SONY Xperia Z1 Compact – най-добрият “компактен” смартфон

Смартфоните извървяха сериозен път в развитието си от появата им преди няколко години. В днешни дни е по-лесно да видиш човек говорещ по смартфон, от колкото по “класически GSM апарат”, но в това няма нищо чудно. В днешни дни смартфоните гонят размери от по 5″, независимо от разделителната способност, а четириядрените чипсети стават нещо стандартно. Стигнахме до положение, при което апарати с диагонал на дисплея от 4.3″ могат да бъдат наричани “компактни”, или “мини”, или каквото ви дойде на ум. Някои компактни смартфони обаче наистина могат да направят сериозно впечатление…

xperia_z1_compact

Съвсем наскоро SONY анонсираха официално своят нов компактен модел на флагмански смартфон и по-конкретно на Xperia Z1. Ако следите новото поколение апарати на компанията ще сте наясно, че Xperia Z и Xperia Z1 общо взето са най-доброто, с което SONY разполагат в момента, а и от друга страна погледнато – едни от най-добрите предложения за смартфон като цяло в момента. Съвсем очаквано беше, а и напълно в духа на развитието при смартфоните през последните месеци и години, да видим компактен вариант и на Xperia Z/Z1. Но както стана дума по-горе, говорим за компактен смартфон с диагонал на матрицата от 4.3″.

Новият компактен смартфон от високо поколение на SONY се нарича Xperia Z1 Compact и както изглежда е умалената версия на Xperia Z1. Подобно на някои от конкурентите на компанията, и SONY хванаха тази вълна и направиха компактен модел на флагманския си смартфон. Едно нещо обаче, за щастие отделя SONY от конкуренцията – компактната версия не търпи компромиси спрямо своят по-голям събрат и Xperia Z1 Compact е нещо, което няма да видите в момента от някой друг производител – почти точно копие на най-бързият модел, но в по-малка опаковка. Предполагам вече сме привлекли вниманието на тези от вас, които смятат 5.0″ смартфони за “лопати”, “врати”, “мини таблети” и прочие, и прочие.

Основни характеристики на Xperia Z1 Compact

Стана дума, че SONY не търпят компромиси (поне не и що се отнася до засегнатия в този материал смартфон) и са решили напълно да уважат моделното име на този апарат. Ако направим буквален превод, то той ще е “компактна версия на Xperia Z1”. Реално получавате именно това – четириядрен SoC Qualcomm Snapdragon 800 с работна честота на процесорните ядра от 2.2 GHz, графично ядро Adreno 330, 2 GB RAM, 16 GB потребителска памет и слот за карта microSD, 20.7 MP камера. До тук нищо по-различно от това, което представлява Xperia Z1. Основната видима разлика е в размера на двата смартфона и дисплея. При Xperia Z1 Compact е налице 4.3″ екран с резолюция 720p, a що се отнася до батерията, при Xperia Z1 Compact е вградена батерия 2300 mAh. Стандартно апарата се предлага с Android 4.3, но е планиран скорошен ъпдейт до Kit-Kat 4.4. Предвид всичко казано в последните няколко изречения и факта, че е произведение на SONY, едва ли има някой, който да противоречи на идеята, че Z1 Compact е може би първият истински компактен вариант на флагмански модел смартфон. Но нека обърнем внимание на техническите характеристики на Xperia Z1 Compact:

Технически характеристики на Xperia Z1 Compact:

 • Чипсет – Qualcomm Snapdragon 800
 • Процесорна архитектура – ARM Krait 400
 • Процесорни ядра – четири ядра, работна честота 2.2 GHz
 • Графичен домейн – Adreno 330 @ 450 MHz
 • Дисплей: 4.3″, 1280 x 720 пиксела, 342ppi,
 • Оперативна памет: 2 GB.
 • Потребителска памет: 16 GB (~11.79 GB използваеми от потребителя)
 • Поддръжка на Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, Wi-Fi HotSpot
 • Поддръжка на Bluetooth 4.0 + A2DP
 • Поддръжка на GPS, A-GPS, GLONASS
 • 2G свързване: GSM GPRS/EDGE 850 MHz/900 MHz/1800 MHz/1900 MHz
 • 3G свързване: HSDPA/HSUPA 850MHz/900 MHz/1700 MHz/1900 MHz/2100 MHz
 • 4G свързване: LTE 800 MHz/850 MHz/900 MHz/1700 MHz/1800 MHz/1900 MHz/2100 MHz/2600 MHz
 • Основна камера: 20.7 MP
 • Лицева камера: 2 MP
 • Батерия: Li-Ion 2300 mAh, вградена
 • Операционна система: Android 4.3 Jelly Bean
 • Физически размери: 127мм х 64мм х 9.5 мм
 • Тегло: 137 гр.

 

Окомплектовка на Xperia Z1 Compact

Ако очаквате, че към смартфона ще получите и цял куп аксесоари, то вероятно сте имали предвид някой друг смартфон на друг производител.

xperia_z1_c_retail_package

Реално в кутията към Z1 Compact не е налично кой знае какво. Предвид факта, че батерията вече е вградена в апарата, в кутията към смартфона получавате само адаптор-зарядно и USB кабел. Липсват дори hands-free слушалки, които очаквахме да видим предвид пазарната насоченост на апарата. Общо взето това е.

Бегъл поглед по фасадата на Xperia Z1 Compact

 Ако говорим за дизайна на Xperia Z1 Compact, то лесно можем да се “облегнем” на това, което представлява Xperia Z1 и да говорим от тази гледна точка. Познатия дизайн на SONY за последното поколение смартфони от висок клас, изцяло сензорни бутони, кръгъл страничен бутон за “събуждане/включване/изключване” на апарата, вградена батерия. Иначе казано, Z1 Compact е “одрал” кожата на Xperia Z1, а и така би трябвало предвид факта, че това все пак е неговият умален вариант.

Във своите 137гр. новия Z1 Compact със сигурност е събрал доста сила в себе си, разпределена върху “компактно” пространство и без дебелината на смартфона да е пострадала особено (спрямо Z1). Тези 9.5мм дебелина могат да се сторят прекалено много за някои от вас, но този апарат от висок клас с чипсет Snapdragon 800 и 20.7 MP камера със сигурност няма как да е новият шампион по тънкост. Честно казано бидейки под 10мм дебелина, Z1 Compact е съвсем в границите на съвременните смартфони от висок клас, макар че е с цял един милиметър по-дебел от Xperia Z1. Факт е, че предвид по-ниското тегло и размери (височина и широчина), Z1 Compact е много по-удобен за носене в джобове на дънки или панталони, или чанти.

Едно нещо не може да се отрече на Z1 Compact – привлича също толкова внимание, колкото и по-големият му батко. Апаратът е много стабилен на усещане, много добра сглобка, макар и да не защитава стабилността си по сериозен начин – апаратът е почти изцяло стъклен по тялото си (гърба само имитира това), с металната рамка. Гърба на апарата много лесно се покрива с петна от пръсти и прочие и вероятно ще трябва по-честичко да го забърсвате, но това едва ли може да се нарече недостатък на Z1 Compact. От SONY претендират за стабилно стъкло с голяма издръжливост на надраскване, но аз лично не бих разчитал прекалено много на това по една или друга причина. По време на тестовият период за по-сигурно използвах кожен калъф от Xperia Arc S, който почти (почти, заради по-голямата дебелина на новият мини смартфон на SONY) идеално пасваше на Z1 Compact.

xperia_z1_c_front

xperia_z1_c_backКакто вече споменах, апарата е почти изцяло “стъклен”, с метална рамка и без много отвори за конектори и прочие. Както слота за карта, така и за карта microSD са скрити зад капачета от страни на апарата, но за това има логично обяснение – сертификат IP58 за влаго и прахоусточивост.

xperia_z1_c_water

Въпреки това впечатление прави открития конектор за слушалки, намиращ се отгоре на смартфона, което определено може да ви накара да се почешате по главата със следният въпрос минаващ в същия момент през нея – “Как са го направили това?”. Сертификацията по IP58 предполага възможност апаратът да бъде потопен под 1м под вода (и то за поне 30 мин) без това да му се отрази по някакъв начин.

xperia_z1_c_side1

От дясната страна на апарата са три от най-използваните бутона – PowerON/Sleep и Volume UP/DOWN. Тук се намира и още един бутон, който изглежда много важен за не малко потребители на този клас апарати, поради което от SONY са решили да добавят – хардуерен бутон за снимане. Що се отнася до другата страна на апарата…

xperia_z1_c_side2

… там интересните неща са по-малко и са по-скоро насочени към по-рядка употреба. От тази страна се намира dock-конектора, както и “капаците” за картата SIM, както и за microSD. Най-отгоре е капака към конектора USB. Предвид IP58 е съвсем логично всичко да е покрито с капаци и защитни елементи, но…

xperia_z1_c_top

… жакът за слушалки не попада в тази категория и макар да изглежда открит е също “водонепроницаем”.

 

Дисплея на Xperia Z1 Compact

Макар да говорим за “компактен” смартфон, дисплея му все пак изобщо не е компактен – 4.3″. Само за сравнение – с (почти) тази големина на екрана преди години беше най-добрият апарат на SONY Ericsson – Xperia Arc S. А сега говорим за компактен модел на върховият вариант на SONY. Е, разбира се, че времената се менят, но въпреки това можете да сте сигурни, че дисплея на Z1 Compact е всичко друго, но не и малък. А що се отнася до изображение, тогава нещата са съвсем на място из между най-добрите на SONY.

xperia_z1_c_screen

Предвид факта, че говорим за 4.3″ дисплей е нормално да не се робува на идеята за “1080P екран във всеки смартфон”, да не говорим, че за подобен диагонал на екрана не е наличен дисплей с резолюция 1080P, измислен да се използва във смартфон. С гъстота на пикселите от 342 dpi, Z1 Compact реално няма нужда от 1080P, както по-големия си събрат Xperia Z1 и неговия 5.0″ дипслей. Да не говорим, че при 4.3″ наличието на резолюция 1080P ще е доста неуместно, да не кажем практически неудобно. Феновете на по-големите дисплеи обаче със сигурност ще усетят разликата и ако сте свикнали с 5.0″ (или с подобен диагонал) дисплей, тези 4.3″ при Z1 Compact ще ви направят впечатление.

Дисплея на Z1 Compact по нищо не отстъпва на 5.0″ при Xperia Z1, така че от към качество на изображението компактната версия не страда. Нивото на яркост при 100% е направо абсурдно високо, но в положителен смисъл. Въпреки това при превключване към автоматичната корекция на осветеността спрямо околните условия нещата почти си идват на мястото. Казвам почти, защото макар и достатъчно плавното преливане, поне моите очи отчитаха доста често това преминаване към по-силно/по-слабо осветяване и фиксиране на ~50% яркост бе нещото, което стабилизира нещата поне в моя случай.

 

Камерата на Xperia Z1 Compact

Достигайки до камерата на Z1 Compact е поредното нещо, което е запазено спрямо Xperia Z1 без да има корекции заради “mini”-насочеността на смартфона. Същата 20.7″ камера с 1/2.3 сензор както и при флагманския модел, което отново прави чест на SONY и показва, че направата на адекватна мини версия не е чак такъв проблем. Налице е светкавица тип LED, която разбира се можете да ползвате и за фенерче. При софтуерното подсигуряване на камерата на Z1 Compact ще видите всичко това, което е налично и при Xperia Z1, наред с шантавите мултимедийни възможности за добавяне на специални ефекти. По-долу сме направили малка подборка на снимки, снети от Xperia Z1 Compact при режим Auto и най-високо качество на изображението:

DSC_0049DSC_0015DSC_0050DSC_0016DSC_0019DSC_0020DSC_0003DSC_0043DSC_0022DSC_0014DSC_0048DSC_0024

 Панорамните снимки се получаваха добре (макар че има какво да се желае), ето един пример:

DSC_0012

Що се отнася до предната камера, тя е 2.1MP и общо взето се справя добре с нещата, за които бихте ползвали лицева камера.

Хардуерно подсигуряване на Xperia Z1 Compact

Поглеждайки (поне образно казано) под стъклените капаци на Z1 Compact с радост можем да видим наистина топ хардуер, за разлика от всички останали “mini”-та. Тук всичко е на ниво, започвайки от Qualcomm Snapdragon 800, 2-та гигабайта RAM, 16 GB потребителска памет, 20.7MP оптика и изобщо каквото се сетите налично при Xperia Z1. По-малката опаковка изглежда не пречи на SONY да съберат най-добрия (към момента) хардуер за смартфони и да се използва адекватно. Четирите процесорни ядра работят на честота ~2.2 GHz, което е стандарт за чипсета Qualcomm 8974-АА. Конкретно споменатата модификация на Snapdragon 800 всъщност се използва при много голяма част от съвременните чипсети за високия клас смартфони, включително и таблети. Наличните 2 GB RAM напълно адекватно обслужват нуждите на смартфона, а и е логично да не видим 3 GB RAM точно при Z1 Compact.

cpuz_cpu

Графичното ядро тук е Adreno 330, работещо на 450 MHz и е стандартно за чипсета Snapdragon 800. Поддържа се OpenCL 1.2e, DirectX 9.0c и OpenGL 3.0. Нивото на производителност на това графично ядро е доста сериозна – около 130 GFLOPS и е способно на резолюции до 2160p. Нищо чудно на фона на унифицираната шейдърна архитектура и 32 ALU в сърцето на това GPU. В конкретният случай на Z1 Compact резолюцията на екрана е едва 720p, което предразполага за една наистина сериозна графична производителност от страна на Z1 Compact. Ако смятате, че Xperia Z1 и изобщо болшинството смартфони със Snapdragon 800 са със сериозно GPU, работещият на по-ниска резолюция Adreno 330 в Z1 Compact е дори още по-бърз.

 

Софтуерно подсигуряване на Xperiа Z1 Compact

SONY Xperia Z1 Compact директно се предлага с Android 4.3, като всеки момент би трябвало да се появи и ъпдейтът до Android 4.4 Kit-Kat, който не съм сигурен с какво толкова ще подобри представянето на Z1 Compact. Така или иначе Android 4.3 е налице и се справя много добре със задачата си при този апарат. Версията на софтуера в конкретния апарат е 14.2.А.1.114 и по време на тестовете на Z1 Compact не успяхме да видим нито един проблем, който да бъде причислен към билд-а на Android OS. Поне на пръв поглед от SONY са се справили добре при подсигуряването на този чудесен хардуер със също толкова добре подхождащ му системен софтуер.

lock_screen

Lock екрана е идентичен с това, което можете да видите не само при Z1 и Z, ами и при по-ниския клас апарати, като например Xperia SP. Това е актуалния “Lock” екран на SONY и това си личи и по Xperia Z1 Compact.

Screenshot_2014-02-14-12-16-55

От към софтуерно подсигуряване Z1 Compact е лика-прилика с Xperia Z1, като предлага същите възможности и приложения – наред с Walkman, Albums, Movies. Петте екрана лесно могат да бъдат попълвани с икони и widgets чрез 3D изобразяването им. По същият начин бързо можете да промените тапета или да смените цялата тема.

Батерията на Xperia Z1 Compact

Батерията при Xperia Z1 Compact съвсем очаквано е вградена в апарата. Тя е с капацитет от 2300 mAh и предвид по-малкият екран на устройство можем да кажем, че е с адекватен капацитет. По-сериозните фенове на дългата автономна работа вероятно биха предпочели да видят поне 2800 mAh, но размера на смартфона също оказва някакво влияние върху капацитета на батерията.

antutu_battery

При тестовете с Antutu Battery Tester бяха отчетени 398 точки, което е по-скоро задоволителен резултат. Тук значение има факта, че поради някаква причина натоварването върху процесора постоянно бе на 100%. Това неминуемо доведе до по-бързо изтощаване на батерията и по-нисък резултат в този тест. Предвид солидните енергоспестяващи възможности на Snapdragon 800 и режим “Stamina” можете да сте сигурни, че батерията на Z1 Compact не се изразходва толкова бързо, колкото изглежда. По време на този тест максимално отчетената температура бе 43С.

Направихме и един тест, с по-ограничено количество разговори и не чак толкова интензивна употреба на смартфона:

Screenshot_2014-02-07-09-57-57

Подобен резултат разбира се бе постигнат в режим “Stamina”, без да сме прекалено агресивни с настройките. Със сигурност тези 3 дни време на автономна работа са по-трудни за реализация, но потенциала е налице.

Screenshot_2014-02-10-23-21-38

Резултата от GFXBench Battery Test също показа, че Xperia Z1 Compact е напълно адекватен на конкуренцията и по-големия си вариант, макар да е с по-слаба на капацитет батерия.

Безжично съврзване при Xperia Z1 Compact

Новият Xperia Z1 Compact предлага доста възможности за безжична връзка – от Wireless 802.11ac, през Bluetooth 4.0, HSDPA и разбира се LTE cat4. Скоростите на трансфер варират с максимални стойности за сваляне от 150 MBits (LTE Cat4) и дори повече при пикови трансфери за Wi-Fi. Предвид мрежите в България нямаше как да тестваме LTE.  Поддръжката на Wi-Fi 802.11ac е едно от интересните неща при Z1 Compact, което със сигурност подкрепя идеята за максимално бърз Wireless при този смартфон. Макар да не тествахме с рутер 802.11ac, а по-скоро 802.11n, показаната скорост на трансфер е достатъчно красноречива:

wifi_n

Що се отнася до “data” свързване и трансфери, очаквано стойностите са по-ниски:

data_vivacom

Въпреки тези само 8 MBits, проблема е по-скоро в мрежата на Vivacom, от колкото в самият смартфон. С карта на Globul бяха отчетени скорости до 20 MBit/s при сваляне.

Субективни впечатления

Стигнахме и до момента, в който ще споделим нашите лични впечатления от апарата. При все, че това е първият истински мини вариант на флагмански смартфон може спокойно да се каже, че първите впечатления ни бяха повече от отлични. Един по-малък Xperia Z1, който изглежда досущ като по-големият си събрат, но предлага всичко това в една по-малка опаковка. Като един от потребителите, които не са особено големи фенове на 5.0″ смартфони и все още ползва Xperia Arc S вероятно вече разбирате, че Z1 Compact е апарат, който много ми хареса. Наистина няма и смисъл да си кривя душата и да се опитвам да търся някакви недостатъци на Z1 Compact, които да понижат дори с малко нашата положителна оценка.  Новият Xperia Z1 Compact е създаден по начин, по който е дори реална конкуренция на Xperia Z1, което само по себе си говори за ситуацията.

Сглобката е наистина много добра, предвид IP58 е нормално апарата да се усеща много стабилен и здрав. На пръв поглед страничните капаци за SIM, microSD и USB изглеждат несигурни, но след няколко проверки на начина на захващане може да се каже, че изпълнението определено е на ниво. Не ми допадна реализацията на инсталирането на картата SIM, защото при евентуалното й изваждане можете да срещнете трудности. При microSD подобна ситуация не бе налична. Колкото и да изглежда открит, жака за слушалки е перфектно изолиран и “подводното” потапяне на апарата (няколко пъти) доказа твърдението. Тук от SONY за пореден път са свършили отлична работа.

Преминавайки към екрана мога да кажа, че това е един наистина много добър дисплей, с прекрасно цветонасищане и качество на изображението. Рядко може да ви се наложи да използвате яркостта на максималното й ниво (на открито и силно слънце), а през по-голямата част на нашите тестове яркостта бе зададена доста ниско. То повече и не трябваше. Предвид наличният чипсет е очаквано да не срещнем никакви проблеми с графичната производителност, дори напротив – Adreno 330 при резолюция 720p направо лети.

Споменахме чипсета, който е Snapdragon 800 и макар да не е в своята най-бърза версия, чрез наличните 2.2 GHz на процесорните ядра дава повече от достатъчна производителност. Xperia Z1 Compact е толкова бърз, че смело можем да кажем, че няма конкуренция в класа си. Друг компактен смартфон или смартфон с екран под 4.5″ с подобна производителност няма да намерите. Всичко се изпълнява моментално, няма замисляне, няма забавяне, няма накъсване на картината при каквото и да било приложение или игра. Смартфона е толкова бърз, че смело надскача по обща производителност дори Xperia Z1, заради по-ниската резолюция на екрана и по-високата поради това графична производителност. Наличието на екран 720p дава възможност на Adreno 330 да надскочи себе си.

Макар да съществува идеята, че по-компактните апарати може би нямат нужда от толкова сериозна производителност ще кажа, че висок клас апарат с 20.7MP камера, заредена с какви ли не допълнителни ефекти и прочие със сигурност има нужда някой да смята всичко това. Споменавайки камерата ще кажа, че това е пореденото нещо, което не е орязано при компактния модел на флагманския апарат и е поредното нещо, което няма да загубите спрямо Xperia Z1, ако изберете да си вземете Z1 Compact. Камерата снима невероятно, но какво друго може да очаква човек от 20.7MP Exmor RS със сензор 1/2.3″. Малко смартфони изобщо могат да се похвалят с нещо такова, камо ли да е “compact” версия.

Но стига толкова лични впечатления, защото ще излезне, че го хвалим прекалено много, а да преминем към конкретните резултати от тестовете за производителност.

Резултати от тестовете за измерване на производителността на Xperia Z1 Compact

Antutu Benchmark 4.1.6

antutu_1

antutu_2

GFXBench

Screenshot_2014-02-10-20-33-19

Screenshot_2014-02-10-21-30-03BaseMark X

basemark

Screenshot_2014-02-10-23-28-35

3DMark for Android

3dm_full

Vellamo

vellamo

 

В Заключение

Няма какво много да се каже в заключение – един чудесен смартфон от висок клас, но с доста компактни (за съвременните възприятия) размери. Най-общо казано от SONY са взели Xperia Z1 и леко са я “понатиснали” от всички страни, че да приеме един по-малък размер с диагонал на дисплея от 4.3″. В тези 4.3″ получавате всичко онова, което го има и в Xperia Z1. Да, 1080p резолюцията липсва, но и с право, защото иначе би изглеждало смешно и доста неудобно за работа.

xperia_z1_compact

Апаратът е на високо ниво на изработка, стабилен и качествен, с много стабилна първа версия на операционната система. Само можем да се надяваме, че с въвеждането на Android 4.4 Kit-Kat от SONY ще продължат с добрата поддръжка на Z1 Compact и няма да помрачат по някакъв начин представянето на смартфона. Xperia Z1 Compact е супер бърз, с много красив екран и много силна основна камера.

В крайна сметка можем само да кажем, че това е първият и към момента най-добър модел на компактен вариант на флагмански смартфон. Никой от конкурентните на SONY компании все още не е направил нещо подобно, а погледнато от друга страна, Xperia Z1 Compact просто няма конкуренция в своя клас. Поне засега.

 

 

 

 


5 thoughts on “SONY Xperia Z1 Compact – най-добрият “компактен” смартфон

 • 28.02.2014 at 15:43
  Permalink

  Тея лопати с вградена батерия, *като* забият, как ги ресетва човек?

 • 28.02.2014 at 15:48
  Permalink

  Power + Volume (Up или Down, не го помня наизуст)…

 • 05.03.2014 at 09:29
  Permalink

  Май това ще е следващия телефон :-)

 • 16.04.2014 at 22:14
  Permalink

  Много съм доволна от този телефон!А да не говорим за бързината му,имам го от един месец,не е забил нито 1 път!

 • 17.04.2014 at 21:50
  Permalink

  а има ли тази опция при която се свързва с телевизора при допир с дистанционното?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *