SONY Xperia X… и Performance

Серията смартфони Xperia Z вече може да се причисли към проектите на SONY от близкото минало, след като компанията реши да сложи край на тази моделна линия не отдавна… за сметка на друга, нова моделна линия смартфони от висок клас. Спирането на Xperia Z не се посрещна много добре от феновете, които особено след появата на Xperia Z5 (и Compact) започнаха да си връщат доверието в най-добрите мобилни телефони на японската компания. По това време, обаче, SONY вече имаха друга идея за своите смартфони от висок клас.

sony_Xperia_X_Colour_Range

Роди се продуктовата линия Xperia X, и то чрез цели четири модела апарати. На сцената се появиха по-бюджетните (ако можем за момент да ги наречем такива) Xperia XA и XA Ultra, както и двата флагмана – Xperia X и X Performance. И докато Xperia XA няма намерение да блести с възможности, при X и X Performance положението е доста по-различно. Някои биха казали, че Xperia X Performance е един своеобразен Z6, но ние не можем да се съгласим с подобна заявка. Не защото X Perf. не го заслужава, ами защото Xperia X не е просто “замаскиран Xperia Z”.

sony_xperia_x_pink

Xperia X е един от двата флагмански апарата на SONY от новата серия мобилни апарати, като този модел е с доста по-широко предназначение, в сравнение с Xperia X Performance. Новият 5.0″ смартфон на японската компания съчетава в себе си съвременен хардуер и една нова визия за смартфон, която съвсем открито ще си кажем, че много ни допадна. С чипсет Snapdragon 650 и 3 GB RAM, Xperia X предлага сносно количество оперативна памет и общо шест изчислителни ядра, две от които Cortex-A72. Вариантите за вградена памет са 32 GB или 64 GB (слотът microSD позволява да добавите още до 200 GB), а основната камера е 23MP, f/2.0 с 1/2.3″ сензор Exmor RS и Predictive Hybrid Autofocus (за това ще стане дума след малко). Допълнителната лицева камера също не е за подценяване – 13MP, f/2.0 и 1/3″ сензор Exmor RS. Вградената батерия предлага капацитет от 2620 mAh, а апаратът е под управлението на Android 6.0 (в скоро време можем да очакваме и обновяване до Android 7.0).

sony_xperia_x_performance2

При Xperia X Performance имаме една доста сериозна близост с възможностите на Xperia X, но за да има Performance, налице са и някои отличаващи се разлики. Най-сериозната от тях е чипсетът – Snapdragon 820, предлагащ най-високата производителност за чипсет от този клас мобилни устройства. Оперативната памет е 3 GB, а вградената потребителска е 32 GB. Тук също е наличен слот microSD с опция за поставяне на карта microSD с капацитет до 200 GB. Основната и допълнителната камера са идентични с тези при Xperia X – основната камера е 23MP, f/2.0 с 1/2.3″ сензор Exmor RS и Predictive Hybrid Autofocus, а допълнителната лицева камера е 13MP, f/2.0 и 1/3″ сензор Exmor RS. Вградената батерия е с капацитет от 2700 mAh, а съвсем очаквано Performance варианта също се управлява от Android 6.0, а за разлика от Xperia X, при по-бързата версия е налице и сертифициране IP68 за прахо- и водоустойчивост.

Ето и основните характеристики на двата смартфона:

..:Технически характеристики на Xperia X (F5121):..

 • Чипсет – Qualcomm Snapdragon 650
 • Процесорна архитектура – ARM Cortex-A53 + ARM Cortex-A72
 • Процесорни ядра – шест ядра, работна честота 4x 1.4 GHz за Cortex-A53, 2x 1.8 GHz за Cortex-A72
 • Графичен домейн – Adreno 510
 • Дисплей: 5.0″ FullHD IPS, 1920 x 1080 пиксела, 441 ppi, защитно покритие SONY
 • Оперативна памет: 3 GB.
 • Потребителска памет: 32/64GB
 • Поддръжка на Wi-Fi 802.11b/g/n/ac (2.4 GHz + 5 GHz), Wi-Fi Direct, Wi-Fi Hot-Spot
 • Поддръжка на Bluetooth 4.2
 • Поддръжка на GPS, A-GPS
 • 2G свързване: GSM GPRS/EDGE 900 MHz/1800 MHz/1900 MHz
 • 3G свързване: HSPA, 42MBits
 • LTE свързване: LTE Cat. 6, 300 MBits
 • Основна камера: 23 MP, SONY ExmorRS, f/2.0, Predictive Hybrid Autofocus
 • Лицева камера: 13 MP, SONY ExmorRS, f/2.0
 • Батерия: Li-Ion 2620 mAh
 • Операционна система: Android 6.0.1 Marshmallow
 • Физически размери: 142.7мм х 69.4мм х 7.9 мм
 • Тегло: 153гр.
 • Особености:

..:Технически характеристики на Xperia X Performance (F8131):..

 • Чипсет – Qualcomm Snapdragon 820
 • Процесорна архитектура – Qualcomm Kryo
 • Процесорни ядра – четири ядра, работна честота 1.6 GHz за едната двойка ядра Kryo, 2.15 GHz за другата двойка ядра
 • Графичен домейн – Adreno 530
 • Дисплей: 5.0″ FullHD IPS, 1920 x 1080 пиксела, 441 ppi, защитно покритие SONY
 • Оперативна памет: 3 GB.
 • Потребителска памет: 32
 • Поддръжка на Wi-Fi 802.11b/g/n/ac (2.4 GHz + 5 GHz), Wi-Fi Direct, Wi-Fi Hot-Spot
 • Поддръжка на Bluetooth 4.2
 • Поддръжка на GPS, A-GPS
 • 2G свързване: GSM GPRS/EDGE 900 MHz/1800 MHz/1900 MHz
 • 3G свързване: HSPA, 42MBits
 • LTE свързване: LTE Cat. 9, 450 MBits
 • Основна камера: 23 MP, SONY ExmorRS, f/2.0, Predictive Hybrid Autofocus
 • Лицева камера: 13 MP, SONY ExmorRS, f/2.0
 • Батерия: Li-Ion 2620 mAh
 • Операционна система: Android 6.0.1 Marshmallow
 • Физически размери: 143.7мм х 70.4мм х 8.7 мм
 • Тегло: 164гр.
 • Особености: IP68 сертификат за водо- и прахоустойчивост

 

Бегъл поглед по фасадата на SONY Xperia X… и Performance

Още на пръв поглед се вижда, че дизайнерският отдел на SONY са се погрижили визията на новите апарати Xperia X да не буди идеи у потребителите за натрапчиво сравнение с предшествениците на Xperia X. Дизайнът наистина е сходен, но това е най-близкото, до което Xperia X достига, ако я сравняваме с Xperia Z5. Заоблените краища при новият X променят цялата линия на дизайна на апарата, а това в комбинация с другите леки корекции по дизайна води до една цялостна (почти) нова визия. Визия, която много ни допадна.

sony_xperia_x_back_1

Какво можем да кажем – красавец… макар и погледнат от към задния панел, а не фронтално. Моделното име стои доста гордо в центъра на задния капак и само подчертава и допълва семплия и стилен дизайн на Xperia X. Основната камера е позиционирана плътно горе, в ляво.

sony_xperia_x_front_1

Това е апаратът, погледнат отпред. Симетричността е толкова точна, че понякога човек може да опита да използва Xperia X наобратно. Случи ни се няколко пъти, признаваме си. Добра идея е да се следи логото SONY за допълнителна корекция на възприятията. От ляво на надписа SONY се намира и лицевата 13MP камера.

sony_xperia_x_right_1

Ако си спомняте какво казахме в последните две изречения, сега от тази снимка вероятно ни разбирате. Това е дясната страна на апарата, макар че спокойно може да предположите, че Power бутона и хардуерните бутони за снимане и контрол върху силата на звука са поставени от ляво. Всъщност гледаме апарата от дясно и споменатите бутони се намират в централната и долната част на Xperia X.

sony_xperia_x_left_1

Съвсем логично от другата страна апаратът предлага само позицията за поставяне на картите SIM и microSD. Новият начин на “инсталация” определено ни хареса (чрез специална задържаща шейна, на която се слагат картите).

sony_xperia_x_top_1

Отгоре апаратът предлага конектор за стерео слушалки, както и допълнителният микрофон (за noise cancellation).

sony_xperia_x_bottom_1

Отдолу се намира основният микрофон, както и конектора за свързване на кабела USB.

Що се отнася до Xperia X Performance, то при нея… нещата са същите, що се отнася до визията на апарата.

sony_xperia_xp_back_1sony_xperia_xp_left_1sony_xperia_xp_right_1

sony_xperia_xp_bottom_1sony_xperia_xp_top_1

Да, X Performance е с една идея повече дебелина на корпуса, но тези под 10мм трудно се усещат без двата апарата да са ви в двете ръце и постоянно да ги сравнявате. “Удебеляването” има повече от едно логични обяснения, но едно от най-важните е сертификат IP68…

 

Дисплеят на SONY Xperia X… и Performance

Дисплеят…. а, да, дисплеят на Xperia X и X Performance е идентичен, и също така идентично добър (може би с много лек превес за X Performance). От SONY така или иначе се славят с едни от най-добрите LCD IPS матрици, та тук нещата са повече от ясни и изненада няма – нито положителна, нито отрицателна. Компанията може и да има все още някои проблеми с доизкусуряването на софтуера за камерата, но когато говорим за дисплея, всичко е тип-топ.

sony_xperia_xp_screen

Дисплеят е ярък, дори и на директна слънчева светлина, като на максимална яркост цветовете не “изгарят”. Ъглите на видимост са на ниво със спецификациите и независимо как гледате към екрана, възпроизвеждането е винаги на високо ниво. Не можем да направим директно сравнение с прекият предшественик, но високите нива на яркост, които от SONY споменават по спецификация няма как да не са истина, на фона на сериозната осветеност, която Xperia X/Performance може да предложи, когато в един прекрасен слънчев ден сте навън и гледате екрана на смартфона. Съвсем субективно ще кажем, че (както споменахме по-горе) X Performance има може би една идея по-добро визуално представяне на дисплея, но това наистина е доста субективно.

Камерата на SONY Xperia X… и Performance

И ако при дисплея имахме минимална субективна разлика между Xperia X и X Performance, при снимките с основната камера подобно нещо не успяхме да отчетем. Идентично представяне на 23MP сензор, обслужващата го оптика и софтуерната част от цялото това нещо, наречено основна камера при Xperia X и X Performance.

xperia_camera

Съвсем очаквано, 23MP са във формат 4:3, докато за широкоекранни снимки тип 16:9 ще трябва да прежалите няколко милиона пиксела, до 20MP. При 8MP снимки можете да избирате както 4:3, така и 16:9.

Както обикновено нашите тестови снимки са направени в режим Superior Auto, 23MP 4:3.

xperia_x_1xperia_x_2xperia_x_4xperia_x_5

xperia_x_6xperia_x_8

Личи си, че е налице прогрес спрямо Xperia Z5 и макар да не предлагат най-добрата камера на пазара, SONY най-малкото са подобрили ситуацията и вървят в положителна посока.

 

 

Батерията на SONY Xperia X… и Performance

Тук като цяло е моментът, когато двата апарата ще демонстрират различни възможности, и то видими такива. Факт е, че това ще се случи още веднъж, когато проверим нивото на производителност, което Xperia X и X Performance предлагат, но що се отнася до батерията, различията са налице. Интересно е да се отбележи, че капацитетът на акумулаторите на двата смартфона е почти еднакъв – 2630 mAh при Xperia X срещи 2700 mAh при Xperia X Performance.

Тествахме двата апарата под PCMark, тест Work Battery Life. И в двата случая е активиран стандартен режим “Stamina” за подобрено енергоспестяване. Макар Snapdragon 650 в Xperia X да е 28nm чип, а Snapdragon 820 в Xperia X Performance да е 14nm чип, ситуацията с времето на автономна работа не бе логично очакваната:

Xperia X

Screenshot_20160713-021257

SONY Xperia X регистрира малко над 10 часа време на работа под този тест, което е едно много добро постижение. Като цяло дори с една нормална употреба на апарата се усеща, че времето на автономна работа е доста сериозно и масово потребителя би трябвало да може да получава поне 2 дни на време между зареждания.

Xperia X Performance

Screenshot_20160729-102300

При Xperia X Performance времето е малко над 7 часа, което също е много добър резултат предвид наличният хардуер под дисплея на този смартфон, като с изключен режим Stamina апаратът отбеляза резултат от около 5 часа.

GPS свързване при SONY Xperia X… и Performance

Съвсем очаквано, двата модела Xperia X отбелязаха сходни резултати при GPS позициониране:

Screenshot_20160725-135447

Бързо позициониране без допълнителна помощ от AGPS или data/Wi-Fi. Няма какво повече да кажем тук.

 

Субективни впечатления от Xperia X… и Performance

 

Дойде време и за нашите субективни впечатления от представянето на двата нови модела смартфони от продуктовата линия Xperia X. Съвсем смело можем да кажем, че като физическо присъствие и усещане в ръката, двата смартфона не се отличават един от друг. Факт е, че ако много се вгледате и търсите да откриете дори минимално различие, тогава ще усетите, че X Performance е малко по-дебел от събрата си. Но целта е тук наистина да търсите разликата.В противен случай Xperia X и X Performance ще ви изглеждат като един и същи апарат. A за сметка на споменатата разлика, при X Performance е налице IP68. “Бартера” ни се струва като повече от добър.

Наред с казаното по-горе, разликите в дизайна на Xperia X спрямо Z5 определено ни допаднаха и то при положение, че Xperia Z5 бе най-добре изглеждащият модел от линията Xperia Z и не очаквахме толкова лесно SONY да измислят още по-добър дизайн. Но ето, че факта е налице. Двете нови Xperia-и изглеждат наистина много добре и дизайна им показва, че японската компания е съвсем наясно какво трябва да се прави, че да предлага интересни нови продукти. Xperia X изглежда много завършен, със своите прави форми, и заоблени краища.

Не, че ще кажем нещо странно и неочаквано, но дисплеят също много ни впечатли. Нивото на яркост дори и при употреба под пряка слънчева светлина е чудесно, цветопредставянето – също. И тук, както и при дизайна, от SONY са надградили апарата над предшественика. Наред със всичко друго според нас е много добра идея, че от SONY не се подлъгаха и не сложиха QHD дисплей на тези апарати. Използваният дисплей Full HD е чудесен и наситеността от 441dpi e напълно достатъчна, дори и за супер феновете на идеята за “ретина дисплей”.

Що се отнася до камерата на двете Xperia X, при нея имаме още някои забележки и от SONY ще е добре да се потрудят още малко, че да доизкусурят софтуерната страна на нещата. Като цяло камерата се представя на още по-високо ниво, ако отново сравняваме със Z5, но съпоставена с някои конкурентни смартфони определено има какво още да се желае. Въпреки всичко представянето на 23MP камера на SONY е на много добро ниво и прави както добри “нормални” снимки, така и панорами и прочие. Видео заснемането ни хареса още повече.

За производителност при тези два смартфона няма изобщо да говорим – безсмислено е. Дори Xperia X дава предостатъчно бързина на работа и потребителско усещане, а какво остава за базираният на Snapdragon 820 модел Xperia X Performance. Графичното ядро и при двата модела е повече от адекватно за резолюцията FullHD, така че тук забележки никакви, дори напротив.

Много приятно впечатление ни направи Xperia X и нейното време за автономна работа. Изглежда SONY са успяли много добре да съчетаят Snapdragon 650 и операционната система при този смартфон, поради което резултатът е чудесен – почти винаги ще можете да разчитате на поне два дни време на автономна работа, с изключение на тези от вас, които са доста солидни геймъри. От своя страна Xperia X Performance логично изостава малко заради доста по-мощният си чипсет, но и при нея представянето бе на доста прилично ниво.

Резултати от тестовете за измерване на производителността на Xperia X…. и Performance

Предвид много адекватно подбраният хардуер, този път решихме да не ви затрупваме с резултати от тестове, като само ще покажем постигнатото в 2-3 теста, което само ще затвърди казаното, че както Xperia X, така и особено Performance имат много производителност, дори в излишък.

Antutu Benchmark

Xperia X

x_antutu

 

Xperia X Performance

xp_antutu

 

Memory Benchmark

Xperia X

x_memory

Xperia X Performance

xp_memory

Geekbench 3

Xperia X

x_geek

Xperia X Performance

xp_geek

PCMark

Xperia X

x_pcmark

Xperia X Performance

xp_pcmark

 

В заключение

SONY изминаха доста дълъг път от раздялата си с Erricson, като самостоятелен производител на мобилни телефони. Продуктовата линия Xpera Z бе доста добра и през годините предлагаше интересни смартфони, а с последните два модела (и особено Z5) се видя, че японската компания знае как да развива своите смартфони. Изглежда пътят на развитие е трябвало да мине и през приключване на една моделна линия и създаването на нова – Xperia X.

sony_Xperia_X_Colour_Range

Xperia X е с четири представителя на мобилния пазар, като за два от тях стана дума по-горе. Xperia X и X Performance без никакво съмнение са чудесни представители на флагманските модели смартфони на SONY за 2016 година, което само може да ни радва. След анонса за спирането на серията Xperia Z и създаването на Xperia X, много фенове на марката не бяха сигурни дали японците ще се справят. Е, резултатът е налице и се вижда, че SONY са се справили наистина много добре.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *