Google спира лицензирането на GMS за нови смартфони и таблети за турският мобилен пазар

Нещо, което поне официално няма нищо общо с проблемите между САЩ и Китай, e на път да се случи на ниво “турски мобилен пазар”. Google официално са предупредили своите турски партньори, че спират лицензирането на Google Mobile Services за бъдещи модели мобилни устройства, работещи под Android OS и предназначени за пазара на смартфони/таблети в Турция (поне официалният такъв). Всичко това се случва, след като преди повече от година (09.2018) турската агенция, регулираща мобилният пазар, глоби Google със 17.4 милиона долара заради невъзможността (според новите условия на Google) да се променя стандартната търсачка на мобилният телефон. Изглежда направените промени от страна на Google не са били достатъчни…

Google имат 60-дневен период да направят нужните корекции, като налице е допълнителна глоба от 0.05% от дневният оборот на Google, докато американската компания не направи желаните от турската страна промени. В отговор Google спряха лицензирането за всякакви нови модели смартфони и таблети, работещи под Android OS и предназначени за турският мобилен пазар. Това включва апарати на всички производители, които тепърва ще бъдат обявени (например Galaxy S11-Series). Вече обявените и въведени в продажба модели апарати няма да бъдат засегнати.

Макар това да е явен опит от страна на Google да “натиснат” турската страна да премахне глобата и негативното отношение спрямо Google, турският регулатор явно е далеч от желанието си да прекрати действията си срещу Google, като е налице допълнително разследване, според което по предварителни данни Google използват доминиращата си позиция при търсачката с цел предлагане на свои услуги, за сметка на локални (турски) алтернативи.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *