Ревю на лаптоп HP Pavilion dv3 с мултитъч екран

Откровено ми е странно да пиша статия за ноутбук от серията  Pavilion на HP, което често буквално “отричам”, но този път става въпрос за нещо по-различно и определено – много привлекателно (и то не заради драконите по капака!). HP Paviolion DV3-2200 е един от първите лаптопи с тъчскрийн (за улеснение ще използвам този термин вместо българското “чувствителен на допир екран”) и така наречените “мултитъч” възможности за работа върху него с повече от един пръст. По мое мнение, което вече нееднократно съм споделял, това е бъдещето и направо се чудя как така досега не се бяха появили повече лаптопи с такива екрани.

hap-pavilion-dv3-2200-multi-touch-t6600-g105m

Съвсем скоро пуснах информация за появата на друг ноутбук с подобен екран – 15.6-инчовият Acer 5738PZG, който обаче като цяло се намира в ниския клас на мултимедийните лаптопи и като изработка леко не съответства на цената си. Което не променя факта, че е един от първите, като хардуер е предостатъчен за ежедневни нужди и дори игри и все пак е 15-инчов, което позволява да го гледате и от някакво по-голямо разстояние.

hp-pavilion-dv3-2200-front-cover hp-pavilion-dv3-2200-top-cover hp-pavilion-dv3-2200-best-keyboard
Логото в ъгъла на капака, освен всичко друго, свети. Драконовите мотиви ги бива, а клавиатурата  ебезобразно добра. На пипане – също.

Pavilion DV3-2200 е на база 13-инчов екран, което означава, че ноутбукът е наистина малък. Недостатъчно, за да го намерите за неудобен, а и що се отнася до корпус, стремежът на HP очевадно не е бил да направят конкурент на серията Timeline на Acer, а по-скоро здрав, насочен към широката публика лаптоп с интересен дизайн. Защото именно дизайнът му е онова, което го прави добър, а наличието на ПЕРФЕКТНА клавиатура и мултитъч екран го прави и един от най-удобните за ползване. Натъртвам силно на клавиатурата, понеже е може би най-добрата, която съм виждал от месеци – удобно респонсивна и с много добра подредба. Външната рамка на корпуса е метална и, в комбинация с популярните напоследък мотиви върху останалите повърхности, придава много приятен вид на ноутбука. Единствената ми забележка е, че корпусът е малко дебел, но това вероятно се дължи и на избора на компоненти. А, да добавя и още нещо, което напоследък явно е модерно – изходът за топлия въздух е под екрана (върху задната страна на корпуса), което означава, че ако отворите капака твърде много, пречите на охлаждането. Но пък то няма какво толкова да грее, така че не е повод за притеснение, освен, ако не го ползвате в леглото…

screen-front screen_abobe screen_below
Ъглите на видимост са нормални като за TN матрица. Вижда се старанието, положено десктопа да изглежда добре

Самият екран е с диагонал 13 инча и резолюция 1366×768 – типичната WXGA HD Ready, която всички напоследък ползват. Поставен на едно бюро с 14.1-инчов и 15.6-инчов модел, изглежда малък, но предвид, че се полза от най-много една ръка разстояние до екрана (все пак идеята е да използвате повърхността на самия екран), всъщност разликата в големината е само в негова полза, понеже по дефиниция, колкото по-малък е един ноутбук, толкова по-здрав. Работата с пръсти със сигурност се промени чувствително след излизането на Window 7 – и предишните операционни системи на Microsoft намираха място в таблети, но тук на ниво операционна система е застъпено не само простото натискане на иконки, но и някои действия, извършвани с плъзгане на пръсти по повърхността на екрана – например за сколирането на страница не е нужно въобще да натискате скрол-бутона. Малко прехвалените функции като увеличение с разтваряне на два пръста и местене напред назад между снимки могат да се извършват дори в Windows Photo Viewer и работят дори по-добре, отколкото във фирмения софтуер на HP (но пък той изглежда наистина много, ама много добре.

hp-pavilion-dv3-2200-fingerprints
Екранът лесно събира отпечатъци, които се виждат, когато изгасите компютъра или го изнесете на светло

Въобще, екранът наистина си струва – може да браузвате страници и дори да ползвате виртуална клавиатура, без да докосвате тъчпада или клавиатурата, макар че е странно да правите това на ноутбук, чийто екран е фиксиран на типичното място. Но след няколко часа работа започнах да посягам да натисна върху монитор си, когато се върнах на собствения си компютър което е показателно, че с чувствителния на допир екран не просто се свиква, а направо е прекалено удобно.

multi-touch-point multi-touch-two-finger multi-touch-zoom
Не е истина как разни ежедневни дейности могат да се превърнат в удоволствие благодарение на мултитъч екрана…

Ако оставя настрана екрана, лаптопът все пак е стойностен и сам по себе си. Макар и относително скъп (от порядъка на 2000 лева), dv3-2200 e доста изпипан и цената му личи по изработката. Като хардуер – 2.2-гигахерцовият Core 2 Duo T6600 днес е доста популрен процесор, а видеокартата GeForce 105M има за задача основно да се справя с видео файлове и интерфейса на Windows 7, като в допълнение дори може да покзара леки игри (по-долу ще видите, че все пак “врътнах” един 3DMark06, колкото да е ясна 3D производителността на лаптопа. В повечето сайтове лаптопът е показан с 320-гигабайтов 7200rpm твърд диск, но този, който получих за тест, идва с 320 GB Fujitsu MJA2320BH-G2 със скорост на въртене на шпиндела 5400 оборота. Звукът от вградените е направо изумителен на фона на почти всички лаптопи, които съм тествал през последните месеци – макар и тук донякъде да липсват ниските честоти, звукът е ясен и силен, без типичното “тенекиено” звучене.

3DM06-GPU-1280x768В 3DMark06 ноутбукът се… справя. Със сигурност няма да може да играете CoD4 на максимум детайли, но пък поне ще върви на минимум и евентуално – със занижена резолюция, и това на лаптоп, който изобщо не е мислен да подкарва игри. ATI Mobility Radeon HD4570 би била по-добър избор за видеокарта на мястото на GeForce G 105M, в интерес на истинат, понеже е почти два пъти по-бърза, струва горе-долу колкото G 105M и не е по-топла.

В заключение – HP Pavilion dv3-2200 всъщност не е никак евтин лаптоп, и е повече “гъзария”, отколкото нещо с реално приложение, но е малък, има мултитъч екран, изглежда ужасно добре и има най-добрата клавиатура, която съм виждал напоследък. С тъчскрийна му не просто се свиква – към него се привиква. Размерът му, включените  цената купища полезен софтуер, дори калъфа, в който идва поставен, го правят подходящ за хора, които искат интересен ноутбук и нямат против да не е обикновената 15-инчова “тухла”. Забележките ми към избора на компоненти са минимални, по-лошото е, че към него трябва да си купувате удължаване на гаранцията, защото идва само с 1-годишна. Кефа цена няма, както всички знаем.


6 thoughts on “Ревю на лаптоп HP Pavilion dv3 с мултитъч екран

 • Pingback: HP Pavilion dv3-2230ea « PmePme's Weblog

 • 26.11.2009 at 19:20
  Permalink

  Здравейте! Дали би ви било възможно да направите ревю и на HP Probook 4310S :-), и да споделите дали ви е известно някой в България да внася варианта му с 8 клетъчна батерия? Предварително МНОГО благодаря за усилията ви, ако са реализуеми де и не прекалено натоварващи ви :-)

 • Pingback: Нов, по-мощен Acer Aspire 5738 с мултитъч екран в Най-Новото – mobility.bg

 • 04.12.2009 at 16:27
  Permalink

  Добре де, нийде не виждам технологията по която е изграден дисплеят на тези лаптопи. Капацитивен или Резистивен е в крайна сметка???

 • 05.12.2009 at 13:03
  Permalink

  Капацитивен (PCT), естествено, резистивните ще ги намериш в телефони на Samsung, които още искат да настигат iPhone :)

  Всъщност е шега последното, нямам идея къде ползват резистивни в мобилни устройства, но PCT екраните са най-доброто за целта в момента.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *