Samsung обявява златна треска за Galaxy S6

Психологът Дона Доусън разкрива психологията, стояща зад новата любов на Европа към златното

 

Според последните данни за продажбите на Samsung златното е новото черно. Един от всеки четирима потребители (23%) предпочита платинено-златния модел на Galaxy S6 и S6 edge.

Наличните в този цвят смартфони са били напълно изчерпани или са близо до изчерпване на  някои европейски пазари, сигнализирайки, че разкошът и луксът отново са под светлината на прожекторите по отношение на стил. Рори О’Нийл, вицепрезидент на Mobile за Европа, заяви: „В продължение на няколко години черните и бели смартфони бяха изборът за цвят на потребителите, диктуващите тенденции при мобилните устройства в Европа. Въпреки това въз основа на първите отзиви, които получаваме от пазара, потребителите стават много по-отворени в своите предпочитания за цвят.”

samsung_galaxy_S6_gold_splash

„Откакто стартираха продажбите на Galaxy S6 и S6 edge през миналия месец, забелязахме, че търсенето на златния модел (Gold Platinum) е сходно с това на по-традиционните цветови варианти перлено бяло (White Pearl) и сапфирено черно (Black Sapphire). Бяхме изненадани от реакцията на пазара, което означава, че се налага да засилим производството на Gold Platinum, за да се справим с търсенето.”

Психологът Дона Доусън обяснява защо златното се завръща така рязко: „Цветът „златно” се отъждествява с богатство, изобилие, високи идеали, оптимизъм и мъдрост. След години на рецесия и затягане на коланите едва сега започваме да виждаме някои икономически подобрения и се осмеляваме да мечтаем за по-добро бъдеще. Зажаднели сме за материалното и добрите времена, които смятаме, че са ни били отказвани прекалено дълго. И сега когато най-накрая виждаме светлина в края на тунела, ние инстинктивно посягаме към златното.”

Златни години

Исторически погледнато, златното постоянно влиза и излиза от класациите и предпочитанията на потребителите. Въпреки това то не се е появявало от 1980 г. насам – от ерата на огромните кръгли обеци, тежките златни колиета и впечатляващите подплънки за рамене.

Сега, след като прекара повече от две десетилетия в сянката на по-приглушени цветове, съществуват  редица показатели, че златното отново е на върха. Те обхващат засиленото присъствие на златни бижута на международните подиуми и при знаменитостите на червения килим, през възобновяването на златни венчални халки и грим. Дори златните зъби се завръщат. Редица известни личности, включително Мадона, Риана и Майли Сайръс, са забелязани през последните месеци със спортен златен “Grillz” – зъбите-бижута, популяризирани от хип-хоп звездите на 90-те години.

Психологията на цветовете

Най-новите смартфони на Samsung идват в пет различни цвята – изумрудено зелено, топазено синьо, перлено бяло, сапфирено черно и платинено златно. Дона Доусън обяснява психологията, седяща зад избора на всеки цвят.

Платинено златно

Хората, които предпочитат златния цвят, се борят за просперитет, финансов успех и пълно удовлетворение. Те са любители на лукса и се наслаждават на най-фините неща от живота, отдавайки им се винаги когато могат (понякога дори и когато не могат!). Те обичат да излизат, сърдечни са и се наслаждават на компанията на околните. Имат силна интуиция. Срещата с предизвикателства и „победата” са важни за тях и, стига да могат, са щедри към приятелите и семейството си. Златното е „топлият” завършек на цветовия спектър и е по-меката версия на жълтото – така той възприема някои от елементите на жълтото като идеализъм и оптимизъм. Златното искри и блести и изглежда отделя топлина по същия начин, по който слънчевата светлина и самородното злато го правят. Слънчевата светлина е от съществено значение за физическото ни оцеляване, а златото е от съществено значение за нашия финансов успех. И така, има нещо инстинктивно в хората, които предпочитат златно. От всички цветове, жълтото (и оттам златното), привличат окото, както никой друг цвят. В действителност златното се счита за „най-обемния” цвят. Това е така, защото на силна светлина „жълтото” е в най-високата точка на видимост от цветния спектър: окото се фокусира ясно, без аберации и цветът е само леко пречупен от лещата на окото.

Изумрудено зелено

Хората, които предпочитат зеления цвят, са балансирани, лоялни, работливи, честни, добронамерени и загрижени за околните. Те са склонни (или поне се стремят) да бъдат добри граждани с високо развито чувство за морал и бленуват за непринуденост и простота. „Зеленото” се олицетворява със започване на нов живот и изобщо с новото начало и така вдъхва „надежда” и връща жизнеността и енергията на хората. Той също така внася лекота в общуването с другите, макар че в известен смисъл е „хладен” цвят като синьото. Зеленото е и цветът на банкнотите, като по този начин може да създаде усещане за финансов успех. Зеленото намалява чувството за безпокойство – това е причината хората да намират убежище сред природата, когато са стресирани. Чрез своята дълбочина и яркост, този нюанс на зеленото (изумрудено) привлича към себе си вниманието на околните.

Хората, които избират топазеното синьо на Samsung като свой предпочитан цвят, са самоуверени, придирчиви, дискриминиращи, чувствителни, взискателни и интуитивни. Тези хора наистина имат нужда да бъдат обичани, а също и копнеят за личната сигурност. „Яркостта” на цвета ще привлече хора, които вече са уверени в себе си.

Перлено бяло

Хората, които избират бялото, са склонни да се асоциират като екстроверти. Тъй като бялото съдържа всички останали цветове, то е другият цвят с двойна природа освен черното. Бялото може да представлява мъдрост, честност и чистота, но също и безочие, открит характер и свръх-самоувереност. Символичната „невинност” на бялото днес е заменена от многозначителния статут да притежаваш нещо бяло (сигнализиращо за това, че си заможен, след като можеш да запазиш този цвят „чист”). След жълтото, бялото се вижда от окото като втория най-обемен цвят.

Сапфирено черно

Черният цвят технически не е цвят изобщо, а представлява „липсата на светлина”. Тъй като в черното можем да усетим „нищото”, този цвят става символичен за всичко скрито, прикрито, несигурно или неизвестно. Черното символизира и края на нещата, както и началото (предполага се, че светът се появил от хаоса, така че всички цветове би трябвало също да произтичат от черното). Това прави черното, както и бялото, цвят с двойно значение. Както в историческо, така и в културно отношение, черното се е асоциирало с агресия и винаги е било цветът на самотника, бунтовника или „аутсайдера“. Той символично изразява отричане от чувствения живот, но парадоксално насочва и към дълбоко скрита чувственост. Цветът е бил асоцииран и с религиозни ордени; трезви професии като адвокати, учени и търговци; с акта на траур; с нощта и свръхестественото; със силна драма и романтика; със сексуална злоупотреба и сексуална възбуда, както и отхвърляне на съгласие или спогодба. В тази връзка, хората, които избират черното, се стремят силно да се отличават със своята индивидуалност, независимост, както със способността си да се държат настрана от тълпата, да прикриват картите си и да бъдат лидери. Те намекват и за своята сексуална привлекателност и сила, както и за своите скрити дълбочини.”

Факти за златото

 1. В почти всички смартфони има истинско злато, използвано за окабеляването на микрочиповете.
 2. Един тон стари телефони (измерени без батериите) са на стойност колкото 300 г злато.
 3. Златото е ядивно (платинено-златният Galaxy S6 не е).
 4. По-голямата част от златото на земята се е появило след метеоритен дъжд отпреди 200 млн. години.
 5. Златото от „италианска афера” днес би струвало над $40 милиона.
 6. Около 7% от световния добив на злато се използва в изработката на електронни устройства.
 7. Европа се включва с едва под 8% от потребителското търсене на злато.

One thought on “Samsung обявява златна треска за Galaxy S6

 • 14.05.2015 at 11:09
  Permalink

  Телефон за напудрени кокошки. Кой наистина му пука за цвета…предимно тези, които хвърлят салфетки в чалготеки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *