Ревю на Samsung S1 – 1.8-инчов външен USB диск

В mobility.BG рядко се случва да пишем за нещо различно от лаптопи, но напоследък USB дисковете станаха много модерни и, преди да обърна внимание на 2.5-инчовите, от които има доста голямо разнообразие, реших първо да пробвам един диск с малко по-различна концепция. Samsung S1 е част от серията външни дискове на корейците и се отличава основно с това, че е по-малък от останалите USB дискове. Естествено, предлага се и с ограничен обем (в случая 160 GB), но така или иначе е мислен за онези хора, които търсят нещо като “голяма флашка”, а не място, където да си съхраняват филмите (за което могат да ползват по-големите 2.5-инчови модели, или, ако не се търси преносимост – дори 3.5-инчови дискове на USB или мрежов интерфейс).

Честно казано, повечето хора, с които тези дни говорих покрай идеята да завъртим нещо като по-голям тест на 2.5-инчови дискове, споделят мнението, че същите се наложиха като интересен начин да се съхранява информация далеч от опасностите, които носи ноутбука при пренасяне или случайна повреда, както и просто като метод за разширяване на наличното пространство. За мен USB винаги е бил твърде бавен интерфейс, но явно за масовия потребител – а неговото мнение определено важи повече, това е без значение. В крайна сметка няма филм, който да не иска да “мине по USB-то”, нали?

_DSC1435

В духа на смаляващите се като размери, но растящи като обем външни дискове този на Samsung просто не се вписва никъде. Или се вписва, но по свой начин, понеже обемът на най-голямото дискче S1 не надминава 250 GB, което е за сметка на размера – на снимката е до стандартния като размери S2:

_DSC1436

Понеже S1 всъщност използва по-малък, 1.8-инчов диск, бързам да разсея евентуалните ви, остарели впечатления от 1.8-инчовите дискове – били бавни. Какво е бавни, когато най-тясното място в системата е именно връзката на същата с компютъра. USB интерфейса, каквото и да обещава, постига около 30 MB/s при идеални условия, и това е максимумът с всякави като обем и възможности дискове (с едно изключение – дискът на Freecom, който тествах преди време, но това се дължеше на някакъв по-специален драйвер, който не разчоплих достатъчно). При това положение, не може да се очаква, че Samsung S1 ще има трудности и се оказа точно така – видно е и от тестовете, че миниатюрното дискче се справя прекрасно и поддържа от край до край аксималната скорост, която интерфейсът му позволява.

hdtune-samsung-read hdtune-samsung-write

В част от тестовете на ATTO се използва прехвърляне на малки блокове данни и това, като цяло, е проблемен тест за почти всеки диск. Постигнатият от S1 трансфер обаче е съвсем приличен, даже на фона на тествани от мен обикновени 2.5-инчови дискове (със SATA интерфейс, например този) се справя добре и с малките блокове данни, а по-натам вече се вижда откъде започват ограниченията на интерфейса.

atto

Samsung са обърнали огромно внимание на дизайна – освен USB кабелчетата, в кутията ще намерите и кожено калъфче (което е просто това – калъфче като за кутия цигари, няма място за закачане по колани или щипка), а на вид S1 е… е, лъскав, както е модерно, като текстурата на предната част дори леко напомня полускъпоценен камък. Синята ивица в горната част свети, когато дискът работи (на снимките няма как да се види не само защото е изключен, но и заради осветлението) и също се вписва в тенденциите днес.

_DSC1450

S1 обаче ме наведе на друга мисъл – ако не обръщате внимание на обема, какъвто например е моя случай, и просто имате нужда от нещо, което побира филми, работни файлове и евентуално – разкомпресирано видео, 160 или 250-гигабайтовите версии всъщност са идеалният външен диск заради размера му. Далеч по-малък от стандартните 2.5-инчови джобни дискове (да не говоря за разликата спрямо защитения ToughDrive), макар че на фона на последните модели на Western Digital, които са с доста прибран корпус, разликата не бие чак толкова на очи. Samsung правят дискове отдавна и, ако нямате против, че правят и прахосмукачки, S1 си струва парите.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *