Смартфоните с поддръжка на 5G ще са масови след поне 3 години

Настъпването на технологиите с поддръжка на 5G е доста сериозно през 2019 година, но на фона на едно масово предлагане и завладяване на пазара, всъщност сме все още много далеч. Не е случаен фактът, че OnePlus не възнамеряват да пускат повече 5G-съвместими смартфони през 2019 година, а да имат интерес да засилват своите позиции през 2020г и 2021г. Една от причините за това е слабото разпространение и усвояване на 5G мрежи, като последното се случва предимно в развитите страни, чрез скъпи и висок клас смартфони. Не те, обаче, определят “масовото присъствие” на една технология, ами по-евтините и по-достъпни модели.

Според шефове във Foxconn, присъствието на 5G през 2020 година няма да прескочи ниво от около 15%, а до изместването на 4G като основна технология при смартфоните ще са нужни поне още 3г или дори 4г. Според Foxconn нещата около 5G ще започнат да стават наистина сериозни, достъпни и търсени на ниво “цял свят” не по-рано от 2022г, а през 2023г може да станем  свидетели на изместването на технологията 4G за сметка на 5G.

Според анализатори, през 2020 година около 180 милиона от продадените смартфони ще са с поддръжка на 5G, а едва през 2023 година се очаква доставките на смартфони 5G да достигнат или дори прескочат 52% от целият пазар на смартфони.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *