2020г може да е годината на Apple и (iPhone) 5G

Съвсем наскоро коментирахме ситуацията около 5G през 2019 година (не само в глобален мащаб, но и в България), като през следващата година, 2020г., със сигурност ще видим едно по-сериозно развитие на технологията 5G и нейното усвояване на ниво мобилни мрежи и потребителско търсене. Според Strategy Analytics, през следващата година ще видим един нов пазарен лидер, що се отнася до смартфоните 5G и тяхната употреба. Става дума за… Apple. Да, наистина звучи съвсем малко странно за един от водещите производители, който все още няма никакви устройства с поддръжка на 5G, изведнъж да се превърне в пазарен лиден, но всъщност нещата са далеч по-прости и по-логични.

Най-основният довод за това твърдение е фактът, че следващото поколение Apple iPhone ще предлага 5G върху цялата гама модели т.е. и трите предполагаеми модели ще поддържат мрежа 5G. В комбинация с голямата вероятност 5G да е достъпна мрежа в почти всички американски щати, разпространението на 5G и смартфоните iPhone на ниво САЩ ще е много бързо и много сериозно. А тук все още не говорим за потребителите извън САЩ – Европа, Южна Америка, Азия…

От друга страна погледнато, говорим за всички нови iPhone-и. Това означава, че всеки един апарат ще предлага 5G, а не само определен 1 модел от цялото портфолио на Apple за 2020 година. Ако погледнем продажбите на компанията за 2019 година и разпространението на новите модели, сравнено с наличните Android OS апарати с поддръжка на 5G, нещата започват да се избистрят. При Android OS със сигурност ще имаме по-сериозно разпространение на новата мрежова технология, но дори през 2020 година няма да видим кой знае какви евтини модели с 5G т.е. технологията ще е достъпна при едно по-сериозно ценово ниво. Така ще стигнем до момента, в който Apple може би ще предлага половината, или най-малкото сериозен процент от всички 5G-свързани смартфони през 2020 година. И ще се превърне в пазарен 5G лидер при мобилните телефони.

Apple имаха сериозни проблеми с модемите на своите апарати, като всичко бе свързано с Intel, но за 5G “отхапаната ябълка” се е насочила към Qualcomm. Последната няма никакви проблеми с 5G и фирменият модем (поне актуалният, за 2020 година може би ще видим нов модел, или такъв, специално разработен за Apple) Snapdragon X55, което е повече от достатъчно на Apple да са сигурни в развитието на фирмените смартфони по посока на технологията 5G.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *