Samsung оптимизира Exynos 9810 за приложения базирани на изкуствен интелект и за по-богато мултимедийно съдържание

Samsung Electronics, световен лидер в областта на прогресивната полупроводникова технология, представи чипсета за приложения от най-висок клас – Exynos 9 Series 9810. Exynos 9810, базиран върху второ поколение 10-нанометров FinFET процесор на Samsung, предлага ново ниво на производителност на смартфони и смарт устройства с мощния си персонализиран CPU от трето поколение, по-бърз Gigabit LTE модем и сложна обработка на изображения със софтуер с възможности за deep learning.

Като признание за иновациите и технологичния напредък, Exynos 9 Series 9810 на Samsung е носител на отличието CES 2018 Innovation Awards в категорията Embedded Technologies и ще бъде представен на самото изложение, което се провежда в периода 9-12 януари 2018 г. в Лас Вегас, САЩ.

“Exynos 9 Series 9810 е нашият най-иновативен мобилен процесор, с персонализиран CPU от трето поколение, ултра бърз гигабитов LTE модем и подобрена deep learning обработка на изображения”, каза Бен Хър, маркетинг вицепрезидент на System LSI в Samsung Electronics. “Exynos 9810 ще бъде ключов катализатор за иновации в интелигентни платформи като смартфони, персонални компютри и автомобили за предстоящата ера на изкуствения интелект (AI)”.

С предимствата на най-съвременната в индустрията 10nm процесорна технология, Exynos 9810 ще осигури безпроблемен мултитаскинг с по-бързо зареждане и по-кратко време за прехвърляне между най-новите мобилни приложения. Процесорът разполага с чисто нов 8-ядрен CPU, с четири мощни персонализирани ядра от трето поколение, които могат да достигнат честота от 2,9 GHz, а останалите четири ядра са оптимизирани за ефективност. С архитектура, която подобрява кеш паметта, едноядрената производителност е два пъти по-добра, а многоядрената е увеличена с около 40 процента спрямо предишния чипсет от серията.

Exynos 9810 включва усъвършенствани функции, за да подобри практическата работа на потребителите, с базирани на невронни мрежи алгоритми за deep learning и по-голяма сигурност на най-модерните мобилни устройства. Тази съвременна технология позволява на процесора да разпознава с висока точност хора или обекти в снимките за бързо търсене или категоризация на изображения. Процесорът може, чрез засичане на дълбочина, да осигури и 3D сканиране на лицето на потребителя за хибридно лицево разпознаване. Като комбинира хардуер и софтуер, хибридното разпознаване на лица може да подобри сигурността на устройствата и да осигури възможност за прилагане на реалистични маски за проследяване на лица, както и по-голяма сигурност при отключване на устройството с лице. За допълнителна защита на данните, процесорът има отделен блок, който обработва информацията от разпознаването на лица, ириси и пръстови отпечатъци.

LTE модемът в Exynos 9810 прави много по-лесно излъчването или стриймването на видео до UHD резолюция, или в още по-нови визуални формати, като например 360 градуса видео. След успешното стартиране на първия LTE модем от 1,0 гигабита в секунда (Gbps), Samsung отново е лидер в индустрията с първия 1,2 Gbps LTE модем, вграден в Exynos 9810. Това е и първият Cat.18 LTE модем, който поддържа до 6х агрегация на носещите честоти (CA) с максимална скорост на изтегляне на данни от 1,2Gbps и изпращане на информация със скорост до 200 Mbps. В сравнение с предшественика си 5CA, този нов модем осигурява по-стабилни трансфери на данни с плавна скорост. За да се увеличи скоростта на предаване, модемът поддържа 4×4 схема MIMO (много-входна, много-изходна) и 256-QAM (квадратурна амплитудна модулация) и използва усъвършенствана технология с лиценз eLAA.

Благодарение на специализираната обработка на изображения и подобрения мулти-форматен кодек (MFC), мултимедийното изживяване с мобилни устройства с Exynos 9810 ще бъде не само по-бързо, но и още по-поглъщащо. С по-бърза и енергийно ефективна обработка на изображения и видео, потребителите ще имат подобрена стабилизация на видео до UHD резолюция, прилагане на боке ефект в реално време и по-ярки снимки с по-малко шум и размазани детайли при снимане в условия на намалена осветеност и движение. Модернизираният MFC поддържа видеозапис и възпроизвеждане до UHD резолюция при 120 кадъра в секунда (fps). Благодарение на 10-битово HEVC (високоефективно видео кодиране) и VP9 поддръжка, MFC ще може да рендира 1024 тона за всеки основен цвят (червено, зелено и синьо). Това са около 1.07 милиарда възможности за цветове, или 64 пъти повече от 16.7-те милиона при предишния 8-битов формат. С много по-широката цветова гама и по-голяма прецизност на цвета, потребителите ще могат да създават и да се наслаждават на изключително вълнуващо и реалистично съдържание.

Exynos 9 Series 9810 е в процес на масово производство.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *