Samsung Galaxy S5 – 4 GB RAM за 64bit SoC

На фона на най-често срещаният обем от 4 GB eMMC или т.нар. “потребителска памет” в масовите смартфони, следващото поколение смартфон Galaxy на Samsung най-вероятно ще предложи същото количество оперативна памет т.е. RAM. Според корейски технологичен сайт, бъдещият Galaxy S5 ще бъде може би “пионерът” при високият клас умни телефони що се отнася до въвеждането на нови обеми RAM.

 samsung_logo

На фона на очаквания 64bit SoC (предполагаемо търговско име Exynos 6) за “сърце” на Galaxy S5 не е учудващо, че обем от 4 GB RAM са много дискутирани и доста вероятни. Инсталирането на повече от 3 GB RAM дори при смартфоните ще изисква наличието на 64bit процесор, подобно на PC-тата. Така бъдещият Galaxy S5, който се очаква да влезне в масово производство през февруари 2014 година и да бъде представен официално на клиентите през месец април или май 2014 година ще е първият смартфон с толкова сериозно количество RAM “под капака”. Това в комбинация с очаквания много бърз 64bit SoC на Samsung ще предложи нови висини в производителността при смартфоните.


One thought on “Samsung Galaxy S5 – 4 GB RAM за 64bit SoC

 • 30.10.2013 at 16:51
  Permalink

  При PC-тата още от pentium pro може да се инсталира повече от 4ГБ памет посредством PAE (до 64GB). Без PAE имаше модификация на линукс ядрото с поддръжка до 4GB. Иначе хардуерно 32 бита адресиране е точно 4GB, но вече самата операционна система не се оправя добре, поради липсата на виртуално адресно пространство.

  При arm също има подобна технология – LPAE, по- конкретно в Cortex-A15 [1]. Поддържа 40 бита физическо адресиране.

  Та статията е донякъде вярна, защото за подобрена ефективност, над 3ГБ е препоръчително да е 64бита процесора (с много редки изключения). Но има някои неточности, които исках да изясня.

  [1] http://lwn.net/Articles/415190/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *