Huawei с идея да предложат 5G смартфон за само $150 в края на 2020 година

До достигането на края на 2020 година ни остава още почти 1 година, а последната порция слухове споделят идея на Huawei за създаване на 5G смартфон за само $150, преди изтичане на годината, или още в самото начало на 2021г. И макар наистина от този евентуален бъдещ момент да ни делят около 12 месеца, на пръв поглед силната заявка на китайската компания всъщност не изглежда чак толкова трудна задача.

Към момент най-евтинят смартфон с поддръжка на 5G са с цена от около $300, като повечето апарати струват над $400. Телефон с цена от само $150 звучи наистина интересно, а и както сме споменавали неведнъж, толкова евтин апарат не е съвсем ясно колко ефективно ще може да използва предимствата на 5G.

Така или иначе, задачата на Huawei не е прекалено тежка, като се има предвид, че дъщерната фирма HiSilicon може да създаде нужният SoC, който да бъде произведен на достатъчно ниска цена. Освен всичко друго, липсата на 100% зависимост от чиповете на Qualcomm позволява на Huawei да използва и вече въведен в производство собствен SoC, при който компанията гледа цена на производство, а не цена на придобиване. Разбира се, ако цената е добра, нищо не пречи на китайската компания да използва и Snapdragon 765G, или пък Dimensity 800 на MediaTek.

Вариант е китайската компания да използва актуален в момента (подходящ) SoC 4G и да му добави 5G модем. Така да се каже – варианти много, време – също. Поради това, подобна заявка, която в момента изглежда повече като добро пожелание, след почти 1 година може да се окаже, че е нещо съвсем лесно за изпълнение. А от това ще спечелят всички тези, които не могат да отделят сериозна сума за бъдещият си смартфон с поддръжка на 5G.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *