2020г. ще е годината на по-“достъпните” 5G смартфони…

Със сигурност можем да кажем, че през 2019 година най-сериозните “играчи” на мобилният пазар ни предложиха само и единствено висок клас поддръжка на 5G, посредством техните смартфони. Към момента на ниво Европа това не е чак толкова важно, макар в някои държави в западната част на Европа вече да има работещи 5G мрежи (например Италия, Германия…). Така или иначе, обаче, през 2019г. не бе чак толкова важно да притежаваш смартфон с поддръжка на 5G. Същото не можем да твърдим за 2020 година… в известен смисъл дори и в България.

През 2020 година се предполага едно доста по-сериозно навлизане на 5G, освен навсякъде другаде, дори и в България. От VIVACOM вече обявиха, че очакват получаване на постоянен лиценз, което е единственото, което им пречи да въведат в екслоатация 5G и в нашата страна (на снимкате виждате скорост постигната в тестовата мрежа 5G на VIVACOM). Факт е, че много други държави също ще добавят 5G през 2020 година, а това вече е пределно известно на много от производителите на смартфони. Наред с OnePlus, и Samsung действат сериозно в посока на създаване на по-приемливи (особено като цена) модели смартфони, поддържащи 5G, а не можем да забравим и Huawei. Появата на чипсет Exynos 980 недвусмислено “говори” за това, а бъдещият Samsung Galaxy A71 може би ще е и първото предложение на компанията, Под “по-достъпни” имаме предвид смартфони, които не струват 1500лв+, но със сигурност нямаме предвид и модели “за има-няма 500лв”. Въвеждането на 5G в по-нисък клас смартфони е нещо, което поне за момента може би не е много адекватно. Защо – защото смисъла от наличието на 5G в смартфоните идва от евентуалната нужда от много ниска латентност при онлайн геймплей, или за безпроблемно гледане на 4K видео (това последното към момента е напълно достъпно и през 4G). Един смартфон от по-нисък клас не може да ви предложи адекватно “изживяване” на 4K видео или геймплей чрез своят по-непретенциозен хардуер.

Exynos 980 e чипсет от среден клас, така че едва ли ще го видим в скъпите модели, но неговата поява означава, че той ще е (може би) “първият от няколко”, като е въпрос на време да видим и евтин Qualcomm Snapdragon. Подобен чипсет със сигурност ще има и от MediaTek, което пък означава, че догодина ще видим много “китайци” (смартфони, нали…), предлагащи 5G на своите потребители. Независимо от конкуренцията, Exynos 980 ще е интересен вариант за не чак толкова скъп смартфон, а със своите две ядра Cortex-A77 определено ще може да покаже и прилична производителност. Все пак говорихме вече за онлайн геймплея и нуждите му.

Така или иначе, не очаквайте масово възприемане на 5G още през 2020 година, дори и през 2021 година. Догодина, обаче, ще видим много по-сериозно наблягане на ефективното въвеждане и разпространение на 5G, поне спрямо 2019 година. От потребителска гледна точка е още рано да се вълнуваме от появата на 5G, защото използването на тази мрежа крие някои недостатъци. Не, нямаме предвид радиация или друг тип облъчване на потребителите (гълъбите също ще оцелеят) – този въпрос, смятам, че отдавна трябва да е приключен. По-скоро имаме предвид факти, като например ограничението на достъпа до mobile data при максимална скорост в рамките на конкретни MB или дори GB. Под 5G целият този пренос се случва много бързо и пускайки някое клипче на ниво 4K може да доведе до бързото му цялостно зареждане (предвид скоростта на мрежата) в паметта на телефона (и използването на няколкостотин мегабайта за целта), а на потребителя му се е искало да види само първите 5-10 сек. По този начин може да се окаже, че наличните 8-10 GB data на максимална скорост да бъдат изразходвани за “отрицателно време”. И това не е единственият недостатък…


One thought on “2020г. ще е годината на по-“достъпните” 5G смартфони…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *