UK позволяват на Huawei да участва в 5G мрежите им, но с някои условия

Подобно на Германия, Великобритания също бе поставила под въпрос участието на Huawei в развитието на 5G мрежите в държавата, главно под натиска на САЩ и тяхното желание да намалят използването (в глобален мащаб дори) на техника на Huawei до минимум. Според официалната информация, Великобритания ще позволи на Huawei да участват в проекти, но с прилагането на определени условия и дори рестрикции.

Първо, Huawei няма да имат право да участват в развитието на мрежи, където е налице мрежа с висок национален риск, “критични мрежи от голямо държавно значение”, военни мрежи, както и до самите най-главни компоненти на мрежата. Това ще позволи на китайската компания да участва при доставката на компоненти с по-“непретенциозна” употреба, при директната връзка между компоненти и устройства на мрежата, които се свързват към мобилните телефони.

Налагането на тези ограничения не се отнасят строго до Huawei, ами засягат всички компании, които според английското правителство са “от висок риск”. Съвсем очаквано, Huawei със сигурност ще попадне между тези компании. Въпреки това, подобно решение едва ли ще се хареса на американското правителство, на фона на желанието им за сериозни репресии срещу Huawei.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *