Ревю на лаптоп Acer Aspire V3-772G с Intel Haswell и Nvidia GTX 760M

acer-aspire-v3-772g-laptop
Не за първи път от Acer ни предлагат интересни като хардуерна конфигурация и възможности решения, които са съчетани с доста добра цена за това, което получавате и поредното актуално предложение в лицето на Acer Aspire V3-772G лаптопите с Intel Haswell процесор и Nvidia GeForce GTX 760M дискретна графика в 17-инчово шаси с Full HD екран не е изключение. Лаптопите с моделен номер V3-772G-747A8G1TMAKK V2 и V3-772G-747a8G1.12TMakk са двата основни варианта, които са достъпни у нас в тази интересна и актуална хардуерна конфигурация, като основната разлика е наличието на SSD устройство като допълнение към стандартния твърд диск при втория вариант, като и в двата случая обаче крайната цена е под 2000 лева. От Acer позиционират тези модели като добра алтернатива – заместител на настолен компютър за мултимедийни и дори геймърски нужди като ценовото му позициониране на база на наличния в него хардуер и осигурявана производителност е доста атрактивно. Разбира се няма как да не проверим малко по-обстойно представянето и възможностите на тези лаптопи, като основния ни акцент ще бъде графичната производителност и ефективността на работа на Acer Aspire V3-772G…


acer-aspire-v3-772g-specifications

Параметри на Acer Aspire V3-772G:

Екран – 17.3-инчов Full HD, 1920×1080 резолюция, матов с TN панел
Процесор – Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен с HT, 2.2 GHz до 3.2 GHz с Turbo Boost)
Видео карта – Nvidia GeForce GTX 760M с 2GB GDDR5 видеопамет
Памет – 8GB DDR3 (2 модула по 4096MB), общо 4 налични слота за памет
Твърд диск – 1TB SATA 5400 rpm, шасито има място и за втори диск
Оптично устройство- Двуслойна DVD записвачка
Операционна система – Linux
Други – 10/100/1000 Mbps Lan, WiFi 802.11 a/g/n, Bluetooth 4.0, VGA, HDMI, 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, четец за флаш карти, интегрирана уеб камера и микрофон,
Батерия – 6-клетъчна 4400 mAh
Тегло – 3.2 килограма
Цена – 1900 лева


Както можете да се убедите стандартната конфигурация за този модел, той идва с доста добри параметри и предлага нелоши възможности за ъпгрейд в последствие. Процесора и видеоконтролера са на достатъчно добро ниво, така че да ви служат за доста време напред, а що се отнася до дисковете и паметта, то там имате много добър старт и възможности за последващ ъпгрейд. Така че не е необходимо да се притеснявате, че системата може бързо да остарее или да стане не достатъчно производителна за година-две, тъй като тя реално разчита на най-актуалното поколение мобилен хардуер.


acer-aspire-v3-772g-cpu
Процесорът Intel Core i7-4702MQ е 4-ядрен и поддържа HyperThreading технологията на Intel, благодарение на което вие имате на разположение 8 логически ядра в операционната система. Стандартната работна честота на този процесор е 2.2 GHz, но реално надали ще го видите да работи на толкова под товар, тъй като Turbo Boost технологията го овърклоква автоматично до максимум 3.2 GHz,, когато не всички ядра са натоварени на максимум, но дори при пълно натоварване процесора е работи на по-висока от стандартната си работна честота. Поддържаната от Intel Core i7-4702MQ оперативна памет е до максимум 32GB, като при този модел на Acer спокойно можете да достигнете до този обем при ъпгрейд от стандартните 8GB. Процесора разполага с интегриран Intel HD Graphics 4600 графичен контролер, като в конкретния случай лаптопа разполага и с допълнителен по-мощен дискретен графичен контролер на Nvidia.


acer-aspire-v3-772g-battery
Acer Aspire V3-772G лаптопът разчита на Nvidia Optimus технология,която позволява динамичното превключване между интегрирания в процесора по-слаб видеоконтролер и дискретната Nvidia GeForce GTX 760M графика в зависимост от натоварването. Това дава възможност на потребителя да получи повече време на ползване на лаптопа при захранване от батерия когато не е необходима сериозна графична производителност, като разбира се не е особено удачно да играете по-тежки игри на батерия, тъй като тогава тя ще се изтощи доста бързо. Реално при неактивна GTX 760M графика и нормално ползване на лаптопа за работа и бразуване в Интернет например може да очаквате около 3 часа до близо три и половина часа време за ползване при захранване от батерията.


acer-aspire-v3-772g-gpus
Дискретния графичен контролер Nvidia GeForce GTX 760M може да се нарече спокойно висок клас мобилна графика, макар да попада в долната граница на моделите от висок клас. Именно високата производителност на Kepler-базираната мобилна графика с 768 CUDA ядра е това, което дава високата графична производителност при ползване на този лаптоп за игри. Реално можем да определим мобилната графика GeForce GTX 760M като близка по производителност и възможности до графичния процесор за настолни компютри GeForce GTX 650 Ti, това при положение, че искате да имате някаква база за сравнение. Реално GTX 650 Ti при десктоп графиката е минималния препоръчителен видеоконтролер за хората, които искат да могат да играят комфортно при Full HD резолюция, разбира се без да могат да активират абсолютно всичко графични настройки на максимум, но спокойно при High ниво на детайли и без AA фреймрейта ще бъде на добро ниво, като това важи с пълна сила и за мобилното GTX 760M решение.

Тук е момента да споменем и за това, че Acer Aspire V3-772G е наличен и в конфигурации с по-слаба графика, като вместо GTX 760M се използва GTX 750M, видеоконтролер, който на пръв поглед може да ви обърка че няма да е много по-слаб, но реално е с наполовина броя на CUDA ядрата на GTX 760M, така че е осезаемо по-слаб и определено е неподходящо решение за Full HD резолюция и не случайно 750М се предлага в модели с екрани с малко по-ниска резолюция. От друга страна при наличието на две GTX 750M видеокарти в SLI режим в едно шаси очакваната производителност вероятно би била доста близка до тази на една GTX 760M графична карта, поне там където SLI-то работи ефективно.


acer-aspire-v3-772g-laptop-color-calibration
Няма как да не кажем и няколко думи за екрана на лаптопа. Той е с диагонал 17 инча и резолюция 1920×1080, покритието е матово, а използвания панел e TN. Това, което директно прави впечатление е доста високата максимална яркост, която след измерване се оказа, че е почти 400 cd/m2, яркост на черното 0.44 cd/m2 и контраст от почти 900:1. Разбира се предвид високата максимална яркост и използването на TN панел стандартното цветово възпроизвеждане не е супер точно, като след калибриране на панела нещата се подобряват значително, макар, че ако смятате да ползвате лаптопа основно за игри и мултимедия, то по-точното цветово представяне няма да ви е необходимо. Ако пък ще работите на лаптопа нещо, което е свързано с нуждата от точно цветово представяне, то по-добрия вариант е просто да добавите външен монитор с IPS панел и да го използвате него за работа.


acer-aspire-v3-772g-upgrade-options
Един бърз поглед към възможностите за ъпгрейд на лаптопа, които както споменахме вече са доста добри предвид използването на 17-инчово шаси, където има достатъчно място. На разположение имате 4 слота за памет, като стандартно два от тях са заети с 4-гигабайтови модули или общо 8GB. Реално може да инсталирате като максимум 4 модула от по 8GB всеки и така да достигнете максималния поддържан обем от 32GB, като това ще ви е необходимо само ако се занимавате с нещо, което изисква доста сериозен обем памет, за повечето потребители обаче стандартните 8GB ще са напълно достатъчни. Когато стандартния 1TB мобилен твърд диск ви стане недостатъчен като обем можете да инсталирате и втори твърд диск, тъй като шасито реално има предвидено място за такъв, но както и при други модели на Acer с подобна възможност ще ви е необходимо да си набавите планката за втория диск, тъй като тях не е включена. Вместо втори диск можете да инсталирате и SSD устройство, макар че не е изключен и варианта 2 диска плюс SSD, като за целта ще се наложи да използвате mSATA SSD, което може да се инсталира в наличния свободен пълноформатен mini PCI Express слот между двата диска.


acer-aspire-v3-772g-touchpad
Единствената ни забележка към изпълнението на Acer Aspire V3-772G е свързана с неговия тъчпад, който вероятно няма да използвате кой знае колко активно, но когато ви се наложи ще се сблъскате с неудобството да трябва или само да придвижвате курсора или да натискате бутон, но не и двете действия едновременно. Причината за това е, че при актуалния дизайн тъчпада на лаптопите на Acer вече е един цял модул, който реагира на движение по цялата си повърхност, като в долната си част натискането му отговаря за натискането на бутон. Вероятно причината за новия унифициран модул е от дизайнерска гледна точка, но от функционална това е свързано с известни неудобства, така че направи си мислете за мишка в комбинация с лаптопа.


acer-aspire-v3-772g-games
Вече стана дума за добрата графична производителност на лаптопа, която е налице благодарение на дискретния графичен видеоконтролер GTX 760M, но все пак нека да видим как тя се отразява на възможностите на лаптопа за игране на игри. Както можете да видите от таблицата с резултатите, средния брой кадри, които системата успява да осигури в актуалните тежки заглавия минава 30-40 кадъра в секунда и то при 1080p резолюция с високо ниво на детайли. Разбира се Нивото High обикновено е една стъпка под максималното под формата на Very High или Ultra в повечето игри, ще трябва да направите и известен компромис като например да не активирате допълнителна AA филтрация с по-тежките заглавия. Но все пак в ценовата граница от под 2000 лева трудно ще можете да намерите много варианти за лаптопи, които да могат да осигуряват комфортен фреймрейт за игра на високо ниво на детайли в актуалните игри при Full HD резолюция. Именно поради тази причина спокойно можем да определим разглежданата от нас конфигурация на Acer Aspire V3-772G като един чудесен вариант за геймърски лаптоп при наличието на по-ограничен бюджет.


acer-aspire-v3-772g-temperatures
Когато става дума за лаптоп с мощен процесор и видеокарта няма как да не засегнем и въпроса с енергопотреблението и охлаждането му. При по-сериозен товар Acer Aspire V3-772G може да достигне консумация до около 100W при нормално ползване, със специални синтетични тестове, които натоварват системата максимално е възможно да се достигне и по-висока консумация. Охлаждането на лаптопа обаче се справя без проблем, поддържайки нормални работни температури, като в същото време успява да осигури и доста тиха работа на системата (под 40 децибела при голямо натоварване), която да не ви дразни докато я използвате.

В горния скрийншот можете да видите работните температури на системата при продължително максимално натоварване на процесора и графичния контролер на максимум. Достигнатата температура на процесора от 80 градуса не трябва да ви притеснява, тъй като Intel Haswell процесорите са пословични с това, че са по-топли от своите предшественици. И въпреки високата работна температура Turbo Boost-а на процесора го държи на около 2.7-2.8 GHz под товар. Nvidia GeForce GTX 760M видеоконтролера от друга страна успява да поддържа значително по-ниски температури дори максимално натоварен не прехвърля 68 градуса.


acer-aspire-v3-772g-thermal-top
acer-aspire-v3-772g-thermal-bottom

acer-aspire-v3-772g-thermal-side

Макар работните температури под товар на хардуера вътре в лаптопа да не са без значение, то от немалко значение е и колко се загрява корпуса на лаптопа по време на работа. Все пак по време на работа с него вие имате почти постоянен контакт с неговия корпус и ако той пари, то определено няма да ви е много комфортно. На изображенията по-горе можете да видите до каква температура точно се загрява горната и долна част на корпуса, както и отстрани , където се намира изхода за топлия въздух излизащ от охлаждащата система. По-малките изображения са от термо камера, която показва нивото на температурата в различни зони, като тези изображения са направени след 1 час постоянно високо натоварване на системата и трябва да се третират като максимални стойности след продължително натоварване. В момента в който натоварването на лаптопа намалее корпуса му бързо се охлажда до по-ниска температура. Реално зоните, до които имате пряк контакт то корпуса не надминават температура от порядъка на 40 градуса, ниво, което е далеч от некомфортно топло, а зоните, които се загряват малко повече с максимална температура от порядъка на 56 градуса (осезаемо горещо) са на места, с които нямате директен контакт нормално.

Ако обаче идентичен или много близък хардуер като на Acer Aspire V3-772G се събере в по-компактен корпус не е изключено предвид доволно печащите Intel Hаswell процесори комбинирани с висок клас видеокарта да имате проблеми със загряването, в това число не само на хардуера вътре, но също и на корпуса на лаптопа. Затова не пренебрегвайте изобщо енергопотреблението и охлаждането, когато става дума за покупката на мощен лаптоп, особено когато търсите максимално бърз хардуер събран в по-компактни размери. Добрата новина е, че Acer Aspire V3-772G се справя съвсем задоволително с обаждането и няма проблеми да осигури максимална производителност дори при много сериозно едновременно натоварване и на процесора и на видеоконтролера.


Заключение

Благодарение на бързия 4-ядрен процесор и мощния мобилен графичен контролер една такава система, като Acer Aspire V3-772G спокойно може да осигури необходимата производителност и за геймърски цели. Разбира се все пак не трябва да забравяте, че макар GeForce GTX 760M е графичен процесор от високия клас, то той определено не е най-бързата мобилна графика и все пак трябва да очаквате, че може да се задъха при графични настройки тип “всичко на макс” в някои от по-тежките игри. Така или иначе лаптопите Acer Aspire V3-772G с Intel Haswell процесор и Nvidia GTX 760M графика осигуряват отлична производителност за ценовата рамка в която се вместват и трудно ще можете да намерите много алтернативи в този ценови клас, които да предлагат подобна графична и обща производителност. Acer Aspire V3-772G се явява чудесно решение за геймъри с по-ограничен бюджет, които не искат да правят компромис и с останалите параметри на системата, насочвайки се само към по-висок клас графика. Чудесно решение за домашно ползване не само за игри, но и за мултимедийни нужди и разбра се работа, ако тя не е свързана със специфични конкретни изисквания към хардуера.


4 thoughts on “Ревю на лаптоп Acer Aspire V3-772G с Intel Haswell и Nvidia GTX 760M

 • Pingback: Интересно ревю на Acer Aspire V3-772G с Intel Haswell и Nvidia GTX 760M – hardwareBG.com

 • 05.10.2013 at 06:47
  Permalink

  Имам старичък Acer, а сина ми е с по-нов модел. Acer Aspire V3-772G, обаче би бил екстра замесник на машинката ми. Чудесен модел!!! Най-вероятно сина ми също ще иска да го ползва, все още се увлича по игрите и си е геймърче. Много добри параметри… Харесва ми. Остава да осигуря бюджета за закупуване.

 • 10.10.2013 at 10:23
  Permalink

  Vzeh si tozi s ssd-to i sym dosta dovolen. dobyr zamestitel na nastolen makar che ako ne mi se nalagashe da sym postoqnno na pyt nastolniq si ostava opcia nomer 1 za men. Metro 2033 izglejda neveroqtno krasivo na tozi komp. syvet kym bydeshtite sobstvenici – nastroite si ssd-to vednaga sled instalaciata na win-a ili nai dobre go prodaite i si vzemete byrz hard.kompa ne gree vyobshte pod tovar,no tova stava s ohlajdashta podlojka estestveno.

 • 07.12.2013 at 13:24
  Permalink

  Асер се търсят защото имат добри цени за техническите характеристики които предлагат, така че избора на конкретния геймърски модел на цена от 1700 лв е добро попадение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *