OPPO обмислят създаването на собствени SoC, с помоща на OnePlus и Realme

Големите китайски компании производители на смартфони със сигурност си уплатняват добре времето напоследък, което си личи по създаването на Global Developers Service Alliance от Huawei, OPPO, Vivo и Xiaomi. Една от споменатите компании, а именно OPPO (част от TOP6 при продажбите в световен мащаб), смята да направи дори нещо повече по въпроса за независимостта от външни изпълнители, като тук става дума за един от най-важните компоненти на смартфона – неговият SoC (System on a Chip), или казано по друг начин “чипсет”.

OPPO възнамеряват да инвестират 7 милиарда $US в рамките на следващите 3 години в разработка на собствени SoC, като за целта ще бъдат подпомогнати от инженери на OnePlus и Realme. “Присъствието” на OnePlus и Realme изобщо не е случайно – трите компании не от вчера работят заедно, като по всичко личи, че една подобна обща разработка на тема “SoC” може да доведе до използването на евентуалните бъдещи разработки и от трите фирми.

Дали OPPO искат да си подсигурят бъдещето, в което няма да зависят от Qualcomm (американска компания) и евентуални нови забрани от страна на американското правителство, включващи и други компании (в това число и OPPO) от Китай – тепърва предстои да видим. Факт е, че към момента MediaTek правят обещаващи стъпки напред в посока предлагане на актуални и високопроизводителни SoC за 5G-ориентирани смартфони от среден и висок клас, но може би OPPO не иска това да е единствената възможност при една бъдеща още по-сериозна криза между САЩ и Китай.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *