Throttling проблеми заради температура или захранване? Решения…

Покрай новината за проблеми с цяла серия преносими компютри от висок клас на Dell, свързани с така наречения “throttling”, намерих съвсем не малко мнения на потребители на различни преносими компютри, чиито проблеми се дължат именно на феноменът с намаляването на честотата на процесора, по една или друга причина.По принцип процесорите на Intel използват Throttling режими при две положения, като и двете изискват поддръжка от BIOS – при прегряване, преди достигане на критична температура, процесорът започва да работи на намалена честота с оглед намаляването на консумацията, оттам и топлоотделянето. Вторият начин да усетите последствията е в случай, че захранването на ноутбука ви е недостатъчно, което всъщност е доста често срещан проблем днес.

Dell_latitude_e6500-image_1От страна на Dell, заради които изобщо се заговори за тези проблеми, са засегнати следните модели преносими компютри:

 • Latitude E4300
 • Latitude E5400
 • Latitude E5500
 • Latitude E6400
 • Latitude E6500
 • Latitude E6400 ATG
 • Latitude E6400 XFR
 • Dell Precision M2400
 • Dell Precision M4400
 • Dell Precision M6400

Както виждате, става въпрос все за модели от висок клас със специфично високи изисквания към захранването. Самите Dell съвсем накратко признаха, че опитват да оправят проблема с обновяване на BIOS (вероятно повишаване на температурите или намаляване на изисканията към захранването, при които се включва режимът за намаляване на консумацията). По-скоро лошото е, че повечето хора няма да разберат за него, тъй като се проявява при по-сериозно натоварване, а не са никак малко хората, които няма да обърнат внимание на намаляващата в такива случаи производителност.

Подобен проблем се среща не само при тези ноутбуци. Всъщност доста от моделите на пазара (моделите 69xx от серията Aspire на Acer също имаха проблеми, също донякъде нерешими) работят наистина на границата на възможностите на стандартните захранвания, с които идват – особено тези с 65W захранващи блокове доста често могат да не работят както трябва именно заради проблем със “зарядното”, но мултимедийните лаптопи с 95-ватови захранващи блокове също не са застраховани, защото типичната им консумация обикновено е над 90 вата (измерени между захранването и ел. мрежа).

Неотдавна и на мен ми се случи да се сблъскам с този феномен с MSI GX623 – след ъпгрейд на процесора, при пускане на Turbo режим (друг е въпросът, че съм го направил да е 20%-ен овърклок, а не 15%, както е стандартно), ноутбукът показваше по-лоша от типичната производителност при натоварване на двете ядра на процесора и на видеокартата – въобще, при ползване на тежки приложения, каквито са игрите и някои софтуери за 3D обработка. И как ли няма? Общата консумация на ноутбука при натоварване преди ъпгрейда и оувърклок беше 88-89W (близо до рейтинга на включеното в комплекта захранване), докато след поставянето на новия процесор  и пускане на Turbo (2.55 GHz) натоварване на всички компоненти водеше до консумация от порядъка на 102-103W След като повиших малко и честотите на видеокартата… картинката е ясна, нали? Стандартното захранване се “проваля” още около 98W, когато процесорът влиза в Throttling не заради температура (под 60 градуса), а заради липса на адекватно захранване – това открих по-късно, сменяйки зарядното с универсалното на Cooler Master SNA 95, което също се води 95W, но има пикова мощност 150W и, вече повече от месец, се справя чудесно с консумация над 100W почти постоянно (ежедневно играя по някой друг час, поне, когато имам време за игри). В моя случай проблемът се реши със смяна на захранването, но, ако беше зависим от температурата на процесора, решението би следвало да се търси другаде.

Обновяване на BIOS
Повечето хора изпитват панически страх от обновяване на BIOS на ноутбук – и с право, защото, ако процедурата се провали, проблемът ще стане доста по-… “перманентен”. От друга страна, почти всички изначални проблеми в различни модели на различни производители се оправят впоследствие именно с обновявания на BIOS, като това нерядко включва термалните характеристики, функции и зависимости, както и разни “поправки” на други проблеми, включително и добавяне на поддръжка на по-нов хардуер. В случай, че изпитвате необясними проблеми, които не се изразяват в забиване на системата (това вече би било рискова авантюра) – опитайте да обновите BIOS, обикновено става в Windows среда, т.е. няма нужда от кой знае какви познания и повечето производители са обяснили добре как се прави. Естествено, не е зле да питате и в сервиза на съответната марка, ако подозирате по-сериозен проблем, или фирмата, която ви е продала ноутбука, ако не искате да се занимавате сами.

Undervolt
За пореден път се чудя дали да започна тази тема. RMClock е един особен инструмент, който, за голямо съжаление, не се поддържа активно, съответно функциите му днес са по-скоро остатъчни, макар да позволяват да се пипат именно Throttling честотите и температурите на много процесори, което би помогнало. Друг вариант е  използването му за “ъндърволт” на процесора, което се изразява в изкуствено понижаване на работните напрежения (процесорите на Intel от последните поколения са адски податливи и работят и на много ниски напрежения, напук на това как са ги пуснали от Intel), но RMClock е сложен и не особено интуитивен за работа, да не говоря, че е и бъгав. Подобна функционалност имат CPUGenie (духовен наследник на RMClock, но не е безплатен) и CrystaCPUID, който е безплатен, но не е подходящ точно за ноутбуци, понеже не се интегрира добре с Power режимите на Windows. И все пак, ако имате конкретни нужди – неволята учи бързо, и тези приложения ще ви дадат някакъв базов инструментариум, с който да опитате да си помогнете. Същото, отново, важи и за фирмата, откъдето сте купили ноутбука – повечето колеги ще ви пратят в сервиз, но немалко ще вземат присърце проблемите ви, ако сте по-запознат с тях.

Как да разберете, ако има проблем
По отношение на Throttling-а, индикациите са някак намалена производителност при натоварване, това е субективно и не бих могъл да ви дам конкретни насоки. С RMClock е лесно да се види текущото ниво на Throttling, но докато е активен, той може и да пипа настройките (а горещо препоръчвам да не ровите в Advanced менюто; CrystalCPUID има Real Clock, който евентуално би могъл да индикира проблеми и не на последно място – CPU-Z се използва за наблюдение на честотата. Ако например оувърклоквате видеокартата, и в някакъв момент е стабилна, но тестовете с 3DMark06 покажат по-ниски резултати – това е заради Throttling. Оттук натам има две възможни причини (изключвам проблеми на ниво BIOS, ако вече сте с най-новия, защото тогава решенията ги споменах) и съответно – решения.

Недостиг на захранване – индикацията е намалена производителност и при нормални температури, решението, мисля, е ясно – по-мощно захранване. Естествено, преди да прибегнете до това, опитайте с понижени честоти на видеокартата, за да се убедите, че проблемът започва да се проявява само при сериозна консумация.

Прегряване – решението е първо да изчистите охладителната система на лаптопа, понеже често се запушват изходите за топлия въздух и това е често срещан проблем, причинен от самото естество на охлаждането – преминаващ въздух, който носи и прах и други частици (особено често срещано, ако имате домашен любимец, да ви предупредя). След това вече може да прибегнете до сервиз (защо не, по закон ноутбукът ви трябва да работи като хората, нали?) или до “направи си сам” решения – подложка за ноутбука, която да подобри охлаждането, или дори намаляване на напреженията, но второто е по-скоро неблагодарно трудна работа за хора без нужните познания.

Най-лесно става с питане, знаете…

5 thoughts on “Throttling проблеми заради температура или захранване? Решения…

 • 06.12.2009 at 08:12
  Permalink

  Здравей Ники,полезна тема:)Имам едно въпросче към теб,как може да се види консумация на ватовете(дали може с някоя програма или става с някакъв вид хардуер)?

 • 06.12.2009 at 17:39
  Permalink

  “Ватметър” – има из ebay. Аз ползвам в офиса този на Bloody, нямам представа колко струва, в интерес на истината, а и той Тони си купува всякакви подобни джаджи (включая за измерване на радиация, топлина, шум и т.н.) :)

 • 07.12.2009 at 06:10
  Permalink

  Живот и здраве ще взема едно зарядно Cooler Master SNA 95(че сега съм на червено)видях че подържа Asus G1,а какво става с гаранцията ако нещо стане и ползваш друго зарядно?Аз ще взема едно ако не дай си боже стане нещо едвали някой би ги светнал че е ползвал друго зарядно.

 • 09.12.2009 at 00:32
  Permalink

  Сложно става, но пък няма как да знаят, че си ползвал, освен, ак оне си кажеш. У нас така или иначе не е като да продават резервни зарядни навсякъде, или да са евтини. Но те съветвам, ако има начин, да се сдобиеш просто с по-мощен вариант на своето (ако е 95W, виж из ebay за 125-ватово за Asus и т.н.). Ако ли не – оставаш на варианта с CM SNA95 – мен досега не ме е дънило, и хубавото е, че в сравнение с оригиналното нито грее, нито тежи толкова…

 • 09.12.2009 at 20:49
  Permalink

  Ватметър има в магазин “conrad” на петте кьошета в София, 30лв струва, перфектен е, постоянно меря с него нещо – лаптоп, десктоп, хладилник.. Има и по-скъпи (3-4 модела са) но този поне на мен ми върши страхотна работа. Много полезна джаджа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *