Новите флагмани на Samsung – Galaxy S7 и S7 Edge

На 20-ти февруари Samsung показаха официално най-новите си флагмански смартфони Galaxy S7 и разбира се “заобленият” Galaxy S7 Edge. Съвсем традиционно стартът на продажбите е с дата няколко седмици след датата на анонс, като в конкретният случай говорим за 11-ти март. Така да се каже, S7-цата вече отбелязва почти 1 месец пазарно присъствие, като за тези почти 30 дни съумя да създаде доста положителни впечатления не само при настоящите потребители на Samsung, но и бъдещите ползватели на някой от двата нови апарата на корекците.

 

galaxy_s7_first

Двата нови модела Galaxy S7 залагат на най-новото, на което са способни Samsung, включително нов чипсет, памет, дисплей и разбира се – камера. Exynos 7420 при S6-ците вече е заменен от обновеният SoC на Samsung с моделно име Exynos 8890. Налице са 8 ядра, разделени в два клъстера от по четири ядра. По-“бавната” четворка е базирана на Cortex-A53, докато другите четири ядра са собствена разработка на Samsung под името Exynos M1 (кодово име Mongoose, дизайн, близък до Cortex-A72). Обемът на оперативна памет вече е 4 GB (реално ~ 3500 MB), a вградената потребителска памет е 32 GB (около 22 GB достъпни за съхранение). Камерата е ново поколение със сензор 12MP, f/1.7 и технологията “Dual Pixel”. От Samsung претендират, че това ще е най-добрата камера при смартфоните през 2016 година, макар да е “само 12MP”. Едно от малкото различия между двата варианта на S7 е батерията – по-големият S7 Edge разполага с 3600 mAh, докато “плоският” Galaxy S7 е екипиран със “само” 3000 mAh.

Ето и основните характеристики на двата смартфона:

..:Технически характеристики на Galaxy S7 Edge (G935F):..

 • Чипсет – Samsung Exynos 8 Octa (Exynos 8890)
 • Процесорна архитектура – ARM Cortex-A53 + Samsung Mongoose M1
 • Процесорни ядра – осем ядра, работна честота 1.6 GHz за Cortex-A53, 2.6 GHz за Mongoose M1
 • Графичен домейн – Mali-T880MP12
 • Дисплей: 5.5″ QHD SuperAMOLED, 2560 x 1440 пиксела, 534 ppi, защитно покритие Gorilla Glass 4 (налично и върху гърба на апарата)
 • Оперативна памет: 4 GB.
 • Потребителска памет: 32GB
 • Поддръжка на Wi-Fi 802.11b/g/n/ac (2.4 GHz + 5 GHz), Wi-Fi Direct, Wi-Fi Hot-Spot
 • Поддръжка на Bluetooth 4.1
 • Поддръжка на GPS, A-GPS
 • 2G свързване: GSM GPRS/EDGE 900 MHz/1800 MHz/1900 MHz
 • 3G свързване: HSPA, 42MBits
 • LTE свързване: LTE Cat. 9, 450 MBits
 • Основна камера: 12 MP, SONY IMX260 “Dual Pixel”, ф/1.7, Phase Detection AF
 • Лицева камера: 5MP Samsung S5K4E6XP, ф/1.7
 • Батерия: Li-Ion 3600 mAh
 • Операционна система: Android 6.0.1 Marshmallow
 • Физически размери: 150.9мм х 72.6мм х 7.7 мм
 • Тегло: 157гр.
 • Особености: IP68 сертификат за водо- и прахоустойчивост

..:Технически характеристики на Galaxy S7 (G930F):..

 • Чипсет – Samsung Exynos 8 Octa (Exynos 8890)
 • Процесорна архитектура – ARM Cortex-A53 + Samsung Mongoose M1
 • Процесорни ядра – осем ядра, работна честота 1.6 GHz за Cortex-A53, 2.6 GHz за Mongoose M1
 • Графичен домейн – Mali-T880MP12
 • Дисплей: 5.1″ QHD SuperAMOLED, 2560 x 1440 пиксела, 576 ppi, защитно покритие Gorilla Glass 4 (налично и върху гърба на апарата)
 • Оперативна памет: 4 GB.
 • Потребителска памет: 32GB
 • Поддръжка на Wi-Fi 802.11b/g/n/ac (2.4 GHz + 5 GHz), Wi-Fi Direct, Wi-Fi Hot-Spot
 • Поддръжка на Bluetooth 4.1
 • Поддръжка на GPS, A-GPS
 • 2G свързване: GSM GPRS/EDGE 900 MHz/1800 MHz/1900 MHz
 • 3G свързване: HSPA, 42MBits
 • LTE свързване: LTE Cat. 9, 450 MBits
 • Основна камера: 12 MP, SONY IMX260 “Dual Pixel”, ф/1.7, Phase Detection AF
 • Лицева камера: 5MP Samsung S5K4E6XP, ф/1.7
 • Батерия: Li-Ion 3000 mAh
 • Операционна система: Android 6.0.1 Marshmallow
 • Физически размери: 142.4мм х 69.6мм х 7.9 мм
 • Тегло: 157гр.
 • Особености: IP68 сертификат за водо- и прахоустойчивост

 

Бегъл поглед по фасадата на Samsung Galaxy S7/Edge

Първото по-основно впечатление, което двата нови смартфона на Samsung правят е, че притежават много малка “стъпка” т.е. размерите на апаратите са под стандартнтие за съответният диагонал на дисплея. Положителното тук е, че 5.1″ Samsung Galaxy S7 всъщност придава визия по-скоро на 4.8″ смартфон, докато S7 Edge можете да го припознаете по-скоро с 5.2″ смартфон. В сравнение с прекият си конкурент Xperia Z5 Premium, новият Galaxy S7 Edge предлага същият дисплей, но в по-малка опаковка. За това потвърждава и доста приличното съотношение на екрана към шасито, което при S7 Edge е цели 76% (при Galaxy S7 то е 72%). Облият дизайн на екрана още повече спомага за по-голямото удобство при работа с S7 Edge и предполагам, че много хора ще променят вижданията си за 5.5″ смартфон.

preview_1

Дизайна… що се отнася до дизайна, тук нямаме особено сериозни промени в дизайна, като новите Galaxy S7/Edge изглеждат като лек ъпгрейд на дизайна на S6/Edge, но въпреки това държат на своята уникална визия и сравнително лесно могат да бъдат различени от предшествениците си. Смея да кажа, че S7 Edge се отличава повече и за разлика от миналогодишните модели, сега S7 Edge (и заради своят по-голям дисплей  ) е осезаемо отличим от плоският си вариант Galaxy S7. Предполагам, че от Samsung са търсели подобна разлика, дали за по-сериозно оправдаване на по-високата цена, или просто за да може потребителя да не се чувства прекалено объркан в избора си. И двата апарата отново са обгърнати от “стъкло” – дисплеят отпред, и стъкленият гръб (покрит отново с Gorilla Glass) отзад. При S7 Edge стъкленото усещане е една идея по-сериозно заради извитият дисплей, като апаратът почти може да се нарече изцяло стъклен, с изключение на металната рамка, която го обгръща целия.

Що се отнася до Galaxy S7, при него усещането е по-класическо, макар и гърба му да е с извити краища и да спомага за по-доброто захванаще на апарата с една ръка и използването на смартфона без човек да има нужда да си помага с другата ръка. Потребителите със сравнително голяма длан (и съответно пръсти) ще могат съвсем спокойно да достигат всяка една точка от дисплея с палец, като усещането тук определено е за апарат по-скоро с диагонал на дисплея от около 4.8″, а не както е в случая – 5.1″.

preview_3

Голяма част от конекторите на новите Galaxy S7/Edge са отдолу на апарата – както USB 2.0 (да, тук няма USB 3.1), така и стерео-то за слушалките (вървят стандартно в комплекта към апарата). Тук виждаме и говорителя, както и основният микрофон. Вторичният микрофон (за noise cancelation) е отгоре, където е поместен и слота за картата SIM и microSD. Да, Samsung чуха своите потребители и грешката, направена при Galaxy S6/Edge вече е коригирана – при S7-ците е налице отново слот за карти microSD.

preview_2

От Samsung са разграничили бутона Power и бутоните за звука, като са ги поместили по отделно, от двете страни на смартфона – този вариант ни се струва по-добър като цяло, позволявайки с различните пръсти на ръката доста лесно да се получи натискане на съответният бутон.

Дисплеят на Samsung Galaxy S7/Edge

Да си дойдем на думата. При новите Galaxy S7/Edge са налице два варианта за дисплей, предвид моделното наименование. Galaxy S7 разчита на 5.1″ плосък дисплей с разделителна способност 2560 х 1440, докато при Edge имаме 5.5″ извит дисплей, отново с разделителна способност QHD. И ако за варианта Edge тези 1440p са нещо очаквано, при S7-цата и неговият по-малък дисплей бе по-скоро неочаквано.

galaxy_s7_display

galaxy_s7_display_2

И двата дисплея са много приятни за гледане, с ярки и наситени цветове, а образа предвид високото dpi и в двата случая е наистина “гладък”. Не можем да направим кой знае какво сравнение с предшествениците Galaxy S6/Edge, като единствено можем да кажем, че с появата на Galaxy S7 от Samsung са се справили отново на много високо ниво. Нямаше дори една дреболия, която да ни развали отличното впечатление от дисплеите на S7/Edge. Четаемостта е идеална дори под слънчева светлина, като понякога дори не е необходимо да се използва максимална яркост на дисплеите.

Стандартно матрицата на иконите е “4х4”, но ние решихме, че това е разхищение на полезно място и веднага я превключихме към 5х5. Визуално това е по-добрият вариант, а четимостта и видимостта на иконите и менюто се запазват реално погледнато същите.

Една от наистина интересните новости при продуктовата серия S7 несъмнено е функцията “Always ON”. Макар телефона да е в режим sleep, на дисплея постоянно се визуализира (може би) най-важната информация, за която много хора си “светват” телефоните десетки пъти на ден – точен час, дата, пропуснати повиквания, SMS-и. Това нововъведение сме сигурни, че ще се хареса на доста широк кръг от хора, като е една наистина сериозна еволюция на “notification led” – диода за нотификации, който информира за “нещо”, което сте получили.

preview_4

По наши груби замервания Always ON при Galaxy S7 Edge консумира между 1% и 2% от батерията на всеки 60 минути (по-близо е до 1%). При активиране на режим на пестене на батерията “Always ON” се деактивира автоматично. Въпреки наличието на тази нова екстра, и двата апарата все пак притежават диод за нотификации (в случай, че не желаете да използвате новата функция).

Покрай “Always ON” трябва да кажем и няколко думи за дисплея – както винаги от Samsung са се справили уникално, като новият екран е на много високо ниво, което може да се каже и за дисплеите на S6/Edge. Тук е малко трудно да направим сравнение, но 5.1″ екран на Galaxy S7 със своята разделителна способност 2560 х 1440 е нещо, което може би всеки трябва да притежава. Не казваме, че при 5.5″ тази разделителна способност дава някакво по-различно изображение – и в двата случая имаме над 500 dpi.

Камерата на Samsung Galaxy S7/Edge

Що се отнася до камерата на Galaxy S7/Edge, от Samsung са се погрижили да екипират новите си флагмани с основна камера, която за пореден път надгражда “камера възможностите” на апаратите Galaxy S и макар на пръв поглед да става дума за “само 12MP” (за хората, които все още робуват на мегапиксели), камерата на S7/Edge недвусмислено показва защо и през 2016 година прилежащият й смартфон ще е един от най-хвалените апарати и що се отнася до неговата камера. При новата камера освен Dual Pixel технологията е налице и уникално бързо фокусиране – общо взето рядко ще можете да уловите момента, когато се извършва фокусирането. Реално, (почти) постоянно ще виждате вече на фокус това, което искате да заснемете. Нещо, което доскоро човек дори не можеше и да си помисля за възможност при камерата на смартфон.

 Имахме възможността да направим някои наистина уникални снимки с Galaxy S7 около язовир Доспат/град Доспат и град Сърница.

20160401_14245020160401_14245820160401_14395420160401_151322

20160402_14341220160402_14375120160402_14384720160402_144500

20160402_144803s

Снимките са направени при напълно автоматични настройки, 12MP 4:3.

Разбира се, налице са и нашите контролни снимки, които правим всеки път:

20160415_15520220160415_15521420160415_15530820160415_155311

20160415_15531920160415_15562320160415_15565920160415_155737

Батерията на Samsung Galaxy S7/Edge

Със своята 3600 mAh батерия, Galaxy S7 Edge определено има какво да покаже, що се отнася до продължително време на автономна работа. Макар да е с по-голям дисплей, S7 Edge се справя добре с допълнителният капацитет и в теста PCMark Battery Life подмина границата от 10 часа, че дори можем да приемем за резултат “11 часа”:

galaxy_s7e_battery

Потребителски погледнато, S7 Edge предлага съвсем спокойно 2 дни време на работа, преди отново да има нужда да се зарежда. Тук изключваме много дълги моменти на интензивно използване (геймплей, видеоклипове и т.н.). Ако не сте чак толкова сериозни ползватели, налице е възможност за дори 3-дневен период на работа между зарежданията. Дори си направихме малък експеримент за по-слабо ниво на използване на апарата, кратки периоди на браузване, без геймплей, телефония на ден от не повече от 30 мин. Резултатът, който постигнахме с Galaxy S7 определено заслужава внимание:

Screenshot_20160410-204620

Тук, разбира се, е налице активен режим на енергоспестяване, който обаче по никакъв начин не се усеща при работа с апарата. В този режим потребителя губи единствено Always ON, както и постоянната работа на background data.

GPS свързване при Galaxy S7/Edge

При GPS свързването на новата S7-ца не очаквахме изненади, а такива и нямаше:

Screenshot_20160415-155937

Свързването става супер бързо, като след 10 секунди е налице работа с поне 10-12 сателита.

Субективни впечатления

За дългият период на ползване, който имахме както с Galaxy S7 Edge, така и с Galaxy S7 впечатленията ни се меняха със всеки изминал ден, и то само в положителна посока. Първоначално S7 не ни привличаше чак толкова много вниманието, когато до него поставим S7 Edge, но с времето това се промени. В крайна сметка изборът ни дали да е S7 или S7 Edge се сведе до самият размер на апарата и кой какви предпочитания има. Galaxy S7 със сигурност привлича внимание със своята компактност – да, за апарат с дисплей с диагонал 5.1″ този телефон по-скоро може да се нарече компактен. Сравнен с някои модели смартфони от последните 2 години S7-цата е с по-малка “стъпка”. Добавете към това дизайна му и получавате апарат, който потребители нехаресващи смартфони с размер на екрана от 5″ изведнъж започват много прогресивно да възприемат. Да не говорим, че се усеща доста лек. От своя страна S7 Edge с извитите си форми и 5.5″ дисплей създава усещане за компактен 5.5″ смартфон, който обаче е много удобен за работа и не е чак толкова голям като “стъпка” и като че ли няма никаква странична лайсна. Ако с Galaxy S6/Edge от Samsung са се справили отлично, то при S7-ците това ни впечатление е с една идея още по-положително.

Като хардуер едва ли има смисъл да казваме каквото и да било – отново от Samsung ни предлагат нещо прекалено бързо, независимо дали става дума за Exynos 8890 или за Snapdragon 820. И двата смартфона имат прекалено много производителност под капака, като можете спокойно да ги използвате през цялото време при активен режим на енергоспестяване. Тук не ни хареса загубата на Always ON, което би могло да се остави на желанието на потребителя дали да е активно или не, предвид много слабата консумация на батерия, която се случва при активен Always ON.

Що се отнася до дисплея на S7 или на S7 Edge, за поредна година Samsung всъщност не изненадват никого  – нивото е много високо и ние лично не успяхме да намерим човек, който да не е много очарован от възможностите на 5.1″ и 5.5″ Super AMOLED предложения на Samsung. Надграждането над S6-ците е видимо, като не говорим само за повишаване на разделителната способност до QHD. Казахме ли, че под пряка слънчева светлина двата дисплея се представят перфектно – май го споменахме вече… 1-2 пъти. Рядко се намира телефон, който да е толкова адекватен на подобен тип силно осветяване. Двете S7-ци се справиха чудесно.

Ако трябва да споменем камерата, то още преди появата на S7/Edge бяхме наясно, че от Samsung ще искат да изпъкнат много сериозно и що се отнася до представянето на основната камера на новият флагман при смартфоните на корейците. От Samsung не разочароват и при този аспект от представянето на смартфона – макар и “само” 12MP (което според някои хора е много важно да има много много мегапиксели), камерата на S7 е може би най-добрата в момента при актуалните Android-базирани смартфони. Дори и при по-лоши условия, камерата се справя максимално добре. Доста често оставахме учудени от високото ниво на изображението, което се получаваше, дори и при ниско ниво на осветеност или друг тип влошаване на “сцената”. Ето един пример:

20160402_205115

Тази снимка бе направена при доста слаба осветеност на помещението, но това почти не личи от самата снимка, да не говорим за нивото на детайлност и ниското ниво на шум.

Резултати от тестовете за измерване на производителността на Samsung Galaxy S7/Edge

Antutu Benchmark 6.0.1

s7_antutu_bench

GeekBench 3

geekbench

PCMark for Android

pcmark_s7

GFXBenchmark 4.0

gfx_bench

Vellamo Benchmark

vellamo

Basemark X

basemark_x

Заключение

Какво можем да кажем в заключение – всъщност, всичко е много просто. За пореден път от Samsung не разочароват и предлагат на своите настоящи и бъдещи клиенти два нови много силни представителя при смартфоните за операционна система Android. За разлика от моделите S6, при S7 има определено разграничаване на “плоския” от Edge – нормалната версия е по-малка, с дисплей 5.1″ и възможност да получите всички други възможности и характеристики в по-компактна опаковка, докато Edge е за феновете на по-големите дисплеи. Тук идва въпросът за наличието на 5.5″ плосък вариант на Galaxy S7, но така ситуацията започва доста да навлиза в територията на Galaxy Note, а от Samsung едва ли искат да направят подобно “размиване”.

samsung_galaxy_s7_s7_edge

Дали ще харесате повече плоският дисплей на Galaxy S7 или облият дисплей на Galaxy S7 Edge – това е въпрос на лично предпочитание. Основното тук е, че в кой да е от двата варианта получавате един от най-добрите смартфони на 2016 година, а защо не и най-добрият. Отново говорим за въпрос на лично предпочитание. От Samsung, обаче, са се погрижили доста сериозно да ви създадат идеалните предпоставки да видите в кой да е от двата от тези телефони най-доброто, което човек може да си купи през 2016 година. Чудесен дизайн, най-висок клас хардуерни възможности, в комбинация (поне според нас) с най-добрата камера, на която смартфоните в момента са способни.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *