Xperia XZ1 – SONY продължават в правилната посока

През последните 2 години на SONY не им беше много леко, що се отнася до мобилният пазар на смартфони. Компанията прекъсна моделната линия Xperia Zx с идеята да създаде нова, която да продължи традицията на представяне на интересни и иновативни предложения за търсещите апаратите на SONY, но по една или друга причина не успя да “избяга” от “Z”-добавката на бранда, поради което видяхме и смартфоните Xperia XZ. И както преди години след Xperia Z последва Xperia Z1, сега доста традиционно след Xperia XZ дойде време и за Xperia XZ1…

 Xperia XZ1 не е единственият, който се бори с конкуренцията във високият клас смартфон предложения. Наред с него, (все още) SONY предлагат и компактната версия XZ1 Compact, както и големият “Premium” вариант (който макар да няма “1”-ца в моделното име, споделя голяма част от “възгледите” на XZ1). На MWC 2018, който ще се случи след около 4 месеца, най-вероятно ще видим най-новото и интересно от страна на SONY, но в момента е времето на Xperia XZ1 да се докаже като достоен флагмански смартфон на SONY за 2017 година.

Както и да го погледнем, Xperia XZ1 е базиран на Xperia XZ Premium, и то по доста обясними причини. Хардуерът на 2017 година е налице – Snapdragon 835, 4 GB RAM, 64 GB потребителска памет, доста приличната 19MP основна камера със сензор IMX400. Феновете на високият клас мобилен хардуер няма как да са разочаровани. Е, дисплеят не е пропуснат да бъде покрит с Gorilla Glass 5, като 5.2″ матрица е с разделителна способност 1920 х 1080 (XZ Premium затова е и Premium, за да може да ви предложи 4K дисплей). Що се отнася до лицевата камера, тя е доста сносна 13MP с EIS, 1/3″ сензор и f/2.0.

Всичко това, съвсем логично, се управлява от Android 8.0 “Oreo”.

..:Технически характеристики на Xperia XZ1 (G8341):..

 • Чипсет – Qualcomm Snapdragon 835
 • Процесорна архитектура – Qualcomm Kryo Cores
 • Процесорни ядра – осем ядра, работна честота 4x 2.35 GHz + 4x 1.9 GHz
 • Графичен домейн – Adreno 540
 • Дисплей: 5.2″ FullHD IPS, 1920 x 1080 пиксела, 424 ppi, защитно покритие Gorilla Glass 5
 • Оперативна памет: 4 GB.
 • Потребителска памет: 64GB
 • Поддръжка на Wi-Fi 802.11b/g/n/ac (2.4 GHz + 5 GHz), Wi-Fi Direct, Wi-Fi Hot-Spot
 • Поддръжка на Bluetooth 4.2
 • Поддръжка на GPS, A-GPS
 • 2G свързване: GSM GPRS/EDGE 900 MHz/1800 MHz/1900 MHz
 • 3G свързване: HSPA, 42MBits
 • LTE свързване: LTE-А Cat. 16, 1 GBits
 • Основна камера: 19 MP, SONY IMX400, f/2.0, Predictive (Phase Detection + Laser) Autofocus, EIS
 • Лицева камера: 13 MP, SONY ExmorRS, f/2.0
 • Батерия: Li-Ion 2700 mAh
 • Операционна система: Android 8.0 Oreo
 • Физически размери: 148мм х 73.4мм х 7.4 мм
 • Тегло: 155гр.
 • Особености: IP68, HDR10, Gorilla Glass 5, GBit LTE, Stereo Speakers

 

Бегъл поглед по фасадата на SONY Xperia XZ1

Спазвайки все още идеята да се поддържат традициите, Xperia XZ1 е с един доста познат и добре разпознаваем дизайн, макар и при XZ1 да е налице промяна в изпълнението – Xperia XZ1 вече е тип “uni body” т.е. монолитна конструкция, което веднага се забелязва и по усещането, което дава апарата, още щом като го вземем в ръка. Така да се каже, от SONY са придали още нещо ново и съвременно на “добре познатото и традиционно”.

При Xperia XZ1 не се набляга на идеята за почти изцяло покриващ апарата дисплей 18:9 (може би на MWC ще видим именно такъв нов модел?), като класическото излъчване се вижда и тук. В горната част, над дисплея, се намира лицевата камера.

Задния панел не е стъклен и е поместил всичко интересно в най-горната си част – както основната камера, така и подсветката й, че дори и логото NFC, което директно подсказва за една от характеристиките на Xperia XZ1 (не, че сме се съмнявали, че този апарат няма да поддържа тази технология). Логото XPERIA пък недвусмислено показва принадлежността към продуктите на SONY (ако някой изобщо може да се обърка какъв е този апарат, поглеждайки дизайна му).

Отгоре на апарата е поместен вторичният микрофон “noise-cancellation”, както и жака за слушалки, докато отдолу на апарата се намира основният микрофон. От лявата страна от SONY са поместили позицията за поставяне на картите SIM и microSD, докато от дясната страна съвсем традиционно виждаме бутоните Power, Volume, както и физическият бутон за снимане. Предвид поддръжката на IP68, много важно е капачето на позицията за картите SIM и microSD да е плътно и стабилно затворено.

Дисплеят на SONY Xperia XZ1

Дисплеят на Xperia XZ1 е 5.2″ с разделителна способност 1920х1080, предлагащ доста приятните 424 точки на инч. Една от отличителните му черти е поддръжката на HDR10, а една от очакваните черти е използването на матрица IPS. Разбира се, като при всеки един смартфон на SONY от висок клас, дисплеят предлага и Triluminos и X-Reality.

На слънчева светлина дисплеят се справя много добре, с много високо ниво на четимост (разбира се, при максимална яркост на екрана). Цветонасищането също е на много високо ниво, като визуализирането ни допада изключително много, а ако искате нещата да изглеждат още по-наситени, можете да използвате режим Vivid Mode. Дори и без него, обаче, дисплеят на Xperia XZ1 се справя много добре със своята задача.

Една от софтуерните функционалности на дисплея, които ще допаднат на много от вас е възможността за промяна на размера не само на шрифта, но и на всичко останало по дисплея. Феновете на по-дребното визуализиране ще харесат много тази опция, а търсещите по-едро визуализиране със сигурност няма да я пропуснат.

 

Камерата на SONY Xperia XZ1

По-горе стана дума, че Xperia XZ1 споделя същият този интересен сензор (и оптика), които видяхме официално да бъдат представени на MWC 2017 преди повече от половин година – IMX400. С други думи казано – SONY Motion Eye Camera. Ако не сте пределно запознати с този сензор ще кажем, че това е ново поколение 19MP сензор на SONY, който (може би) все още се използва само в смартфоните на компанията, подобно на ситуацията с IMX300 преди известно време. Така или иначе, IMX400 започва да набира скорост във все повече апарати на SONY, като XZ1 не прави изключение.

Нашите тестови снимки, както обикновено, са направени в режим Superior Auto и в пълният “мегапикселов” блясък на камерата – 19MP, 4:3.

Като цяло сме доволни от полученото от камерата на Xperia XZ1, с някои уговорки относно повишеното ниво на шум при някои снимки, но липсата на достатъчно светлина (денят не беше особено слънчев) в известен смисъл обяснява нещата.

 

Батерията на SONY Xperia XZ1

Принципно погледнато, масовите телефони от висок клас на 2017 година предлагат капацитет на батерията от около и дори над 3000 mAh, което погледнато реално, е доста очаквано. При Xperia XZ1 не виждаме спазването на тази “традиция”, като апаратът разполага с “едва” 2700 mAh. Това може и да се окаже проблем за XZ1 що се отнася до времето на автономна работа предвид сериозният хардуер, който е поместен в този апарат. Всъщност, това не е точно така, или поне не важи с пълна сила при Xperia XZ1. Ето защо:

Резултатът на Xperia XZ1 е повече от добър, направо е чудесен. Висок клас смартфон за 2017 година издържа повече от 12 часа в тестът Battery Test на PCMark for Android, което гарантира спокойни 2 дни на автономна работа, дори и при по-интензивно използване на апаратът. Тук трябва да добавим, че в случая нямаме активиран режим Stamina. При активна “Stamina”, времето постигнато в Battery Test превишава 13 часа. Отличен за SONY в този аспект от представянето на Xperia XZ1.

 

GPS свързване при SONY Xperia XZ1

Смартфон на SONY, чипсет на Qualcomm – общо взето достатъчно предпоставки за бързо и прецизно позициониране от страна на Xperia XZ1:

Субективни впечатления от Xperia XZ1

Дойде време и за нашите субективни впечатления от Xperia XZ1. Макар и да сме фенове на дизайна на SONY що се отнася до смартфоните, през последните няколко години компанията прави толкова дребни промени, че човек започва да се чуди кога ще види нещо по-различно. Съгласни сме, че традициите са за да се спазват, но никога не е лоша идея да провериш какви са нагласите чрез някой от моделите и евентуално да направиш съответните корекции, ако те допаднат на феновете и клиентите на бранда XPERIA. Xperia XZ1 следва идеологията на SONY и макар да виждаме монолитна сглобка и някоя друга корекция, основно погледнато този смартфон… просто си личи, че е SONY XPERIA. В известен смисъл, в това няма нищо лошо, дори напротив т.е. погледнато от друга страна, разпознаваемостта също е важен елемент.

Но да оставим на страна дизайна и да погледнем към някои от основните аспекти от представянето на Xperia XZ1. Всъщност, ако сте фен на SONY, всичко може да се сведе до едно много просто, но за сметка на това определящо…. определение – това е един чудесен смартфон с етикет “SONY Xperia”. Не е за първи път от японската компания да демонстрират, че знаят какво правят. Но това далеч не е учудващо. Качеството на изработка е на високо ниво, апаратът се усеща здрав и стабилен още в първите минути работа. Дисплеят издава, че също е на високо ниво още с пускането на апарата и изписването “Welcome”, преди изобщо да сте започнали да работите с Xperia XZ1.

На хардуерно ниво Xperia XZ1 е един “класически” смартфон от висок клас за 2017 година – чипсетът Snapdragon 835, 4 GB RAM, 64 GB потребителска памет, 19MP камера с най-добрият смартфон сензор на SONY – този XZ1 е флагман, както и да го погледнем. Нищо не му липсва, с изключение може би на един по-добър камера софтуер. Но няма да задълбаваме отново в този аспект от нещата, SONY определено се опитват да подобрят представянето на камерите на своите апарати, това си личи още с появата на XZ Premium.

Много ни впечатли как Xperia XZ1 работи със своята батерия, която сама по себе си не блести с капацитет. Постигнатият резултат от над 12 часа в теста PCMark Battery Test е показателен за това, че XZ1 доста ефективно координира работата между различните енергийно-зависими елементи под дисплея (че и самият дисплей), както и тяхната консумация, като резултатът е на много високо ниво. Флагмански апарат през 2017 година директно демонстрира как с батерия с капацитет от 2700 mAh може да се бори за време на автономна работа, постигано от конкуренцията с акумулатори с капацитет от поне 3300 mAh – 3500 mAh. Представяме си, ако Xperia XZ1 беше екипирана с батерия 3500 mAh – това щеше да е нещо запомнящо се.

В заключение

Появата на Xperia XZ1 не може да се нарече директно позициониране на наследник на XZ Premium (но е директен наследник на Xperia XZ, най-малкото), но въпреки това XZ1 показва колко бързо от SONY са успяли да постигнат подобрения, заслужаващи си да видим създаването на цял един нов смартфон. Традициите са спазени, но въпреки това компанията е успяла да промени по нещо “тук-там” и да го покаже под формата на Xperia XZ1. И липсата на добавката “Premium” по никакъв начин не потвърждава, че Xperia XZ1 не е премиум смартфон, дори напротив.

Чудесна сглобка, високо качество на изработка, премиум компоненти, високо ниво на производителност, дълго време работа на батерия, много добри снимки от основната камера – това са само малка част от нещата, които могат да се кажат за Xperia XZ1. Макар да не е споменат изрично, дисплеят също попада из между отлично представящите се аспекти от работата на смартфона – но това вече е чиста традиция при SONY, поради което започнахме да забравяме изобщо да го коментираме.

Феновете на марката трябваше да почакат известно време, за да видят един наистина добре завършен модел смартфон XPERIA от висок клас, но изглежда посоката на развитие е вярна и ако от японската компания следват добре своите принципи и ги замесят още по-добре с новостите в този бранш, Xperia XZ1 ще е само началото на едно ново поколение смартфони на SONY, които да покажат защо компанията е смятана за една от най-добрите при създаването и производството на смартфони.


2 thoughts on “Xperia XZ1 – SONY продължават в правилната посока

 • 01.12.2017 at 21:44
  Permalink

  Нищо за slow motion и 3D заснемане.

 • 04.12.2017 at 10:57
  Permalink

  Ще го добавим много скоро ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *