SONY Xperia M5 – Xperia M4 Aquа е с повече от достоен наследник

Последните 2 години не бяха много силни за SONY, като компанията определено се опитва да се задържи на челните позиции при производителите на смартфони. Актуалните модели на флагманската серия модели Z-Series бяха представени през есента на миналата година и отбелязаха умерен към добър успех не само из между феновете на компанията, но и що се отнася до нови клиенти, посегнали (отново или за първи път) към премиум смартфоните на SONY. През последните няколко месеца на 2015 година компанията анонсира не само Z5-Series, но и един също доста интересен модел, позициониран точно под споменатите флагмани – Xperia M5.

xperia_M5_main_1

Говорим за прекият наследник на Xperia M4 Aqua, като M4-ката бе актуалният “Xperia M” за SONY едва няколко месеца, когато през месец август се появи официално и Xperia M5. Всъщност “появи” не е точната дума, защото в рамките на Европа реалното въвеждане на смартфона се случи едва от началото на месец февруари 2016 година. Така за Xperia M4 Aqua активният живот бе почти 1 година, но сега е време да отстъпи мястото на доста по-елегантният и актуален Xperia M5.

Основни характеристики на Xperia M5

Едно от най-важните неща около новата Xperia M5 е чипсета – малко нетипично за SONY, налице е еднокристално решение на компанията MediaTek, и по-конкретно MT6795. Последното е техническото наименование на Helio X10, който чипсет стана много популярен покрай чудесното си представяне “под капака” на доста известни марки и модели “китайски смартфони”. Макар от SONY да са голям фен на Qualcomm и различните Snapdragon-и, при Xperia M5 е налице по-различно виждане над нещата и залагане на възможностите на Helio X10. Този чип е подкрепен от 3 GB RAM и 16 GB потребителска памет. Налице разбира се е и слот за карти micro SD с капацитет до 200 GB.

Основната камера е също доста подсилена спрямо предшественика – 21.5 MP f/2.2 с една много силна добавка от страна на лицевата “selfie” камера – 13MP. Този смартфон определено е насочен към “снимащите хора”, за които възможностите както на основната, така и на лицевата камера са от особена важност. Малко по-късно ще стане дума за двете камери, но M5-цата е с доста сериозна заявка и в този аспект от характеристиките си.

Дисплеят на Xperia M5 е запазен в рамките на познатите вече от M4 Aqua 5.0″, но налице е доста приятно повишаване на разделителната способност до Full HD. Поради това и плътността на пикселите се е увеличила доста, достигаща 441 ppi. Съвсем очаквано за представител на съвременните смартфони на SONY, трите основни бутона за управление са отново на дисплея, в долната му част.

Смартфонът работи под управлението на Android 5.1.1 Lolipop и разполага с 2600 mAh батерия, която е несменяема. По-долу можете да видите пълните технически характеристики на Xperia M5. Макар да не е видно от моделното име (липсва добавката Aqua), Xperia M5 притежава сертификат IP68 за прахо- и водоустойчивост.

..:Технически характеристики на Xperia M5:..

 • Чипсет – MediaTek Helio X10 (MT6795)
 • Процесорна архитектура – ARM Cortex-A53, 28nm производствен процес
 • Процесорни ядра – осем ядра, работна честота 2.0 GHz
 • Графичен домейн – PowerVR G6200
 • Дисплей: 5.0″ FHD IPS, 1920 x 1080 пиксела, 441 ppi
 • Оперативна памет: 3 GB.
 • Потребителска памет: 16GB
 • Поддръжка на Wi-Fi 802.11b/g/n/ac (2.4 GHz + 5 GHz), Wi-Fi Direct, Wi-Fi Hot-Spot
 • Поддръжка на Bluetooth 4.1
 • Поддръжка на GPS, A-GPS
 • 2G свързване: GSM GPRS/EDGE 900 MHz/1800 MHz/1900 MHz
 • 3G свързване: HSPA, 42MBits
 • LTE свързване: LTE Cat. 6, 300 MBits
 • Основна камера: 21.5 MP, SONY ExmorRS
 • Лицева камера: 13MP
 • Батерия: Li-Ion 2600 mAh
 • Операционна система: Android 5.1.1 Lolipop
 • Физически размери: 145мм х 72мм х 7.6 мм
 • Тегло: 142.5гр.

 

Бегъл поглед по фасадата на Xperia M5

Като цяло, Xperia M5 е един типичен представител на SONY, с всички особености и на самата визия и екстериор на апарата. Правите линии са на пиедестал и при M5-цата, макар правите ъгли да липсват, заменени от обли форми. Ако ви се струва, че Xperia M5 много си прилича с Xperia M4 Aqua – не сте се объркали, така е.

xperia_M5_main_1

В нашият материал ще ви покажем бялата версия на Xperia M5. Както вече стана дума, трите основни бутона за управление са част от дисплея, поради което в долната си част смартфона може да предложи единствено микрофона. В горната част, над дисплея, се намират логото на компанията-производител, сензора за осветеност и разбира се доста сносната лицева 13MP камера. Тази камера предлага доста голяма оптика, особено когато смартфонът е бял и лицевата камера ви прави много сериозно впечатление, когато погледнете Xperia M5. При черният вариант това не се забелязва и камерата е доста дискретна. Вероятно вече ви е станало ясно, че двата основни цвята на Xperia M5 са бялото и черното, но с цел по-премиум усещане за търсещите такова, е налице и вариант “златен”.

xperia_M5_back

Задната страна на Xperia M5 е също доста изчистена, поместила единствено логото, моделното име на серията и разбира се основната камера и нейната подсветка/светкавица/фенерче.

xperia_M5_right

Дясната страна на M5-цата е най-заета от към функционалност, като там традиционно се намира бутона Power, а под него са поместени бутоните за увеличаване и намаляване на звука. Най-долу се намира хардуерният бутон за снимане, което в някои случаи е доста по-полезно от екранният бутон.

xperia_M5_left

От ляво Xperia M5 притежава един голям “капак”, под който се намират слотовете за карта SIM и мултимедийната microSD.

xperia_M5_top

Отгоре на смартфона е вторичният микрофон “noise cancellation” и конектора за слушалки/хендсфрий.

xperia_M5_bottom

Отдолу е поместен конектора micro USB, както и говорителя.

Като цяло изработката на Xperia M5 е на много добро ниво и макар да нямаме метални екстериорни елементи, “metal like” финиша е налице. Солиден на допир, Xperia M5 определено създава впечатлението, а и усещането за здрав и стабилен смартфон.

 

Дисплеят на Xperia M5

При появата на Xperia M4 Aqua не останахме прекалено очаровани от дисплея на този смартфон, макар от SONY да се бяха погрижили повечето потребители да са доволни от представянето му. И не, не говорим за разделителната способност 720p, ами за цялостното представяне на дисплея. При Xperia M5 летвата е вдигната и е налице един по-добър дисплей, не само с по-висока разделителна способност, но и усещането, което се създава у потребителя, работещ с Xperia M5.

xperia_M5_display_2

Ъгълът на видимост е на много високо ниво, което бе съвсем очаквано, цветонасищането бе наистина много добро, но за сметка на това при максимална яркост дисплея не предлагаше напълно достатъчна видимост при пряка слънчева светлина, за да се чувстваме напълно комфортно, гледайки в нещо визуализирано на дисплея. Налице е поне задоволително представяне, включващо и добра четимост, но въпреки това ни се искаше да може да постигне малко по-голяма сила на осветеността. При максимална яркост се забелязваше и лек “bleeding” от горният ръб на дисплея, но при една ежедневна настройка за ползване тип “24/7” това бе по-скоро едвам доловимо.

Като цяло можем да кажем, че дисплея на Xperia M5 ни хареса, определено ни хареса повече от този при M4 Aqua, а и е напълно адекватен на общото представяне на M5-цата.

Камерата на Xperia M5

При Xperia M5 от SONY са решили да направят сериозно впечатление и при двете камери на смартфона. За разлика от много други алтернативи, където е повече наблегнато на представянето на основната камера, при M5-цата със същото “наблягане” може да се похвали и лицевата “selfie” камера. Налице е комбинация от “само ” 21.5MP основна камера (f/2.2, бърз “phase detection” фокус и възможност за снимане на клипове 4K) и “само” 13MP лицева камера (f/2.0). Няма нужда да казваме, че с този смартфон селфитата директно отиват в графата с висококачествените екземпляри.

Screenshot_2016-02-23-15-38-47

Основната камера 21.5MP предлага възможност за 21.5MP снимки при съотношение 4:3 или 16MP при съотношение 16:9. Това са двата варианта за режим “Superior Auto”, като ако искате да имате контрол в низходящ ред, ще трябва да активирате режим “Manual” (което е и доста логично). Със своите 21.5MP новият Xperia M5 определено е с една от най-сериозните заявки за не-флагмански ориентиран смартфон. По-долу ще видите нашите тестови снимки, направени на 21.5MP при съотношение 4:3 и резолюция 5312 х 3984.

DSC_0004DSC_0007DSC_0008DSC_0013

DSC_0015DSC_0070DSC_0074DSC_0077

DSC_0079DSC_0082DSC_0084DSC_0043

DSC_0040

При Xperia M5 сме по-скоро доволни от представянето на основната камера, която показа много добри цветове и детайлност, но ни липсваше едно по-високо ниво на острота на изображението. В режим “Панорама” камерата се справи сравнително добре, с леки забележки по “сглобката” на снимката (не говорим за най-дясната й част, с движещите се автомобили).

Що се отнася до предната камера, с нея ще можете да си правите супер “селфита”:

DSC_0050

Налице е и опцията “soft skin effect”, която ви подмладява с няколко години и е в състояние да изглади бръчките и да ви “нанесе” един виртуален “фон дьо тен”:

DSC_0060

Качеството на снимките, както ще се убедите и сами, е наистина много добро.

Ето го и видеото във формат Full HD, направено с основната камера:

 

 

Батерията на Xperia M5

Традицията при последните няколко поколения смартфони на SONY от по-висок клас повелява батерията да е вградена, което е спазено и при Xperia M5. Налице е акумулатор с капацитет от 2600 mAh, което е доста прилично предвид размера на смартфона и неговата дебелина. Това логично се видя и при теста Antutu Battery Tester:

Screenshot_2016-02-22-15-51-31

Постижението от почти 6800 точки нарежда Xperia M5 над средното ниво, а предвид характеристиките на смартфона можем да кажем, че е дори много добре. При активиране на Stamina Mode и напълно заредена батерия, Xperia M5 е с доста смела заявка за времето в режим на очакване, което човек може да постигне с този смартфон:

Screenshot_2016-02-26-11-39-33

Всъщност реалността (разбира се при едно смислено ползване на телефона за ежедневните “смартфон” нужди на масовият потребител) показва, че можете да получите минимум 2 дни на работа при едно зареждане на батерията, стига да не се впускате в дълги сесии на браузване или пък геймплей, което да намали споменатото време до “по-скоро 1 ден”. Ако активирате режим “Ultra Stamina Mode”, предполагаемият времеви диапазон нараства сериозно:

Screenshot_2016-02-26-11-39-50

В крайна сметка можем да кажем, че от SONY са подсигурили достатъчен капацитет на батерията, че при една нормална употреба да получим доста сносно количество време на автономна работа от Xperia M5. По време на нашите тестове успяхме да постигнем и 3-дневен период на работа в режим “Stamina Mode” с активиранa добавката “Extended Usage”, но без да си позволяваме да играем игри.

Безжично свързване при Xperia M5

Като безжично свързване Xperia Z5 не прави изненади и предлага пълният набор от възможности – Wireless-N/AC, Bluetooth 4.1, NFC, HSDPA/HSUPA и разбира се LTE, в конкретният случай говорим за Cat.6. Нямахме възможност да тестваме LTE-то с новата мрежа на Telenor, но ето какво се получи при работата в режим “data” под мрежата на Vivacom:

Screenshot_2016-02-23-15-19-57

 

GPS свързване при Xperia Z5

Наличието на чипсет на Mediatek, а не на Qualcomm, вероятно би довело до определени предварителни коментари, що се отнася до GPS представянето на Xperia M5, но по-добре да погледнем самите резултати:

Screenshot_2016-02-25-11-37-10

Screenshot_2016-02-25-11-38-27

Бързо, лесно и безпроблемно позициониране… няма смисъл да казваме каквото и да било повече.

Субективни впечатления

Стигнахме и до момента, когато ще споделим нашите субективни впечатления от Xperia M5 и нейното представяне. Да започнем с това, че този апарат е доста по-добър от това, което Xperia M4 Aqua показа при своето официално представяне и пазарно присъствие. Xperia M5 със сигурност може да се нарече една добра еволюция, макар до голяма степен да изглежда много сходен с визията на M4 Aqua. От SONY вероятно са търсили ефект в стил “добре познато”, но с “повече коне под капака”. И са го постигнали.

Макар да е изцяло пластмасов (ако може да се нарече директно такъв), Xperia M5 не създава усещането и представата за пластмасов смартфон. Сглобката е много здрава, а опита за създаване на “метална визия” от страна на SONY се е получил до голяма степен. От друга страна ни липсва една по-голяма близост до дизайна на Xperia Z5, което щеше да направи М5-цата още по-привлекателен на външен вид. Но можем да приемем, че компанията не е искала да създава именно това усещане поради възможностите и техническите характеристики на Xperia M5 и вероятността много потребители да го предпочетат през Z5 заради много доброто цялостно представяне и видимо по-ниската цена.

Комбинирането на по-висок клас смартфон на SONY с подходящ чипсет на MediaTek е нещо, което очаквахме от доста време насам и то най-накрая се случва. Helio X10 е много добър вариант за SoC за смартфони, даващ високо ниво на производителност, но на цена под чипсетите на Qualcomm. От SONY са взели много добро решение да поставят X10 в Xperia M5, комбинирайки го с 3 GB RAM. Смартфонът можеше да е и стандартно окомплектован с 32 GB потребителска памет, предвид факта, че половината от наличните 16 GB са безвъзвратно загубени покрай инсталацията на Android-а и разни други служебни нужди. Поставянето на карта microSD е почти задължително, особено ако сте фен на GPS навигацията през смартфона и поддържането на приличен запас от MP3-ки и снимането на видеоклипове по всяко време.

Въпреки недостатъчно високата яркост при употреба под пряка слънчева светлина, дисплея на Xperia M5 е много приятен и определено ни харесва как се представя. Харесва ни и как “мазно” се работи с графичният интерфейс и как системата работи така, все едно разполагате с многократно по-големи хардуерни възможности. Факт е, че с 8-ядрен чипсет и 3 GB RAM това трудно би могло да е по-различно, но сме се нагледали на тежки потребителски интерфейси, които да развалят общото усещане за апарата. При Xperia M5 няма и загатване за нещо такова.

Не можем да не споменем по-специално и “комплекта” камери. Не само доброто представяне на основната камера, но и възможностите на лицевата такава ни създадоха много добро впечатление. Факт е, че основната камера би могло да дава повече острота на изображението, но не можем да сме прекалено критични. Факт е, че по някаква причина YouTube отказа да качи на сървърите си нашето видео във формат 4K, но можем да кажем, че беше също много добро. Що се отнася до лицевата “селфи” камера, много потребители с по-евтини смартфони от среден клас могат само да си мечтаят за същото ниво на качество от основната камера на апарата им, пък какво остава за лицевата такава.

Що се отнася до батерията, капацитетът от 2600 mAh ни изглежда напълно адекватен, макар че едни 3000 mAh щяха да изглеждат много по-приятно. Това, обаче, е само една мечта, предвид факта, че Xperia Z5 разполага с акумулатор с капацитет от 2900 mAh. В режим Stamina и Extended Usage консумацията в режим на готовност е доста ниска, като например за един 8-часов “нощен” период загубата на капацитет в проценти е в границите 1% – 3%. При по-сериозен геймплей и по-високо ниво на яркост на дисплея консумацията е прилична и батерията няма да издържи много дълго време на такава (зло)употреба, но все пак предвид хардуера на Xperia M5 и тук не можем да сме критични. От друга страна погледнато, спокойно можете да използвате този смартфон само в режим Stamina – не срещнахме нито една ситуация на употреба на смартфона, при която да се налагаше да излезем от този режим поради липса на достатъчно адекватно ниво на производителност.

 

Резултати от тестовете за измерване на производителността на Xperia Z5

Antutu Benchmark

Screenshot_2016-02-23-15-40-39

Antutu 3D Rating

antutu_rating

Vellamo Benchmark

vellamo

PCMark for Android

pcmark

MemBench

membench

GeekBench 3

geekbench

BaseMark X

basemark_x

Unreal Epic Citadel

unreal_epic_citadel

 

 

Заключение

Появата на Xperia M5 е една добра посока на развитие на смартфоните на SONY от среден клас, макар че този “mid range”-р трудно може да се нарече апарат от среден клас. Приемаме, че няма екстериорни метални елементи, дисплея е “само” 5.0″ и не притежава чипсет на Qualcomm – всичко това според определени представи не го класифицира като представител на високият клас. Ако направим директно сравнение с Xperia Z5 – актуалният смартфон на SONY от висок клас, то бихме могли да се съгласим с факта, че Xperia M5 е “среден клас” смартфон, но ако гледаме самите технически характеристики на апарата, то спокойно можем да го причислим към по-“големите” батковци, макар и да не стои “рамо до рамо” с тях.

xperia_M5_camera_top

Новият Xperia M5 си има всичко необходимо, за да играе играта на по-скъпите си събратя – екран Full HD, 8-ядрен чипсет, 3 GB RAM, 21.5MP камера, притежава водо- и прахоустойчивост и т.н. Всичко нужно е налице, за да получите усещането за много добър съвременен смартфон със сериозни възможности. Търсещите хубав актуален смартфон на SONY в момента спокойно могат да се насочат към Xperia Z5 и да получат най-доброто, на което компанията е способна, но също така могат да погледнат и към Xperia M5, който за доста по-малко пари може да предложи (почти) същото потребителско усещане.. особено за смартфон от среден клас… поне според позиционирането на SONY.


One thought on “SONY Xperia M5 – Xperia M4 Aquа е с повече от достоен наследник

 • 11.07.2016 at 08:55
  Permalink

  GPS-а е най-лошия който съм използвал. Нокиа с6, която беше изцяло алуминиева, имаше по-добро позициониране от този телефон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *