Samsung Galaxy S5 няма да разчита само на Snapdragon 800

Колкото и да е добър ъпгрейд преминаването към най-бързия Snapdragon 800 за Galaxy S5 в сравнение със Snapdragon 600 в Galaxy S4 (интернационалната версия), 2.5 GHz Snapdragon няма да е единственият чипсет, на който ще може да разчита новият флагмански смартфон на Samsung. Това е така след скорошния анонс на Exynos Octa 5422.

 galaxy_S5_2

Новият “осемядрен” чипсет на Samsung отново разчита на big.LITTLE, но по малко по-различен начин. Налице са четири по-бързи ядра Cortex-A15 с честота 2.1 GHz, както и четири по-“енергийноефективни” ядра Cortex-A7 с честота 1.5 GHz. Новото в случая е възможността всички осем ядра да работят едновременно, ако това е наложено по някакъв начин. Това се случва чрез технологията HMP (Heterogeneous Multi-Processing) и позволява най-накрая Exynos Octa наистина да предлага Octa възможности. Графичното ядро при Exynos Octa 5422 е Mali T628.

Макар това да е добра новина е налице потенциалната опасност европейската/интернационалната версия на Galaxy S5 да не предлага Exynos Octa 5422, а новият чипсет да остане достъпен само за корейската версия на смартфона (както се случи при Galaxy S4). Така или иначе не ни остава много време до пазарната поява на S5 с новият чипсет, така че чакането няма да е дълго.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *