Ревю на лаптоп Acer Extensa 5630G

Евтин и здрав ноутбук с производителността и функционалността на значително по-скъпа конфигурация? Принципно търсенето на подобен преносим компютър е обречено на неуспех или е свързано с куп компромиси с качеството на изработка и дизайна – все пак бюджетните конфигурации не са с безпричинно ниска цена. Този път обаче попаднахме на лаптоп на Acer без претенции да е от топ моделите на марката – Extensa 5630G (вариантът 583G25Mn). Тази продуктова линия предлага бизнес шасита, подобни на тези на фамилията TravelMate и съвременни конфигурации, без да влиза в редиците на най-евтините ноутбуци (под 1000 лева) на пазара. Конкретният модел в момента се предлага за 1200-1300 лева без операционна система.

site_5630g_1

Характеристики
Процесор: Intel Core 2 Duo T5800 (2.00GHz, 2MB L2 Cache, 800MHz FSB)
Чипсет: Intel GL40 Express
Памет: 3GB DDR2-667MHz (2+1)
Твърд диск: 250GB, 5400rpm SATA, Acer DASP (Disk Anti-Shock Protection)
Екран: 15.4″ WXGA Acer Crystal Brite LCD
Резолюция: 1280×800 точки
Видео карта: ATI Mobility Radeon HD3650, 512MB DDR2
Оптично устройство: DVD Super Multi drive
Разширителни слотове: ExpressCard /54 slot, PCMCIA slot, 3x USB 2.0, 1x VGA port, RJ-11, RJ-45, Line In, Line Out, 5-in-1 card reader (SD/MMC/MS/MS PRO/xD), 1x HDMI port, Acer EasyPort IV connector, 1x eSATA port
Мрежа: 10/100/1000 Ethernet controller, Modem 56K V.92
Безжична мрежа : Intel 5100 Wireless-N, Bluetooth
Аудио: Stereo speakers
Камера: 0.3MP webcam
Софтуер: Linux
Батерия: 6-cell Li-ion Battery, до 2,5 часа
Размери: 38.5×4.36/3.93×27.5 см
Тегло: 2.88 кг
Други: Kensington Lock, Acer QuickCharge technology: зареждане на батерията до 80% за 1 час

site_5630g_4 site_5630g_3 site_5630g_2

Конструкция
Extensa 5630G използва бизнес шаси на Acer и може да се похвали с доста добро ниво на изработка. Изключение (и единствен сериозен недостатък по отношение на дизайна) е материалът на корпуса – безлична сива пластмаса, която не понася добре надрасквания (все пак не мислете, че се драска лесно – след неколкодневно премятане на ноутбука върху корпуса все пак се появи една драскотина). Нямаме никакви забележки към шасито от гледна точка на изработка – всички сглобки са плътни, няма поскързващи контакти и нестабилни конектори, а капакът е плътен, без излишна празнина под пластмасата. Клавиатурата е в отделен корпус и по този начин защитава хардуера под нея от случайни разсипвания на течности. Разположението е стандартно за ноутбук, бутонът Ctrl е на типичното за десктоп клавиатурите място (напоследък повечето производители спряха да слагат там Fn). Над клавиатурата са индикаторите за работа на диска, Num Lock и CAPS Lock, вляво от нея – бързи бутони към софтуера Empowering Technology (предлага няколко специфични за Acer приложения, които като цяло дублират функции на операционната система), пощенски клиент, интернет браузър и три бутона, които нямат специфично приложение, без да инсталирате всички приложения на Acer. Тъчпадът е на Synaptics и въпреки сравнително скромните размери, е повече от приятен за работа – освен двустранния скрол, поддържа и Edge scrolling – удобна функция за онези, които браузват повече.

site_5630g_details_6 site_5630g_details_4 site_5630g_details_3 site_5630g_details_2 site_5630g_details_1 site_5630g_details_7 site_5630g_details_5

От четирите страни на корпуса са разположени съответно
– отпред: четец за SD (вкл адаптери), MMC, Memory Stick Pro (вкл. адаптери)и xD флаш карти, 3.5 мм конектор за микрофон, Line IN/OUT и бутони за включване на Bluetooth и WiFi връзките.
– ляво: PCMCIA и ExpressCard |54 слотове, 2 USB порта, HDMI, LAN и VGA конектори и специфичен EasyDock порт за връзка с докинг станция на Acer (което е взаимствано от бизнес серията TravelMate на Acer, но, както вече отбелязахме, шасито е аналогично).
– отзад: DC конектор, конектора на вградения модем, eSATA и още един USB порт.
– дясно: единствено DVD мултиформатна записвачка.

Отвътре
Долната страна е “подплатена” отвътре с метална основа, дискът е захванат с метална шина и поставен в пластмасова шина с уплътнения от мека гума. В долната страна на корпуса има подложка от твърда гума, която да обира евентуални резки удари в областта, където се намира твърдия диск. Acer нарича тази система Disk Anti-Shock Protection (DASP) и в интерес на истината – изглежда впечатляващо, предвид, че се намира в модел на подобна цена.
Охлаждането е реализирано много успешно – по време на тестове с натоварване на всички компоненти, температурата на процесора не надминава 76.5 градуса (стайна температура 28 градуса). Основният охладител се състои от топлинна тръба, чиито краища са свързани съответно с процесора (и чипсета до него)и радиатора на видеокартата, а в средната част между турбинен вентилатор и изхода за топлия въздух е разположено и оребряване, което разсейва топлината. Вентилатора засмуква въздух директно отвън, а над всеки от по-горещите елементи (видеокарта, процесор, памет) има отвори за пасивен обмен на топлия въдух. Подобно решение има едно съществено предимство – няма опасност компонентите вътре да се покрият с прах, а основните топлинни източници се охлаждат чрез отвеждане на топлината към радиатора, който от своя страна се охлажда директно със студен въздух. Недостатъкът е, че над компонентите почти не преминава въздушен поток, но пък и липсват неохладени елементи, които отделят значително количество топлина. Нивото на шума при пълно натоварване е приемливо, макар да се чува отчетливо в тиха стая. В офисна среда вентилаторът е недоловим.

site_5630g_details_8

Хардуер
Extensa 5630G е интересно предложение основно заради хардуера, който може да намерите под капака. Процесор Intel Core 2 Duo T5800 – не особено добро, но бюджетно решение – произведен е по 65-нанометров процес и като цяло съвсем буквално е сред горещите процесори на пазара (T6400 е доста по-хладен). Същия процесор обаче се използва в повечето актуални конфигурации от среден клас в момента. Подкрепен е с 3 GB 667 MHz DDR2 оперативна памет (2+1 GB) – напълно достатъчно за 32-битовите системи. Чипсета е GL40 и няма съществени разлики спрямо GM45 и поне на хартия, би трябвало да разполага с вграден видеоконтролер и да работи с двуканална DDR2 памет. Вградена видеокарта няма, а двуканалната работа на паметта най-често е мит при преносимите компютри.

Онова, което прави 5630G наистина уникален по рода си ноутбук (предвид цената, явно е, че постоянно ще изхождаме от тази гледна точка), е наличието на видеоконтролер ATI Mobility Radeon HD 3650 с 512 MB собствена памет на PCI Express х16 слот. Това е едно от най-бързите предложения на ATI в средния клас и изостава с малко спрямо GeForce 9600M GS/GT и е на равна нога с по-старите GeForce 8600M GT. Видеокартата позволява да се играят дори и нови игри сравнително комфортно е е наистина чудно как е намерила място в толкова евтин ноутбук. HD 3650 разполага с регулиране на честотите според режима, в който работи, и когато не са пуснати 3D приложения, смъква значително работните си честоти. Същото се отнася и за работа на батерия – функцията ATI Powerplay намалява честотите по време на работа на батерия. За съжаление нямаше как да проверим как се държи видеокартата при повишаване на честотите, тъй като настоящите версии на ATI Tool, Riva Tuner и ATI Tray Tools не работят коректно, но при първа възможност ще опитаме доколко е възможно да се повишат без опасност от прегряване на компютъра.

* Забележка: За разлика от NVIDIA, ATI не осигурява никаква поддръжка на мобилните видекарти от фамилиите 34х0 и 36х0 под формата на готови драйвери, поради което се налага модификация с Mobility Modder (www.driverheaven.net/modtool.php) или, ако разполагате с легален Windows – ъпдейт от Майкрософт, който инсталира стандартен за серията драйвер. Настоящата версия на драйверите ATI Catalyst 9.2 не се инсталира коректно с Mobility Modder и тестовете са правени с последният актуален драйвер за FirePro V5700 (аналогът на HD 3650 за работни станции) 8.563, който се модифицира успешно. Към момента актуална поддръжка за Mobility Radeon HD 34×0 и 36х0 има в DNA модифицираните драйвери (www.donotargue.com), чиято версия на ATI Catalyst 9.2 се инсталира успешно.

Друго, което си струва да отбележим – мрежовият адаптер е Intel 5100 AGN и осигурява както Wireless-N връзка, така и обратна съвместимост, в допълнение на което работи и в 5-гигахерцовия обхват, който предлагат някои от 802.11 draft-n рутерите на пазара. Постигнатите скорости са стандартни и зависят повече от рутера – все пак Intel са основоположници на сертифицирането на N-рутерите и вероятно още дълго време ще предлагат най-съвместимите мрежови адаптери за преносими компютри.

Твърдият диск е Hitachi 5K250 – 250 GB, 8 МВ кеш и скорост на въртене на плочите 5400 оборота. Производителността му е съвсем буквално стандартна и няма съществени предимства и недостатъци – обемът е адекватен (в момента повечето ноутбуци от този клас се предлагат с дискове с подобни размери). За радост в този случай вносителя е заложил на по-бърза видеокарта, вместо на по-голям диск с обем 320 GB, което прави конфигурацията далеч по-привлекателна. На пазара се намират дискове с по-голям обем или по-висока скорост на въртене (7200 rpm), които въпреки това имат по-ниска консумация и по-добра производителност,в случай, че решите да го замените.

Екран
15.4-инчовият екран на Extensa 5630G е с резолюция 1280×800 пиксела (16:10 WXGA) с поляризиращо огледално покритие и попада по-скоро сред недостатъците на този модел, тъй като ъглите на наблюдение са лоши – типично за евтина 6-битова TN матрица. На пазара има доста модели и с по-лоши матрици и подходяща оценка за този екран е близка до “поносим”.

screen_colour screen_colour1

На графиките може да видите корекцията за профилиране за sRGB сходимост и покритието, което осигурява екрана след това. Резолюцията е по-приятна за работа от модерните 16:9 HD WXGA екрани с 1366х768 точки.

site_5630g_screen_1front site_5630g_screen_2high site_5630g_screen_3low

*на снимките – екранът при максимална яркост фронтално, под ъгъл отгоре и под ъгъл отдолу. Хоризонталната промяна на цветовете и контраста не е толкова видима.

Работа на батерия
Батерията на Extensa 5630G е 6-клетъчна, 4400 mAh и на хартия осигурява 2.5 часа автономна работа. Тествахме работата на батерия под Windows Vista Home Premium в специфично подбран режим на база Power saver, но с увеличена мощност на Wireless адаптера, 50% яркост на екрана, изключени опции за изключване на екрана и диска и зададени 0-50% скорост на процесора.

Според двата режима на Battery Eater Pro 2.70, с които тествахме, батерията издържа съответно 3 часа и 9 минути в Reader’s Test (емулация на четене на документ без никакво допълнително натоварване) и 1 час и 22 минути в 3D режим (Classic, 800×600, 32-bit, windowed, който емулира по-добре пълно натоварване на машината, включително и диска). С други думи – може да работите спокойно около 2 часа и дори повече, ако използвате компютъра в режим “пишеща машина”, което на практика е напълно нормално време на работа. За съжаление, процесорът е от най-неподходящите за енергийно ефективна система, но отново – няма причини да се оплакваме, тъй като е предназначен именно за преносими компютри от среден клас и производителите нямат голям избор.

Разни
Теглото на 5630G е друга положителна страна – едва 2.9 кг. Вградената камера дава приличен образ и при осветление от типа на нощна лампа. Bluetooth бутона не е “hard-switch” и се налага да го включвате при нужда (след рестартиране се изключва). Високоговорителите са по-скоро лоши, но така или иначе – не сме очаквали друго. Операционната система все едно липсва, Въпреки, че в характеристиките фигурира Linux – пригответе си Windows, препоръчваме да е Vista заради управлението на енергоспестяващите функции, макар Acer да предлагат всички нужни Windows XP драйвери на страницата си (а и няма нестандартен хардуер).

Тестове
По-долу ще намерите няколко стандартни теста на видеокартата, процесора и диска като стандартни компоненти, от които зависи производителността на ноутбука.
Резултати от тестове на видеокартата:

VGA Benchmarks
3DMark05 Score

7363

3DMark06 Score

3794

Cinebench R10 OGL

3157

FurMark (640×480)

2997

Резултати от тестове на процесора:

CPU Benchmarks
Cinebench R10 1 CPU

2011

Cinebench R10 SMP

3769

3DMark05 CPU Score

9228

3DMark06 CPU Score

1727

Terragen (seconds)

560

TruCrypt Avg. MB/s 69.24

site_5630g_atto

*резултатът от TruCrypt е средно аритметично от резултатите във всички тестове

Заключение
Acer Extensa 5630G е повече от приятна изненада – евтин (и то в онзи смисъл на “достъпен”), качествено изработен модел с бизнес дизайн, предостатъчно мощен хардуер и, което е най-важното – без недостатъци. Не, сериозно – и за нас е учудващо как подобна конфигурация се е промъкнала в този ценови сегмент, но по всичко личи, че старата приказка “евтиното е скъпо” най-накрая си намери майстора. Все пак нека е ясно – и ние все още подхождаме скептично към появата на ЧАК толкова изгодни предложения, затова ще държим модела под око.

Плюсове
Доста мощна видеокарта, модерен Wireless-N контролер, конектор за док станция и eSATA, качествена изработка, ниска цена

Минуси
Не особено добро цветово възпроизвеждане на екрана, малки вертикални ъгли на наблюдение.

За коментари и въпроси…

Актуална цена в магазина…

07.05.2009: За съжаление моделът вече отсъства от ценовата листа на вносителя. В момента тук-там все още се намират бройки с Mobility Radeon HD 3470, които също са много добро попадения, но като цяло от серията Extensa вече се продават основно 5630Z, които са с вграден видеоконтролер Intel GMA 4500MHD, и без защита на диска (разликите ще опиша в отделна статия), и 5630, които общо взето се различават само по липсата на външна видеокарта, каквито бяха HD 3650 и HD 3470. Естествено, новите модели са на по-ниски цени.

[wp:svejo-net]


2 thoughts on “Ревю на лаптоп Acer Extensa 5630G

  • 02.07.2009 at 17:19
    Permalink

    А, няма проблем, стига да го има, защото е листнат в ценовите листи на повечето фирми, а на практика го няма (с идеята “да ви предложим нещо друго?”)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *