Huawei Watch GT 2

Подобно на доста от своите конкуренти, Huawei трупат опит при “умните часовници” в рамките на последните 4-5 години, или от началото на 2015 година. Макар в самото начало умните часовници да бяха предимно със спортна/технологична ориентация, с появата на Watch GT и сега, Watch GT 2, и Huawei доста сериозно намекват (дори натвърдват), че тези устройства отдавна не са просто Geeky wearable (устройства за носене от хора с по-технологични интереси), ами могат да бъдат съвсем директни заместители на “класическите часовници”, разбира се с малко добавени бонуси и прочие. Успеха на китайската компания с появата на Watch GT бе много голям, а очакванията от Watch GT 2 не само да затвърди позициите, но и да се сдобие с още по-добро разпространение и усвояване на всички мобилни пазари.

Тук е момента да направим едно разграничение – в продуктовата гама умни часовници на Huawei съществуват Huawei Watch и Huawei Watch 2, които обаче са по-стари модели. Появилите се след тях Watch GT и Watch GT 2 са най-актуалните модели, които китайците към момента предлагат и изобщо можете да намерите в продажба (през магазини или мобилни оператори). Добавката “GT” е много важна и чрез нея лесно можете да се ориентирате.

Както вече споменах, появилият се в края на 2018 година Huawei Watch GT се прие много добре, а доближавайки края на 2019 година потребителите очакваха да видят наследника в лицето на Watch GT 2. От Huawei се очакваше доста – не само от към (задължителните леки) подобрения по дизайна, но и особено що се отнася до времето на автономна работа между две зареждания. Това, всъщност, е един от големите проблеми (дори) на актуалните умни часовници (не всички, разбира се) – предоставянето на дълго време активна работа без нуждата от зареждане. Една от причините за не толкова сериозното възприемане на този тип алтернативи на класическите часовници е зареждането през няколко дни (при някои устройства може да се наложи това да се случва всеки ден!). Обещанията на китайската компания минаваха и покрай предоставянето на повече време на автономна работа при Watch GT 2. И ето, още при самият анонс компанията гордо заяви, че 46мм версия на Watch GT 2 е способна да предложи 2 седмици активност между зарежданията. Две седмици? Звучи чудесно, на фона на “зареждайте на всеки 1-3 дни, в зависимост от степента на натоварване върху часовника”.

 

Съвсем логично е да видим две версии на Watch GT 2 – едната 46мм, другата 42мм. При този модел на Huawei, всъщност достъпно само при вариант 46мм, е налице възможност да извършвате разговори през часовника, посредством връзка Bluetooth. Няма вариант за карта тип eSIM, но опцията при 46мм до голяма степен компенсира за това, превръщайки часовника и в устройство тип “свободни ръце”.

Съвсем очаквано, а и според информацията от официалният анонс на Watch GT 2, модификацията 46мм може да се срещне в два варианта – единият е по-спортен (съвсем съгласни сме с определението Sport Edition), докато другият притежава по-класическа и по-стилна визия (можем да го наречем Classic Edition). Налице е и вариант Elite, който притежава “титаниев” стоманен корпус и “титаниева” метална каишка. Трите варианта нямат разлики в “интериора”, а само в “екстериора”, и то по-скоро цветово що се отнася до корпуса, както и самата каишка. Да, съвсем спокойно човек може да прави различни комбинации от корпус, визуализация на дисплея и кашики, за да получи “своята версия”. Към момента, на ниво България, можем да срещнем както спортният вариант, така и класическия такъв – масово предложенията включват черната матова спортна версия с черна каишка (т.е. Matte Black), а класическата е именно тази на снимката – сребрист корпус и кожена каишка (т.е. Pebble Brown, а и да не забравим – каишката е от естествена кожа). Поне в нашият тестов комплект на вариант Pebble Brown, в окомплектовката освен всичко друго е налице допълнителна каишка – черната флуороеластомер каишка от спортният Matte Black, като не можем да потвърдим или отречем наличието ѝ и в комплектите, които се продават в България (ако трябва да предположим – най-вероятно няма да я има като допълнение).

Нека не забравяме и модификацията 42мм, която също има три варианта, два от които ще са достъпни много скоро и на българският пазар – Sport Edition и Classic Edition. Подобно на 46мм, и тук разликата е само в каишките и цветовата гама. В тази модификация липсва опцията за провеждане на разговори чрез Bluetooth-а, като времето на автономна работа е видимо по-ниско от това на 46мм – около 7 дни (причината за това се крие в два пъти по-малкият капацитет на батерията).

 

Основни спецификации на Huawei Watch GT 2 (46mm/42mm):

 • Чипсет – Kirin A1
 • Дисплей: 1.39″ AMOLED с разделителна способност 454х454/1.2″ AMOLED с разделителна способност 390х390
 • Оперативна памет: N/A
 • Потребителска памет: 4 GB
 • Поддръжка на Wi-Fi : N/A
 • Поддръжка на Bluetooth 5.1 (поддържат се мобилни разговори през Bluetooth)
 • Поддръжка на GPS, A-GPS, GLONASS
 • 2G свързване: N/A
 • 3G свързване: N/A
 • LTE свързване: N/A
 • Батерия: Li-Polymer 455 mAh/Li-Polymer 245 mAh
 • Операционна система: Huawei Wearable OS
 • Физически размери: 45мм х 45мм х 10.7мм/41.8мм х 41.8мм х 9.4мм
 • Тегло: 41гр. за 46мм стоманен без каишка/29гр. за 42мм стоманен без каишка
 • Особености: IP68, жироскоп, барометър, мониторинг на сърдечен ритъм, мониторинг на стрес, мониторинг на съня, режим “фенерче”

 

Ако сте очаквали, че Watch GT 2 ще е видимо различен от Watch GT, значи сте се подвели… сериозно. Новият модел доста сериозно копира своят предшественик, макар да личи, че “тук-там” е пипнато леко и е налице друга версия т.е. нов модел. Освен това, на ниво материали Watch GT 2 бута нещата с една стъпка нагоре и новият модел изглежда още по-стойностен. Получава се комбинация от повече стил и повече стойност, поне за варианта Classic (който ние имахме възможност да тестваме), особено с каишката от естествена кожа. Спокойно можете да замените един стилен класически часовник на по-сносна цена с Watch GT 2, което ще запази визията с този аксесоар, но ще добави още доста функционалност на ниво часовник.

Тестваният от нас модел 46мм определено е насочен към използване от мъже, но това не му пречи да изглежда прилично и на по-малка, женска китка. Е днешно време “аксесоарите” са толкова много и толкова разностранни, че дори подобен по-голям часовник може да се хареса не само от мъже. Каишката е предвидена да може да захванете Watch GT 2 както на по-голяма китка, така и на по-финна…. впрочем няма значение дали говорим за мъже или жени – Watch GT 2 си пасва идеално. Захващането на каишката е предвидено така, че да можете лесно да я сменяте и да получите комбинация от часовник, дисплей и каишка точно по ваш вкус.

Нашият тестов Watch GT 2 е основен вариант за моделна версия Classic, и по-конкретно Pebble Brown. Към момента, поне, това е и варианта, който ще намерите при повечето партньори на Huawei в България – независимо дали става дума за хипермаркет или мобилен оператор. Кафявата каишка е от естествена кожа и много приятно пасва на цялостната визия на часовника (тук говорим за цвят “сребрист”). Това не пречи да замените каишката с черната или “титаниевата”, които дават възможност за промяна на самият материал – според личните усещания и предпочитания. Останалите варианти на каишки би трябвало много скоро да са достъпни за допълнително закупуване. За хора, като мен, фенове на металните каишки, възможността да се вземе модификация Elite (титаниев корпус и каишка) е също толкова интересна, колкото да комбинирам сребристият корпус с титаниева каишка…. или пък титаниевият корпус с кожена каишка. Трудно е човек да се концентрира само върху един вариант, особено когато може да си стилизира часовника според различни моменти на употреба – за спорт (кожената каишка…. не, благодаря!), за официално събитие (кожената каишка – определено да!), за ежедневно ползване (тук може би титаниевата….).

Но стига толкова за дизайна, да погледнем и към самият дисплей, който се използва при Watch GT 2. Този 1.39″ AMOLED екран е нещото, което прави Watch GT 2 наистина завършено копие на часовник (нека не се заблуждаваме – това е мултифункционално устройство, не просто часовник). Плътността на пикселите е “само” 462 dpi. Някои смартфони от висок клас не могат да се похвалят с подобна плътност на пиксела. Като резултат получавате перфектната картина, като на снимка. Тук каквато и да било “зърненост” на образа, заради пикселите, не можете да видите.

Та, както казвах, това не е просто часовник, а устройство, което да поглеждате не само за проверка на час, ами и за някои други функции, като например проверка на диаграмата с отчитанията на вашият пулс за последните няколко часа, или пък данни за времето в момента. Почти всичко допълнително, което Watch GT 2 може да прави, спокойно и удобно може да се проверява и на самият дисплей на часовника (единствено не може да си проверявате подробните данни от съня, защото са наистина много и са за по-голям екран, но все пак основна информация въпреки всичко е налице). Видимостта, дори и при слънчево време е много добра, дори и в режим Auto Brightness (автоматичен контрол на подсветката), а налице са 5 степени за фиксирани нива на подсветка. Можем да кажем, че на максималното 5-то ниво се получава доста ярка визуализация, която доста често е “просто прекалено силна”. Не случайно Watch GT 2 има и функция “фенерче”…

Що се отнася до “лицето” на часовника, налице са доста приличен брой от варианти, всякакви разновидности. От по-класически, към по-спортни, шарени, изчистени…

Възможност за “корекции” по конкретният дизайн почти липсва т.е. ще трябва да се задоволите с това, което виждате. Интересното тук е, че последният Firmware за Watch GT 2, който се появи преди няколко дни може би дава възможност за корекции и повече свобода, че дори и направата на собствен “Watch face”. Уловката е във факта, че се иска смартфона да работи с Android 10, а към момента единствено Mate 30-Series могат да се похвалят с това…. чакаме P30 Pro да се сдобие с обновяване и ще тестваме веднага.

И докато сме на темата за дисплея… не са малко хората, които имат лек “дискомфорт” от факта, че дисплея не свети “часовник” през повечето време, а само когато поискаме. Huawei са измислили как да реагират и в този случай, като предлагат опцията “StandBy watch face”. Тук може да се избира между “дигитален часовник” и “аналогов часовник” (снимките горе), в няколко разцветки. НО…. не може да изберете (поне засега) “face”-а, който принципно се използва. В този случай “StandBy watch face” е нещо като “скрийнсейвър”, който все пак показва часа. Технически погледнато, налице е възможността часовника да показва часа постоянно, само че не и по начин, по който вие лично искате да се случва.

Интересното е, че нито един от двата варианта не се предлага и като “стандартно лице” за часовника т.е. ако ви допадат да можете да уеднаквите визията, което да създаде перфектната илюзия за “нормален часовник” (на мен лично ми допадна достатъчно, че да го оставя така). Между другото, при активен StandBy watch face не работи функцията за “събуждане” на часовника при завъртане на китката (ще трябва да го правите с бутона), както и нещо много важно – консумацията на батерия е доста по-прилична предвид постоянно активният дисплей.

 

Отдолу на Huawei Watch GT 2 се намират сензорите за биометриката, както и двете контактни точки за зареждане на часовника. Това недвусмислено показва, че друг вариант за зареждане няма. Щеше ни се да видим опцията за безжично зареждане, предвид наличието на Reverse Wireless Charging при P30 Pro, но… явно (може би) ще трябва да почакаме за Watch GT 3 да ни предложи подобно удобство. Предвид по-рядката нужда от зареждане, задължителното използване само и единствено на приложената поставка с тази цел не може да се нарече недостатък.

 

Huawei Watch GT 2 притежава два бутона за работа с часовника, като дисплея със своите тъч възможности почти винаги неглижира нуждата от бутоните, но все пак…. горният (на снимката е по-скоро десният) от двата е “Home”, чрез който можете да “светнете” дисплея (ако трябва да стане по този начин) и да влезнете в настройките, докато долният е такъв, какъвто вие поискате. Налице са цял списък от опции, които да бъдат заявени като изпълнение при натискане на долният бутон. Доста удобно за бърз достъп до любима функционалност на Watch GT 2.

Huawei Watch GT 2 предлага цяла плеяда от функционалности, минаващи през (задължителният) биометричен сензор и измерване на пулса, както и други “благини”, като например TruSleep 2.0 – технология, чрез която часовника може да ви “следи” съня и да рапортува сутрин, след събуждане за това, как е протекъл вашият сън. Информацията е доста подробна и макар да не можете на 101% да ѝ се доверите, цялата тази “разбивка” на съня всъщност е доста близо до истината. По време на нашите тестове установихме, че реалността доста често се припокрива с това, което TruSleep 2.0 е установил.

Съществуват разни ситуации, в които нещата не са “както трябва” (например оставяте часовника на нощното шкафче, преди да влезнете в банята за душ преди лягане) и ви се отчита “допълнително сън”, без това да е така, но ако Watch GT 2 е постоянно на ръката ви, всякакви подобни “аномалии” се свеждат до минимум. В поне 10-те “засичания на сън”, които проведохме по време на нашите тестове, поне 7-8 от тях доста адекватно отразяваха случилото се.

Освен измерванията на пулс, сън и прочие, Watch GT 2 може да бъде доста полезен и по време на джогинг, тренировка в залата и всякакви подобни фитнес занимания. В мое лице, обаче, фитнес заниманията към момента са сведени до 0-ла, поради което няма как да ви демонстрирам възможностите на Watch GT 2 и в този аспект.

При нас имаме версията 46мм, което значи, че е налице опцията за Bluetooth разговори, или използване на Watch GT2 за handsfree (хендсфри, устройство за свободни ръце по време на говорене, или както ви е най-познато). Часовника притежава малък говорител (същият този, чрез който можете да слушате и музика), чрез който вие чувате ответната страна по време на разговора. Макар процепа в долната част на корпуса да е много малък, говорителя е доста приличен и при липса на сериозен фонов шум, чуваемостта е доста добра. Единствено в ситуации, когато фоновият шум не е много приемлив, за да можете да чувате този, с когото говорите, ще трябва да приближавате Watch GT 2 до ухото си. Що се отнася до опцията за хендсфри, Watch GT 2 също върши чудесна работа. Ако не притежавате обособена слушалка за в колата, а не желаете водачите на МПС около вас да слушат разговора ви (който се чува от говорителите на автомобила), Watch GT 2 ще ви създаде много удобна среда за разговори, без да се налага да пускате волана, или да имате проблеми с КАТ, защото телефона е в ръката ви.

Да не говорим за случаите, когато телефона ви звъни, но не е точно в близост до вас (на една ръка разстояние), а вас ви мързи точно в този момент да отидете до него. Е, нямате проблем да проведете разговора докато удобно си лежите…. аммм, така де, мързелувате.

Какво можем да кажем в заключение?

Искам първо да кажем нещо за хората, които са мислели, че Watch GT 2 ще е по-различен от Watch GT. Тези, които са очаквали изцяло нов модел в лицето на Watch GT 2 може и да останат разочаровани при факта, че GT 2 е доста сходен по визия с Watch GT. Но трябва да сте наясно, че много добрият дизайн трудно може да бъде подобрен. Ако наистина много сте харесали “оригинала”, значи няма как да не харесате и наследника. Ако погледнем извън дизайна и визията, Watch GT 2 наистина предлага някои нови и интересни характеристики, които определено го отличават и оправдава новото моделно име.

Извън тези (неминуеми) сравнения, поглеждайки само и изцяло към Watch GT 2 ще кажем, че това “мултифункционално устройство” с формата на часовник е един чудесен часовник… но и фитнес тракер, съгледвач на вашето здравословно състояние (пулс, стрес, сън), че ако щете и моден аксесоар. В основното изложение споменахме няколко пъти, че комбинацията от каишка, цвят на корпуса и изображение на екрана може да създаде няколко различни цялостни визии, което да е в състояние да ви предложи вашият конкретно-желан часовник, под формата на Watch GT 2. От друга страна лесната подмяна на каишката позволява да използвате няколкото ѝ варианта, според конкретните нужди, без да се суетите, че можете да си съсипете кожената каишка по време на джогинг (или фитнес).

Взаимосвързаността със смартфона и тук е на по-сериозно ниво, което обаче не означава, че Watch GT 2 изисква винаги да е в активна връзка с телефона. С течение на времето, обаче, доста бързо ще осъзнаете, че тази връзка е по-скоро желана, отколкото някаква пречка. Да, модификация с поддръжка на eSIM няма, което задължително означава, че ще ви трябва и смартфон, за да можете да провеждате разговори през Watch GT 2, но колко са хората, които искат да имат отделен телефонен номер на часовника? За съжаление цялата тази “телефония” е достъпна само за модификацията 46мм. От друга страна погледнато, връзката с телефона позволява за по-ефективно използване на някои от функционалностите на Watch GT 2.

Освен чудесният дисплей, Watch GT 2 може гордо да се похвали и със своята батерия (е, поне вариант 46мм със сигурност). Около 2 седмици време на автономна работа е период, който можем да приемем за “доста дълъг” и такъв, с който Huawei могат да се похвалят. Факт е, че някои функционалности могат да понижат това време, но създаването на традиция в зареждането ѝ (няма нужда да чакате понижение на капацитета до 10% или 20%, че да я дозаредите) или дозареждането за само няколко минути в крайна сметка ще доведе до факта, че няма да ви прави впечатление, а Watch GT 2 винаги ще е на линия.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *