Huawei P40 Pro – Първи впечатления

Кога беше Нова Година 2020, кога стана 26-ти март и дойде време да видим официалният анонс на смартфоните Huawei P40-Series. Времето определено лети. Последната почти 1 година не беше лека за китайската компания предвид ситуацията със САЩ, Google и т.н. Няма да отваряме този въпрос отново, а по-скоро ще се съсредоточим върху факта, че Huawei P40 Pro е вече реалност! Апаратът бе анонсиран преди малко, съвсем официално (макар и на интернет прес конференция), заедно с неговият “по-малък брат” Huawei P40, както и новият “голям батко” в продуктовата линия – P40 Pro+. С последният ще ви срещнем надявам се много скоро, а сега ще ви запознаем с нашите първи впечатления от P40 Pro, за който определено можем да кажем, че се появява във време, когато трябва да се бори не само с конкуренцията, но и с човешката нагласа и психология (добре де, споменаваме косвено ситуацията с Google APPS).

Такааааа…. ето го Huawei P40 Pro. Наследника на P30 Pro (който демонстрира недвусмислено, че през 2019 година Huawei диктуваха нещата при високият клас мобилни апарати), наследника на една чудесна моделна линия смартфони, от който се очаква да надгради представянето на миналогодишните флагмани, че и дори да надскочи Mate 30 Pro. Това, последното, може би е повече работа на Mate 40 Pro, но предвид състоялият се преди малко анонс на P40-Series, всички фенове на марката са насочили вниманието си именно към P40 Pro и неговите възможности и представяне. За новият Pro модел можем да кажем нещо в стил “индиански хумор” – много дисплей, малко рамка.

На пръв поглед P40 Pro веднага привлича внимание със своят “четворно” извит дизайн – освен очакваното извиване на дисплея от двете страни, нещо подобно е налице и в горната и долната част на екрана (на снимката по-горе се вижда доста добре). Впрочем, ако използвате стандартният кейс TPU, тези извивания се “притъпяват” донякъде, което може би ще се хареса доста на тези от вас, които не са най-големите привърженици на идеята “edge”. Все още не можем да кажем със сигурност дали удобството при работа се подобрява при наличието на извиване отгоре и отдолу, но определено “swipe”-движението за сваляне на “информационното меню” отгоре е много по-приятно и по-естествено. Ако не използвате екранните навигационни бутони най-долу на дисплея, вероятно swipe-а заместващ ги също ще е много по-удобен. Ние сме малко old school и си харесваме бутоните, макар и да са екранни. Що се отнася до задната част на апарата – да, сходството с Galaxy S20 Ultra е голямо, било то търсено като ефект или не.

 

Четиристранно/четворно извитият дизайн е съчетание от метална рамка, стъклен гръб и, разбира се, самият извит дисплей. P40 Pro определено се усеща малко по-дебел от P30 Pro, както и по-масивна и “плътна” сглобка. И разбира се – по-тежък с няколко грама. Наред с всичко това, P40 Pro изглежда и една идея по-малък от P30 Pro. Донякъде странно, защото реално двата апарата са с една и съща дължина. Въпреки всичко P40 Pro ни предоставя повече видима част на дисплея със своята матрица 6.58″ (при P30 Pro е налице 6.47″).

От хардуерна гледна точка, новият P40 Pro гради всичко върху чипсет Kirin 990 5G (да, поддръжката на 5G е налице), познат ни вече от Mate 30 Pro. Наличната оперативна памет е 8GB, a потребителската е с обем от 256 GB. И тук добавянето на повече гигабайти може да стане само посредством мултимедийна карта от тип Nano Memory (собствен формат на Huawei). Основната камера е “четворна” – главен сензор 50MP “Ultra Vision” RYYB (използва се технология Quad Bayer-тип за 4-в-1 комбиниране на пикселите и създаване на снимки с “размер” 12.5MP), допълнен от 40MP Cine (ultra-wide), както и 12MP “SuperSensing” OIS+AIS телефото с 5х оптичен зуум (10х хибриден) и до 50х максимален зуум. И накрая имаме сензор 3D Depth Sensing. От своя страна батерията е с капацитет 4200 mAh, като се поддържа 40W зарядно устройство. Всичко това работи под Android 10 с Huawei Mobile Services. Налице е и сертификат IP68 за прахо- и водоустойчивост. P40 Pro въвежда и поддръжка на Wi-Fi 6 Plus. А, за малко да забравим едно от най-важните неща при P40 Pro – новият дисплей OLED 6.58″.

Споменахме дисплея на P40 Pro – 6.58″ OLED 90Hz със съотношение 19.8:9 (?!?) и разделителна способност 2640х1200. Добавката “90Hz” изобщо не е случайна – Huawei въвеждат “90Hz” честота на опресняване с модела P40 Pro, като, по желание на клиента винаги можете да изберете и опцията “60 Hz”. Разлика във визуализирането определено има. Подобно на (например) Huawei Nova 5T, и P40 Pro си има вградена в дисплея лицева камера – с два сензора. Основен 32MP и добавка “Depth” за разни ефекти, като например “bokeh”. Последният изпълнява функцията и на сензор за жестове, както и за 3D Face Unlock. “Дупката” в горната част на матрицата, където са поместени сензорите на лицевата камера и т.н. може да бъде “маскирана”, ако подобно “изрязване” не ви допада по някакъв начин. Същото се случва и автоматично в приложения, които не поддържат подобна функционалност (например доста игри). Що се отнася до сензора за пръстови отпечатъци – той отново е вграден в самият дисплей, но на много по-удобна позиция и предлагащ с 30% повече “полезна площ”. И докато сме на темата с вградените в дисплея неща – “слушалката” също е вградена, в горната част на матрицата, както е при P30 Pro и Mate 30 Pro.

Новата матрица OLED е, както се досещате, чудесна. Лесно ни е да сравняваме с екрана на P30 Pro и виждаме някои подобрения. Особено, ако е активиран режим “High Refresh Rate” т.е. 90 Hz. Huawei са успели да надградят “старата матрица” и да ни представят нещо по-добро. Въпреки фактът, че при 90 Hz е налице повишена консумация от дисплея OLED, много от вас вярвам, че ще изберат именно този режим. На нас със сигурност ни допадна веднага.

Разбира се, няма как да пропуснем да кажем няколко думи и за камерата – тук промените са няколко. Първо, и веднага видимо е “camera bump”-а или надигането на целият модул на камерата над нивото на задният капак. Изглежда новостите при перископната камера искат своето, което към момента не може да бъде преодоляно по друг начин… поне засега. Лесно решение на “ситуацията” е използването на кейс – дори стандартният TPU прозрачен кейс “скрива” този визуална особеност на P40 Pro и тя просто спира да ви прави впечатления (ако първоначално е било така).

Новата камера при P40 Pro комбинира четири сензора, като основният е 50MP RYYB (очакванията бяха за 52MP SONY IMX700, но може би P40 Pro не използва същия) Ultra Vision Camera (f/1.9; 1/1.28) сензор, предлагащ 12.5MP снимки с OCTA Phase-Detection AF (PDAF). Налице, съвсем очаквано, е и оптична стабилизация (OIS). Другата интересна част от четворната основна камера е перископната телефото – 12MP (f/3.4) с OIS, предлагаща 5х оптичен зуум, 10х хибриден зуум и до 50х максимален зуум. Широкоъгълната камера е 40MP Cine Camera (f/1.8), а “четворката” се допълва от 3D Depth Sensing модул.

Като цяло си запазваме целият коментар и допълнителна информация за новата четворна камера на P40 Pro за пълното ревю, което вече започнахме да подготвяме за вас. Huawei са въвели някои интересни новости и промени по цялата система на основната камера, поради което оставяме всичко това за по-сериозният материал на тема P40 Pro, придружен разбира се и с богат снимков материал.

Що се отнася до първите фотоси, които можем да ви покажем с новата камера на P40 Pro – потърпете още малко, съвсем скоро ще ви ги представим. Чакането определено ще си заслужава.

Все още нямаме и конкретни резултати от тестовете за време на автономна работа, но и това ще ви представим съвсем скоро. По-обширен анализ за възможностите за работа с наличните 4200 mAh капацитет на батерията ще ви покажем в основният ни материал на тема P40 Pro, където ще обърнем внимание и на това какъв точно спад се получава при работа на дисплея на честота на опресняване от 90 Hz, спрямо стандартните 60 Hz.

Новият Huawei P40 Pro идва екипиран с Android 10 и Huawei Mobile Services, както и основна източник на приложения под формата на собствената AppGallery. Няма отново да отваряме темата с GAPPS и прочие, като по-скоро ще кажем, че ще си направим един своеобразен експеримент, като 10 дни се опитаме да работим изцяло върху платформата на Huawei, без да се опитваме да “добавяме” GMS или някакви други “помощни средства”, които да направят GMS или GAPPS налични на апарата. През тези 10 дни ще проверим до каква степен можем да “съществуваме” (доста преувеличено, всъщност) без тази доста сериозна (за някои хора) зависимост от GMS и GAPPS, какви приложения могат да бъдат инсталирани бързо и лесно, какви алтернативи са налице и прочие.

 

Очаквайте много скоро и нашето пълно и по-задълбочено ревю на тема Huawei P40 Pro, както и (къде без него?!?) на Huawei P40.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *