Samsung разопаковаха Galaxy S5

На събитие, което се проведе след края на 1-вия ден на MWC 2014 в Барселона корейският производител Samsung показа на аудиторията в залата и на публиката по цял свят (която гледаше представянето в интернет) новото 5-то поколение смартфон Galaxy S, а по-конкретно Galaxy S5.

galaxy_S5_2

Представянето започна с това, че от Samsung благодариха на своите милиони клиенти, които са предпочели мобилни продукти на Samsung и че се влушват в гласа на своите клиенти и им предоставят продукти и услуги, съобразени с желанията на потребителите. Промените, обаче, според Samsung трябва да са съобразени и с “Meaningfull Innovation” т.е. смислени нововъведения. Голямата тайна не бе пазена за дълго и новият Galaxy S5 бе показан официално:

galaxy_S5_17

Официалните продажби на S5 ще започнат на 11-ти април, което е след повече от месец, но това бе споменатата дата. Така или иначе Galaxy S5 е вече реалност със всичките тези обновления и подобрения спрямо S4, някои от които очаквани, а други не чак толкова. Част от нещата, които се предполагаше, че ще видят сериозна промяна спрямо S4 бе дисплея с предполагаем размер 5.25″ и резолюция 2560 х 1600. Това обаче няма общо с реалността:

galaxy_S5_8

galaxy_S5_9

Екрана на Galaxy S5 е 5.1″ FullHD Super AMOLED и като основна промяна можем да отчетем високата яркост, която този дисплей предлага. Самият телефон изглежда доста стабилен и създава усещането за повече плътност спрямо S4, но и за това си има обяснение:

galaxy_S5_13

IP67 означава, че по всяка вероятност няма да видим Galaxy S5 Active или поне не и поради добавянето на IP67 сертификат за прахозащитност и водонепроницаемост. Това вече е нещо стандартно за най-новия смартфон Galaxy S5. От Samsung подчертаха, че водонепроницаемостта е тип “water resistant”, а не “water proof”, така че вероятно няма да е много добра идея смартфона да стои потопен във вода за по-дълго време.

galaxy_S5_12

Едно от важните подобрения е в свързаността – LTE 4 и Wi-Fi 802.11ac вече са налице, което ще дава възможност за още по-бързи мобилни трансфери. По-бърз е и автоматичния фокус на новата 16MP камера (с неназовано вероятно подобрение по сензора):

galaxy_S5_4

galaxy_S5_11

Макар 16MP да не изглеждат нещо много повече от 13MP от Samsung подчертаха, че подобренията по HDR, много бързия (тестван лично) автофокус и възможността за селективен фокус ще направи снимките с Galaxy S5 на едно ново ниво като качество.

 galaxy_S5_10

 Батерията също е претърпяла повишаване на mAh спрямо S4 и вече е 2800 mAh, намираща се под свалящия се заден капак на Galaxy S5. В този ред на мисли трябва да споменем, че задния капак на новия флагман на Samsung е доста променен спрямо същия при S4 и както се вижда по снимките е загубил своята лъскавост. С помоща на по-обемната батерия и новата функция Ultra Power Saving Mode със сигурност можем да кажем, че новия S5 ще е по-добър във времената на автономна работа спрямо предшественика си. Този нов режим на пестене на батерията “принуждава” Galaxy S5 да премине в доста базов режим на работа, с активна само телефония и SMS-и. Дори екрана преминава в режим “черно-бял”, за да пести енергия.

galaxy_S5_14

Според Samsung при само 10% капацитет на батерията и активен режим Ultra Power Saving Mode получавате допълнителни 24 часа време на изчакване (Stand-By). По желание можете само да превключите екрана на Galaxy S5 в режим “черно-бял”:

galaxy_S5_18

Определено не се случва всеки ден да се види подобно нещо… но да продължим с новостите при Galaxy S5, а една от тях е четеца на пръстови отпечатъци, вграден в бутона Home (който между другото наред с другите два хардуерни бутона все още е наличен и не е вграден в самия дисплей):

galaxy_S5_19

Чрез тази нова функция на смартфона ще можете да прилагате доста по-високо ниво на сигурност на вашия смартфон. Но да преминем към още една запомняща се новост при Galaxy S5 – сензорът за сърдечен ритъм.

galaxy_S5_15

Това определено е нещо, което не се среща често при смартфоните, да не кажем, че е за първи път изобщо. Сам по себе си този сензор не предлага кой знае какво, макар да е добро допълнение към S Health, но в комбинация с Galaxy Gear 2 и Galaxy Fit е нещо интересно.

galaxy_S5_7

На 11-ти април Galaxy S5 ще се  в над 100 държави и в четири основни цвята – electric Blue, shimmery White, charcoal Black и copper Gold. За цена все още е рано да се говори. Вероятно забелязвате, че досега не стана дума за чипсета, оперативната памет и потребителската памет. Това е така, защото от Samsung реално не коментираха тази част от Galaxy S5. Ние обаче бързо проверихме каква е ситуацията:

galaxy_S5_20

galaxy_S5_21

Налице е най-бързата версия на Snapdragon 800 с честота на процесорните ядра от 2.5 GHz. Оперативната памет е 2 GB, а потребителската при конкретния Galaxy S5 бе 16 GB (от които реално достъпни малко над 10 GB). Що се отнася до резултати от някои тестове, Antutu 4 и 3DMark показаха, че Galaxy S5 е доста по-бърз от предшественика си и по-важното – е един от най-бързите смартфони в момента.

galaxy_S5_22а.

galaxy_S5_16


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *