Първи индикации за сериозна промяна в настроенията от страна на САЩ в сагата с Huawei

Преди малко по малко от месец, администрацията в САЩ наложи забрана върху търговските взаимоотношения между американските компании и китайската Huawei, което първоначално изглеждаше доста неприятно за Huawei, а след вникване в детайлите си пролича, че не само Huawei ще страдат от тази “забрана”. Сега, почти месец по-късно ставаме свидетели и на първите по-сериозни индикации, че тази “забрана” тежи и на самите САЩ. Към момента е налице 90-дневно отлагане на тази забрана (особено в частта с работата между Google и Huawei, свързана със смартфоните на китайската компания), макар и някои ограничения да са все още в сила (например закупуване от Huawei на полупроводникови компоненти от американски доставчици).

“Бюджетният шеф” на САЩ, Рулс Воуг,  е изпратил специално писмо до вице-президента Майк Пенс и няколко члена на Конгреса, в което писмо е изразено доста интересно притеснение за близкото и не до там близкото бъдеще на някои американски компании, както и драстичното намаляване на “доставчиците”, които биха могли да работят с американската администрация.

Наред с всичко това, Рулс Воуг е направил предложение за 2-годишно отлагане на забраната с цел “по-гладко и безпроблемно преминаване от едната ситуация в другата”.

Според допълнителна информация дори самият Доналд Тръмп е изразил надежди, че забраната може да бъде премахната ако е налице търговска спогодба, макар и самият той не веднъж да е споменавал, че “Huawei са много опасни”.

Истината е някъде там…


One thought on “Първи индикации за сериозна промяна в настроенията от страна на САЩ в сагата с Huawei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *