Първи впечатления от Samsung Galaxy S20 Ultra 5G

“Най-накрая! Най-накрая!”… Това бяха възгласите на много от феновете на смартфоните на Samsung, когато чуха първата порция слухове относно бъдещата продуктова серия Galaxy S11-Series и многото промени, които се очакваха спрямо S10-Series. От тогава, обаче, мина много време, много вода изтече, а Galaxy S11-Series дори не просъществуваха. Така де, корейската компания реши, че през 2020 година следва да видим S20-Series. За някои за добро, за някои – лошо, но най-важното бе, че Samsung наистина имаха желание да ни покажат много нововъведения и промени спрямо S10-Series. Едно от най-важните неща – обновена и изцяло променена основна камера на смартфона.

Е, няколко месеца по-късно, ето ни и в настоящето. Официалното представяне на Galaxy S20-Series се случи преди няколко седмици, а в рамките на този анонс компанията въведе три нови модела – Galaxy S20, Galaxy S20+ и Galaxy S20 Ultra 5G. Предположенията на някои, че Ultra-та ще е просто по-голям S20+ директно бяха потушени главно заради сериозната разлика в основната камера между двата смартфона. Дотук с идеята, че Ultra-та просто е най-голям (частта със задължителното присъствие на 5G няма изрично да я коментираме, защото S20+ също има версия с поддръжка на 5G, a пък и в момента в България 5G-то се върти около своят тестов период).

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G имаше честта (или всъщност е обратното…?!?) да попадне в нашите ръце, макар и за доста кратко време, което “Quality time” (ако трябва да сме политически коректни на английски език) искаме да споделим с вас. Този материал няма да бъде нашето пълноценно представяне на Galaxy S20 Ultra 5G, защото за 2 дни едва ли някой може да добие достатъчно добра представа за възможностите, особеностите и специфичността на Galaxy S20 Ultra 5G. Поради това няма и да се опитваме, но пък ще ви споделим всичко онова, което на нас ни направи впечатление за споменатият период от време.

 

И така, да започваме.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G е вероятно най-големият смартфон, който не е част от продуктовата серия Note, който корейската компания някога е произвеждала (не сме сигурни дали Galaxy Mega 6.3, модел от преди доста години, не е по-голям на размер, но сигурно сме доста близо), и това си личи още на пръв поглед. За разлика от Mega-та (74% screen-to-body) и неговият дисплей 6.3″, Galaxy S20 Ultra 5G предлага 90% съотношение “дисплей към тяло” т.е. 90% от предната страна на S20 Ultra 5G е ангажирана от дисплея. Можем да погледнем на това сравнение като на демонстрация на технологичният напредък в този бранш за последните 6 години. Ако до преди 6 години ~7″ дисплей на смартфон да изглеждаше неприложимо и некомфортно, Galaxy S20 Ultra 5G недвусмислено показва, че през 2020 година това “е нещо напълно реално”.

Galaxy S20 Ultra 5G е флагманът на продуктовата серия Galaxy S20-Series, като ви предлага максималното, на което Samsung са способни в края на 2019 година и началото на 2020 година – дисплей 6.9″ Dynamic AMOLED 2X (120Hz честота на опресняване), чипсет Snapdragon 865, 12GB RAM, 128GB потребителска памет с опция за разширение (наличен слот за карти microSD), четворна основна камера с водещ сензор 108MP Samsung IsoCell Bright HMX и лицева “selfie” камера със сензор 40MP, батерия с капацитет от 5000 mAh. Това най-общо определя Galaxy S20 Ultra 5G на хардуерно ниво, без много-много да се вглеждаме. С две думи казано – най-висок клас смартфон с върхови възможности.

Дизайнът на Galaxy S20 Ultra 5G много бързо го “издава”, дори да го гледате от далеч – големият размер на апарата, както и повдигането на основната камера (на гърба на апарата) са две неща, които няма как да сгрешите като наличие при някой друг смартфон. И ако размера на смартфона е нещо, с което няма да има нужда да свиквате бързо (като се има предвид, че сте се насочили към по-голям по размер мобилен апарат), то с “bump”-а на основната камера със сигурност ще иска поне малко усилия. Поставянето на защитен кейс определено ще “коригира” нещата поне визуално, а предвид цената на S20 Ultra 5G, използването на споменатият кейс е не просто пожелателно, ами по-скоро препоръчително.

Алуминиева рамка обхваща целият апарат, като придава много стабилност и усещане за качествена сглобка. Апаратът не е с “огледален дизайн” т.е. дисплеят и задният панел по еднакъв начин да обхващат апарата и да достигат до металната рамка – задният панел взима превес, а потребителите, които харесват дисплеят да “не е чак толкова скосен” (тип edge), определено ще харесат как този 6.9″ Dynamic AMOLED 2X съвсем леко се сгъва в двата си края – някои дори биха го нарекли “плосък”.

И докато споменаваме дисплея – Galaxy S20-Series са първите смартфони на корейската компания, които повишават честотата на опресняване на дисплея над стандартните (и до края на 2019 година супер масово използвани) 60 Hz. При Galaxy S20 Ultra 5G можете да избирате дали екрана да опреснява с 60 Hz (60 пъти в секунда) или 120 Hz (120 пъти в секунда). Tази екстра има едно ограничение – можете да я използвате само при разделителна способност 2400 х 1080, но не и при 3200 x 1440. За щастие, дори при тази 6.9″ матрица, 2400 х 1080 e повече от комфортно като изображение, а в комбинация с опресняване 120 Hz, удоволствието е максимално. Тук, обаче, има още една уловка – консумацията на батерия се повишава осезаемо (предвид двойно повечето опреснявания на екрана е разбираемо) и при по-интензивно използване на S20 Ultra 5G може да се окаже, че батерията няма да може да ви даде цял пълен ден (не 8 часа, говорим за поне 12 часа) на използване, без да се налага да зареждате апарата. По-долу ще можете да видите нашите начални резултати от теста на батерията за издръжливост и ще разберете какво имаме предвид.

 

От към визуално изживяване, дисплеят на S20 Ultra 5G е може би най-доброто, което можете да видите в момента (особено на 120 Hz) – тази матрица Dynamic AMOLED 2X може спокойно да ви накара да не искате да поглеждате друг екран на смартфон, особено ако не е (поне) OLED/AMOLED. Цветонасищане, ъгъл на видимост, общо визуализиране – това е. Не само, че е наистина много добро, но е и много – със всичките си 6.9″, S20 Ultra 5G е един малко по-различен 7″ таблет с уникални визуални възможности, когато искате да гледате видео съдържание.

Имахме големи очаквания към основната камера на апарата, които (имайте предвид, че имахме доста ограничено време за действие) предвид нашите първоначални снимки сме малко със смесени чувства – перископната телефото направо ни смая със зуум-а, на който е способен (не говорим за факта, че може да направи 30х или 100х), като при 30х или 100х наличният post processing в някои ситуации се справяше наистина уникално. От своя страна основният сензор 108MP за сега не ни впечатлява по същият начин, както телефото-то. Снимките наистина са много добри, но не са чак толкова добри, колкото очаквахме от 108MP Samsung Bright HMX и Nonacell (събиране на 9 съседни пиксела в един). Снимките, които виждате по-долу са направени при 12MP размер (Nonacell 9-to-1) за основният сензор, като нямаше как да пропуснем да ви покажем и няколко зуум-а. Всички снимки са направени без статив.

Коментарът на “стартовите” фотоси за това представяне оставяме на вас, нашите заключения ще направим когато направим по-обстойни тестове и ви ги покажем в нашият основен материал на тема Galaxy S20 Ultra 5G. Тогава ще си говорим и за видео възможностите на S20 Ultra 5G, които също са с голяма заявка от страна на Samsung.

 

(12MP Normal Mode)

 

(12MP, 5x Zoom)

 

(12MP, 10x Zoom)

 

 

 

(12MP Normal Mode/5x Zoom)

 

(12MP 10x Zoom/30x Zoom)

 

 

(12MP Normal Mode/5x Zoom)

 

(12MP 10x Zoom/30x Zoom)

 

 

Що се отнася до батерията, при 60 Hz честота на опресняване на дисплея, нещата изглеждаха много добре:

Над 15 часа време на работа, което макар да не е върхов резултат, предвид големият дисплей е донякъде оправдано. При превключване към режим 120 Hz, обаче, резултатът не бе чак толкова впечатляващ:

Почти 30% по-слаб резултат. Tова, може би, е директното доказателство защо Samsung все още не предлагат 120 Hz при разделителна способност 3200 х 1440. Можем само да си представяме колко повече ще е загубата на автономно време на работа при тази комбинация, но очакваме в някое бъдещо обновяване на служебният софтуер да видим подобрения в този аспект от нещата, което да позволи на Samsung да отключат 120 Hz и при 3200 х 1440.

Е, това е от нас, към момента, що се отнася до Galaxy S20 Ultra 5G. Смартфонът определено има много потенциал, във всяко едно направление, като засега със сигурност можем да кажем едно нещо – S20 Ultra 5G със сигурност е апарат, предлагащ доста над възможностите на S10 и S10+. При следващата ни по-продължителна среща с Galaxy S20 Ultra 5G ще имаме възможност да се запознаем с него още по-добре и да ви представим всичко в нашият по-подробен материал.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *