Samsung Galaxy S6 Edge е един от най-скъпите* смартфони за производство в момента

С появата на Galaxy S6 и S6 EDGE от Samsung съумяха да постигнат и още нещо запомнящо се – създаването на (едни от) най-скъпите смартфони за производство към момента. Това се дължи не само на използването на най-нови чипове и дисплеи, но и на комбинирането на много технологии в обема на един смартфон.

IHS са разглобили S6 EDGE и са пресметнали, че вложените материали са на стойност от $284.85, а като прибавим и цената на сглобяването на апарата ($5.60), тогава достигаме до цена от $290. Това е т.нар. “производствена цена” на апарата, без изобщо да влагаме оскъпяване от това, че е апарат на Samsung, без да добавяме маркетингови бюджети, печалба и т.н. В сравнение с iPhone 6 PLUS, S6 EDGE е с цели $50 по-скъп, като iPhone 6 EDGE е с цена на вложените материали от $236.

samsung_Galaxy_S6_Edge_Combination2_Gold_Platinum

 Най-скъпото нещо от S6 EDGE несъмнено е неговият дисплей. Извитият екран с наложено покритие Gorilla Glass струва цели $84, което е с $24 повече от стандартният екран на Galaxy S6. Ако сравним цената на екрана на S6 EDGE със същата при iPhone 6 PLUS, тогава разликата е още по-сериозна, направо двойна ($41 за дисплея на 6 PLUS).

Що се отнася до чипсетът Exynos 7420, неговата цена е почти $30, и по-точно $29.50. Допълнителният мултибандов модем Qualcomm MDM9653M добавя още $15 към цената. Не на висока цена, но позволяваща за добавянето на сериозна печалба за Samsung е потребителската памет – 32 GB струват само $13, а поставянето на 64 GB е дори под $26. Въпреки това разликата в цената между 32 GB и 64 GB варианти е цели $100, което позволява за точно $87 печалба за Samsung.

Въпреки всичко това, крайноклиентската цена на Galaxy S6 и S6 EDGE е по-ниска от цената на iPhone 6 и 6 PLUS. Това показва, че въпреки по-високите производствени разходи, Samsung са намерили начин да предлагат своите смартфони на по-ниска цена от конкуренцията.

 

*Има се предвид масово произведени смартфони от стандартна продуктова линия на определен производител, изключващи специализирани, позлатени и друг тип апарати с добавена стойност.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *