SONY Xperia Z5 – “петицата” наистина е най-добрата досега

Измина доста време, откакто SONY се отделиха самостоятелно като производител на смартфони и времената на Sony-Erricson се усещат като останали далеч в миналото. От онова време видяхме доста нови модели смартфони, наред с които и няколко серии модели Xperia Z. Всичко започна много успешно с появата на първата Xperia Z – един флагмански смартфон от 2013 година, който така да се каже бе директният наследник на Xperia S. Доста от феновете на смартфоните на SONY приветстваха появата на Xperia Z, а отзивите от модела бяха в голяма степен само положителни.

z5_display

През последните почти три години видяхме много обновявания на “оригинала”, като се появи както Xperia Z1, така и Z2, а преди малко повече от година видяхме и Xperia Z3. От SONY ни демонстрираха и Z3+, който обаче не привлече кой знае какво внимание, защото потребителите чакаха истинският наследник на Xperia Z3 – моделът Xperia Z5. Пропускането на моделното име Z4 бе наложено главно заради анонсът на Xperia Z4 в Япония, който апарат в Европа и САЩ потребителите видяха под формата на Xperia Z3+. Така или иначе, съвсем наскоро Xperia Z5, наред с Z5 Compact и разбира се уникалният (заради своят дисплей) Xperia Z5 Premium бяха официално представени, а вече и достъпни за закупуване. На нас ни се отдаде възможността да погледнем какво представлява Xperia Z5 и да споделим нашите впечатления с вас.

Както е известно, Xperia Z5 е един от трите нови флагмански смартфона на SONY, като този път Z5 не е най-доброто предложение на компанията, що се отнася до мобилен телефон. Над него се намира Z5 Premium, който обаче влиза по-скоро в категория фаблет, докато Xperia Z5 със своят 5.2″ дисплей е причисляван директно към смартфоните. Да погледнем първо основните характеристики на новият Xperia Z5.

Основни характеристики на SONY Xperia Z5

Новият смартфон Xperia Z5 със сигурност има с какво да се похвали, в сравнение със своите предшественици и актуалните си конкуренти. Едно от най-интересните неща около Xperia Z5 несъмнено са чипсета и камерата. SONY са един от малкото производители на смартфони, които все пак решиха да използват доста одумваният чипсет Snapdragon 810 (това се видя вече при Xperia Z3+). Този схемен набор е наличен и в трите варианта на Z5, като от SONY са се отказали да се занимават с различните алтернативи, например 6-ядреният Snapdragon 808. В Xperia Z5 споменатият Snapdragon 810 работи на номиналните си честоти, а именно 1.6 GHz за четирите ядра Cortex-A53 и 2.1 GHz за по-бързите четири Cortex-A57. Snapdragon 810 е подкрепен от 3 GB оперативна памет, както и от 32 GB потребителска такава (около 22GB реално свободни за ползване).

Дисплеят на Xperia Z5 е с диагонал от 5.2″ и разделителна способност 1920 х 1080. Компанията изглежда се отказа да предлага QHD–базирана матрица и остави “дисплей” изненадите да се случат при Z5 Premium. Сензора на основната камера също е нещо много интересно при Xperia Z5, защото налице е засега ексклузивният само за серията Z5 нов сензор на SONY – IMX300. Очакваше се от SONY наистина да го запазят ексклузивен само за своите апарати, но вече са налице слухове за предоставянето му към различни бъдещи конкурентни смартфони. Засега, обаче, серията телефони Xperia Z5 са единствените, които могат да предложат този 25MP сензор. Да, макар че от SONY обявиха камерата като 23MP (при снимки в аспект 4:3), IMX300 всъщност е 25MP. Лицевата камера за selfie-та и всякакви подобни е 5.1MP.

Смартфонът работи под управлението на Android 5.1.1 Lolipop и разполага с 2900 mAh батерия, която е несменяема. По-долу можете да видите пълните технически характеристики на Xperia Z5.

..:Технически характеристики на Xperia Z5:..

 • Чипсет – Qualcomm Snapdragon 810
 • Процесорна архитектура – ARM Cortex-A53 + Cortex-A57, 14nm производствен процес
 • Процесорни ядра – осем ядра, работна честота 1.5 GHz (Cortex-A53) – 2.0 GHz (Cortex-A57)
 • Графичен домейн – Adreno 430
 • Дисплей: 5.2″ FHD IPS, 1920 x 1080 пиксела, 428 ppi
 • Оперативна памет: 3 GB.
 • Потребителска памет: 32GB
 • Поддръжка на Wi-Fi 802.11b/g/n/ac (2.4 GHz + 5 GHz), Wi-Fi Direct, Wi-Fi Hot-Spot
 • Поддръжка на Bluetooth 4.1
 • Поддръжка на GPS, A-GPS
 • 2G свързване: GSM GPRS/EDGE 900 MHz/1800 MHz/1900 MHz
 • 3G свързване: HSPA, 42MBits
 • LTE свързване: LTE Cat. 6, 300 MBits
 • Основна камера: 23 MP, SONY IMX300
 • Лицева камера: 5.1MP
 • Батерия: Li-Ion 2900 mAh
 • Операционна система: Android 5.1.1 Lolipop
 • Физически размери: 146мм х 72мм х 7.3 мм
 • Тегло: 154гр.

 

Бегъл поглед по фасадата на Xperia Z5

Дизайнът на Xperia Z5 със сигурност ни допадна, и макар в известна степен да прилича на своите предшественици, Z5-цата изглежда нова и различна. Компанията е заложила на повече симетрия и излъчване, при което дизайнът на апарата демонстрира индивидуалност и отделяне от визията на предишните модели Xperia Z. Новият Xperia Z5 може да изглежда ръбат на пръв поглед (въпреки заоблените краища), но това не е точно така. Линиите на дизайна вървят така, че повечето фенове на тази серия смартфони на SONY вероятно ще кажат “е защо не го направиха по-рано?”, и ще са напълно прави. Много изчистена визия, без да виждаме някакви супер смели нововъведения от страна на инженерите на компанията, макар че надписа “Xperia” (намиращ се по лявата страна на корпуса) стои на мястото си повече от гениално. Важното тук е, че този дизайн е повторен и потретен при Z5 Compact и Z5 Premium, така че трите нови модела всъщност представят едно и също нещо, но в различна по големина опаковка. За този подход на SONY ще говорим малко по-надолу, а сега ще се върнем на самият Xperia Z5.

z5_front

z5_back

Липсата на сензорни бутони е повече от видна, като от SONY определено са преминали към тяхната “екранна” реализация и изглежда нямат намерение да променят това. Цялата предна страна на Z5-цата е заета от дисплея, както и от лицевата камера в най-горната част на апарата. Гърба на смартфона предлага само основната камера (и нейната светкавица) и два фирмени надписа, което е съвсем очаквано.

z5_left

z5_right

От двете страни на Xperia Z5 намираме съвсем очаквани неща – бутоните за звук, Power и хардуерният бутон за камерата се намират всичките от дясната страна, докато капачето за SIM-картата е само от лявата страна. Тук се намира и надписа Xperia, който смятаме за много добро (направо уникално!) дизайнерско решение. Новият бутон Power изпълнява ролята и на вграден четец на пръстови отпечатъци.

z5_top

z5_bottom

Отгоре на Xperia Z5 се намира само стерео жак-а за включване на слушалки (както и допълнителният “noice cancelation” микрофон), докато отдолу съвсем очаквано е конектора USB и основният микрофон.

Размерите на апарата са сходни с тези на Z3+, но с тази разлика, че заради по-обемната батерия се е наложило дебелината да “пострада”, поради което при Z5 имаме 7.3мм. Само по себе си това е все още доста добре като показател, на фона на конкуренцията в лицето на iPhone-ите и актуалните Galaxy S.

Дисплеят на Xperia Z5

От SONY доста умело са подредили трите Z5-ци според големината на дисплея и 5.2″ за Xperia Z5 звучи направо като оптималният размер за този вариант на Z5. Разделителната способност тук е 1920 х 1080, което може да не се хареса на всички тези, които очакваха дисплей QHD (1440p), но визуалната разлика спрямо FHD е малка, а консумацията на енергия и цената далеч не ги оправдават. Наред с това налице щеше да е и по-сериозно натоварване над чипсета, а от там и още повече консумирана енергия. Факт е, че това не можем да кажем, че оправдава по някакъв начин, но все още FHD е достатъчно добра разделителна способност, особено когато става дума за екран 5.2″. Пък и говорим за 428 ppi, все пак. Освен всичко друго, който иска по-висока резолюция може да погледне към 4K при Xperia Z5 Premium.

z5_display

Налице разбира се е Mobile Bravia Engine 2, технологията Triluminous и X-Reality, но това е напълно очаквано, когато става дума за най-новият смартфон на SONY. Самият дисплей на Xperia Z5 можем определено да кажем, че е чудесен. Ярък, с наситени цветове, екрана на новата Xperia Z5 определено прави впечатление. Нивото на яркост е доста сериозно, когато настройката е 100%, а дори и при директна слънчева светлина нямаше проблеми с четимостта и визуализирането. Не успяхме да видим нищо конкретно, което да развали нашето много добро впечатление от дисплея на Xperia Z5.

Камерата на Xperia Z5

SONY е един от най-големите (ако не най-големият?) производители на оптични сензори за камери за каквито се сетите устройства, включително и смартфони. Съвсем очаквано е в най-новият смартфон на компанията да видим и фирмен сензор. При Xperia Z5 намираме не какъв да е, ами най-новото предложение под формата на IMX300. Това е един 25MP сензор, който при Xperia Z5 предоставя 23MP (поради което и самата камера се предлага като 23MP) при съотношение 4:3 или 20MP при съотношение 16:9. Тези 23MP са най-сериозната заявка от съвременен и актуален смартфон и би трябвало да дава доста сносни както снимки, така и видеоклипове. По-долу ще видите нашите тестови снимки, направени на 23MP при съотношение 4:3 и резолюция 5520 х 4140.

pic_1pic_2pic_3pic_4

pic_5pic_6pic_7pic_8

Впечатленията ни са доста смесени, главно може би заради по-високите очаквания, които имахме към основната камера. С новият сензор и изцяло нов модел смартфон очаквахме, че камерата на Xperia Z5 ще се покаже като превъзхождаща преките си конкуренти, но това не се случи точно така. Напредъка спрямо камерата в Xperia Z3 е налице, но не можем да кажем, че става дума за наистина сериозен и фрапиращ напредък. Режимът Superior Auto се справя още по-добре от преди, като за повечето ситуации ще сте повече от доволни от неговата “преценка” как да направи експозицията. В режим “Ръчен” (Manual) можете да контролирате баланса на бялото, ISO, оптична стабилизация и фокус, ако имате желание да правите собствена настройка преди снимки.

Ето и семпъл на видео при разделителна способност Full HD:

Батерията на Xperia Z5

Новият Xperia Z5 разполага с вградена батерия с капацитет от 2900 mAh, която предвид наличието на чипсета Snapdragon 810 е доста подходяща за този апарат. Това, че е несменяема от страна на потребителя едва ли учудва някого, нито пък нас. Необходимостта от много mAh си личи и по теста Antutu Battery Tester, където Xperia Z5 отбеляза почти 5500 точки.

Screenshot_2015-11-24-15-23-48

Това е едно средностатистическо постижение, което нито е много добро, нито лошо като показател. Съвсем очаквано лакомият чипсет SD810 и дисплея оказаха сериозно влияние за консумацията на апарата. Доста любопитен резултат бе постигнат след активиране на Stamina Mode – 5510 точки т.е. почти идентичен със стандартния. Като цяло теста Antutu Battery Tester създава доста прилично натоварване върху смартфона, а при SD810 е налице сваляне на честоти и напрежение за контрол над консумацията при по-сериозно загряване. Това, при продължително натоварване, е нещо като фабричен режим Stamina Mode, поради което няма особена разлика в резултата при този тест. При нашият субективен тест при работата със смартфона определено се усети по-голямо време на автономна работа при активиран режим Stamina.

Самият режим Stamina позволява определен контрол над вариантите, при които искате да се получи пестене на батерия. Ограничението на чипсета по честота и прочие се случва чрез опцията Extended Usage, а опцията Extended Standby позволява да деактивирате Wi-Fi и Data в моментите, когато екранът е изключен. Макар Xperia Z5 да не е “осакатена” при активирането на тези режими, пестенето на батерия е осезаемо. При наличието на чипсет като Snapdragon 810 просто няма как да имате недостиг на производителност, дори и в енергоспестяващ режим.

Screenshot_2015-11-25-21-53-19

Screenshot_2015-11-25-21-52-22

В режим Ultra Stamina Mode пък ще можете да получите наистина много сериозно количество часове на автономна работа, като апаратът ще е влезнал в режим “слушалка”, буквално.

Безжично свързване при Xperia Z5

Като безжично свързване Xperia Z5 не прави изненади и предлага пълният набор от възможности – Wireless-N/AC, Bluetooth 4.1, NFC, HSDPA/HSUPA и разбира се LTE, в конкретният случай говорим за Cat.6. Нямахме възможност да тестваме LTE-то с новата мрежа на Telenor, но ето какво се получи в режим Wireless-N:

Screenshot_2015-11-25-21-11-11

GPS свързване при Xperia Z5

Режим GPS поддържа както A-GPS, така и Glonass, а предвид чипсетът на Qualcomm и смартфонът на SONY, едва ли ще учуди някой фактът, че дори първоначалното свързване стана за само няколко секунди, а след около 30 сек имаме следният резултат:

Screenshot_2015-11-26-12-03-46

Представянето е отлично, като с този апарат GPS позиционирането е на висота.

Субективни впечатления

Дойде мястото и за нашите изцяло субективни виждания относно новият SONY Xperia Z5. Смело можем да кажем, че Z5-цата вече е наистина нов апарат, за разлика от прехода Z1 към Z3. Новите дизайнерски идеи много ни допадат, като изчистеният вид на апарата му придава много повече стил и го прави най-добре изглеждащият досега телефон Xperia Z (може би само оригиналната Xperia Z може да се мери с него, предвид дизайнът й към времето на анонс). Страничният надпис Xperia придава не само стил, но и класа и индивидуалност на Xperia Z5, което смятаме като едно от най-добрите инженерни хрумвания на SONY през последните 2-3 години. Не ни пречи малко по-дебелият профил, защото апаратът все така запазва своята тънка линия на фона на конкурентите си. Сглобката е много здрава, монолитна и създава усещане за наистина стабилен смартфон. Единствено можем да отбележим бутона Power като стъпка назад спрямо кръглият и издаден бутон, като старото решение е доста по-лесно за натискане и усещане за позиция. Наличието на сензор за пръстови отпечатъци най-вероятно е наложил тази промяна, което донякъде оправдава загубата на функционалност, но и наличието на “double tap” (двойно почукване) върху екрана за събуждане на смартфона до голяма степен ще обезсмисли стандартното натискане на бутона Power за споменатата цел.

На ниво функционалност Xperia Z5 се представя като един истински съвременен смартфон от висок клас. Един от малкото, които предлага чипсета Snapdragon 810, Xperia Z5 буквално прелива от производителност. Изборът на дисплей Full HD дава възможност на вграденото графично ядро да не остави дори капка съмнение относно своите възможности – Adreno 430 тук предлага най-високо ниво на производителност, което ни допада наистина много. Наличието на Snapdraon 810, обаче, има и своите недостатъци – при продължително натоварване апаратът се нагрява доста, като достигна 44С на корпуса отзад. В този момент чипсетът вече е започнал да намалява честотата и напрежението на процесорните ядра за да се справи с топлоотделянето, поради което под тестът Antutu benchmark при по-загрял корпус бе отчетен резултат с около 20% под стандартният, или около 44 000 точки. Въпреки това, производителността е повече от достатъчна, дори и при тротлинг на чипсета. Най-вероятно SONY са били наясно с това, поради което са решили все пак да заложат на SD 810 (а и може би заради фактът, че нямат кой знае какъв избор на чипсети за такъв клас смартфон).

Дисплеят също се представя много добре, като към него нямаме никакви забележки и дори не ни липсваше една евентуална по-висока разделителна способност. Под Full HD изображението бе прекрасно, независимо дали гледаме снимки, клипове или просто ровим из менюто на апаратът. От SONY, обаче, трудно биха се изложили в този аспект, така че представянето на дисплея бе по-скоро очаквано.

Батерията дава добро време на автономна работа, но със сигурност нещо над 3000 mAh щеше да е по-оптимален вариант. При Z5 Premium това е налице, но там размерът е доста по-голям и предразполагащ. Въпреки всичко не са малко 5.0-5.2″ смартфони с батерия над 3000 mAh, че да приемем това за трудно начинание, особено когато става дума за компания като SONY.

Що се отнася до камерата, тук също има още какво да се желае, но проблемите според нас са по-скоро на ниво софтуерно обезпечение, от колкото да е нещо по самият хардуер. Положителното тук е, че софтуерните забележки подлежат на корекция, каквато се надяваме да видим в най-скоро време и максимумът от IMX300 и съпътстващата го оптика да стане достъпен.

Резултати от тестовете за измерване на производителността на Xperia Z5

Antutu Benchmark

Screenshot_2015-11-25-21-48-57

Antutu 3D Rating

Screenshot_2015-11-25-21-22-53

Unreal Epic Citadel

Screenshot_2015-11-25-20-24-13

GeekBench

Screenshot_2015-11-25-20-21-23

Vellamo Benchmark

Screenshot_2015-11-25-20-19-43

BaseMark X

Screenshot_2015-11-25-20-59-47

PC Mark for Android

Screenshot_2015-11-25-20-02-27

 

Заключение

Достигнахме и края на нашият материал относно новият SONY Xperia Z5. Определено сме на мнение, че Xperia Z5 е най-добрият Xperia Z досега, но отстоянието му от Z3+ не е прекалено фрапиращо, че да можем да оправдаем напълно ценовата разлика между двата смартфона. При Z5-цата е налице по-добра камера, по-добър дизайн и визия, така че налице са няколко причини защо намираме този апарат по-добър от предшественика му (макар че виждаме Xperia Z5 като директен наследник по-скоро на Z3, от колкото на Z3+). Ако вече притежавате Xperia Z3+ вероятно няма и нужда да ви убеждаваме за един ъпгрейд – дали това е добра идея или не, решението оставяме на вас.

z5_display

Що се отнася до сравнението с по-старите модели, като например Z3 и Z2, там вече предимствата на Z5 са очевидни и няма да ви повтаряме отново. Смартфонът е много приятен за работа, предлага чудесно потребителско усещане по време на работа с него и е един от най-добрите в класа си. Налице, обаче, е един сериозен проблем за SONY – конкуренцията. Апаратите на Samsung, Apple, HTC, LG и някои други производители са също на много добро ниво и вече налични на мобилният пазар могат да предложат по-агресивно ценообразуване. Не до там главозамайващото представяне на новата 23MP камера също може да повлияе на една висока потребителска оценка.

В крайна сметка появата на Xperia Z5 няма да накара феновете на тази серия апарати на SONY да се втурнат поголовно към ъпгрейд до този смартфон, но едно нещо поне е сигурно – Xperia Z5 е стъпка в положителна посока, на фона на поведението на компанията що се отнася до последните няколко модела Xperia Z, които видяхме през последните 2-3 години. В комбинация с Xperia Z5 Compact и Xperia Z5 Premium от SONY предлагат три модела смартфони от висок клас, които предлагат едно и също, но в различна опаковка (от 4.6″ до 5.5″), според желанията на потребителите. А това, към момента, го няма при нито един друг производител.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *