Huawei Freebuds 3

Huawei несъмнено е една от най-бързо развиващите се технологични компании в световен мащаб и ако не бяха проблемите със САЩ, за 2019 година най-вероятно щеше да се похвали с No.1 при мобилните телефони (говорим за продажби, разбира се). Huawei, обаче, далеч не продават само смартфони, що се отнася до мобилният сегмент и устройствата, които принадлежат към него. Безжичните слушалки Freebuds са един също толкова интересен елемент от портфолиото на Huawei, които тепърва набират сила и популярност между потребителите.

През 2018 година китайската компания ни представи Freebuds (както и Freebuds Lite), а в началото на 2019 година се появиха и Freebuds 2 Pro. И макар първите две итерации на Freebuds да не блестяха особено с възможности и потребителски интерес, при Freebuds 3 нещата са далеч по-различни. Хората казват “три пъти за щастие” и може би имат право що се отнася до Freebuds 3. Третият опит на Huawei изглежда далеч по-обещаващ и сега ще разгледаме Freebuds 3 по-обстойно, за да видим дали първото впечатление е вярно.

Към момента Huawei Freebuds 3 могат да бъдат закупени в България в две разцветки – черно и бяло (а в най-скоро време и червено), като цените започват от малко над 300лв с ДДС.

 

Основни характеристики на Huawei Freebuds 3

  • Размери – 41.5mm x 20.4mm x 17.8mm за слушалка/60.9мм х 21.8мм за калъфа за зареждане
  • Тегло – около 4.5гр. за слушалка/ около 48гр. за калъфа за зареждане
  • Чипсет – Kirin A1
  • Говорител – 14.2mm динамичен
  • Батерия – 30mA на слушалка/ 410mA за калъфа за зареждане
  • Време на слушане – до 4 часа
  • Време на зареждане – до 1 час
  • Връзка с телефона – безжична, Bluetooth 5.1

 

Окомплектовката на Freebuds 3 (освен самите слушалки) представлява калъфа за зареждане, кабел USB Type-C, ръководство за потребителя. Самостоятелно зарядно устройство за калъфа не се предлага, като предвид батерията с капацитет 410mA това е по-скоро логично.

 

Дизайн при Huawei FreeBuds 3

Слушалките Huawei Freebuds 3 предлагат съвременен дизайн (много сходен с този на Apple AirPods 2) и са от тип “open-fit” т.е. не разполагат със силиконова тапа, като се поставят директно в ухото. От субективна гледна точка някои хора предпочитат този вариант, други харесват повече наличието на силиконовата добавка. Предвид дизайна на слушалките и много лесното им удобно закрепяне в ухото (поне в моят случай), със сигурност open-fit-а в случая ми допада изключително много. Имайки предвид теглото от 4.5гр., тези слушалки трудно се усещат като присъствие в ухото и сравнително бързо се свиква с тях.

Липсата на силиконовата добавка най-вероятно ще доведе до много по-удобна употреба при повечето потребители, особено при тези, които имат по-малка ушна мида. Дизайнът позволява за много лесно пасване към ухото и така да се каже те просто “лягат удобно”. Това е доста полезно при тичане, джогинг или всякаква подобна заетост, при която е налице движение на главата. Слушалките стоят стабилно и можем смело да кажем, че трудно би се случило нежелано падане от ухото. Единствено много силно разтръскване на главата по хоризонталата би довело до падане на някоя от двете слушалки. Защо бихте си тръскали по подобен начин главата е тема на един друг разговор.

Тук е момента да споменем и калъфа за зареждане (а защо не и за носене, когато не ги използвате) – приличащ на един много голям бомбон, този калъф лесно може да се носи както в чанта, така и дори в джоб, без да пречи по някакъв начин. Наред с това е и доста лек, много по-лек от съвременен смартфон, като в повечето случаи няма да го усещате, че е у вас (още повече ако е в чанта). Докато не ги използвате, слушалките ще стоят удобно в него, допълвайки си капацитета на батериите..

Това представляват Freebuds 3, ако ги разглобим… виртуално. Наличният 14мм говорител изглежда доста малък, както и самият Kirin A1, но като се има предвид как представят (което ще коментираме след малко), за нас няма особено значение какъв е точно размера.

 

Комуникация със смартфон

Връзката между Freebuds 3 и смартфона става посредством Bluetooth, като при наличието на апарат с EMUI 10 интеграцията е още по-приятна и директна. Натискате бутона върху калъфа за зареждане и Freebuds 3 са готови да бъдат намерени от вашият смартфон. А това става изключително бързо.

 

След първото свързване, в последствие нещата се случват много бързо. Ако сте сложили слушалките в калъфа за зареждане, може би секунда след отварянето му (за да извадите слушалките, например) отново ще виждате горната индикация за успешно свързване (в случая се използва смартфон Huawei P30 Pro с EMUI 10 и тази нотификация е налична).

Цялото “управление” на Freebuds 3, ако мога да се изразя така, става посредством софтуера AI Life. Ако използвате някой домашен 4G или 5G рутер на Huawei, може би вече сте запознати с тази програма. Така или иначе, и Freebuds 3 са част от нейните възможности за контрол.

Предвид, че говорим за безжични слушалки, AI Life в случая е повече с информационна цел, отколкото за управление на функционалности. Въпреки това, шумозаглушаването (Noise cancellation) се активира и настройва именно от тук.

Ето я и основната информация, която ще можете да получавате за Freebuds 3 и техният калъф за съхранение и зареждане. Лява слушалка, дясна слушалка, калъф, капацитет на батерията. Всичко в проценти, ясно и точно. От бутон Noise Cancellation можете да извикате опцията за активиране/деактивиране на ANC, както и да направите финна настройка (ако е необходимо).

Както споменават и от Huawei, ефективността на ANC е нещо доста субективно. Възможността за донастройка при мен не даваше почти никаква разлика, или поне не осезаема такава. Факт е, че при увеличаване на слушалките до поне 80% (в повечето време на тестове работеха на поне 80%), ANC се случваше доста добре, страничните шумове просто не се чуваха. И за да съм напълно ясен – 80% сила на звука не е достатъчно силно, че само това да заглуши абсолютно всичко около вас. Освен това, тези слушалки не са тип “наушници”, че сами по себе си да водят до доста добро ниво на пасивен ANC.

Що се отнася до Shortcuts…

… от тази опция на софтуера можете да настройвате “двойното тупване” (double tap) на съответно лявата и дясната слушалка каква функционалност да ви дава. Стандартната настройка е активиране/деактивиране на ANC за лявата слушалка и Възпроизвеждане на/Следваща песен за дясната слушалка. Вариантите не са много, но все пак далеч не е малко.

 

Батерия, време на автономна работа, зареждане

Тук идваме до един интересен момент от представянето на Huawei Freebuds 3. Всяка една от двете слушалки разполага с батерия с капацитет от 30 mA, което е доста под наличното при предишните две итерации на Freebuds. На пръв поглед, 30 mA звучи уникално малко, но въпреки това от Huawei са заявили “до 4 часа” време на просвирване на музика.

От своя страна, калъфа за зареждане разполага с доста по-сносните 410 mAh, което според китайската компания е достатъчно за до 4 зареждания (410 mAh х 60% ефективен капацитет = 246 mAh…. да, звучи напълно логично). По този начин, погледнато в сумарен капацитет, Freebuds 3 са способни на общо до 20 часа време на възпроизвеждане, което обаче не е 20 часа непрестанно възпроизвеждане (предвид от нуждата на слушалките да се зареждат). Що се отнася до времето на зареждане на самите Freebuds 3 – 1 час. От тази заявка малко ни заболя. Само 30 mA, пък изисква цял час… време е да проверим каква е реалността.

Първо, нека споменем за времето на автономна работа. При поне 80% ниво на силата на звука, Freebuds 3 издържаха около 3 часа, преди нивото на батериите им да стане критично ниско (поне 5%). Окей, не е близко до 4 часа, но и както вече стана дума, слушалките “дънеха” почти на макс. Бихме приели, че при една по-ниска стойност на силата на звука, Freebuds 3 ще могат да прескочат границата от 3 часа и половина.

При наличието на калъфа за зареждане, дали говорим за 3 часа или 3 часа и половина не е чак от такова значение, като по-важното е колко бързо слушалките си възвръщат капацитета на батериите. Според Huawei това става за 1 час.

При ниво на батерията от 15% за лявата слушалка и 5% за дясната, прибрахме двете слушалки в калъфа и ги оставихме да се зареждат. След точно 40 минути решихме да видим какво е положението, като останахме малко изненадани:

Поне според софтуера, лявта слушалка се е заредила напълно, докато дясната е на ръба. От своя страна калъфа е “загубил” само 20% от своят капацитет, за да може двете Freebuds 3 да са готови за още поне 3 часа време на възпроизвеждане. Напълно сме наясно, че тези стойности не са “точни до десетата”, но дават много голяма яснота. 40 минути далеч не са 1 час (което е заявено от Huawei), което ни хареса особено много. Що се отнася до капацитета на батерията на калъфа сме наясно, че тези “само” 20% използван капацитет не означават, че калъфа ще може да направи общо 5 пълни зареждания. Но пък доста добре подсказва, че ще може да направи 4 пълни зареждания.

Самият калъф можете да го зареждате както чрез кабел USB Type-C, така и безжично. Зареждането му отнема около 1 час (кабел).

 

Впечатления при употреба

Говорихме за дизайна, за батерията, за софтуерната поддръжка и функционалност. Все още не е ставало дума за звуковото възпроизвеждане и (като цяло) субективното усещане при употреба на Freebuds 3. Като човек, който не харесва особено този тип “тапи за уши” смело мога да кажа, че Freebuds 3 правят изключение. Главно поради своето много ниско тегло и липса на ангажиране по време на използване. Какво искам да кажа – слушалките не ви създават усещане за присъствие, доста бързо “изчезнаха” и станаха като част от ухото. Ухо, което вече може да възпроизвежда звук…. и то доста добре.

След като паснаха много добре в ухото, Freebuds 3 не разочароват и когато пуснете музика, или филм, или някой клип в You Tube. Качествен звук, дори ниските честоти (т.нар. бас) се възпроизвеждаха прилично. Факт е, тук не можем да говорим за получаване на дълбок и плътен бас, но…. нека се опомним и припомним, че става дума за слушалки тип “тапи за уши” с 14мм говорител. За това, което представляват, Freebuds 3 свирят отлично. Свирят и не “кривят” дори и при максимално усилване на звука.

Много добро бе представянето и при използването им като “Hands Free”. Тук трябва да споменем, че ако ще използвате Freebuds 3 за тази цел ще е добре да не активирате ANC… особено, когато шофирате. Комбинацията от активно шумоподтискане и говорене по телефона по време на движение може да доведе до тотално заглушаване на околната среда, което едва ли има нужда да споменавам, че е лоша идея.

Интеграцията с Huawei смартфони работещи под EMUI 10 също е впечатляваща. Нашите тестове се проведоха с P30 Pro и през цялото време слушалките Freebuds 3 “изглеждаха” като естествено продължение на смартфона – първоначалното разпознаване беше изненадващо (в положителен смисъл), след което всичко се случваше перфектно. Още с отваряне на калъфа за зареждане смартфона “разбира”, че слушалките ще се използват и още преди да ги изкарате от кейса вече са готови за използване.

 

В Заключение

Лесно е да обединим всичко казано досега, само в едно изречение – Freebuds 3 на Huawei ни харесаха изключително много. Като човек, който определено предпочита да използва слушалки тип “наушници” (over-ear), Freebuds 3 впечатляват не само със своята неангажираност и ненатрапчивост (т.е. не ги усещате, че са на/в ухото ви, не тежат, не са неудобни), но и със своят звук т.е. качество на възпроизвеждане. Обичам слушалки, които дори на 100% са адекватни т.е. не изкривяват възпроизвеждането.

Първоначалното ни предположение за нуждата от 1-часово зареждане на слушалките не се оправда, което също радва много.  Сами по себе си, Freebuds 3 разполагат с капацитет за поне 3 часа непрестанно възпроизвеждане, а ако решите да си “отдъхнете” малко от заниманието и при не напълно изтощени батерии ги поставите да се заредят, няма и да усетите, кога капацитетът отново е на 100%.

Единственото, което ни се иска е, Freebuds 3 да са по-евтини. Така де, да са по-лесни за придобиване от по-голям кръг от потенциални ползватели…. но, явно, всичко това, което Freebuds 3 представляват, си иска своята цена. Към момента Freebuds 3 са достъпни за малко над 300лв… и си заслужават.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *