Telenor и Vivacom в ценова война, Mtel решиха да се намесят…

От няколко седмици насам се води доста ожесточена война за клиенти между Telenor и Vivacom, като предложенията за атрактивни условия при преподписването на 2-годишен договор постоянно валят, или биват променяни в движение. Всичко започна от завръщането на Web & Talk в редиците на бившия Globul, a сега Telenor. За 20лв (вместо 40лв) клиентът получава(ше) 1000 минути и 2000 MB или 4000 MB интернет на висока скорост… простете несигурността, но предложението Web & Talk вече не е налично и не мога да кажа със сигурност точните условия. След това, обаче, се появи новият тарифен план “Резерв Стандарт”, който интересно съдържа в името си другите два тарифни плана “Резерв” и “Стандарт”. При този план срещу само 20лв клиентът получава 1000 минути за разговори към всички оператори в България, както и 4000 MB интернет на висока скорост (тук не трябва да забравяме и допълнителният резерв от минути и MB интернет). Както обаче се вижда на снимката по-долу, цената от 20лв беше коригирана:

globul_rezerv_standart

Причина за това е светкавичната ответна реакция на Vivacom, които намалиха с 50% тарифата Net & Call XL до 15лв, като срещу това предложиха на своите потребители 1000 минути разговори към всички оператори, както и 2000 MB интернет на максимална скорост. В този момент от Telenor решиха да коригират отново офертата си, и както се вижда от снимката таксата бе намалена до 15лв с ДДС. От Vivacom реагираха отново, като удвоиха обема на интернет при максимална скорост до 4000 MB:

vivacom_net_call_xl

Интересното тук бе, че от Mtel не реагираха, а офертите Трансфер и Смарт не претърпяха корекции… до днес. Изглежда “империята отвръща на удара”, като при сключване на 2-годишен договор, условията за тарифен план Трансфер се промениха доста сериозно:

mtel_transfer

Новата корекция води до предлагането на 1200 минути към всички оператори и 3000 MB интернет за само 16лв с ДДС (тук Mtel печелят точки заради 60-те безплатни минути към фиксирани и мобилни мрежи в EU, Турция, Русия и САЩ), докато по-интересното се случва на ценово ниво 20.94лв и план Трансфер XL 5 GB. При този план клиента получава неограничени минути към всички оператори, както и 5000 MB интернет на максимална скорост.

Всичко това, разбира се, изисква преподписване на договора с нов 2-годишен, и то само, ако настоящият договор е на път да изтече. При Mtel все пак я има опцията да подпишете нов договор, без старият да е пред изтичане, но само ако новият договор е на по-висока месечна такса от стария.

Някои от вас вероятно ще се почудят защо ценовата война се води именно на ниво 15лв., а отговорът е много прост – Bob. Този мобилен “оператор” успява да привлече клиенти с простите си на пръв поглед условия и ниска цена на месечната такса, в която дава прилично количество минути към всички оператори, че от скоро и мобилен интернет на висока скорост. С новите си ценови корекции както Vivacom, така и Telenor предлагат доста повече на цена от 15лв и подписване на 2-годишен договор.


2 thoughts on “Telenor и Vivacom в ценова война, Mtel решиха да се намесят…

 • 11.03.2015 at 14:37
  Permalink

  Бягайте по далече от Теленор. По времето когато бях клиент на Глобул но собственици бяха Теленор имах 2 номера към тях и на тях успяха да извършат всички възможни служебни престъпления които може да си представите и когато ги насвих в кишето за това, се подиграха с мен като ми предложиха компенсация за цели 6 месеца тормоз от … цели 5 лева и ги изплатиха.Писах до шефовете им в Норвегия много пъти по различни поводи но не ми отговориха нито веднъж. Помислете си дали да станете клиенти на такъв интернет на максимална скорост ,която беше тогава по налко от 60 кб/сек и която след изчерпване на лимита трябвало да падне на(не до) 128 кб/сек.
  Очевидно само един олигофрен от Теленор може да си го представи това “падане”

 • 12.03.2015 at 05:15
  Permalink

  Единственият оператор, който предлага скорост от 128кб/сек след изчерпване на мб/ мах скорост е Виваком. Тарифирането на минута след изразходване на включените минути също е най-ниското, така че очевидно предпочитам Виваком. За М-тел сами може да видите от статията цената на минута след изчерпване, за покритието на 3G е излишно да го коментирам.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *