SONY Xperia Z5 Premium – премиум и с дисплей 4K

Преди 3 месеца ви запознахме с най-новият и актуален флагмански смартфон на SONY, носещ моделното име Xperia Z5. Макар компанията вече да обяви новото поколение смартфони, като същевременно с това да реши да изостави продуктовото име “Xperia Z”, до появата на новите Xperia X има още време, а в момента актуални и на върха на смартфоните при апаратите на SONY все още властват Xperia Z5. И ако досега над конкретната Z-ка нямаше друг апарат, при 5-тото поколение апарати на японците нещата малко се промениха. Xperia Z5 всъщност има по-голям брат, който да направи още по-сериозно впечатление, а и не само. В рамките на IFA 2015 се случи анонса на трите модела “Xperia Z5”, като те са съответно Z5 Compact, вече разгледаната от нас Xperia Z5 и разбира се един смартфон, който притежава уникална характеристика – 4K дисплей. Става дума за Xperia Z5 Premium.

z5_p_first

При Z5 Premium от SONY се опитват да предложат на своите клиенти флагмански модел на своя смартфон, който обаче наред с това да притежава и по-големи размери на дисплея, насочен към феновете на фаблетите. През последните 2 години диагонал на дисплея от 5.5″ вече не се смята за “прекалено много”, а повечето производители въведоха във високият клас модели с ~5.5″ дисплей. SONY се позабавиха, но с Xperia Z5 Premium се “хванаха на хорото” и сега феновете на марката имат възможност да получат актуален смартфон Xperia Z с по-голям размер на екрана.

Основни характеристики на Xperia Z5 Premium

На фона на вече познатите ни Xperia Z5 и Xperia Z5 Compact, най-големият от трите нови Z-тки не показва нещо по-различно от към технически параметри, но това е нещо традиционно при SONY и желанието им да предоставят на своите клиенти (почти) един и същи флагмански смартфон, но с различна големина на апарата. Под “капака” на Z5 Premium отново виждаме чипсет Snapdragon 810, подкрепен от 3 GB RAM и 32 GB потребителска памет. Дисплея е може би единствената сериозна техническа разлика, с размер 5.5″ и разделителна способност 3840 х 2160 или така наречената 4K резолюция. Ако се чудите дали не сте виждали и друг смартфон с подобен дисплей – не сте.

Основната камера е базирана на SONY IMX300 и е 23MP, а лицевата е 5.1MP. Тук изненади в сравнение с Xperia Z5 няма, а и от SONY не са предвидили такива. Както и да го гледаме, Xperia Z5 Premium изглежда като един уголемен по размер Xperia Z5, с няколко малки (или по-големи) бонуси.

Смартфонът работи под управлението на Android 5.1.1 Lolipop и разполага с 3430 mAh батерия, която е несменяема. По-долу можете да видите пълните технически характеристики на Xperia Z5 Premium.

..:Технически характеристики на Xperia Z5 Premium:..

 • Чипсет – Qualcomm Snapdragon 810
 • Процесорна архитектура – ARM Cortex-A53 + Cortex-A57, 14nm производствен процес
 • Процесорни ядра – осем ядра, работна честота 1.5 GHz (Cortex-A53) – 2.0 GHz (Cortex-A57)
 • Графичен домейн – Adreno 430
 • Дисплей: 5.5″ 4K IPS, 3840 x 2160, 806 dpi
 • Оперативна памет: 3 GB.
 • Потребителска памет: 32GB
 • Поддръжка на Wi-Fi 802.11b/g/n/ac (2.4 GHz + 5 GHz), Wi-Fi Direct, Wi-Fi Hot-Spot
 • Поддръжка на Bluetooth 4.1
 • Поддръжка на GPS, A-GPS
 • 2G свързване: GSM GPRS/EDGE 900 MHz/1800 MHz/1900 MHz
 • 3G свързване: HSPA, 42MBits
 • LTE свързване: LTE Cat. 6, 300 MBits
 • Основна камера: 23 MP, SONY IMX300
 • Лицева камера: 5.1MP
 • Батерия: Li-Ion 3430 mAh
 • Операционна система: Android 5.1.1 Lolipop
 • Физически размери: 154.4мм х 75.8мм х 7.8 мм
 • Тегло: 180гр.

 

Бегъл поглед по фасадата на Xperia Z5 Premium

Тестваният от нас модел бе вариант “хромиран”, с огледален гръб. Да, задната страна на смартфона е напълно огледална, което от една страна може да е плюс (за някои от представителките на нежният пол, които биха използвали тази особеност), но от друга е предпоставка много бързо да пожелаете да сложите калъф на смартфона заради буквално магнетичното привличане на отпечатъци и визията, която апаратът добива след известно време.

z5_p_first2

z5_p_front

Както видяхме от Xperia Z5, и при вариантът Premium липсват сензорни бутони, заменени от екранни такива. Смартфонът изглежда доста стилно, което се подсилва и от хромираната му рамка и специфичният за Z5-ците надпис “Xperia” от лявата страна на апарата.

z5_left

Като стана дума за лявата страница на Z5 Premium, там единствено (освен логото на смартфона) намира място капачето за покриване на слота за картите SIM и microSD. Всичко друго по-интересно се намира от дясната страна, включително и бутона Power, както и двата за силата на звука.

z5_p_right

Бутона Power и при Z5 Premium е с новият дизайн и функционалност, включваща сензора за пръстови отпечатъци. Японците не изневеряват на себе си и “голямата Z5-ца” също предлага хардуерен бутон за “щрак”-ане на снимки.

Дисплеят на Xperia Z5 Premium

Една от най-интересните особености при Z5 Premium несъмнено е неговият дисплей. Както вече стана дума, това е първият опит на SONY да разграничат флагманският си смартфон към допълнително създадена, по-голяма версия (досега виждахме само клонирането към по-Compact вариант) на апарата. Поради това не е учудващо, че Z5 Premium е с 5.5″ дисплей, но интересното тук е наличието на дисплей 4K.

z5_p_display2

Наличието на матрица с резолюция от 4K означава и гъстота на пикселите от 800 dpi, което е абсурдно висока стойност както и да го погледне човек. Реално няма как да усетите предимства от тази плътност, защото човешкото око не е чак толкова изискано, за да може лесно да различи 800 dpi, от например 450 dpi. От SONY наистина са искали да направят впечатление със Z5 Premium и дисплеят е едно от нещата, които спомага тази идея да бъде реализирана.

z5_p_display

От SONY са се подсигурили много сериозно що се отнася до екрана на Z5 Premium, като дисплея е наистина много добър, с много приятни цветове и най-важното – с много добра подсветка, която му позволява да е “видим” дори и при директна слънчева светлина. Като за първи опит с 5.5″ дисплей при Z-ките, SONY са се справили много добре. Независимо от факта, че човек трудно би усетил реалната разлика от наличието на 4K матрица, освен когато гледа 4K видео или снимки на Z5 Premium. В този ред на мисли можем да добавим, че снимането на 4K видео при този смартфон е доста добра идея.

Камерата на Xperia Z5 Premium

Подобно на Xperia Z5, и при версията Premium е налице ексклузивният (все още) само за новите смартфони на SONY сензор IMX300, който би трябвало да е един от най-добрите на пазара на смартфони. Това е един 25MP сензор, който и при Xperia Z5 Premium предоставя 23MP (поради което и самата камера се предлага като 23MP) при съотношение 4:3 или 20MP при съотношение 16:9. Тези 23MP са най-сериозната заявка от съвременен и актуален смартфон и би трябвало да дава доста сносни както снимки, така и видеоклипове. По-долу ще видите нашите тестови снимки, направени на 23MP при съотношение 4:3 и резолюция 5520 х 4140.

DSC_0002DSC_0007DSC_0008DSC_0011

DSC_0012DSC_0015DSC_0019DSC_0021

Вече видели на какво е способна новата камера на SONY (чрез Xperia Z5), снимките от Z5 Premium съвсем очаквано бяха на същото ниво, а даже и една идея по-добри. Ето го и видеото, което записахме със Z5 Premium:

Батерията на Xperia Z5 Premium

Големият дисплей на Z5 Premium води логично до по-голям размер на апарата, което от своя страна позволява и за по-приятно ниво на капацитета на батерията. При Z5 Premium е налице капацитет от 3430 mAh, който всъщност е по-скоро необходимост предвид 5.5″ 4K дисплей и чипсета Snapdragon 810. Наличието на SD810 реално помага апаратът да работи почти постоянно в режим Stamina, с понижени честоти на SoC-а, което да не се отразява на неговата производителност, но да спомага за удължаване на времето на автономна работа.

stamina_1

SONY определено имат много добро управление на “енергоспестяващите режими”, което позволява за по-финна настройка според нуждите на потребителя.

stamina_2

Така или иначе, нашият тест за време на автономна работа бе проведен при изключени всякакви енергоспестяващи функции. При това положение Xperia Z5 Premium отбеляза доста приличните 8 часа и 17 минути в теста за батерия на PCMark for Android. Що се отнася до потребителско използване, два пълни дни на нормална употреба са във възможностите на апарата в режим Stamina.

battery

 

GPS свързване при Xperia Z5 Premium

Режим GPS поддържа както A-GPS, така и Glonass, а предвид чипсетът на Qualcomm и смартфонът на SONY, едва ли ще учуди някой фактът, че дори първоначалното свързване стана за само няколко секунди, а след около 30 сек имаме следният резултат:

gps

Субективни впечатления

Това е първата Z-ка, която посяга на толкова голям размер, какъвто е 5.5″ смартфон. На SONY им отне много време, за да достигнат до тази идея, и то под формата на Z5 Premium. Така или иначе, японците са се справили доста добре, макар и като за последно, поне що се отнася до фамилията Z-Series при смартфоните на компанията. В бъдеще ще очакваме X-овете да продължат традицията, но към момента пред нас е Z5 Premium.

Използването на добавката Premium не е просто защото гърба на телефона е като огледало. Това определено не придава Premium усещане, ако трябва да сме честни. Тази функционалност по-скоро не ни допада, но пък е лесно преодолима чрез поставянето на “калъфче”. Като сглобка и усещане, обаче, Z5 Premium вече показва и създава необходимото усещане, че да бъде наречем премиум телефон. Здрава, монолитна сглобка, много приятен дизайн (в стил Z5-Series). Според вътрешни данни, от SONY използват “топлинна тръба” при охлаждането на чипсета Snapdragon 810, което ни се струва като едно много добро хрумване и определено се усеща, че апарата не загрява кой знае колко, дори и при максимално продължително натоварване. При този апарат SD810 не е чак толкова непоносим топлинно, както е при повечето алтернативни апарати със споменатият SoC.

Като обща функционалност този апарат напомня “нормалната” Z5-ца, защото споделят общо взето всичко що се отнася до функционалността. Дисплея е една от малкото разлики, които заслужават внимание и привличат интереса. Макар апаратът да е по-тежък, допълнителните грамове не се усещат прекалено и представянето в този аспект е съвсем на ниво с конкуренцията. Досега SONY нямаха директен флагмански отговор на всички тези “Note”-базирани конкуренти, но със Z5 Premium и това се случва.

Споменахме по-горе, че апаратът не загрява особено много под натоварване, което е нещо много положително предвид наличието на Snapdragon 810 SoC. Останахме много доволни от нивото на производителност и представяне, което Z5 Premium предлага, като това вероятно ще е един от много малкото смартфони със SD810, които няма да отнесат критика заради чипсета си. Както процесорната, така и графичната производителност са повече от достатъчни, а 4K дисплея не личи да натоварва кой знае колко сериозно Adreno 430. Факт е, че 4K визуализацията не винаги е активна (а само при наличието на 4K съдържание), но въпреки това комбинирането на основният хардуер при този смартфон е на нужното ниво.

Много ни допадна и издръжливостта на апарата като продължителност на работа между зарежданията на батерията. 3430 mAh звучат доста приятно, но предвид споменатият по-горе хардуер са съвсем адекватни и от SONY са се справили доста добре и в този аспект от изграждането на апарата. Наистина, два дни на автономна работа са напълно постижими, а режима Stamina спомага за постигането дори на още един, допълнителен ден, в зависимост от нивото на натоварване върху смартфона. Ако не играете игри и не прекалявате с FB, Z5 Premium ще ви даде възможност и за 3 дни време на работа, а ако по някаква причина не сте в кондиция за браузване и по-сериозна употреба на апарата (тест, който също направихме), можете да си помислите дори за общо 4 дни време на автономност.

Резултати от тестовете за измерване на производителността на Xperia Z5 Premium

Antutu Benchmark 6.0.1

antutu

Vellamo Benchmark

vellamo

GeekBench 3

geekbench3

GFXBench 4.0.1

GFXBench

Заключение

Ако трябва да кажем няколко заключителни думи за Z5 Premium, то той спокойно може да бъде наречен “един по-порастнал вариант на Xperia Z5”. Приликите определено са доста големи, така че ако харесвате Xperia Z5, но искате да е с по-голям дисплей, тогава определено версията Premium ще ви хареса. От SONY не са искали много да се разграничават от представянето на продуктовата линия Z5-Series дори с най-големият му представител, поради което са наблегнали на различия във визията и разбира се дисплея.

z5_p_first

Този 5.5″ смартфон със сигурност може да се нарече много интересна алтернатива на апарати като Edge версиите на Samsung, или G4-ката на LG. Уникалността на Z5 Premium определено личи отдалеч, като дори потребителите, които не са големи фенове на SONY ще забележат силните черти и ще ги оценят по достойнство. С появата на Z5 Premium от SONY доста директно показват, че са способни да правят наистина интересни смартфони от висок клас, макар и са малко закъснение (това все пак е 5-то поколение Z-Series). Можем само да се надяваме, че SONY X-Series ще продължи тази идея и занапред.


3 thoughts on “SONY Xperia Z5 Premium – премиум и с дисплей 4K

 • 30.03.2016 at 19:21
  Permalink

  добре де, забелязва ли се разлика 4к дисплей? Те на телевизорите не се забелязва на повече от метър разстояние, а на телефона ли?

 • 04.04.2016 at 10:43
  Permalink

  Може би само при 4K видео… ама пак е доста спорно… повече си е “фукане” от страна на SONY, от колкото реална полза за потребителя :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *