Huawei потвърдиха анонса на P40 Pro за края на март 2020г, какво да очакваме?

Бавно, но сигурно, се приближаваме към края на 2019 година, което освен много други неща значи, че идва момента за началото на 2020 година. Ако приемем, че това начало може да се обощи в “първото тримесечие”, то поне на мобилният пазар това недвусмислено означава – нови модели смартфони на голяма част от сериозните компании в този бранш. Поради това не е учудващо, че Huawei официално са потвърдили очакванията за представяне на смартфона P40 Pro в края на месец март. По същото време, но през (все още) актуалната година видяхме официалното представяне на P30 Pro, така че поне привидно нещата вървят по план.

Какво, обаче, означава по план, при Huawei, на фона на цялата (политическа) ситуация между Китай и САЩ?

Към момента Google все още не могат да издават лиценз за GMS и GAPPS на Huawei, което да даде “зелена светлина” на китайският производител и той спокойно да може да предлага бъдещи модели смартфони (както и Mate 30-Series) с налични Google APPS и прочие. Поне що се отнася до Mate 30-Series се видя, че този “недостатък” не бе особен проблем за компанията да реализира доволно продажби и да отчете още една силна година при продажбите на мобилни апарати. Всички партиди до момента от произведени Mate 30 и Mate 30 Pro се изливат в мобилният пазар в Китай и се продават без особен проблем. Пазарът в тази държава е толкова огромен, че са налице достатъчно потребители, които да търсят такъв клас скъпи смартфони и да ги купуват. Дотук добре, вероятно общият брой продажби на Mate 30-Series до момента е достатъчен, че Huawei да го нарекат “достатъчно успешен” във финансово отношение….

Бъдещият Huawei P40 Pro, обаче, ще е втората вълна от висок клас флагмански смартфони, които Huawei ще представят на широката публика и които ако нищо не се промени в отношенията между САЩ и Китай ще са също ограничени от към Google GMS и GAPPS. Ако това се случи, Huawei могат да разчитат отново само и единствено на локалният мобилен пазар за пласиране на новият модел смартфон, като последният би могъл да има достатъчно добро възприемане от потенциалните клиенти, ако Huawei си свършат добре работата и наследника на P30 Pro е толкова успешен в хардуерно отношение, колкото и самият P30 Pro от своя страна. Повече капацитет на батерията, по-бърз SoC (най-вероятно Kirin 990 5G), още по-добра основна камера, още по-добър дисплей… Това са неща, които китайската компания съвсем спокойно може да предложи на бъдещите клиенти и да ги спечели. Но само в Китай. По този начин, за втори път, Huawei може да разработят и предложат на мобилният пазар много добър смартфон, да реализират добри печалби от него, но това да е вторият модел смартфон, който пропуска разпространение в останалата част от земното кълбо.

Увереността на Huawei още от актуалният момент да говорят за анонса на P40 Pro (в края на месец март) може да означава, че китайската компания знае нещо повече, отколкото е достъпно за широката публика. Дали това не е намек, че преди достигането на 31-ви март ще видим подобрение в отношенията между САЩ и Китай и възобновяване на стабилната работа между Huawei и Google, което в резултат ще даде пълен достъп до Google GMS и GAPPS за смартфоните на компанията – тепърва предстои да разберем. Самите Huawei поне на няколко пъти дадоха да се разбере, че са готови да въведат GAPPS и Google GMS при Mate 30-Series за само 24 часов период.

Едно нещо поне е сигурно – Harmony OS е доста далеч от пълноценната ѝ употреба в смартфони, особено пък такива от висок клас (Mate 30-Series, P40 Pro). Потребителите в Китай може да са напълно ОК с използването на Android OS Open Source в Mate 30-Series, но едва ли ще са толкова възприемчиви, ако P40 Pro се появи само с Harmony OS. Китайската компания почти сигурно няма да избере подобен подход, така че Android OS определено остава операционната система за апаратите на Huawei в близкото бъдеще.

Съществува и още един вариант за появата на Huawei P40 Pro, и то с Android 10 и налични Google APPS и GMS, без кризата между САЩ и Китай да е приключила. Лицензите на Google за GMS и GAPPS не са праволинейни и строго приложими, което позволява определено “лавиране” от страна на Huawei. Пример за това е появата на смартфона nova 5T, който макар да бе официално представен много след месец април 2019 година, разполага с всички приложения на Google и прочие. Това е така, защото nova 5T е доста близък по “семейство” до Honor 20 (този апарат бе от последните, които успяха да се класират за успешно получаване на лиценз от Google). Наличието на лиценз за Honor 20 позволява на Huawei да го използват и при nova 5T. Проблемът тук е, че един бъдещ P40 Pro, който се появи на бял свят чрез сходно “споделяне” на лиценз, ще трябва да споделя и доста от хардуера на вече лицензиран апарат. Последният флагман на Huawei с активен лиценз е P30 Pro. И ако при модели от среден клас това не е особен проблем (особено когато единият апарат не присъства на конкретният мобилен пазар), във високият клас нещата няма да изглеждат толкова приятни. Huawei са компания, която “определено знае какво прави”, поради което почти на 100% може да се каже, че такъв тип “споделяне” няма да видим при бъдещият P40 Pro.

Придобиването на висок клас смартфон на Huawei в момента, работещ под Android 10 и с поддръжка на Google APPS и GMS, е съвсем постижимо. Huawei P30 Pro от известно време насам, на ниво различни географски ширини, започна да получава своето обновяване до EMUI 10 и Android 10. По този начин, този смартфон ще е доста актуален и през 2020 година, ако не броим липсата на поддръжка на 5G. Със своят хардуер, софтуер, и като цяло мобилни възможности, P30 Pro ще продължи да е много добър избор дори и през 2020 година. В този ред на мисли, ако целта на потребителя е закупуването на много добър апарат на Huawei във време, когато новите модели нямат достъп до GAPPS и Google Mobile Services, P30 Pro е този лесен и доказал себе си вариант… както и P30, разбира се, ако неговият дизайн и възможности ви допадат повече.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *