pro, но явно сме се заблуждавали. Mate 30 Pro може да претендира с още по-добър дисплей, и то с право. Просто е чудесен. С други думи казано – просто наистина е чудесен.

Матрицата е 6.53″ OLED, като екранът има много подвити краища, слизащи под нивото, което може би сте свикнали да виждате при смартфон с дисплей тип “edge”. Дисплеят буквално обгръща апарата, без да минава към задният панел. Всъщност, бутоните Volume UP и DOWN са част от самият дисплей – двойно потупване отстрани на екрана (в горната му част) така да се каже активира споменатите бутони и можете да увеличавате или намалявате силата на звука или каквото ви интересува към момента. Двойното потупване работи както от лявата страна на дисплея, така и от дясно.

От Huawei са се погрижили да надскочат представянето на дисплея на P30 Pro, поради което можете да сте сигурни, че налице е много висок клас матрица OLED. Въпреки размера от 6.53″ и разделителна способност FullHD+ (по-точно казано 2400 х 1176), наситеността на образа и плътност на пикселите от над 400 dpi гарантират много високо ниво на качество на изображението.

 

 

Камерата на Huawei Mate 30 Pro

С появата на Mate 30 Pro, Huawei направиха някои промени по това, което видяхме няколко месеца по-рано при P30 Pro. Сензорите все така са четири, като основният сензор е все така 40MP f/1.6 RYYB, използван при P30 Pro. Извън него, обаче, “картинката” се променя доста сериозно. Перископната камера вече я няма, като на нейно място виждаме 8MP f/2.4 телефото с 3x зуум, както и 40MP f/1.8 ултра-широкоъгълна. Сензорът 3D ToF завършва споменаването на цялата плеяда.

 

 

По отношение на основния сензор на камерата на Mate 30 Pro имахме доста високи очаквания, особено след като неговият предшественик P30 Pro се представи токова добре, затова и нямаше как да не направим сравнение на снимките на двата смартфона. С известна изненада установихме, че макар разлика да не липсва, то тя е по-скоро пренебрежителна що се отнася до качество на получените цифрови изображения. На практика, като ниво на детайлност на изображението получено от основния сензор на P30 Pro и Mate 30 Pro е много трудно да се забележи повече от съвсем минимална разлика, като разбира се и в двата случая имаме повече от много добър резултат.

Малко по-съществена разлика забелязваме по отношение на наситеността на цветовете в получените сравнителни изображения, където изглежда при P30 Pro имаме малко по-ярки и наситени цветове, но за сметка на това не толкова изпъкващите цветове при Mate 30 Pro са по-близки до реалността. Така или иначе леко намаляване на наситеността или съответно увеличаването ѝ с помощта на редактор за цифрови изображения лесно може да компенсира разликата.

 

(Normal Mode, 40MP)

(Zoom Mode, 3x optical)

(Zoom Mode, 5x Hybrid)

 

По-интересен факт тук е, че при използването на сензорите телефото с оптично увеличение се забелязва точно обратният резултат по отношение на наситеността на цветовете, като тук Mate 30 Pro предлага по-ярки и наситени цветове.

Заслужава си да споменем и факта, че понякога получените снимки с хибриден 5x зуум при Mate 30 Pro изглеждаха по-добре от същите направени с оптично увеличение 5x с перископната камера на P30 Pro. Това изглежда е в резултат на по-добра софтуерна обработка при 3x оптичен зуум за постигане на хибриден 5x, като това се забелязва по-често при направата на снимки при по-слаба осветеност на околната среда. При снимане на открито през деня все пак оптичното 5x приближение успява да се справи по-добре, освен ако разбира се не ви е трепнала ръката в най-неподходящият момент и оптичната стабилизация не е успяла да компенсира достатъчно добре. Все пак не забравяйте, че при по-голямо оптично увеличение, дори и със стабилизация, движението на смартфона при снимане се усеща повече.

Бърз поглед и към RAW режима на снимане наличен при използването на Pro режим на фотография, който може да е интересен за хората търсещи оптимално качество на снимките, направени със смартфон. Имайте предвид, че активирането на RAW режим на снимане не означава, че няма да получите и обикновена JPEG снимка, която веднага може да споделите или изпратите. RAW изображението е в допълнителен файл, като то изисква минаването през фоторедактор с цел да се извади повече визуална информация или да се промени визията на поученото изображение с минимална загуба на качество в образа. Както може да видите в сравнителните отрязъци от една и съща снимка в JPEG и RAW режим, при “суровото” изображение имаме повече детайл и рязкост, но и повече цифров шум. Именно корекцията на цифровия шум в JPEG изображението обикновено води до загуба на острота и детайл в определени зони, но като цяло “пипането” по JPEG изображението от страна на софтуера на Huawei не е толкова агресивно и не води до “замазването” на картината до степен, че да прилича на нарисувана с боя, както сме виждали при някои други конкурентни марки.

Подобно на снимането при добра осветеност през деня, така и вечерните снимки с Mate 30 Pro са много добри, даже бихме казали че тук обикновено имаме дори още по-впечатляващи резултати, отколкото при снимане през деня. В сравнение с P30 Pro отново няма съществена разлика в резултатите по отношение на качеството, както при обикновения Photo режим, така и при Night режима на снимане. Много важно е да споменем, че при Mate 30 Pro не е необходимо задължително да снимате в специалния нощен режим, тъй като дори в обикновен фото режим резултатите в над 90% от случаите са много добри при слаба осветеност.

Горе – режим на снимане Normal; Долу – режим на снимане Night

Идеята на специализирания нощен режим е най-вече да извади повече детайл в по-светлите и в по-тъмните участъци на сцената и резултатите тук са наистина видими. Нашият съвет е първо да снимате в нормален режим и ако ви липсва детайлност в полученото изображение или ви е по-тъмно от желаното тогава да повторите и в Night режим, а не директно да преминете в нощния режим и да прескочите да направите снимка в нормалния Photo режим. Разбира се дори в нощен режим не очаквайте чудеса при липсата на каквато и да е светлина, необходимо е да има поне малко, макар и супер бледа и далечна, за да може все пак да се види нещо на получената снимка.

Една интересна особеност на основната задна камера, която по-скоро е свързана с нейното позициониране, отколкото с оптиката или самия сензор е възможността да имате проблем при използване на гимбал за снимане с допълнителна стабилизация. Изместването на камерата по към центъра на корпуса може да доведе до появата в кадър на част от стабилизиращия гимбал при това не само във фото, но и във видео режим, както може да видите на снимката по-горе (част от единия мотор на гимбала влиза в кадър отдясно).

 

Батерията на Huawei Mate 30 Pro

Какво по-важно от възможностите на батерията и времето на автономна работа при един смартфон от висок клас, нали така? Е, със сигурност поне някои от вас си мислят точно това, а когато става дума за високопроизводително мобилно устройство, много потребители си мислят, че бързината е за сметка на времето между две зареждания. И в доста случаи биха били напълно прави. В случаят на Mate 30 Pro, обаче, изненадата беше голяма. Е, най-малкото за нас, а предполагам и за много от вас.

Апаратът разполага с батерия 4500 mAh Li-Pol, която ако направим бързо сравнение с P30 Pro, е само с 300mAh повече. Предвид резултатът на P30 Pro в тестът Battery 2.0 на PCMark for Android, постигнатото от Mate 30 Pro наистина е голяма изненада… голяма приятна изненада.

Резултат от над 20 часа в PCMark Battery 2.0 досега не бяхме виждали, особено от висок клас смартфон. Имайте предвид, че подобен резултат общо взето гарантира поне 2 дни време на автономна работа (почти сме сигурни, че при масовият потребител ще издържи дори 3 дни), дори и да сте над средното ниво на активност в работата със смартфона при един 14-часов  “активен” ден (т.е. часовете, в които е по-вероятно да използвате смартфона си). При опити от наша страна за по-интензивна употреба (повечко геймплей, видеа в YouTube и музика), Mate 30 Pro съумява да издържи почти до края на вторият ден.

 

Субективни впечатления от Huawei Mate 30 Pro

Стигнахме и до момента, в който ще споделим нашите лични и директни впечатления от използването на Mate 30 Pro през последните 20 дни. Имайте предвид, че няма да коментираме софтуерната страна на нещата, включително и GAPPS и т.н., защото нашите разбирания доведоха до “почти” мигновенното “оптимизиране” на апарата (след като 2-3 дни го използвахме в стандартната му конфигурация, за да можем да проверим кои приложения работят без GMS, и кои нямат проблем) чрез инсталация на Google Mobile Framework и Google Mobile Services и привеждането му в режим “пълнофункционален Google APPS”. След това Mate 30 Pro се държеше както всеки други “нормален” Android-ориентиран смартфон, работещ под Android 10. Сложихме кавички на думата нормален, защото според нас един нормален смартфон, работещ под Android OS, не изисква задължително наличието на GAPPS – това е изцяло потребителско-ориентирано субективно условие.

Все пак, ако трябва да кажем 2-3 думи на тема “Какво да правим без GAPPS?” и как ние използвахме апарата (в рамките на споменатите 2-3 дни) – първоначално човек наистина изпитва нуждата да види Google Play Store, например, но след като бързо се усетите и стартирате Huawei AppGallery и започнете да търсите приложенията, от които имате нужда, пристрастеността към Play Store изведнъж започва да избледнява. Ако сте клонирали старият си апарат към Mate 30 Pro, нуждата от Play Store изведнъж става доста имагинерна. Факт е, че невъзможността да стартираме HBO Go е в някаква степен проблем, но личните ни очаквания са в най-скоро време Huawei да се занимае и с тези специфични ситуации. Извън тях, особено след като доста бързо си подкарахме Gmail през приложението Huawei Mail, GMS и Play Store са неща, които можем много бързо да забравим.

Някой би ни попитал – ако е толкова лесно да свикнете с HMS и Huawei AppGallery, защо тогава сме “оптимизирали” Mate 30 Pro до пълноценна работа с GMS и Google Play Store? отговорът е много лесен и директен – ами нарочно…. най-малкото искаме все повече хора да са наясно, че “варианти има”, а и липсата на GMS и Play Store е по-скоро психологичен проблем, отколкото някаква реална пречка за използване на смартфона както му се иска на конкретният потребител. Наясно сме, че е възможно да има някои спънки, с някои приложения, но това е до време – Huawei правят всичко възможно тези “спънки” да бъдат преодолени в най-кратък срок.

Нооооо…. стига толкова за софтуера, да погледнем към самият Mate 30 Pro и нашите впечатления. Тук, може би, ще сме по-кратки от друг път, защото Mate 30 Pro може много лесно да бъде определен на база на цялостното му представяне, като това да важи в 95%+ и за различните му “подсистеми” – дисплей, SoC, производителност, камера, батерия, дизайн. Каквото и да кажем за самият апарат като цяло, важи конкретно и за някоя от изброените – всичко е на максимално високо ниво, с максимална производителност и потребителско усещане. Факт е, че супер извитият дисплей може да не се хареса на някои от вас, но е въпрос на свикване т.е. да привикнете към тази специфичност и да спре да ви прави впечатление.

Huawei Mate 30 Pro особено много ни допадна с уникалният си дисплей, с много добрата си основна камера и супер доброто представяне при снимки Zoom, като съвсем откровенно казано, както 3х Optical така и 5x Hybrid ни хареса повече от това, което 5x Optical ни предлага при P30 Pro… А може би е въпрос на софтуерна корекция? Хмммм, ще видим в най-скоро време. Наред с това батерията се представи уникално, това май ще ни е трудно да спрем да го споменаваме.

В заключение

Няма спор, че Huawei Mate 30 Pro е един чудесен смартфон. Няма спор, че “ловът на вещици” от страна на американското правителство доведе до доста по-ограниченото разпространение на Mate 30 Pro извън пределите на Китай. Предвид сериозното развитие на Huawei Mobile Services (HMS) и Huawei AppGallery, ние поне бихме желали да си представим, че от “невероятен смартфон, който няма да си закупите”, след като прочетете Част 1 и Част 2 от нашите виждания на тема Mate 30 Pro, някои от вас вече ще гледат на този апарат като на “невероятен смартфон, който може би ще си купите”. За това, последното, причините са много.

Несъмнено, “die hard” феновете на Google APPS (които не желаят да “отключат” апарата до пълна функционалност на Google Mobile Services) ще им е доста трудно да направят този преход, макар и за някои от приложенията вече да е налице начин да бъдат използвани – например Maps, Gmail. Липсата на Google Play Store реално не е липса – възможност да си изтеглите (голяма част от) вашите любими приложения е налице чрез Huawei AppGallery (която общност се попълва с нови и нови приложения ежедневно), или пък допълнително приложение, като APKPure. Налице е опцията и да направите клониране (Huawei Phone Clone) на вашият стар смартфон към Mate 30 Pro – лесна задача, и доста бърза, ако старият ви апарат разполага с по-бърза версия на Wi-Fi. Клонирането пък от “стар” телефон Huawei почти със сигурност гарантира безболезнено прехвърляне на цялата база от приложения и прочие върху новият апарат, така че що се отнася до използваните от вас приложения, те бързо ще станат част и от новият ви Mate 30 Pro.

Ако не сте от хората, активни ползватели на приложенията на Google, за вас ситуацията няма да се промени особено. След ефективно клониране на старият апарат върху новия, почти цялата функционалност ще се е запазила. Ще ви се наложи да преинсталирате някое и друго приложение, но това се случва за секунди. А в Huawei AppGallery (или пък APKPure) ще можете да намерите голяма част от използваните от вас приложения, както и много други нови.

Ако сте от хората, които гледат по-авантюристично на нещата и имат желание да “отключат” своят Mate 30 Pro до пълноценна функционалност Google Mobile Services и Google Play Store, за вас нищо няма да се промени – Mate 30 Pro изглежда и се държи като един пълнофункционален смартфон с Android 10. Тук е моментът да отбележим, че към момента никой не може да ви гарантира 100% ниво на сигурност след това отключване, така че ако използвате приложения за активно банкиране (при пасивното банкиране проблеми няма) или пък Google Pay, трябва да сте напълно наясно с това, което правите. Към момента няма данни за злоупотреби след “отключване” на хилядите Mate 30 Pro, продадени в световен мащаб и “сдобили” се с GMS и Play Store.

Що се отнася до самият Mate 30 Pro, както вече споменахме на няколко пъти в този материал, това наистина е чудесен смартфон. Дисплей (особено дисплея!), дизайн, камера, производителност, издръжливост на батерията – постоянно върхово представяне по всички показатели. Това е смартфон, който е с цена от около 2000лв и смеем да кажем, че е един от малкото апарати, предвид актуалната ситуация с ценообразуването при мобилните телефони, който да може спокойно да защити своята цена (за сметка на някои негови конкуренти, при които това не е точно така).


One thought on “Huawei Mate 30 Pro – Част 2

 • 12.03.2020 at 16:24
  Permalink

  Страхотно ревю и страхотен телефон! Благодарим за подробната информация :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *