Huawei Mate 20

Няма спор, че с появата си Huawei Mate 20 Pro доста сериозно привлече нашето внимание, а особено след като го тествахме, можем със сигурност да кажем, че направо ни завладя. Уникалността на този апарат се простира на толкова много нива, че съвсем мазохистично погледнато дори сме склонни (донякъде!) да оправдаем и неговата цена (а, ако го сравняваме с iPhone XS, даже е евтин!). Въпреки всичко, оставяйки всякаква пристранстност или субективност настрана, за съжаление не всеки може да си позволи да притежава Mate 20 Pro. От Huawei са съвсем наясно с този “проблем”, поради което очаквано наред с Mate 20 Pro се появи и Mate 20. Е, не само заради това, ами и като логично продължение на модела Mate 10. Но да не се разсейваме прекалено…

Принципно погледнато, в много от случаите на дует от смартфони с моделно име “Non-Pro” и “Pro” виждаме почти един и същи смартфон, притежаващ някои “Pro”-ориентирани корекции по своята хардуерна окомплектовка, което му дава и възможността да притежава суфикс “Pro”. В своята същност, обаче, двата модела са много близки и изглеждат почти еднакво. Е, ако не “почти”, то достатъчно много, че от разстояние да можем да не различим кой-кой е. При Mate 20 Pro и Mate 20, обаче, ситуацията не е такава.

Huawei Mate 20 съвсем спокойно може да се нарече “различен смартфон” не само поради видимите визуални разлики спрямо Mate 20 Pro, но и поради някоите хардуерни такива. Това води и до един друг, доста интересен въпрос – дали Mate 20 ще е способен самостоятелно да защити себе си, без да разчита на сериозно сходство с версия Pro, която да осигури интерес от страна на потребителя. Все пак Kirin 980 е налице, в комбинация с 4 GB RAM и 128 GB вградена потребителска памет. И преди да сте започнали да се чудите дали пък Nano Memory-то е ексклузивна само при Mate 20 Pro – не, не е. По същият, идентичен начин можете да увеличите “дисковото пространство” и при Mate 20. Дисплеят е 6.53″ (с разделителна способност 2244 х 1080) и е плосък, което на противниците на дизайн тип “edge” ще се хареса много. Тройна основна камера е имплементирана и при Mate 20, макар да не е същата комбинация от сензори, която видяхме в Pro-то. Батерията е с капацитет от 4000 mAh.

Всичко това, очаквано, е под управлението на EMUI 9.0 и Android 9.0.

 

..:Технически характеристики на Huawei Mate 20:..

 • Чипсет – HiSilicon Kirin 980
 • Процесорна архитектура – Cortex-A76 + Cortex-A55
 • Процесорни ядра – осем ядра, работна честота 2x 2.6 GHz Cortex-A76 + 2x 1.92 GHz Cortex-A76 + 4x 1.8 GHz Cortex-A55
 • Графичен домейн – Mali-G76 MP10
 • Дисплей: 6.53″ IPS, 2244 x 1080 пиксела, 380 ppi, защитно покритие Gorilla Glass 5
 • Оперативна памет: 4 GB.
 • Потребителска памет: 128GB
 • Поддръжка на Wi-Fi 802.11b/g/n/ac (2.4 GHz + 5 GHz), Wi-Fi Direct, Wi-Fi Hot-Spot
 • Поддръжка на Bluetooth 5.0
 • Поддръжка на GPS, A-GPS
 • 2G свързване: GSM GPRS/EDGE 900 MHz/1800 MHz/1900 MHz
 • 3G свързване: HSPA, 42MBits
 • LTE свързване: LTE-А Cat. 21, 1.4 GBits
 • Основна камера: 12 MP wide (f/1.8) + 16MP ultrawide (f/2.2) + 8MP telephoto (f/2.4)
 • Лицева камера: 24MP wide, f/2.0
 • Батерия: Li-Ion 4000 mAh
 • Операционна система: Android 9.0 Pie, EMUI 9.0.1
 • Физически размери: 158.2мм х 77.2мм х 8.3 мм
 • Тегло: 188гр.
 • Особености: IP53, HDR10, Gorilla Glass 5, GBit LTE, Stereo Speakers, DUAL SIM, камера Leica

 

Окомплектовката включва зарядно тип “Fast Charger” 20W (5V, 4.5A), комплект слушалки (при Mate 20 е запазен Stereo Jack) и кабел USB Type-C.

 

Бегъл поглед по фасадата на Huawei Mate 20

Ако сте очаквали Mate 20 да е една “почти същата” версия на Mate 20 Pro, значи учудването ви ще е голямо, когато погледнете към Mate 20 за първи път. Апаратът има сосбствена визия и дизайн и може да се каже, че не споделя “идеите” на Mate 20 за външен вид и оформление. Е, може би само на гърба на апарата, където се намират трите сензора на основната камера. Но това като че ли е всичко свързано с приликите.

За щастие ни се падна версия “Twilight”, която спокойно можете да ѝ казвате “хамелеон”. Окраската е уникална, във всяко едно отношение, и пасва много добре на голямата “стъпка” на апарата. На гърба на Mate 20 се вижда не само сензорите на основната камера, но и сензора за пръстови отпечатъци (работи светкавично бързо). При Mate 20 все още се залага на “конвенционалната” идея.

Отляво и отдясно на Mate 20 виждаме съответно мястото за постяване на картите SIM (или Nano Memory) и бутоните PowerON и Volume. Класика.

Отгоре на смартфонът са налице повече интересни особености – там се намира стерео жакът за слушалки,  микрофона noise-cancellation и… да, и тук го има, инфрачервен порт. И върши много добра работа за контрол на различни съвместими устройства.

Отдолу Mate 20 “предлага” конектор USB Type-C, основният микрофон, както и основният говорител.

За предната страна на апаратът направо погледнете по-долу, където става дума за дисплеят.

 

Дисплеят на Huawei Mate 20

Тук е една от основните разлики спрямо модела с добавка “Pro” – при Mate 20 не е налице дисплей тип “edge”, ами съвсем стандартен (за съвременните представи) плосък такъв т.е. съвсем плосък. Тук нямаме опити за 2.5D, или друг тип изпълнение “semi-edge”, ами просто един плосък дисплей. Диагонала на матрицата е 6.53″ и разделителната способност 2340 х 1080 спокойно може да се възприеме като FullHD+. Макар да е налице FullHD+ при екран с диагонал от 6.53″, гъстотата на пикселите е на сравнително високо ниво – 380 ppi. Като всеки уважаващ се смартфон на Huawei от висок клас налице е и защитно покритие Gorilla Glass.

При Mate 20 е налице още по-сериозно съотношение дисплей : тяло, в сравнение дори с Mate 20 Pro – 88% от предната част на апаратът е заета именно от дисплея. Какво означава това – че почти не можете да кажете, че налице е някаква рамка около матрицата. Всичко е дисплей, с изключение на V-образното скосяване в горната част, където е поместена и лицевата камера със широкоъгълен сензор 24MP.

Имайте предвид, че взехме Mate 20 за тест точно в момента, когато приключихме с Mate 20 Pro и директните сравнения нямаше как да не се случат. Прави впечатление, че е налице матрица тип IPS, а не OLED, но при високият клас дисплей това не е от много голямо значение (освен, ако не сте отколешен фен на AMOLED и това е единствената матрица за вас). IPS-а в случая на Mate 20 се справя отлично със своята задача – осветяването на екрана при директна слънчева светлина е много добро, четимостта е перфектна. Нивата на контраст и яркост са много сериозни (съответно над 500 cd/m2 и 1500:1), което е и очаквано за Huawei и Mate 20.

 

Камерата на Huawei Mate 20

При Mate 20 е запазено статуквото на Huawei за тройната камера (Mate 20 Lite разполага с 2 сензора), което е една много добра предпоставка за високо качество на направените снимки и видеа. Подобно на Mate 20 Pro, монохромният сензор е заместен с wide, но макар да говорим едва ли не за “същата тройка конфигурация” и при Mate 20, налице е една (може би не) малка промяна – използвани са различни сензори и за трите “камери”, никоя от които не поддържа OIS. При Mate 20 се разчита на основен сензор 12MP (f/1.8) и ultra wide 16MP (f/2.2). Telephoto се запазва с 8MP (f/2.4).

За по-подробна информация относно функциите на тройната камера и софтуерната ѝ поддръжка при Mate 20 и Mate 20 Pro можете да прочетете нашата статия за Mate 20 Pro. Няма да се повтаряме отново в този аспект, а по-скоро ще обърнем повече внимание на това как се справя комбинацията от сензори при Mate 20 и в каква степен се различават като възможности спрямо комбинацията от сензори при Mate 20 Pro.

Направените снимки са в режимите Photo, Portrait и Night Mode. Наред с това направихме и съпоставка между режими Normal и Wide, като нямаше как да пропуснем и да “ударим” някое и друго macro, с цел да видим как се справя камерата на Mate 20 и в случаите, когато сме много близо.

   

   

Що се отнася до ситуацията с Wide, Mate 20 се справя също толкова добре и в тези ситуации:

 

Останахме изумени от снимките “macro” при Mate 20 Pro, като впечатленията ни се затвърдиха и при снимките с Mate 20:

И, не на последно място, снимки в режим Night Mode. Тук трябва да сте добре фиксиран по време на занемане, но резултатът си заслужава:

 

Батерията на Huawei Mate 20

Ако отново трябва да направим някакво сравнение с Mate 20 Pro що се отнася и до капацитета на вградената батерия, Mate 20 не изостава кой знае колко много със своите 4000 mAh. Само като припомняне – Mate 20 Pro е с 4200 mAh. Предвид голямата близост в използваният хардуер е логично да се предположи, че Mate 20 би трябвало да даде сходен резултат, или поне не много по-добър или много по-лош. Като се има предвид, че PCMark Battery Test всеки път прави едно и също, докато батерията не падне до капацитет от 20%, ето какво се получи по време И на двата теста с Mate 20:

Това е резултат, който досега не само, че нито един друг смартфон е могъл да доближи, но е доста по-сериозен и от постигнатото от Mate 20 Pro (14 часа). Казвам “двата теста”, защото при първият цикъл останахме много учудени от постигнатото, поради което за по-голяма доза сигурност повторихме теста (вторият път резултатът бе дори малко по-добър). Тук трябва да добавим и, че това не е направно в режим “Power Saving Mode”, ами в стандартният режим на работа на SoC-а и смартфона като цяло.

Предвид този тест не ни учудва и фактът, че Mate 20 е способен да работи без презареждане поне 6-7 дни, ако е налице много ниско натоварване (2-3 разговора на ден, без игри или гледане на видеоклипове, слаба активност на сърфиране в мрежата). Ако го ползвате като “слушалка”, но с активни уиджети и прочие “смартфон” добавки (тоест, не точно само като “слушалка”), Mate 20 издържа дори 10 дни…

 

Субективни впечатления от Huawei Mate 20

Поглеждайки към Mate 20 не сме сигурни как да реагираме на идеята на Huawei да отличат толкова много Mate 20 и Mate 20 Pro. Ако погледнем към Mate 10 Pro и Mate 10, там се вижда класическата идея за “Версия и Версия Про”. През 2018 година подходът на китайската компания определено е различен и създава (донякъде) смесени чувства вероятно не само у нас.  От една страна поради фактът, че много потребители ще искат да притежават смартфон с дизайна на Mate 20 Pro, но с хардуерните данни (и цена, разбира се) на Mate 20. От друга страна погледнато, възможността да избирате да вземете модификация с плосък дисплей и почти същите хардуерни спецификации е също много интересна – все пак не всеки иска извит (“edge”-тип) дисплей. Така или иначе, в процес на тестовете и събиране на впечатления за Mate 20 достигнахме до собственото възприемане на Mate 20 повече като различен модел смартфон, отколкото за Non-Pro вариантът на Mate 20 Pro. Mate 20 излъчва доста индивидуалност, че да го приравняваме само по един или два признака.

Като не особено големи привърженици на дисплеите тип “edge” определено харесваме повече имплементацията IPS на Mate 20. Ако сте фенове на големите дисплеи с не особено висока разделителна способност (4K, например), матрицата на Mate 20 ще ви се хареса наистина много. FullHD+ тук изглежда повече от добре и с гъстота на пикселите от почти 400 ppi едва ли ще имате някакви забележки относно този аспект от представянето на екрана (все пак, това си е направо “retina display”, нали…). Да не говорим, че консумацията е по-ниска и няма да има нужда да се чудите дали да държите апаратът на “пълната му разделителна способност” или да я “сваляте” заради икономия, а и вероятно заради липсата на смисъл (ако сте сериозен фен на 4K видео в YT, или изобщо на милионите пиксели, Mate 20 Pro има дисплей точно за вас). Поради плоскостта на дисплея ще можете да използвате всякакви комбинации от екранен протектор и кейс, без да се притеснявате от евентуална несъвместимост на избраните от вас аксесоари. Не на последно място – получавате около 7% повече видима част от дисплея, в сравнение с Mate 20 Pro.

Все още прохождащата идея с Nano Memory е имплементирана и при Mate 20, поради което разширението на наличната памет за съхранение на данни е пряко свързана с желанието ви да инвестирате в подобен тип карта памет. Подобно на Mate 20 Pro, за щастие обемът на вградената памет най-вероятно ще е достатъчен за 99% от хората, така че до допълнителен харч за Nano Memory може и да не се стигне. Чест им прави на Huawei, че не са избрали по-лесният подход с икономия в този аспект и поставяне на 64 GB с цел стимулиране на закупуването на Nano Memory (например). Поради вероятната ненужност от добавяне на външната карта, Mate 20 може да се нарече истински апарат DUAL SIM (т.е. трудно ще ви накара да влезнете в дилема дали да добавите втора карта SIM или карта памет).

По-горе, в разделът с тестване на батерията вероятно е проличало, че сме повече от впечатлени от “автономните” възможности на Mate 20. Макар и да не споделя обемът милиамперчаса на Mate 20 Pro, Mate 20 спокойно превъзхожда своят “Pro” вариант, и то с доста (повече от 20%). Разликата си личи не само в самият тест PCMark Battery, ами и в ежедневната употреба на двата смартфона. Mate 20 се представя все едно няма нужда от тази батерия, ами му трябва малко слънце. Рядко се вижда апарат, който след 8-9 часа (вечер към сутрин) в режим “Stand-By” не е загубил дори 1% от капацитета на батерията, или да е най-много този 1%. Направихме си опит, като използвахме Mate 20 почти като слушалка (описахме го по-горе), но с активни най-различни уиджети, които имат интернет синхронизация, и с много леко сърфиране, по-скоро инцидентно. Резултатът го споменахме вече – на 10-тия ден апаратът имаше още 15% заряд в батерията. Факт е, този тест е по-скоро нерелевантен за такъв тип смартфон, но въпреки всичко демонстрира недвусмислено, че Mate 20 може да се похвали с ултра ниска консумация в режим “Stand-By” и практически не притежава паразитно разреждане на батерията.

Едно нещо не ни допадна особено при частта с батерията – мощното 40W зарядно устройство на Mate 20 Pro…. си остава за Mate 20 Pro. При Mate 20 ще трябва да се задоволите с ~22W такова, което не казваме, че е лошо. Казваме, че не е 40W. Въпреки всичко, от 0% до 100% са необходими около 90 минути, което също не е толкова лошо постижение.

Няма как да пропуснем и тройната основна камера – Mate 20 се справя наистина много добре. Да, съгласни сме, че комбинацията от сензори при Mate 20 Pro е на по-високо ниво, но затова е налице и добавката “Pro”. Въпреки това Huawei със сигурност няма да проявят наивност и да “скопят” Mate 20 прекалено, което се вижда и по самите фотоси. До голяма степен получавате същото, което и с апарата Mate 20 Pro. Факт е, че едно “професионално око” ще види определени разлики, но поне на ниво масов потребител, Mate 20 се представя също толкова добре, колкото и неговият “Pro”-маркиран събрат. И то на доста по-ниска цена…

По принцип в частта със субективните впечатления говорим и за нивото на производителност на смартфона, но в случая няма какво толкова да кажем, освен – Kirin 980. От тук насетне всякакви думички и тестове са по-скоро излишни, защото налице е едно от най-високите нива на производителност, което можете да получите от съвременен смартфон. Това е.

P.S. И… не, 4 GB RAM не са малко за този апарат. Не се усеща никакъв недостиг, по никое време, при каква да е употреба.

 

В заключение

Стигнахме и до финалната права на нашият материал за Huawei Mate 20. От Huawei бяха така любезни да ни предоставят апарата за доста дълго време, така че имахме възможността да направим един по-дълговременен тест и да съберем повече впечатления за Mate 20, в сравнение с един по-нормален тест (да речем 7-10 дни). Имахме възможност да си поиграем няколко дни със самата батерия, от работата с която сме повече от очаровани – този смартфон е способен на сериозна издръжливост. Търсещите по-сериозен смартфон с голямо време на автономност със сигурност трябва да погледнат по-обстойно Mate 20. Хубавото тук е, че поглеждането към този апарат не е оправдано само от неговата батерия, ами от самият смартфон, като цяло.

Работата ни с Mate 20 ни позволи да видим в този апарат една самостоятелна “смартфон единица”, а не просто по-малкото “братче” (на размери, всъщност, Mate 20 е по-голям апарат) на Mate 20 Pro. Това не е опитът на Huawei да ви предложи “value” версия на Mate 20 Pro, за да не сте недоволни, че финансовите ви възможности не ви позволяват да вземете директно Mate 20 Pro и трябва да гледате по-“ниско”. Това е опитът на Huawei да предложи един по-различен апарат, който (донякъде) според нас би трябвало да има свое собствено моделно име, защото със сигурност го заслужава. Не, че Mate 20 е лошо обозначаване. Липсата на добавката “Pro” може да създаде впечатление, че тук имаме някакво подценяване, но по-скоро трябва да погледнем на този смартфон като такъв, който заслужава да бъде приобщен към моделното име Mate 20. А апаратът определено го заслужава.


2 thoughts on “Huawei Mate 20

 • 10.04.2019 at 15:03
  Permalink

  Аз притежавам Huawei p20 lite и съм повече от доволна!! Снимките са УНИКАЛНИ а цената на апарата беше около 500 лв.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *