Ревю на геймърски лаптоп MSI GX623 – част втора

Макар да обещах да продължа ревюто на MSI GX623X, което започнах тук преди време, ми отне известно време да събера достатъчно информация за цяла нова статия. В интерес на истината – няма да ви лъжа – като изключим предимствата и един вече споменат недостатък, моделът (който използвам като личен компютър, а аз съм капризен), се оказа много интересен и просто няма кой знае какво повече да се каже за него.

Иска ми се да пропусна типичната част с тестовете, понеже съвсем сериозно се хванах да сравнявам от една страна – 3D производителността с помощта на 3DMark06 в тази статия покрай тази тема във форума на hardwareBG.com, от друга – също там могат да се видят и тестове на процесори, които доста добре отразяват разликите между тях за обща употреба, и не виждам смисъл да дълбая в насока “изстискване на максимума”, преди да съм преодолял най-сериозния си проблем с модела – липсата на поддръжка за PLL чипа и съответно липсата на възможност да контролирам скоростта “ръчно”. За момента се налага да използвам вградената Turbo функция, която след обновяване с 1.0s версия на BIOS даде възможност за работа на 2.4 GHz. За съжаление не без проблеми – докато на 2.3 GHz (стандартните 15% оувърклок) процесорът работи с часове в игри и тежък мултитаскинг без проблем, то при 2.4 Ghz се забелязва странна и лично за мен – все още необяснима аномалия – сериозното натоварване на всички системи на ноутбука в един момент намалява резултатите в тестовете, вместо да ги увеличи. Подозренията ми за момента са се спрели на захранването, което е едва 90W – напълно е възможно комбинирането на мощна видеокарта и увеличена честота на процесора да изискват повече мощност. Ще отметна този “проблем” в момента, в който пробвам по-мощно захранване. Втори фактор, който може да играе лоша шега, е паметта – над 950 MHz честота по време на оувърклок е твърде много за памет, предназначена да работи на 800 MHz (в което се убедих на друга бройка, където паметта не издържаше над 900 MHz, явно дори ползвам без да зная по-добри модули). Това може да се избегне, като се намали честотата на паметта в стандартен режим на 667 MHz, но пък нежеланият ефект от общия спад в производителността тогава се изразява твърде ясно и разликата не показва дали паметта е проблем. При всички положения – на 2.3 GHz със стандартен Turbo оувърклок, лаптопът е супер стабилен и температурите не надминават 70 градуса дори след часове работа. Явно от MSI са си свършили работата добре.

Едно интересно допълнение за притежателите на такъв лаптоп е наличието (все пак!) на драйвер за тъчпада, макар на уеб страницата с драйвери на MSI да няма такъв. Има два начина да използвате пада на Sentelic (който също се явява част от недостатъците на модела, понеже за момента Synaptics предлага далеч по-добри решения):
драйвер на Sentelic оттук. Макар да не добавя особена функционалност, този драйвер със сигурност помага за преодоляване на пълната липса на опции за контрол над тъчпада.
стандартен Synaptics драйвер – инсталацията на такъв със сигурност трябва да стане през setup-а на драйвера, за да добави контролен панел, и на практика не добавяте драйвера, а контролния панел… който дава прекрасната и толкова полезна на всички, които използват мишка опция за изключване на тъчпада при включване на USB мишка.

Колкото до производителността и тестовете – вече споменах присъствието на модела в съседна статия, но ето и тест при стандартна резолюция с повишените честоти.

Видно е, че за момента NVIDIA GeForce GT 240M изглежда по-добро решение, поне откъм възможност за оувърклок (посредством собствено приложение на NVIDIA). Драйверната поддръжка и на двете карти е ужасна – ATI въобще не пускат драйвери за своите Mobility Radeon, поради което се налага почти винаги да използваме една версия по-стар драйвер, модифициран с Mobility Modder (повече информация в тази статия), а официалните драйвери на NVIDIA не разпознават 240M, което означава добавяне на ръка, понеже дори в драйверите на laptopvideo2go.com невинаги ще откриете точно тази видеокарта.

9refs-l51-1080p-full-hd

Mobility Radeon HD4670 на теория ускорява H264 видео, но на практика подкарването на DXVA ускорения е малък кошмар и резултатът силно зависи от драйвера, с който сте в момента. По-добра идея е да използвате CoreAVC и да разчитате на 3D режим на обработка на изображението посредством шейдърите на видеокартата (EVR в полето Output на MPC Home Cinema, например), когато натоварването на процесора дори в L5.1 клип с 9 референтни кадъра не надвишава 50-60%, но при това положение напълно губите възможността за пускането на видеоускорение на втори екран, докато на първия играете игра, например. И дори при това положение, при някои формати отново липсва каквото и да е ускорение. За съжаление липсата на аналог на CUDA при ATI става все по-очевидна с времето и макар компанията да не прави почти нищо по въпроса, е време да обърне внимание на липсата на ускорения за най-тежките формати. Разбира се, такива няма да намерите често в торент тракера, но все пак го броя за плюс на картите на NVIDIA, които ускоряват едва ли не всичко благодарение на CUDA, комбинирана с подходящ декодер.

В заключение мога да кажа, че не намирам реални причини да не купите този лаптоп, ако търсите насочен към игри преносим компютър с цена около 1600 лева. Клавиатурата, макар и “хлабава” на вид, издържа вече доста писане (дори настоящата статия) и няма изгледи да се развали, а липсата на богата функционалност на тъчпада като цяло не си струва споменаването, предвид, че ноутбука е насочен към геймърите, които надали някога изобщо го ползват.

Към темата за MSI GX623 във форума на hardwareBG.com

Актуална цена и наличност на MSI GX623


4 thoughts on “Ревю на геймърски лаптоп MSI GX623 – част втора

 • 25.09.2009 at 14:50
  Permalink

  За тъчпада, в линукс има една опция да го изключва по време на писане и да го включва при неактивност. Няма ли такова чудо и за виндос?

 • 25.09.2009 at 17:27
  Permalink

  В драйвера на Sentelic има опция да го изключва по време на писане. Друг е въпроса колко работи, при мен сякаш вбесяващо не иска да го прави винаги, или времето,което съм задал, е твърде кратко…

  Но пък аз и в офиса, и вкъщи съм с мишки.

 • 01.10.2009 at 01:59
  Permalink

  “при това положение напълно губите възможността за пускането на видеоускорение на втори екран, докато на първия играете игра, например” a с CUDA може ли да стане това, без да зацикли играта? ? Иначе съм против политиката на AMD да не обръщат сериозно внимание на използването на видеото за други задачи, което дори е застъпено във Уиндоус7. Не съм много наясно с материята, но на карти АТИ (AMD първо се разработи неофициален софтуер за setiathome и др. програми, който смяташе заедно с процесора за програмата. Скоро гледах някакви демота на програма за постпроцесинг на видео с карти AMD, но резултата беше плачебен. Странно е- имат на хартия по- мощни видеокарти, във всяко поколение вкарват нови технологии, които реално ползват в следващото и дори по- следващото (според DX), но пак са назад- било то драйвери, било подръжки.
  И към двата производителя на външни пвидео ускорители- осъвременявайте драйверите за мобилни компютри по- често, поне за по- новите- срамота е!
  Извинявам се за офтопика, но доста неща ме дразнят напоследък, особенно това, че и скъпа машина да си вземеш, пак те цакат със топла бира- или драйвери стари или несъвместимости!

 • 02.10.2009 at 16:38
  Permalink

  Проблемът накрая се реши, но остава въпросът с deinterlace – не иска да тръгва, да не говоря, че с това мазало с последния драйвер вече нищо не мога да оправя. Радостната новина е, че поне CCC взе да тръгва, макар че все още не мога да влизам в AVIVO страницата с опциите за deinterlace.

  С CUDA няма проблем, не е задължително да ползваш 3D повърхности, то и при ATI няма да стане така, но поне VMR режима си върви на цял екран без проблеми с интерлейс.

  NVIDIA засега само със 240M имат проблем с драйверите. Но уж вече знаят и би трябвало в следващия официален драйвер да са наред нещата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *