Samsung Galaxy Watch Active2

На страниците на Mobility.BG сме представяли много модели смартфони на компанията Samsung, но едно нещо винаги ни е убягвало – представянето на нашата гледна точка за едни малко по-различни “умни” продукти на корейският производител. Става дума за Galaxy Watch – умните часовници на Samsung, който далеч не можем да наречем просто часовници, или просто умни часовници. Фитнес гривните отдавна извзеха тази основна функция, която много потребители търсят – устройство, което може да им покаже часа, има биометричен сензор за измерване на пулса, може да покаже колко крачки сте изминали и да направи една бърза (донякъде обоснована) преценка на изгорените калории. В днешни дни не ви трябва умен часовник за подобна ограничена функционалност, можете да си вземете фитнес гривна.

Умните часовници показват следващото ниво, като, разбира се, ви предлагат и усещането и визията на един истински часовник. Дори конвенционалните часовници отдавна не са просто уреди за следене на точен час, какво остава за смарт часовниците, които с визия, дизайн и прочие се опитват да заместят конвенционалните такива.

Сега ще ви представим един такъв смарт часовник, който предлага дори възможност да бъде конфигуриран в режим “само часовник” – този режим ни бе малко странен в началото, но след няколко дни употреба всъщност установихме, че тази опция не е за пренебрегване, като след малко ще стане дума и за това. Samsung Galaxy Watch Active2 е актуалното предложение на Samsung за съвременен смарт часовник с доста интересна и разширена функционалност, възможност за провеждане на разговори, следене на фитнес резултати, и какво ли още не. Част от тези неща са вече доста познати на феновете на този тип устройства, но Watch Active2 добавя и още нещо…

Samsung Galaxy Watch Active2 се предлага в две основни форми – 40мм и 44мм, като втората може да се стори като много по-приемлив и удачен вариант на фона на 46мм Watch Active. Като цяло, Watch Active2 може да бъде “срещнат” както във вариант с LTE, така и само с Bluetooth. Нашата бройка не поддържа LTE (позволява да извършвате разговори през самият часовник без Bluetooth връзка с телефона), но това не пречи да извършвате разговори през Watch Active2, когато той е с активна връзка с вашият смартфон. Наличието на LTE е малко относително като полза, но феновете на сутрешният джогинг, които искат да останат с “телефонна връзка” със света, без да носят в себе си тежкият смартфон, определено ще оценят възможността.

 

Цветовите варианти за размер 44мм са сребърен, черен и “златен” във вариант неръждаема стомата с поддръжка на LTE, докато алуминиевият с поддръжка само на Bluetooth се предлага като “облачно сребристо”, “морско черно” и “розово злато”.

При размер 40мм… поне за момента се предлагат същите варианти.

 

Основни спецификации на Galaxy Watch Active2 (44mm/40mm):

 • Чипсет – Exynos 9110
 • Процесорни ядра – две ядра, работна честота 1.15 GHz
 • Дисплей: 1.4″ SuperAMOLED с разделителна способност 360х360/1.2″ SuperAMOLED с разделителна способност 360х360; защитно покрития Gorilla Glass DX
 • Оперативна памет: 1.5GB за модификация LTE; 768MB за модификация Bluetooth.
 • Потребителска памет: 4 GB
 • Поддръжка на Wi-Fi 802.11b/g/n
 • Поддръжка на Bluetooth 5.0
 • Поддръжка на GPS, A-GPS, GLONASS
 • 2G свързване: N/A
 • 3G свързване: N/A
 • LTE свързване: LTE (за версия с поддръжка на LTE)
 • Батерия: Li-Polymer 340 mAh/Li-Polymer 247 mAh
 • Операционна система: Tizen Wearable OS 4.0
 • Физически размери: 44мм х 44мм х 10.9мм/40мм х 40мм х 10.9мм
 • Тегло: 42гр. за 44мм стоманен без каишка; 30гр. за 44мм алуминиев без каишка/37гр. стоманен без каишка; 26гр. алуминиев без каишка
 • Особености: IP68, жироскоп, Барометър, мониторинг на сърдечен ритъм, режим “фенерче”

 

 

На външен вид Galaxy Watch Active2 не е революция спрямо Watch Active, а по-скоро е доста приятна еволюция, като за пореден път някой би казал “ето така трябваше да изглежда Watch Active, когато се появи”. И щеше да е прав, но в този технологичен свят няма как да нямаме отправна точка, над която да градим. Дизайна на Watch Active2 показва, че от Samsung са обърнали внимание на това, което потребителите им казват и са направили съответните (макар и не големи) корекции.

Сам по себе си Watch Active2 изглежда (и, дефакто, е) много стилен часовник, ако за момент забравим за цялата му “умна” функционалност и наблегнем на представянето като аксесоар. Много стилен, създаващ усещането за скъп часовник. Ако настроите дисплея да е постоянно активен (консумацията на батерия е осезаема, но ако не ви пречи да го зареждате всеки ден – няма проблем), много малко хора биха забелязали, че това е смарт часовник, и по-конкретно Watch Active2.

 

Версията 44мм определено е предназначена за мъжка ръка, но това не пречи да се използва и от представителки на нежният пол. Във вариант розово злато и размер 40мм, часовникът е много елегантен, стилен и нежен. Най-тежката версия е стоманената 44мм, която е “цели” 42гр, докато най-леката е алуминиевата 40мм, която е само 26гр. Всъщност, 42гр се усещат, макар и леко, като носейки Active2 с по-разхлабена каишка със сигурност ще разбирате, че е на ръката ви. За да разчитате, обаче, на адекватно отчитане от страна на биометричният сензор, ще се наложи да носите Active2 стабилно захванат към китката ви.

Възможност за тестове имахме посредством вариант “златен” 44мм от неръждаема стомана и с кожена каишка. Това е и най-тежката конфигурация под формата на тегло, но типично носен на мъжка ръка това едва ли ще е проблем. Кожената каишка е доста удобна и придава още повече клас на този умен часовник. Това е и комбинацията, която прави Active2 най-“тежък” т.е. най-представителен, изискан и т.н. Разбира се, можете да смените кашишката с 20мм-такава, която пасва на часовника.

Отдолу директно се виждат и сензорите на биометричният датчик, като по-горе споменахме за нуждата от стабилното захващане на часовника към ръката ви. Това е важно не само при употреба през деня (и активно следене на сърдечният ритъм), но и е важно при следене на всичко това, което се случва по време на сън. Galaxy Active2, освен всичко друго, може да проследи вашият сън и да ви уведоми, ако нещата не се случват както трябва – т.е. дали се будите прекалено често (или да го наречем “нездравословно често”), дали се въртите много и т.н.

 

Каишката е достатъчно дълга, че дори мъже с по-големи ръце да могат да го ползват без особен проблем. Това, разбира се, говорим за вариант 44мм. При модификация 40мм може и да имате недостатъчно дължина на кашиката. При нас, поне, подобен проблем се получи. Трябва, обаче, да добавим, че версията 40мм, поставена на по-голяма мъжка ръка, изглежда донякъде не на място.

Що се отнася до двата основни бутона, те са непроменени спрямо 1-во поколение Watch Active – горният е “Back”, долният е “Home”. Бутона “Home” е конфигурируем т.е. можете да зададете “двойно натискане” като допълнителна функционалност. Стандартно тази “команда” стартира Bixby, но ако не сте голям фен, или го използвате много рядко, спокойно можете да промените това.

Една от интересните новости е т.нар. “дайлър” т.е. възможността за бързо прехвърляне между различните опции на конкретно меню, или функционалности като цяло. Доста удобно е, но не винаги приложимо (поне в нашият случай). Всичко зависи от конкретните нужди на потребителя, защото тъч функциите на дисплея в повечето случаи позволяват да работите с него и по алтернативни начини. Така да се каже, кой както му е удобно, макар че “дайлъра” има едно голямо предимство – докосвате екрана само по краищата му, като така “нанасяте” много по-малко следи от пръсти по по-видимите и използваеми части от дисплея.

Поглеждайки към дисплея вероятно се досещате, че тук говорим за SuperAMOLED на Samsung т.е. всичко е на високо ниво. Налице е автоматичен контрол на подсветката, така че да не трябва да държите дисплея прекалено светъл, или прекалено тъмен. Като субективно впечатление можем да кажем, че подсветката не винаги е напълно адекватна т.е. понякога осветява повече от нужното, а друг път – обратното. Вариантът сами да си контролирате осветеността е директното решение на този казус. Като цяло, обаче, подсветката е на много добро ниво т.е. дори и при силна слънчева светлина или светлина в помещението, дисплея на Watch Active2 е ясен и четлив. Поради това в тъмни помещения (или на открито) Watch Active2 може да се използва и като “фенерче”. Не е същото, като “светкавица” на смартфон, но ако не разполагате с нещо друго, и дисплея на Active2 може да се приеме за фенерче.

От хардуерна гледна точка Active2 е напълно адекватен със всичко, с което евентуално можете да го натоварите. Версия LTE дори е екипирана с двойно количество RAM (1.5GB). Що се отнася до потребителската памет, макар да са обявени 4GB, свободни за потребителите остават едва 1.5GB. Както казва един руски учен в един популярен наскоро сериал за Чернобил – Not great, not terrible…

Следене на вашите фитнес занимания се случваше на много високо ниво още с Watch Active, като същото преминава и се случва с пълна сила и при Watch Active2. Свързвате си едни Galaxy Buds и сте готови за тичане, джогинг, фитнес или каквото ви е на сърце. Друга интересна новост, която е особено интересна, но все още недостъпна, е възможността часовникът да ви направи ЕКГ (електро-кардиограма). Да, точно така. За съжаление, макар на хардуерно ниво всичко да е ОК, все още няма софтуерна реализация (необходимост от одобрение на софтуера, което все още липсва), но в скоро време очакванията са и това да се случи.

Много от вас вероятно се интересуват сериозно и от времето на работа между две зареждания. Имайте предвид, че това силно зависи не само от стила на използване, но и от един куп настройки – яркост на дисплея, колко дълго време да седи активен след завъртане на китката или двойно почукване върху него (можете да го настроите да е активен постоянно т.е. като “истински часовник”), дали да е активен модула GPS, че дори и дали е свързан със смартфона постоянно. Като цяло можем да кажем, че време на работа от около 4 дни е напълно постижимо, ако не прекалявате с употребата. За нужда от зареждане всеки ден и дума не може да става, освен ако не е налице много сериозно натоварване, максимална яркост на дисплея, постоянно активен дисплей, активно използване за провеждане на разговори и т.н. Едно нещо е ясно – ако го настроите да е в режим на “постоянно активен дисплей” т.е. да работи в стил “истински часовник”, консумацията е осезаема.

Не на последно място, що се отнася до времето на автономна работа между две зареждания, ще споменем и една конкретна функционалност – Watch Only. В този режим Watch Active2 се превръща в един (почти) класически часовник и може да бъде използван само за това т.е. да показва часа. В този си режим устройството предлага време на работа до 30 дни, което само по себе си е много сериозна заявка. Тази функционалност на пръв поглед изглежда доста нелогична, на фона на наличието на смарт часовник, но при потребителите, които до голяма степен биха използвали Watch Active2 в смисъла на часовник, “Watch Only” не звучи толкова странно. Винаги можете да го превключите в “нормален режим” и да възвърнете всичко останало “умно”, което Active2 може да предложи.

И докато сме на темата за батерията – същата се зарежда доста бързо, за около 30-40 минути, в зависимост от колко ниско ниво сте го оставили да се зарежда. Watch Active2 може да бъде зареждан и от смартфон (Reverse Wireless Charging, или както го наричат от Samsung – Wireless Power Sharing), като при нашите тестове с Galaxy Note10+ за около 30 минути часовникът успя да възстанови около 60% от капацитета на батерията (от 15% до 75%), като за сметка на това смартфонът загуби около 23% от капацитета на своята батерия. Да, наясно сме, че чисто технически погледнато “сделката” е много неефективна (23% от капацитета на батерията на Galaxy Note10+ означава около 990 mAh, a 60% капацитета при Watch Active2 е около 200 mAh), но реално погледнато Note10+ е загубил само малко над 20%, а часовника е възстановил повече от половината си заряд и няма опасност скоро да угасне… Ние сме напълно ОК с подобна неефективна размяна.

Между другото, функцията за провеждане на разговори (дори при версия Bluetooth) е доста приятна и много ефективна (т.е. далеч по-използваема, отколкото си мислехме, че ще е). Вграденият говорител (поставен от лявата страна на часовника, по обясними причини) се справя много добре със задачата си, като същото може да се каже и за микрофона. Можете да използвате “телефонията” не само по време на спортуване (като дефакто говорите на ръката си и не е нужно да държите смартфона с нея), но и по време на шофиране т.е. за “hands free”. Модификация LTE е самостоятелна т.е. не се нуждае от смартфон, за да провеждате разговори, но версия Bluetooth задължително изисква и мобилният апарат да е наблизо (най-добре в рамките на същото помещение).

След първото си стартиране, Galaxy Watch Active2 ви приканва да си инсталирате приложението (Samsung Wearable) на смартфона и от там да “активирате” и самият часовник. След като инсталирате приложението си на смартфона и се свържете с Active2, налице е синхронизация и сдобиване с пълната функционалност на Watch Active2, както и опцията да извършвате телефонни разговори през него (за вариант Bluetooth only).

Можем смело да кажем, че в дните, когато имахме възможност да си “поиграем” с Galaxy Watch Active2, това устройство остави у нас предимно и (почти) само положителни впечатления. Active2 е едно директно доказателство, че (може би) времето на класическите часовници вече е започнало да отминава, и тепърва смарт часовниците все по-сериозно ще започват да настъпват и да заменят своите “архаични” събратя. Active2 показва как един умен часовник може да притежава “скъпа и представителна осанка”, комбинирана с високи технологии и функционалност, за която “нормалните часовници” могат само да си мечтаят. Ако пък търсите по-спортната му визия и ориентираност, алуминиевата версия със “силиконова” каишка е именно за вас. И в двата случая, обаче, най-важното е, че часовникът все така е Galaxy Watch Active2.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *