WiMAX интернет достъпа в България и Intel WiMAX/WiFi Link 5150/5350

intel-wimax-5350

Ето, че първите преносими компютри с интегрирана WiMax функционалност вече започнаха да се появяват дори в България, нещо, което създава сериозна заблуда за доста потребители, които не са съвсем в час с нещата. Тези преносими компютри разчитат на mini PCI Express платки, които са поставени вътре в корпуса и имат за цел да осигурят удобна безжична WiFi и WiMAX функционалност за потребителя. Засега производителите на лаптопи вграждащи тези модули в своите продукти разчитат на Intel WiMAX/WiFi Link 5150 или на 5350, като и двата модула поддържат WiMAX, а се различават само малко по WiFi възможностите си.

И макар това като цяло да е добра новина за хората, които се интересуват от WiMax, то не бързайте да се радвате, защото тези решения са напълно безполезни за България. Всъщност не напълно, защото WiFi функционалността спокойно може да се използва и тук, но не и WiMax, поради простата причина, че нашите няколко лицензирани оператора използват 3,5 GHz стандарт, а решението на Intel засега е само за 2,5 GHz. Все пак от Intel обещават, че до края на тази година най-вероятно ще предложат и модел на своите комбинирани безжични контролери, който ще поддържа и използваната у нас носеща честота от 3,5GHz, така че ще се наложи да почакаме още малко. А междувременно просто не си купувайте лаптоп, който се твърди че има и налична WiMAX поддръжка с изричното намерение да използвате вградения WiMAX модул, просто защото в България това е невъзможно.

Междувременно, ако се чудите дали да се възползвате от услугите на някои от българските WiMAX оператори, които предлагат интернет достъп, то нашия съвет е по-скоро да не прибързвате, а да почакате поне още малко. При това не само заради все още липсата на удобни мобилни решения за достъп, които да може да използвате в комбинация със своя преносим компютър, но също така и заради не достатъчно доброто покритие. При въобще не визираме обещанията за скорошно покритие на територията на цялата страна или поне на всички големи градове, става дума за това, че дори само на територията на София е напълно възможно често да попадате в “мъртви зони”, където въобще няма връзка…

И докато лицензираните WiMAX оператори в България се борят за клиенти (доста безуспешно бих казал), то другата алтернатива в лицето на интернет достъп през мрежата на мобилните оператори продължава да става все по-примамлива за потребителите. Това е така, защото освен понижаването на цените и повишаването на обема на пакетите данни за трансфер тук покритието е много по-добро (макар не навсякъде с оптимални скорости) и наистина имате голям избор от удобни устройства за достъп. Става дума за наличието на разнообразни решения за инсталация на mini PCI-E слот вътре в лаптопа, Express Card модеми, USB модеми и т.н., които освен това в общия случай са и доста по-достъпни като цена на хардуера, отколкото WiMAX операторите искат да ви таксуват за своите стари и неудобни устройства за достъп.

[wp:svejo-net]


6 thoughts on “WiMAX интернет достъпа в България и Intel WiMAX/WiFi Link 5150/5350

 • 05.05.2009 at 01:17
  Permalink

  добре че някои се е сетил да обясни за wimax операторите 4е 6тях да си купувам такава карта.

 • 08.05.2009 at 10:40
  Permalink

  Mnogo polezno uto4nenie. Blagodarq na avtora za poleznata statiq.

 • 18.05.2009 at 17:36
  Permalink

  Наистина много добра и полезна статийка. Браво!

 • 23.05.2009 at 01:01
  Permalink

  Безценна статия която показва реалноста в БГ, въпреки че сигурно WiMAX операторите едва ли са доволни от разкриването на такава информация :)
  Явно WiMAX вълната ще се отложи за още една година поне. Дано дотогава се нормализират нещата с покритие и хардуер. пък може и да видим и бг WiMAX телефони – е тогава вече ще стане бума на тази технология.

 • 29.05.2009 at 17:05
  Permalink

  Малко се обърках да ви кажа:
  Цитат
  “…Всъщност не напълно, защото WiFi функционалността спокойно може да се използва и тук, но не и WiMax, поради простата причина, че нашите няколко лицензирани оператора използват 3,5 GHz стандарт, а решението на Intel засега е само за 2,5 GHz.”

  И малко по-надолу
  Цитат
  “Междувременно, ако се чудите дали да се възползвате от услугите на някои от българските WiMAX оператори, които предлагат интернет достъп..”

  Логично възниква въпроса: Само с тази карта ли не можем да ползваме WiMAX в България или въобще не можем.

 • 08.06.2009 at 21:29
  Permalink

  Може да се ползва ако си намериш карта, която да е на 3,5 GHz, но такива на mini PCI-E все още мисля че няма. Така че остават вариантни на USB, PCMCIA/Express Card и т.н. (каквито предлагат нашите оператори), но те просто не са толкова удобни… ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *