начало » най-нови, ревюта

Ревю на лаптоп HP Pavilion dv3 с мултитъч екран


15.11.2009 | автор: geniusloci | 6 коментара | видяно: 8,199

Откровено ми е странно да пиша статия за ноутбук от серията  Pavilion на HP, което често буквално “отричам”, но този път става въпрос за нещо по-различно и определено – много привлекателно (и то не заради драконите по капака!). HP Paviolion DV3-2200 е един от първите лаптопи с тъчскрийн (за улеснение ще използвам този термин вместо българското “чувствителен на допир екран”) и така наречените “мултитъч” възможности за работа върху него с повече от един пръст. По мое мнение, което вече нееднократно съм споделял, това е бъдещето и направо се чудя как така досега не се бяха появили повече лаптопи с такива екрани.

hap-pavilion-dv3-2200-multi-touch-t6600-g105m

Съвсем скоро пуснах информация за появата на друг ноутбук с подобен екран – 15.6-инчовият Acer 5738PZG, който обаче като цяло се намира в ниския клас на мултимедийните лаптопи и като изработка леко не съответства на цената си. Което не променя факта, че е един от първите, като хардуер е предостатъчен за ежедневни нужди и дори игри и все пак е 15-инчов, което позволява да го гледате и от някакво по-голямо разстояние.

hp-pavilion-dv3-2200-front-cover hp-pavilion-dv3-2200-top-cover hp-pavilion-dv3-2200-best-keyboard
Логото в ъгъла на капака, освен всичко друго, свети. Драконовите мотиви ги бива, а клавиатурата  ебезобразно добра. На пипане – също.

Pavilion DV3-2200 е на база 13-инчов екран, което означава, че ноутбукът е наистина малък. Недостатъчно, за да го намерите за неудобен, а и що се отнася до корпус, стремежът на HP очевадно не е бил да направят конкурент на серията Timeline на Acer, а по-скоро здрав, насочен към широката публика лаптоп с интересен дизайн. Защото именно дизайнът му е онова, което го прави добър, а наличието на ПЕРФЕКТНА клавиатура и мултитъч екран го прави и един от най-удобните за ползване. Натъртвам силно на клавиатурата, понеже е може би най-добрата, която съм виждал от месеци – удобно респонсивна и с много добра подредба. Външната рамка на корпуса е метална и, в комбинация с популярните напоследък мотиви върху останалите повърхности, придава много приятен вид на ноутбука. Единствената ми забележка е, че корпусът е малко дебел, но това вероятно се дължи и на избора на компоненти. А, да добавя и още нещо, което напоследък явно е модерно – изходът за топлия въздух е под екрана (върху задната страна на корпуса), което означава, че ако отворите капака твърде много, пречите на охлаждането. Но пък то няма какво толкова да грее, така че не е повод за притеснение, освен, ако не го ползвате в леглото…

screen-front screen_abobe screen_below
Ъглите на видимост са нормални като за TN матрица. Вижда се старанието, положено десктопа да изглежда добре

Самият екран е с диагонал 13 инча и резолюция 1366×768 – типичната WXGA HD Ready, която всички напоследък ползват. Поставен на едно бюро с 14.1-инчов и 15.6-инчов модел, изглежда малък, но предвид, че се полза от най-много една ръка разстояние до екрана (все пак идеята е да използвате повърхността на самия екран), всъщност разликата в големината е само в негова полза, понеже по дефиниция, колкото по-малък е един ноутбук, толкова по-здрав. Работата с пръсти със сигурност се промени чувствително след излизането на Window 7 – и предишните операционни системи на Microsoft намираха място в таблети, но тук на ниво операционна система е застъпено не само простото натискане на иконки, но и някои действия, извършвани с плъзгане на пръсти по повърхността на екрана – например за сколирането на страница не е нужно въобще да натискате скрол-бутона. Малко прехвалените функции като увеличение с разтваряне на два пръста и местене напред назад между снимки могат да се извършват дори в Windows Photo Viewer и работят дори по-добре, отколкото във фирмения софтуер на HP (но пък той изглежда наистина много, ама много добре.

hp-pavilion-dv3-2200-fingerprints
Екранът лесно събира отпечатъци, които се виждат, когато изгасите компютъра или го изнесете на светло

Въобще, екранът наистина си струва – може да браузвате страници и дори да ползвате виртуална клавиатура, без да докосвате тъчпада или клавиатурата, макар че е странно да правите това на ноутбук, чийто екран е фиксиран на типичното място. Но след няколко часа работа започнах да посягам да натисна върху монитор си, когато се върнах на собствения си компютър което е показателно, че с чувствителния на допир екран не просто се свиква, а направо е прекалено удобно.

multi-touch-point multi-touch-two-finger multi-touch-zoom
Не е истина как разни ежедневни дейности могат да се превърнат в удоволствие благодарение на мултитъч екрана…

Ако оставя настрана екрана, лаптопът все пак е стойностен и сам по себе си. Макар и относително скъп (от порядъка на 2000 лева), dv3-2200 e доста изпипан и цената му личи по изработката. Като хардуер – 2.2-гигахерцовият Core 2 Duo T6600 днес е доста популрен процесор, а видеокартата GeForce 105M има за задача основно да се справя с видео файлове и интерфейса на Windows 7, като в допълнение дори може да покзара леки игри (по-долу ще видите, че все пак “врътнах” един 3DMark06, колкото да е ясна 3D производителността на лаптопа. В повечето сайтове лаптопът е показан с 320-гигабайтов 7200rpm твърд диск, но този, който получих за тест, идва с 320 GB Fujitsu MJA2320BH-G2 със скорост на въртене на шпиндела 5400 оборота. Звукът от вградените е направо изумителен на фона на почти всички лаптопи, които съм тествал през последните месеци – макар и тук донякъде да липсват ниските честоти, звукът е ясен и силен, без типичното “тенекиено” звучене.

3DM06-GPU-1280x768В 3DMark06 ноутбукът се… справя. Със сигурност няма да може да играете CoD4 на максимум детайли, но пък поне ще върви на минимум и евентуално – със занижена резолюция, и това на лаптоп, който изобщо не е мислен да подкарва игри. ATI Mobility Radeon HD4570 би била по-добър избор за видеокарта на мястото на GeForce G 105M, в интерес на истинат, понеже е почти два пъти по-бърза, струва горе-долу колкото G 105M и не е по-топла.

В заключение – HP Pavilion dv3-2200 всъщност не е никак евтин лаптоп, и е повече “гъзария”, отколкото нещо с реално приложение, но е малък, има мултитъч екран, изглежда ужасно добре и има най-добрата клавиатура, която съм виждал напоследък. С тъчскрийна му не просто се свиква – към него се привиква. Размерът му, включените  цената купища полезен софтуер, дори калъфа, в който идва поставен, го правят подходящ за хора, които искат интересен ноутбук и нямат против да не е обикновената 15-инчова “тухла”. Забележките ми към избора на компоненти са минимални, по-лошото е, че към него трябва да си купувате удължаване на гаранцията, защото идва само с 1-годишна. Кефа цена няма, както всички знаем.

Share
Тагове: , , , , , , , , , , ,


6 коментара »

 • HP Pavilion dv3-2230ea « PmePme's Weblog написа:

  […] Ревю на лаптоп HP Pavilion dv3-2200 с мултитъч екран –  mobility.bg/review-hp-pavilion-dv3-2200 […]

 • Galq написа:

  Здравейте! Дали би ви било възможно да направите ревю и на HP Probook 4310S :-), и да споделите дали ви е известно някой в България да внася варианта му с 8 клетъчна батерия? Предварително МНОГО благодаря за усилията ви, ако са реализуеми де и не прекалено натоварващи ви :-)

 • Николай Цеков (author) написа:

  Имам за тест 5310m, не знам кога ще има време за 4310…

 • Нов, по-мощен Acer Aspire 5738 с мултитъч екран в Най-Новото – mobility.bg написа:

  […] първите лаптопи с мултитъч екрани – Acer Aspire 5738PZG и HP Pavilion dv3-2230, които бяха някак “в крайностите” по отношение […]

 • Steliyan написа:

  Добре де, нийде не виждам технологията по която е изграден дисплеят на тези лаптопи. Капацитивен или Резистивен е в крайна сметка???

 • Николай Цеков (author) написа:

  Капацитивен (PCT), естествено, резистивните ще ги намериш в телефони на Samsung, които още искат да настигат iPhone :)

  Всъщност е шега последното, нямам идея къде ползват резистивни в мобилни устройства, но PCT екраните са най-доброто за целта в момента.

Оставете отговор!

Добавете коментар или trackback от вашия сайт. Може също да се абонирате за RSS.

Моля, без спам!.

Този сайт използва аватари от Gravatar. Ако искате вашият аватар да се показва, моля, регистрирайте се в Gravatar.