Samsung ще разработват собствени ядра за чипсети за смартфони

Чипсетите Exynos на Samsung определено могат да се нарекат едни от най-добрите на пазара в момента, като Exynos 7420 е първият схемен набор ARM, който е произведен по 14nm технологичен процес. Въпреки това, в състава и на актуалния Exynos попадат съвсем стандартни ядра Cortex – четири A53 и четири A57, който се използват и при прекият конкурент Snapdragon 810. Една от настоящите идеи на Samsung за скорошна реализация е създаването на собствено “процесорно” ядро, което да замени готовите решения на ARM. Подобно нещо вече се прави от Qualcomm, които освен Cortex-ите използват и собствените варианти Krait.

 samsung_chipset_arm

Говори се, че от Samsung вече са започнали да се занимават с разработката на собствено ядро за бъдещ чипсет Exynos, като първите готови решение би следвало да видим в началото на 2016 година. В момента все още не е ясно дали става дума за частична преработка и подобрение на актуалните варианти Cortex на ARM, или говорим за нещо съвсем ново и изцяло “вътрешнофирмена” разработка. Също така не се знае дали от Samsung ще посегнат и на графичното ядро, или ще се занимават само с Cortex-ите, но това са въпроси, на които тепърва ще видим как ще отговорят от корейската компания.


One thought on “Samsung ще разработват собствени ядра за чипсети за смартфони

  • 19.03.2015 at 11:42
    Permalink

    ехе, това остана и да не е арм съвместимо. Не вярвам обаче. Най- вероятно ще е арм съвместимо, за да има и необходимата линукс поддръжка. Не вярвам да искат да портнват ядрото за нова архитектура.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *