Ревю на геймърски лаптоп MSI GX623 – част първа

След като неотдавна Аргус станаха официален дистрибутор на преносимите компютри MSI у нас, геймърската серия на компанията бързо започна да набира популярност. След ревюто на интересния 17-инчов модел GX720 бързо последва и появата на още един, този път изключително атрактивен като цена модел – GX623, базиран на популярното шаси MS-1651, използвано и в други 15-инчови ноутбуци на MSI.

MSI GX623 notebook MSI GX623 Keyboard MSI GX623 Top

GX623 изпъква над всички останали предложения на други марки в този ценови клас около 1600 лева) благодарение на мощната видеокарта, екран с много висока резолюция на фона на стандартните днес WXGA HD екрани, и функция за автоматичен овърклок. Последната извежда 2-гигахерцовия му процесор Core 2 Duo P7350 на нивото на далеч по-скъпи процесори на база същото Penryn ядро, като например P8600. Всъщност подробностите ще оставя за по-късно – този път ревюто ще е от поне две части, тъй като не устоях на изкушението и се оборудвах с този модел, съответно ще мога да дам и доста повече детайли, както и отговори на директни въпроси във форума или коментари. На първо време…

Гаранция
Новият дистрибутор доведе и до смяна на сервиза – дълго време едно от основните оплаквания от преносимите компютри на MSI (освен нередките проблеми с бюджетните серии) беше лошото сервизно обслужване у нас. След като Аргус Компютри поеха дистрибуцията, сключиха и договор със сервизните центрове Колбис (повече информация за тях тук) за т.нар. “pickup&return” обслужване в рамките на 2-годишния гаранционен срок. Това означава, че след обаждане в сервиза, което има за цел да изясни дали ноутбукът въобще се нуждае от сервиз (за да се избегнат софтуерни проблеми), компютърът се изпраща с куриер до посочен сервизен център (изпращането не е за сметка на собственика) и се получава по същия начин веднага, след като бъде отстранена повредата.

Гаранцията е 2 години (международна поддръжка, стига да имате документи) за изброените в условията компоненти: дънна платка, LCD панел, твърд диск, процесор, памети, оптично устройство и мрежови карти. Непотвърдено, той като някои компоненти не са споменати, но гаранцията на неща като камера, тъчпад, клавиатура и подобни кое 1 година.

Тъй като гаранцията важи от датата на покупка, съвсем логично е и изискването за документ, доказваш тази дата и на попълнена гаранционна карта. Задължително е и етикетът отдолу да не е нарушен, макар от вносителя да обявиха, че смяна на компоненти ще може да се извършва в сервизните центрове (това е по повод възможностите за ъпгрейд) без отговорност за причинени от допълнителните или заменени компоненти, а скоро и във фирмите, които продават, стига те да водят статистика за сменените компоненти. На практика това означава две неща – първо – не може сами да заменяте компоненти или поне ще се наложи да говорите със сервизния център (на практика не вярвам да откажат да си смените твърдия диск, тъй като процедурата е елементарна) и второ – вече нямам гаранция, тъй като, за да напиша това ревю, вече разглобих лаптопа почти напълно веднъж и смених твърдия диск и паметите и сложих топлопроводима паста на процесора (след първото махане на системата за охлаждане нямаше как да не го направя) :)

Характеристики (малко copy-paste, така или иначе ще се спра по-подробно на тях след това)
MSI GX623 е един от най-мощните лаптопи в своя ценови клас и е подходящ за игри и тежки 3D приложения. Снабден е с 2-гигахерцов процесор с функция за автоматичен овърклок и видеокарта ATI Mobility Radeon HD 4670 с 512 MB DDR3 памет, която принципно може да откриете само в средния клас геймърски лаптопи. 4-те гигабайта оперативна памет са от DDR2 тип, а обемът на диска е 320GB. Естествено, не му липсва нищо и от гледна точка на конективност – Wireless-N безжична връзка, Bluetooth, гигабитов мрежов контролер, HDMI и eSATA за бърза връзка с външни твърди дискове. MSI дават 2-години международна гаранция за своите лаптопи, като положително ще ви допадне, че е от типа “pickup & return”, т.е. няма да ви се наложи да ходите по сервизи при нужда. Най-интересното в него обаче е високата резолюция на екрана – 1680х1050 пиксела, която го оставя без конкуренция на пазара.
Процесор: Intel Core 2 Duo P7350 (2.00GHz, 3MB L2 Cache, 1066MHz FSB) с автоматичен оувърклок Чипсет: Intel PM45 Express
Памет: 4GB DDR2 800MHz
Твърд диск: 320GB, 5400rpm SATA (WD Scorpio Blue)
Екран: 15.4″ WSXGA+ TFT
Резолюция: 1680×1050 пиксела
Видео карта: ATI Mobility Radeon HD 4670 с 512 MB DDR3 видеопамет
Оптично устройство: DVD-RW Super Multi drive
Разширителни слотове: 2x USB 2.0, 1x VGA port, RJ-11, RJ-45, Audio (Line In, Line Out, Microphone, 7.1 output), 4-in-1 Card Reader (SD/MMC/MS/MS Pro), 1x HDMI port, eSATA/USB combo, ExpressCard 54mm
Мрежа: 10/100/1000 Ethernet controller, Modem 56K V.92
Безжична мрежа : Intel WiFi Link 5100 AGN Wireless-N (802.11b/g/Draft-N), Bluetooth 2.1+EDR
Аудио: HD Audio (Realtek)
Камера: 2 MP
Софтуер: Няма
Батерия: 6-клетъчна Li-ionр 4800 mAh
Размери: 35.8×26.0x2.7/3.1 см.
Тегло: 2.7 кг
Други: Цвят – черно/сребристо, мултимедийно управление със сензорни бутони
Гаранционен срок: 2 години международна гаранция “pickup & return”

Конструкция
Шасито, което MSI използват в този модел, е добре познато от други модели от геймърската G-серия, и няма някакви забележителни слабости по отношение на дизайна. Капакът и подложката за дланите са метални и при този модел също е ясно изразен един познат от лаптопите XPS на Dell проблем – лек променлив ток върху корпуса при използване на захранване от не особено добре направена ел. мрежа – като цяло никакъв проблем, но може да ви стресне.

MSI GX623 Right MSI GX623 Left MSI GX623 Back

Налични са само 2 USB порта, плюс комбинираният USB/eSATA конектор. Това е донякъде недостатък, който обаче се компенсира от наличието на VGA и HDMI изходи, както и на общо 4 3.5 мм звукови конектора, един от които може да се ползва с преходник и като цифров S/P DIF изход. 4-те конектора осигуряват 7.1 звук и се отчитат автоматично от софтуера. Разбира се, може да ползвате и звук през HDMI, видеокартата разполага с драйвер за тази цел.

MS-1651 MSI GX623 Cooler

Неколкократно попадам на критики към конструкцията на лаптопи MSI, но, след като разглобих този почти до последното винтче, смея да твърдя, че няма някакви очевадни проблеми, които биха се проявили скоро:

 1. Системата за охлаждане е добре направена, медните топлоотвеждащи тръби са плътно набити в алуминиеви радиатори над процесора, чипсета и видеокартата, като ядрата на самите радиатори също са медни. Отвеждането на топлия въздух е отстрани и няма да го затрудните, ако поставите лаптопа плътно до някаква повърхност отзад или зад него минава сноп кабели. Крачетата отзад са сравнително високи и има достатъчно място за засмукване на студен въздух, освен това отворите за достъп на въздуха са разположени така, че голяма част от него задължително да трябва да дойде от отвори над паметта и видеокартата, което подобрява охлаждането. Дори с включен автоматичен оувърклок (на 2.4 GHz, по въпроса как става толкова ще пиша допълнително) и под натоварване на двете ядра и видеокартата, температурата на последната не надминава 75 градуса (нормални летни температури в стаята).
 2. Пантите, които са чест проблем при някои лаптопи, тук са доста солидно захванати и от двете страни на корпуса и няма изгледи да се разхлабят лесно.
 3. Вероятно единственото по-несериозно изпълнение по конструкцията на корпуса е пластмасовият панел със сензорните бутони, който е закрепен само със щипки, но и той надали ще падне по собствена воля.
 4. Сериозен недостатък на модела е единствено клавиатурата, която не отговаря на очакванията и на общото качество на лаптопа. MSI имат две издания на тази клавиатура, второто от които може да се намери в GX623 и има няколко особености. Цялата клавиатура е разположена върху сравнително мека ламаринена подложка, която обаче не осигурява стабилна основа. Под нея има три лепенки от подобен на гума материал, които би трябвало да уплътняват неравностите в основното шаси (което е метално и доста неравно, тъй като по него вървят кабели, служи за основа за захващане на охладителите и какво ли не), но реално допринасят за усложняване на проблема. За съжаление не мога да дам решение на този проблем – клавиатурата е по-скоро хлабава и, ако ви се налага да пишете много, ще я ненавиждате.

Рядко споменаван “проблем” на лаптопа е тъчпадът. От MSI са се спряли на тъчпад, производство не на Synaptics (съвсем логичен избор на повечето производители), а на Sentelic, което води до известно объркване, понеже за него няма да намерите драйвери на сайта на MSI. Разширена функционалност може да добавите с инсталацията на допълнителен драйвер (Google дава предостатъчно резултати). Единственият проблем, който остава лично според мен, е липсата на опция за автоматично изключване на тъчпада при включване на USB мишка, която може да се добави с инсталацията на драйвер на Synaptics (който обаче може да има конфликти с този на Sentelic, ще пиша повече подробности, когато разиграя с наличните опции).

BIOS и фърмуер
Неколкократно в различни форуми е ставало въпрос за т.нар. “заключвания” на клавиатурата, при които тя блокира при постоянно натискане на бутони. Това е поправено в последната официална версия на фърмуера (който в случая е отделен от BIOS), с който идва моделът GX623. Ако случайно попаднете на модел, който страда от този проблем, може да направите няколко неща – първо – “EC reset”, както е описано в тази тема, второ – обновяване до последната версия на фърмуера на EC контролера, както е споменато в тази тема. Тъй като по-долу ще стане въпрос за обновяване на същия фърмуер по други причини, предлагам ви да прибегнете директно до него, така или иначе е на база последната версия за момента.

 1. MSI GX623 Keys Fn-CtrlБутоните “Fn” и “Ctrl” отляво са разменени така, че “Fn” заема мястото на “Ctrl” в сравнение с типичните клавиатури. За съжаление доста производители на преносими компютри използват този вариант и не се вслушват в желанието на клиентите левият Ctrl да е на типичното място най-отляво. За радост Svet от форумите на MSI е “поправил” това и пак там може да намерите версия на EC фърмуера, която разменя двата бутона на ниво BIOS, т.е. независимо от операционната система. Самата физическа замяна на клавишите е елементарна, но, ако не сте махали никога бутони на лаптоп, е за предпочитане да ви я направят във фирмата, от която купувате лаптопа, или в офиса на Хардуер БГ, където мога да съдействам и за обновяванията на BIOS или EC фърмуер.
 2. Бутоните “Alt” и “\” отляво са разменени (всъщност “\” е напълно излишен и е нов спрямо първата версия на клавиатурата, която може да видите при модела GX720, но тя пък имаше други недостатъци). Официално никъде не може да намерите версия на EC фърмуера, която да поправя това, но отново с любезното съдействие на Svet получих фърмуер, в който са разменени както “Fn” и “Ctrl“, така и левият “Alt” и “\“, който се намира до него, отляво на “Space”. Отново – физическата замяна след това е елементарна, но не я препоръчвам, ако не ви се рискува. Въпросният фърмуер може да намерите в mobility.BG ук.
 3. Версията на BIOS, с която идва GX623X-025EU е 1.0v, а последната на сайта на MSI е 1.0z. В тези две версии на BIOS няма да намерите много опции, да не кажа, че дори липсват основни такива, свързани с функционалността – няма възможност за избор на скорост на паметта, а в моя случай тя работеше на 667 MHz, при положение, че модулите бяха DDR2 800 MHz и дори ги замених с изпитани такива.

И тук ще бързам да се презастраховам – следващата стъпка не е за хора, на които не им се занимава с по-детайлни настройки на лаптопа, или не им се рискува с излишни обновявания на BIOS. Също както и с фърмуера, обновяването става под DOS с изпълнение на файла flash.bat от папката на сваления от сайта на MSI BIOS. Бих обърнал внимание и на инструмента от тази тема във форумите на MSI, тъй като улеснява смяната на BIOS.

MS-1651 MSI GX623 EC ROM

Във форумите се носят слухове за версии на BIOS с доста повече възможности от тези на 1.0z/1.0v. Такава е например 1.0s, а на теория би трябвало да съществува и 1.0t (или поне мярнах тема, в която беше споменат), но не успях да открия такъв. Версията “S” може да намерите в mobility.BG тук (а също и на сайта на MSI тук – достатъчно бе да сменя “z” с “s” накрая на името на файла :)

Оувърклок
След като флашнете с версията 1.0s, в BIOS ще се появят цяла поредица интересни настройки. Изключително полезни според мен са няколко от тях, други без обяснения са безполезни.

 1. Възможност за избор между 15 и 20% автоматичен оувърклок (т.нар. Turbo бутон, който работи след инсталиране на допълнителен софтуер – System Control Manager, който може да намерите тук: http://www.msi.com/index.php?func=downloaddetail&type=utility&maincat_no=135&prod_no=1702). По подразбиране в последните версии на BIOS максималното повишаване на честотата на FSB е 15%, но с тази версия на системния софтуер може да зададете и 20%. Подозирам, че MSI са намалили максималната стойност по простата причина, че е вероятно да има ядра на Core 2 Duo P7350, които не се държат стабилно при 2.4 GHz, или, което е много по-вероятното обяснение – не са стабилни при работа в така наречените C-states – енергоспестяващи режими, които автоматично намалят множителя на процесора – страничният ефект при повишена с 20% честота на FSB, е скоростта при минимален множител 6х – 2 GHz, което може и да е много за пониженото напрежение от 1.13V (по данни от CPU-Z), макар на теория Penryn ядрата да работят и на по-ниски напрежения при нужда. Независимо от това, при мен процесорът е напълно стабилен на честота 2.4 GHz, както и при честота 2 GHz, когато не е натоварен. Тъй като автоматичният оувърклок не само компенсира разликата в скоростта спрямо процесор като Core 2 Duo P8600, но и води до значително по-висока честота на FSB (над 1300 MHz), на практика с Turbo функцията на лаптопа получавате значително повишение в производителността (повече по въпроса ще намерите в следваща статия, където ще пусна и тестове)
 2. Възможност за задаване на честота на паметта. Тъй като с официалната последна версия на BIOS паметта ми работеше на 667 MHz, се зарадвах много на възможността да вдигна честотата на 800 MHz. Още по-радостна новина беше страничният ефект от задаването на 800 MHz честота на оперативната памет – при използване в Turbo режим, честота на паметта също се повишава до 957 Mhz! Естествено, ако паметта ви не понася високи скорости по някаква причина, винаги може да я върнете на 667 MHz за стандартен режим и да получите нормална работна честота в Turbo режим.
 3. Възможност за контрол над закъсненията на паметта – при тайминги от порядъка на 5-5-5-15 (дори още не съм задавал други, тъй като модулите ми не са от най-добрите, а и това задължително иска множество предварителни тестове, затова ще го оставя за отделен материал), паметта ще се представя много по-добре от DDR3 паметите с честота 1066 MHz и тайминги 7-7-7-21 (стандартните за DDR3 памет в ноутбук). И дори има място за подобрение на ниво BIOS! Разбира се, това не е нещо ексклузивно (макар че наистина не помня кой е последният лаптоп, в окйто съм виждал такива настройки, било е много отдавна), още повече днес таймингите могат да се контролират и в Windows среда, както и с помощта на приложения, които пренаписват SPD регистъра на модулите, но все пак е интересно да ги имате на ниво BIOS.
 4. Едно изключително допълнение към опцията за 20% оувърклок – възможност да изключите т.нар. C-states, т.е. процесорът няма да превключва автоматично множителя си на най-ниския, освен когато не го управлявате със софтуер (в противен случай, независимо от зададеният в Windows режим на работа, процесорът постоянно опитва да свали множителя си на 6, когато не е натоварен). За разлика от други лаптопи, които имат подобна настройка, тук това не означава, че ще изключите Intel SpeedStep (което би заключило процесора на най-ниския възможен множител), напротив, все още имате контрол над множигелите.
 5. Купища други настройки, повечето от които искат време и нямат директно отражние над работата на лаптопа, поради което ще ви оставя да ги откриете сами, но с радост ще обменя информация или ще отговоря на въпроси (поне на онези, на които зная отговорите).

MS-1651 MSI GX623 CPU Socket

Тук идва и мястото за една “лоша” новина (както си му е реда, ще последва и добра) – макар да открих PLL чипа на лаптопа – веднъж във форум, втори път физически, след като най-накрая стигнах до него в удобна за снимане позиция, се оказа, че SetFSB, макар и да има в базата си данни този чип, не работи коректно с него – поне не и с комбинацията от BIOS/EC firmware, с която ползвам ноутбука. Става въпрос за чип със следните означения:

ICS9LPRS113AKLF
9912889Y
MAL 0916P

MS-1651 MSI GX623 PLL

За съжаление не намерих спецификациите на този модел никъде (което може да приемете за гореща молба за съдействие), което ме спира да опитам отново да изпратя информация на разработчика на SetFSB, който евентуално може да даде повече информация или да пусне версия, която работи с този лаптоп.

Струва ми се, че тук е мястото да вметна една забележка (или предупреждение, а също и въпросната добра новина) към онези, които смятат оувърклока на лаптопи за твърде рисково занимание – основен виновник за повишаване на консумацията/топлоотделянето всъщност е напрежението на процесора, така че комбинирането на висока честота при запазване на същото напрежение, или дори понижаването му (което също е опция и въпрос на цяла отделна статия, той като ще ми отнеме доста време въртене на тестове за стабилност) с RMClock, не променя консумацията толкова, да има опасност (още повече – говорим за заводски нива, преценени като безопасни).

Видеокарта
За момента няма да пускам тестове на видеокартата на GX623 (ще ги оформя в отделен материал, за да спестя малко от дължината на този), а само ще спомена няколко интересни факта. Mobility Radeon HD 4670с 512 MB DDR3 памет е флагманската карти на ATI в средния клас (и най-мощната, предлагана за средния формат mini PCI Express x16 слот за момента) и според тестовете новият Radeon с лекота изпреварва всички поколения видеокарти на NVIDIA с 32 и определено затруднява тези с 48 шейдърни блока, като GeForce GT 240M и 9700M GTS, да не говорим, че в много от игрите всъщност осигурява по-стабилен брой кадри с по-малки спадове от тях. Единствените два проблема са:

 1. Драйверите – ATI традиционно не осигуряват драйвери за мобилните версии на видеокартите си на своя сайт, а MSI не пускат новите версии веднага след излизането им. Разбира се, затова има лек (по-рано писахме и в mobility.BG по въпроса, но сега процедурата е по-лека , тъй като има нова версия на Mobility Modder, която работи с новите Catalyst 9.7 и 9.8) – сваляте драйверите за нормален Radeon HD4600 от сайта на ATI и модифицирате с Mobility Modder.
 2. Липса на инструменти за оувърклок – би било лесно да изцедим още малко от тази видеокарта, но наличните за момента версии на AMD GPU Clock Tool, ATI Tray Tools и GPUTool не работят коректно с този модел, а BIOS-ът на видеокартата не позволява използване на ATI Overdrive в Catalyst Control Center. Засега съм връщал единствено драйвери до 9.6 за пробата, но вероятно положението ще е така поне до излизане на нова версия на някое от тези приложения (което се надявам да стане скоро, тъй като Dell пуснаха обновен Studio XPS 1640 именно с такава видеокарта, и притежателите на толкова популярна серия няма да стоят бездейни).

Екран
Една от най-положителните страни на модела е екранът с WSXGA+резолюция (1680×1050 пиксела). Е, не е матов, но и това се преживява, още повече конкретният панел на AU Optronics е с доста добро ниво на черното и е ярък, което в комбинация с фините размери на пикселите води до повече от задоволителни резултати при работа. Лично за мен резолюцията е може би най-добрата за 15.4-инчов екран и искрено съжалявам, че е на път да изчезне от масовите ноутбуци, а вероятно и от пазара в замяна на HD Ready/Full HD резолюциите, които (и в двете крайности) са крайно неподходящи за каквото и да е друго, освен филми.

Заклочение
Засега ще спра с ревюто на модела дотук, но през идните дни ще пусна повече информация за представянето на MSI GX623 в тестовете и в сравнение с други популярни процесори и видеокарти, както и допълнителна информация за други интересни особености на модела. По мое мнение това е един от най-добрите модели, излизали на българския пазар тази година, и въпреки, че все още изпитвам известни резерви към марката, аз също ще поработя известно време на такъв. MSI не са успели да направят ноутбук без недостатъци, но на фона на безумно ниската цена, на която може да го намерите, и в сравнение с модели със сходни цени и далеч по-лоши конфигурации, каквито са модификациите на Dell Studio 1555, или по-големи лаптопи като очакваните Acer Aspire 7738G, които въпреки това са с по-ниска резолюция и доста обемисти, този предлага изключително добре подбрани параметри с много висока производителност и прекрасен екран. За съжаление нищо не може да компенсира лошата изработка на клавиатурата, но надали това ще ви спре. Поне мен не ме спря.

Актуална цена и наличност на MSI GX623 може да намерите в магазина на Хардуер БГ

Включете се и в темата ни за GX 623 във форума ни в hardwareBG.com

http://www.google.bg/search?q=sentelic+touchpad+driver

3 thoughts on “Ревю на геймърски лаптоп MSI GX623 – част първа

 • 19.09.2009 at 22:16
  Permalink

  Много добро ревю!

 • 11.10.2009 at 16:29
  Permalink

  Strahotno reviu , dobra mashinka…tiq dni q razcukvam s kvo li ne i se durji prekrasno…klaviaturata ne e 4ak tolkova zle…men li4no ne me drazni =)

 • 16.12.2014 at 19:35
  Permalink

  Май тук е мястото да кажа, че лаптопът още работи, а съм го носил и почуквал доста пъти. И още по-странното – уж слабата клавиатура не е мръднала! Е, разбира се, надписчетата с българските буквички се изтъркаха…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *