Samsung (без много официалности) обявиха чипсета на Galaxy S9 – Exynos 9810

От няколко години насам (с едно изключение покрай проблемите на Snapdragon 810) Samsung предлагат два чипсета за своите смартфони от серия Galaxy S (че и Note) – един собствена разработка, и разбира се най-доброто от Qualcomm. През 2018 година това няма да прави изключение, като Snapdragon 845 ще стане част от Galaxy S9 за апаратите за американският пазар, но “интернационалната” версия на S9 ще разчита на Exynos-а, и по-точно на Exynos 9810.

Този нов SoC на Samsung е наследник на Exynos 8895 и се очаква да предложи не само нови висини в процесорната и графична производителност, но и да е адекватен съперник на Snapdragon 845. За целта от Samsung ще произвеждат Exynos 8895 върху обновен вариант на 10nm технологичен процес, като са подготвили трето поколение процесорни ядра Mongoose (M3), както и подобрено графично ядро – дали става дума за оптимизиран вариант на Mali-G71, или за Mali-G72, това тепърва ще узнаем. Едно нещо е сигурно – графичното ядро няма да е разработка на Samsung. Съвсем очаквано новият Exynos ще поддържа 1.2 Gbps трансфери чрез своят модем Cat. 18.

Очаквайте появата на Exynos 9810 в края на март като важна част от Galaxy S9, а след няколко месеца и в бъдещият Galaxy Note 9.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *