Google плащат 12.4 милиарда $ за Motorola, от тях 5.5 милиарда за интелектуална собственост

Усвояването на Motorola от страна на Google се случи срещу скромните 12.4 милиарда $US, което не бе обществена тайна. По-голяма неяснота имаше около конкретните финансови позиции, които сумарно са довели до споменатата сума. От Google явно са готови да изнесат и по-подробна информация по случая, като споделят за какво точно са платили тези 12.4 милиарда:

 • 5.5 милиарда долара – интелектуална собственост, включващо патенти и know-how.
 • 2.9 милиарда долара – кеш плащане по сливането.
 • 730 милиона долара – връзки с клиенти.
 • 670 милиона долара – нетни активи на Motorola.
 • 2.6 милиарда долара – плащане за “репутация”.

Ако приемем, че всичко без последната точка е напълно разбираемо, тези 2.6 милиарда долара “израз на добра воля, свързана с бъдещата синергичност, която ще се получи след усвояването” са наистина интересна част от сделката.


5 thoughts on “Google плащат 12.4 милиарда $ за Motorola, от тях 5.5 милиарда за интелектуална собственост

 • 26.07.2012 at 10:42
  Permalink

  > 730 милиона долара – връзки с клиенти.

  това май пак е израз на добра воля, защото гугъл вече знае всичко и им връзка със всичко и със всеки :)

  Ако сте наблюдавали и други сливания, ще видите, че винаги се купува на цена по- висока от пазарната. Така че това не е изненада.

  Относно патентите е важно, защото предтавлява добра защита за андроид като цяло. Вярно в случая с Оракъл не помогна, защото Оракъл нямат мобилен конкурентен продукт, но поне там засега Гугъл спечелиха и има отлични предпоставки поне java патенти да не тормозят повече платформата.

 • 26.07.2012 at 11:14
  Permalink

  Относно “връзки с клиенти” – гоогле може да знае, ама друго е да ти предадат “тефтера с клиентите” – получаваш доста ценна информация относно взаимоотношения с цялата клиентела на моторола, което Google няма как да получат по друг начин ;)
  Колкото до купуване на цена над пазарната – това не напълно вярно, защото важи само, когато има засилен интерес към компания, която не е случайна и има значимо пазарно присъствие. В другите случаи е точно обратното :)

 • 26.07.2012 at 12:47
  Permalink

  Това за гугъл знае всичко беше майтап с малка или много доза истинност. Ето и малко повече по въпроса: http://img.gawkerassets.com/img/17be77ws8mcr7png/original.png

  За цената – не мисля, че е така. По- скоро изключение е, в случай, че някой купи компания, която върви бързо надолу. Обаче всички сделки отразени в медиите за последните няколко години, които съм виждал, цената е с премия над пазарната стойност към момента. Ако имаш примери, ще ми е интересно да ги погледна.

 • 26.07.2012 at 13:26
  Permalink

  Goodwill в случая не значи “израз на добра воля”, а е счетоводен термин. Goodwill в счетоводния баланс е част от нематериалните активи на дадена фирма и на български се превежда като “положителна репутация”.
  Що се отнася “връзки с клиенти”, ако в оригинала е било “client base”, на български се превежда като “списък с клиенти” или “клиентска база”.

 • 26.07.2012 at 14:34
  Permalink

  Дам, за goodwill-а го видях в последствие, че става дума за репутацията на фирмата… ще го оправя :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *