TP-Link Neffos X1 – свежото попълнение при бюджетните смартфони в България

Когато става дума за TP-Link, първите директни асоциации съвсем очаквано са свързани с мрежови продукти, оборудване, най-общо казано – с Wi-Fi рутери, Wi-Fi адаптери, суичове и подобни близки до крайният потребители мрежови компоненти. Доста по-нестандартно звучи добавянето Neffos към марката TP-Link и появата на смартфон от ново поколение. Нестандатно, но факт. От миналата година “мрежовата” компания реши да се позиционира и на пазара на смартфони и ето, че година по-късно мобилният пазар в България е готов да посрещне първите два представителя на моделната линия Neffos X1.

Към момента са достъпни два модела смартфони – Neffos X1 и Neffos X1 Max. Както вероятно се досещате, добавката “Max” води до някои разлики както в размера на апарата и неговият дисплей, така и в обема на оперативната памет и потребителското място за данни. Но в днешният материал ще обърнем внимание на най-бюджетната версия на Neffos X1, която се предлага на българският пазар за само 379лв с ДДС. В този си вариант апаратът предлага комбинацията от 2 GB RAM и 16 GB потребителска памет, докато за 449лв с ДДС ще можете да вземете по-“обемната” версия с 3 GB RAM и 32 GB вграден сторидж. Но да започнем по-отдалеч…

Новият смартфон TP-Link Neffos X1 е един типичен представител на бюджетно ориентираните смартфони за 2017 година, ориентиран около задоволяването на нуждите на по-непретенциозните потребители, които въпреки това искат да имат адекватен смартфон с достатъчно “сила”, че да могат комфортно да използват апарата не само като телефон, но и като устройство за сърфиране в интернет, гледане на видеосъдържание и прочие. За целта се използва чипсет MediaTek Helio P10, който бе доста сериозно разпространен през 2016 година (но със своите 8 процесорни ядра е адекватен и за съвременните нужди), допълнен от (споменатите вече) 2 GB RAM и 16 GB потребителска памет (от тези 16 GB достъпни са около 11 GB), като тези 16 GB могат да бъдат увеличени чрез наличният слот (хибриден) за карта microSD. Дисплеят е 5.0″ с разделителна способност 1280 х 720, което означава почти 300dpi и спокойно може да се възприеме като “Retina Display”, в смисъла на някои представи за наситеност. Основната камера е 13MP с PDAF, докато лицевата е 5MP. Едно от интересните неща при Neffos X1 е дву-бандовата Wi-Fi поддръжка т.е. 2.4 GHz + 5 GHz, като наличните стандарти тук са 802.11 a/b/g/n. Предвид използването на Helio P10 не е случайно и наличието нa 4G/LTE. Апаратът предлага и функционалност DUAL SIM, като вторият слот за карта SIM се споделя с microSD. Целият този хардуер се управлява от Android 6.0, и по-конкретно от NFUI (Neffos UI) версия 1.1, като в близко бъдеще се очаква преминаване към Android 7.0.

Ето и основните характеристики на Neffos X1:

..:Технически характеристики на Neffos X1:..

 • Чипсет – MediaTek Helio P10 (MT6755m)
 • Процесорна архитектура – ARM Cortex-A53
 • Процесорни ядра – осем ядра, работна честота 4x 1.8 GHz + 4x 1.0 GHz
 • Графичен домейн – Mali-T860MP2
 • Дисплей: 5.0″ HD IPS, 1280 x 720 пиксела, 294 ppi
 • Оперативна памет: 2/3 GB.
 • Потребителска памет: 16/32GB
 • Поддръжка на Wi-Fi 802.11b/g/n (2.4 GHz + 5 GHz), Wi-Fi Direct, Wi-Fi Hot-Spot
 • Поддръжка на Bluetooth 4.1
 • Поддръжка на GPS, A-GPS
 • 2G свързване: GSM GPRS/EDGE 900 MHz/1800 MHz/1900 MHz
 • 3G свързване: HSPA+, 42MBits
 • LTE свързване: LTE Cat. 4, 150 MBits
 • Основна камера: 13 MP Camera, PDAF
 • Лицева камера: 5 MP
 • Батерия: Li-Ion 2250 mAh
 • Операционна система: NFUI 1.1/Android 6.0 Marshmallow
 • Физически размери: 142мм х 71мм х 7.95 мм
 • Тегло: 135гр.
 • Особености: DUAL Band Wi-Fi, Gyro Sensor, Fingerprint Sensor

 

Веднага прави впечатление на Gyroscope сензор, което е наистина трудно да се открие при смартфоните с цена под 400лв, особено когато говорим за марки като Samsung, SONY, LG, че дори и Huawei. Двубандовата поддръжка на Wi-Fi също е нещо приятно при този апарат. Впечатление, но не в положителна посока прави и капацитетът на батерията – едва 2250 mAh.

Бегъл поглед по фасадата на Neffos X1

Макар да говорим за по-бюджетно ориентиран смартфон (все пак, това е представител на високия клас бюджетни апарати), Neffos X1 притежава някои не до там бюджетни характеристики, дори и говорейки за смартфон модел 2017 година. Веднага на очи се набива металният гръб на X1-цата, а след него се откроява и сензора за пръстови отпечатъци.

До споменатият сензор за отпечатъци виждаме и основната 13MP камера, както и прилежащата й двойна светодиодна подсветка. В долната част на смартфона се вижда и потвърждението, че наистина става дума за апарат на компанията TP-Link (ако все още е налице някой, който не може да повярва). Металният гръб е доста приятен на докосване и създава усещането за здравина (на фона на ниското тегло на Neffos X1).

От дясната страна стандартно намираме бутона Power, както и бутоните Volume Up/Down. От лявата страна е поместена шината за картите SIM и microSD…

… като вторият слот е хибриден т.е. трябва да избирате между DUAL SIM и SIM + microSD. Освен това тук намираме и един специален бутон – за преминаване в тих режим на позвъняване (Vibrate Only).

В долната част на апарата виждаме говорителя, както и конектора USB.

Отгоре на Neffos X1 виждаме не само 3.5мм жак за слушалки, но и вторият микрофон. При този смартфон са налице два микрофона за функционалност noise cancellation.

И, разбира се, лицевата част на Neffos X1. Предната част на апарата е заета почти изцяло от дисплея (очаквано), като в долната част се намират трите сензорни бутона, а в горната част е основната камера и някои допълнителни сензори.

Дисплеят на Neffos X1

Говорейки за дисплея, X1-цата разполага с дисплей 5.0″ IPS LCD с разделителна способност 720p. Това отговаря на почти 300 dpi гъстота на пикселите, като разделителната способност FullHD е запазена за X1 Max. Въпреки това, макар и “само” върху 720p, дисплея на Neffos X1 e доста приятен за гледане и предлага много добро цветонасищане.

Нивото на яркост отстъпва в някои моменти, особено когато е налице силна директна слънчева светлина. През останалото време осветеността е повече от достатъчна.

Основният екран е фабрично доста изчистен, като матрицата на иконите е 5х4.

Камерата на Neffos X1

Камерата на Neffos X1, както и на Neffos X1 Max, е базирана на сензор SONY IMX258, което означава 13MP за основната камера, а налице е и PDAF автофокус, както и “5P” оптика. Най-общо казано е налице предпоставка да получим доста приятни снимки, които да са на поне средно ниво, далеч над възможностите на повечето китайски апарати от подобен ценови клас, предлагащи 13MP основна камера. Ето какво се случи при нашите контролни снимки, направени разбира се при напълно автоматични настройки:

Батерията на Neffos X1

Neffos X1 разчита на батерия с капацитет от 2250 mAh, което през 2017 година се смята за недостатъчен капацитет при 5.0″ смартфони. По всяка вероятност желанието за по-тънка “талия” на Neffos X1 е довело до извесна загуба на mAh. Ето какъв резултат получихме в теста PCMark Battery Test:

Този резултат е по-скоро очакван, като капацитетът на батерията определено е едно от нещата, върху което от TP-Link трябва да работят за в бъдеще. Въпреки всичко, апаратът спокойно издържа 1 цял ден поне умерена работа, така че това не би трябвало да е голям проблем. Предвид възможността за “бързо зареждане”, дори бързо да изтощавате батерията на X1, за само 30 минути ще можете да й възстановите половината капацитет.

GPS свързване при Neffos X1

Принципно смартфоните с чипсети на MediaTek не винаги са били из между първенците, що се отнася до бързина при свързване с GPS-а (и прочие дейности, GPS свързани), но Neffos X1 и неговият Helio P10 не е из между тях. Апаратът показа завидна бързина при позиционирането си (около 5-7 сек) и поддържането на силна връзка с поне 10 сателита:

Чудесен резултат, който дори няма нужда да коментираме.

Субективни впечатления от Neffos X1

Първоначално искам да добавя, че предвид факта, че това е един от първите смартфони на TP-Link, няма как да сме прекалено критични в случаите, когато това евентуално е налице необходимост. Все пак не говорим за апарат на някой от водещите производители на такъв тип мобилна техника, поради което не можем и да очакваме от TP-Link да са “уцелили в 10-тката” още с пилотното си предложение… може би за Neffos X2 ще сме се подготвили с повече очаквания.

Така или иначе, Neffos X1 създава предимно положителни впечатления от първите минути на използване. Няма как да не направи впечатление металният гръб и усещането за лекота при този смартфон, който със своите 135гр. (на субективно усещане ще ви се стори, че е дори по-лек) със сигурност няма да ви натежи в ръката. Апаратът е солидно изграден, здрав, с напълно “монолитно” представяне. Нещо, което човек през 2017 година очаква дори от смартфон от по-нисък клас. Няма пукаща пластмаса, няма усещане за икономия на материали и изработка.

Основната 13MP камера в известна степен ни изненада… положително. Не, че сме имали предварително по-посредствени очаквания от представянето й, но със сигурност полученият резултат надвиши нашата заявка. Снимките (както можете да видите по-горе) имат повече от доволно детайлност и фокус, а нивото на шум е сведено до нужният минимум. При снимки на по-слабо осветление “шум”-а се увеличава, но ако можете умело да използвате светкавицата, най-вероятно ще се справите и при тези условия.

Дисплеят също се представи много добре, макар да ни се искаше да видим FullHD имплементация. Като положителен момент можем да отбележим факта, че макар и на 720p, пикселната наситеност е достатъчно добра, че да не ни прави впечатление “липсата” на един милион пиксела. Ако оставим шегата настрана, представянето на дисплея бе единствено засенчено от липсата на “сила” при по-силна слънчева светлина, където нивото на четимост и визуализиране бяха намалени, поне докато не подсигурите малко сянка и не се справите с недостатъка. Във всички други аспекти очакванията от 5.0″ IPS матрица на Neffos X1 ни се оправдаха.

Нещо, което човек не очаква при смартфон от такъв ценови клас (в България) е наличието на жироскоп, или пък сензор за пръстови отпечатъци. Да, наясно сме, че много “китайци” ги предлагат на много ниска цена, но… закупени от Китай, без гаранция и т.н. В сравнение с условията, при които придобивате Neffos X1 (в България, с гаранция и прочие), наличието на споменатите екстри си е направо чудна работа. Всеки, който иска да използва телефона си за VR чрез “VR BOX”-овете вероятно ще оцени много сериозно наличието на жироскоп.

Последно, но не на последно място оставихме батерията. Нейното представяне също е ОК, но предвид капацитетът й от 2250 mAh не можем да сме много ентусиазирани, а също така и не можем да имаме големи очаквания, що се отнася до получените резултати при теста за време на автономна работа. Тук, в известна степен, ситуацията се подтиска от наличието на бързо зареждане и сдобиването с 50% заряд за само 30 минути, но не всеки път човек ще има условия да си “помогне” по такъв начин, ако е налице по-интензивна работа с апарата и има нужда от повече mAh. Както вече стана дума, дори и “само” с 2250 mAh, Neffos X1 ще ви изкара поне 1 цял ден, което си е едно прилично постижение.

В заключение

Смартфоните Neffos X1 и Neffos X1Max се предлагат на българският пазар от сравнително скоро, като стартирайки с цена от 379лв с ДДС (модел X1, модификация 2 GB RAM/16 GB ROM) определено са интересно попълнение към българският мобилен пазар на “умни телефони”. На подобна цена е налице известна конкуренция, но из между марковите предложения за 2017 година едва ли ще намерите толкова добре окомплектован вариант на смартфон, с подобно ниво на функционалност. Да, китайските марки със сигурност са една сериозна конкуренция, но както и преди е ставало дума, посягането към този пазар крие своите (понякога сериозни) рискове. Neffos X1 е достъпен директно от България, с истинска гаранция и всичко произлизащо от това.

Neffos X1 може да се намери както във вариант 2GB/16GB, така и версия 3 GB/32GB. Разликата между двата е само 70лв, и ако имате желание да използвате функционалността DUAL SIM определено ще е добре да посегнете към по-скъпата опция. При 16 GB модел използваеми са около 10 GB-10.5 GB, което за съвременните нужди може и да не достигнат за всичко онова, което искате да “налеете” в апарата, под формата на музика, видео, GPS карти и прочие. Ако обаче имате намерение да дадете 449лв с ДДС за по-скъпият Neffos X1, тогава може би още по-добрата идея е да погледнете към само 30лв по-скъпият Neffos X1 Max (отново с 3 GB RAM и 32 GB ROM)… нооооо, за това ще стане дума в един друг наш материал…


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *