SONY XPERIA XA1

Преминаването от серия Z към серия X бе едно от решенията на SONY, което се посрещна с голяма доза несигурност от страна на потребителите на японската компания. Първоначално изглеждаше, че SONY имат ясната визия какво точно целят да направят, но след това нещата като че ли се поразнесоха в пространството, без да се вижда ясен фокус. Едно интересно допълнение към Xperia X обаче показа, че появата на X-а не е била чак толкова неясна. Става дума за Xperia XA, който бе първият опит на SONY да ни предложат бюджетна версия на флагмана “X”.

На MWC 2017 компанията официално показа Xperia XA1. Да, още тогава веднага изникна въпроса “Защо не се казва XA2, на фона на вече познатото XA?”, но предвид факта, че в близкото минало видяхме както Xperia Z, така и Xperia Z1, този въпрос по-скоро би бил лишен от конкретната логика. Така или иначе, Xperia XA е реалност, както и неговият наследник – Xperia XA1. Подобрената и съвременна версия Xperia XA1 е актуалното по-бюджетно предложение на SONY за потребителите, които търсят по-разширени възможности от своят апарат, но все пак не желаят да се “замесват” с високият клас апарати с цена от около (и дори над) 1000лв. И все пак – 8-ядрен чипсет и 23MP камера не крещят точно “бюджетен смартфон”, но пък едва ли има смисъл да се оплакваме, дори напротив.

Та така… Xperia XA1 е част от новата серия XA1, която обхваща два апарата – самият XA1 и XA1 Ultra. “Ultra”-та притежава 4 GB RAM и по-голям дисплей, като е за хората, които търсят този голям дисплей в по-приемлив финансов пакет. Самата XA1 е за “основната група мобилни потребители”, за които все още 5″ смартфон е напълно достатъчен размер на дисплея, като се търсят по-добра производителност и много добра камера. Вместо да се занимават с по-слаби варианти на Snapdragon 6хх, SONY са поставили MediaTek Helio P20 под 5.0″ 720p дисплей на XA1 – общо осем ядра, половината от които работещи при доста приличните 2.4 GHz. Графичното ядро e Mali-T880MP2, а оперативната памет е 3 GB, в комбинация с 32 GB потребителско място за съхранение на данни. Налице е и слот за карти microSD. Основната камера е 23MP, а лицевата е 8MP. Батерията е с капацитет от 2300 mAh, а операционната система е Android 7.0.

Интересното тук е, че има голяма вероятност SONY да са нацелили правилната формула с Xperia XA1, или поне да кажем, че са доста близо до идеята… сега ще проверим тази заявка.

Ето и основните характеристики на Xperia XA1:

 

..:Технически характеристики на Xperia XA1:..

 • Чипсет – MediaTek Helio P20 (MT6757)
 • Процесорна архитектура – ARM Cortex-A53
 • Процесорни ядра – осем ядра, работна честота 4x 2.4 GHz + 4x 1.6 GHz
 • Графичен домейн – Mali-T880MP2
 • Дисплей: 5.0″ HD IPS, 1280 x 720 пиксела, 294 ppi
 • Оперативна памет: 3 GB.
 • Потребителска памет: 32GB
 • Поддръжка на Wi-Fi 802.11b/g/n,Wi-Fi Direct, Wi-Fi Hot-Spot
 • Поддръжка на Bluetooth 4.2
 • Поддръжка на GPS, A-GPS
 • 2G свързване: GSM GPRS/EDGE 900 MHz/1800 MHz/1900 MHz
 • 3G свързване: HSPA+, 42MBits
 • LTE свързване: LTE-A Cat. 6, 300 MBits
 • Основна камера: 23 MP Camera, IMX300, f/2.0
 • Лицева камера: 8 MP, f/2.0
 • Батерия: Li-Ion 2300 mAh
 • Операционна система: Android 7.0 Nougat
 • Физически размери: 145мм х 67мм х 8 мм
 • Тегло: 143гр.
 • Особености:

 

Наистина, в полето “Особености” не успяхме да преценим за нещо конкретно от възможностите на смартфона, което да бъде конкретно описано, но това не бива да се приема като знак, че този апарат няма с какво да впечатли. Тук по-скоро можем да кажем, че интересните за нас неща са доста повече и заслужават повече внимание от едно изброяване, така че по-скоро следете изложението надолу, за да разберете кое ни впечатли повече или по-малко.

Бегъл поглед по фасадата на Xperia XA1

Дизайнът на Xperia XA1 следва основната “сюжетна” линия на SONY, което изглежда няма да се промени много скоро, но пък на нас много ни харесва. Апаратът не е ръбат, но пък и не разчита на заоблените форми, макар страниците на апарата да са заоблени. Комбинацията от всичко това води до един уникален за SONY дизайн, който изглежда не се “износва” с годините, макар и да търпи леки корекции при една или друга моделна линия, което пък от своя страна прави Xperia XA1 да изглежда съвременна. Дори няма да си позволяваме да коментираме изработката – тя е на много високо ниво, но и това все пак е SONY.

Лицевата част от апарата представлява 70.3% дисплей, а останалото място е “рамка”, буквално. В долната част на предната страна няма сензорни бутони – SONY отдавна се отказаха от тази “еретична мисъл”, като трите основни управляващи бутона се намират в най-долната част на дисплея. Горната рамка е по-натоварена от към присъствие – там е не само “слушалката”, но и лицевата камера, както и някои и друг сензор. Диода за известяване също се намира там.

От задната страна на Xperia XA1 също имаме доста изчистена визия, като единствено в горната част е зает от основната 23MP камера и нейната подсветка/фенерче. Логото “Xperia” традиционно е на мястото си тук.

Лявата страна на Xperia XA1 предлага в горната си част позицията за поставяне на картата SIM, както и microSD. По-интересна е лявата страна на апарата, където…

…освен бутона Power (който е във версия “кръгъл и изпъкнал” и много ни допада) от SONY са поместили и копчетата за Volume Up/Down. Това, обаче, не е всичко. Традиционно за SONY тук (в долната част) имаме и хардуерен бутон за основната камера.

Отдолу виждаме основният говорител на апарата, както и Type-C конектора за свързване по USB. Това е бъдещето, свиквайте да виждате все повече апарати с подобен конектор.

Отгоре на апарата е допълнителният “noise cancellation” микрофон, както и 3.5″ стерео жак за свързване на слушалки…. при XA1 все още е наличен такъв.

Дисплеят на Xperia XA1

Дисплеят на новата Xperia XA1 не е претърпял сериозни обновявания спрямо това, което видяхме при Xperia XA – 5.0″ IPS матрица с разделителна способност 1280 х 720. Макар да не е налице поне FullHD, тези почти 300 dpi са нещо съвсем доволно, на фона на размера на екрана. Бихме били по-критични, ако ставаше дума за апарат от по-висок клас, но тогава от SONY едва ли биха си позволили да използват 720p матрица, така че всичко е наред и в този аспект от хардуерната окомплектовка на Xperia XA1.

Дисплея е приятен, дава добро цветонасищане и дълбочина на черното. При използване на пряка слънчева светлина дава поне адекватно ниво на осветеност на дисплея и четимост на визуализираното върху матрицата, така че със сигурност няма да се чудите кой ви звъни, поглеждайки към дисплея под силното лятно слънце.

Матрицата на визуализиране на иконите е “5х4”, което макар разделителната способност 720p дава чудесен образ и единствено много тренирано око може би ще направи разлика спрямо FullHD. Изглежда от SONY са забелязали именно това и са решили да не оскъпяват допълнително смартфона чрез дисплей от по-висок клас.

Камерата на Xperia XA1

През 2017 година SONY преминаха към IMX400 и неговата 19MP “Motion Eye” имплементация за основна камера при високият клас смартфони Xperia, което от своя страна позволи IMX300 да “загуби фокус” от страна на производителя и да може спокойно да премине към по-ниският клас апарати, какъвто е и Xperia XA1 (на фона на XZ Premium, например). А доскоро IMX300 бе много важен за SONY и намери своето приложение в апарати като Xperia Z5 и Xperia X/Performance. В този ред на мисли можем да кажем, че XA1 е зареден с доста сериозна основна камера… която, обаче, страдаше от някои проблеми със софтуерната имплементация. Да видим сега какво се е случило през времето между появата на Z5, обновената версия на IMX300 в Xperia X и сега – най-новото приложение на тази 23MP 4:3 “камера” на SONY, налична при Xperia XA1. Отново говорим за настройка Superior Auto и 23MP снимки в съотношение 4:3.

   

   

 

Определено може да се каже, че снимките са по-добри спрямо това, което видяхме при Z5 и X/Performance. Шума е по-малко (е, снимките при по-ниска осветеност все още страдат), а детайлността е по-добра. От SONY изглежда са се постарали да предоставят на IMX300 един по-добър софтуер за обработка (а може би и по-добър обектив?), което като резултат да даде нужната класа, макар да говорим за по-нисък клас апарат, а не за флагман на фамилията. Tака Xperia XA1 определено стои много по-добре из между и без това сериозната си конкуренция (както нови апарати, така и миналогодишни такива) в този ценови клас.

Батерията на Xperia XA1

Един от по-неясните моменти около представянето на Xperia XA1 е именно времето на автономна работа, чрез захранване от вградената батерия с капацитет 2300 mAh. Като абсолютен капацитет тези 2300 mAh не изглеждат впечатляващо, но все пак говорим за 5.0″ смартфон, а 3000 mAh+ са запазена марка на апарати с диагонал на дисплея от поне 5.2″ – 5.5″.

Постигнатият резултат е доста добър, дори е малко над очакваното от нас. MediaTek обещаха видимо подобрение на енергийната ефективност при Helio P20 спрямо Helio P10 и ето, че всичко това си проличава и в реални условия. При нормална работа, без да прекалявате с геймплей или много гледане на клипове в YouTube, Xperia XA1 спокойно дава два дни време на работа между зарежданията. Xperia XA1 е директен пример за смартфон, който се справя видимо по-добре с предоставеният му захранващ капацитет, в сравнение с някои конкуренти, притежаващи до 2500 mAh батерия.

GPS свързване при Xperia XA1

Що се отнася до работата с GPS и свързването със сателити, Xperia XA1 се представя отлично:

Много бързо позициониране (в рамките на няколко секунди), като GPS навигирането е на много високо ниво.

Субективни впечатления от Xperia XA1

Достигнахме и до директните ни субективни впечатления от SONY Xperia XA1. Още с представянето на апарата в рамките на MWC 2017 се видя, че “2-торото поколение” Xperia XA има какво ново и интересно да покаже, но преди да си създадем собствени впечатления от този нов смартфон на SONY нямаше как да сме сигурни колко можем да вярваме на “рекламата” по време на самият анонс. Факт е, че “на хартия” Xperia XA1 изглеждаше повече от интересна – чипсета, обема памет, да не говорим пък за камерата. Да, дисплея някак си изглеждаше “миналогодишен”, но въпреки това имаше смисъл да почакаме и да видим по-отблизо готовият продукт.

Факт е, че SONY са се постарали да направят видима корекция по Xperia XA, както визуална, така и на ниво ефективност по време на употреба в най-разпространените дейности – музика, видео, GPS навигация, геймплей. Телефонията е ясна – говорителя на слушалката е достатъчно добър, за да чувате отлично отсрещната страна, както и комбинацията от двата микрофона даваше добра чуваемост за събеседника т.е. проблеми тук нямаше никакви. Наличните 3 GB RAM са доволно количество за да не се чувствате ощетени, а вградената потребителска памет от 32 GB изначално дава около 22 GB достъпни. Тестовете ни с 64 GB microSD не създадоха никакви проблеми.

Самият дисплей е много приятен, дава много добро цветонасищане и изобщо е поредният пример за чудесен IPS панел в смартфон на SONY. Дали е 720p или 1080p – на нас не ни направи впечатление нещо да липсва, че да си задаваме подобни въпроси. Единствено ни се искаше видимостта при пряка слънчева светлина да е малко повече от това, което дисплея дава при максимално ниво на яркост, но и предоставеното е далеч от посредствено.

На ниво производителност Xperia XA1 има доволно процесорна мощност за всякакви задачи. Предвид наличието на дисплей 720p не е учудващо, че вградената в Helio P20 графика се справя отлично при 3D задачите. Това е един голям плюс и компенсира напълно липсата на 1080p дисплей…. не, че реално човек се нуждае от такъв при Xperia XA1. Сравнявахме директно с 1080p 5.0″ и изобщо не бяхме учудени, че видима разлика нямаше. Може би при някои специфични задачи по-капризно око може и да забележи, но такава комбинация най-вероятно трудно ще се случи. Да не говорим, че 1080p дисплей директно означава и повишена консумация.

Helio-то в XA1 има и едно друго предимство – почти не се усеща загряване на апарата по време на натоварена (3D) работа, или по време на зареждане. Да, телефона не е студен, но достига до “комфортно” топъл, което някои хора дори биха игнорирали. Който е фен на незагряващи смартфони със сигурност трябва да обърне внимание на Xperia XA1. Най-общо казано – SONY са направили нещо много добро, избирайки Helio P20 за сметка на някой не до там съвременен вариант на Qualcomm Snapdragon предвид желанието да се поддържа по-ниско ценово ниво на апарата.

Не можем да пропуснем да споменем камерата – за разлика от Xperia Z5, при Xperia XA1 тази същата 23MP имплементация върши видимо по-добра работа при заснемането на снимки. Определено сме много по-доволни от постигнатото от камерата на XA1 и ако тази версия беше налична още при появата на Xperia Z5, по онова време (в края на 2015 година) възприемането от мобилната общност на Xperia Z5 щеше да е на едно съвсем друго (доста по-положително) ниво. За съжаление (или за щастие?) SONY съумяха да покажат истинските (или поне едни доста по-добри) възможности на IMX300 едва с поставянето му в Xperia XA1.

В заключение

В крайна сметка можем да кажем, че Xperia XA1 е едно от добрите попадения на SONY, що се отнася до смартфон от ново поколение, заслужаващ своята (маркова) цена. Да, определено е вярно, че за същите пари човек има сериозен избор от алтернативи, включващи или не някои от най-добрите китайски производители. Това ще е вярно почти във всеки един случай на нов смартфон от “марковите производители”. Погледнат сам по себе си, Xperia XA1 не създава невероятното впечатление за уникален нов апарат, който да ви накара да забравите всички останали и да се вкопчите в него незабавно.

Това е така…. но от друга страна XA1 е един идеално окомплектован апарат с марката SONY, който ви предлага много добри хардуерни и софтуерни възможности на цена, далеч от стандартната за висок клас апарат. Изработката е на много високо ниво, като за флагмански смартфон. Освен това е налице чудесен чипсет, много добър дисплей, (най-накрая) една много добра имплементация на 23MP камера на SONY от последните 2 години, доста прилично време на автономна работа… все показатели, които няма как да пренебрегнем. И разбира се, всичко това под марката SONY.


One thought on “SONY XPERIA XA1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *