Преглед на Fujitsu Amilo Sa 3650 с GraphicBooster

Предполагам, че доста от вас са попадали на кратките, но достатъчно съдържателни бележки за Fujitsu Amilo Sa 3650 в блога на Bloody (съответно първата публикация по темата тук и втората тук). Моделът остана уникално предложение, а иначе обещаващата технология ATI XGP – ексклузивно представена от Fujitsu Siemens Computers (вече само Fujitsu) в този модел. Освен с вграден видеоконтролер на ATI/AMD HD 3200, Sa 3650 разполага с мощна видеокарта HD 3870, изнесена в отделен корпус, който се свързва с ноутбука посредством специален конектор. Моделът на Fujitsuвсъщност е интересен, защото на практика е лесно преносим 13-инчов ноутбук с голяма батерия, който се превръща в гейм станция, когато е свързан с така нареченият Amilo GraphicBooster.

amilo-sa-3650-with-graphicbooster

Тези дни имах възможност да разгледам Amilo Sa 3650 малко по-обстойно, но няма да си поставям за цел да направя пълно ревю тук – струва си само да споделя малко впечатления от ноутбука, за да сте наясно какво предлага. Вероятно ще ви направи впечатление липсата на снимки – и двамата с Bloody сменяме фотоапаратите и в момента можех да добавя само снимки тип “с GSM” – при наличието на толкова детайлни и големи снимки от Fujitsu не видях смисъл да го правя.

Конструкция
Почти винаги започвам с конструкцията – в този случай е изцяло пластмасова (уж Hi-Grade пластмаси, които обаче не будят респект с вида си). Дизайнът определено е впечатляващ – черно-бяла комбинация от елементи без никакви плавни преходи и обли форми, но не очаквайте шаси от магнезиеви сплави, покрито с алуминиев корпус – Amilo Sa 3650 изглежда здрав, но това се дължи основно на размерите му, които предполагат сериозна устойчивост, независимо от използваните материали.

amilo-sa-3650

Клавиатурата е донякъде защитена срещу разливане на течности, подобно на повечето лаптопи Amilo от тази серия, но клавишите са доста нагъсно и отстрани остава малко излишно според мен място, което можеше да бъде оползотворено. Размерите обаче са стандартни и все пак с нея се работи нормално. Над нея има три сензорни бутона, един от които служи за изваждане на диска от оптичното устройство, което есъс слот зареждане.

a7652_amilosa3650-hinten2_os_hi

Трите USB конектора са разположени от трите страни на ноутбука, което не е удобно, ако искате събран сноп кабели или ще включвате два кабела (като например тези от някои външни кутии на твърди дискове). Отпред са стандартните 3.5 мм връзки и картовия четец, а за учудване, отзад ще намерите DVI изход (но пък няма HDMI). Най-интересна е връзката с GraphicBooster, която е отляво на корпуса. Тя е специфична за модела и не може да свържете друг ноутбук на мястото на този.
Няма нищо забележително вътре в ноутбука, освен използваните компоненти, затова прескачам директно на тях.

Хардуер
Fujitsu предлага доста модели, базирани на AMD процесори и този не е изключение – 2.1-гигахерцов процесор Mobile Dual Core AMD Turion X2 Ultra ZM-80 с 2МВ кеш, към който подходих безкрайно скептично след неотдавнашните проблеми с 2.2 GHz-овата му версия, използвана в Amilo Xa 3530 (повече по въпроса тук). Този път нямаше никакви проблеми с прегряване, дори и в много топло помещение (около 30 градуса), макар струята въздух отвътре да става доста гореща при натоварване. Явно наличието на вграден видеоконтролер (или по-точно отсъствието на мощна видеокарта вътре) дава възможност на охлаждането да свърши съвсем адекватна работа.

a7639_amilobooster-links_hi a7638_amilobooster-hinten_hi a7640_amilobooster-rechts_hi

Разбира се, най-интересното в този модел остава външната видеокарта Radeon HD 3870 с 512 MB видеопамет, която осигурява много по-комфортна игра, отколкото повечето ускорители за ноутбуци. За такава видеокарта у нас може само да мечтаете, а навън може да я откриете (вътре) в модели на Alienware. Истината е, че подобно решение наистина дава възможност ноутбука да се използва като геймърски компютър, при това с никак не лоша производителност, а в момента, в който го откачите от GraphicBooster, да се превръща в малка преносима система. Нещо повече – с помощта на Graphic Booster може да свържете до 4 екрана (включително този на ноутбука), което е буквално уникална характеристика на модела. По-долу ще намерите тестове на основните компоненти, но преди това…

Проблеми
Решението на ATI имаше сериозен проблем в началото – за да се възползвате от високата производителност на видеокартата, трябваше да използвате външен екран. С последните драйвери проблемът е решен, като при включване на GraphicBooster (става в движение, не е нужно да изключвате системата) се появява интерфейс, който пита дали искате видеокартата да се използва за екрана на ноутбука или друг, свързан към външното видео. Не се забавиха обаче и проблемите – системата понякога не превключва както трябва, или при включване не извежда интерфейса за указване на “изход” за GraphicBooster. Отделно в драйверите на ATI няма място, където да укажете кой адаптер да се използва, а вградената HD 3200 по някаква причина не разполага с PowerPlay поддръжка (в Catalyst Control Center има място за отметка, но не може да се избира режим за батерии и захранване), поради което дори 9-клетъчната батерия с капацитет 7800 mAh не осигурява някаква безпрецедентна производителност (но причината може и да се крие другаде).

ati-xgp-new

Работа на батерия
2 часа и 43 минути работа в 3D режим-а на Battery Eater Pro ’05 2.70 меко казано впечатляващо постижение (на практика доста над 3 часа спокойна работа, тестът ни е правен при настройки за около 50% яркост на екрана, до 50% скорост на процесора и общо взето ориентирани към енергоспестяване настройки в Power options), но след като погледнете батерията – 9-клетъчна литиево йонна с капацитет цели 7800 mAh, ще ви стане ясно, че това постижение не отговаря на очакванията. Все пак говорим за тежичък 13-инчов ноутбук (2.4 кг), който дължи голяма част от теглото си именно на батерията, а Intel-базирана система с подобна производителност на процесора изкарва около 2/3 от това време с почти наполовина по-малка като капацитет батерия. Просто Turion X2 Ultra не е най-пестеливото решение, но е единственото, с което тази технология работи в момента. И все пак, 3 часа нормална работа на батерия не се среща всеки ден, а този ноутбук има доста по-уникални характеристики. В този дух – наличието на 9-клетъчната батерия оправдава всичко – Fujitsu са се постарали да осигурят както невероятна 3D производителност, така и дълга работа на автономно захранване.

Екран
Стандартен 13.3-инчов WXGA екран с разделителна способност 1280х800 пиксела, базиран на 6-битова TN матрица с поляризиращо покритие. Малките размери сякаш го предпазват от излишни отражения, тъй като го наблюдавате почти перпендикулярно. Цветовете му, естествено, са леко студени, но това е нормално за всички ноутбуци с подобни матрици (което означава всички преносими компютри под 2000 лева) на пазара.

Тестове
Не съм се впускал в сериозни тестове на модела, а и очакванията за производителността на всичко без видео системата не бяха големи. Видеокартата Radeon HD 3870 дава възможност да играете повечето съвременни игри съвсем нормално при резолюции до 1680х1050 и се “задъхва” едва при пускане на най-новите заглавия на 1920х1200 пиксела при по-високи нива на детайлност.
Резултати от тестове на видеокартата:

VGA Benchmarks
3DMark06 Score

7344

Cinebench R10 OGL*

2730

Резултати от тестове на процесора:

CPU Benchmarks
Cinebench R10 1 CPU

1537

Cinebench R10 SMP

3371

3DMark06 CPU Score

3724

TruCrypt Avg. MB/s

71.3

*резултатът от TruCrypt е средно аритметично от резултатите във всички тестове

fujitsu-sa-3650-atto

Заключение
Ще подмина типичните плюсове и минуси, тъй като тази система е много специфична- На първо време – цената е повече от прилична и доста реална за 13-инчов ноутбук, дори без да е снабден с подобна видеокарта. Възможността да оставите GraphicBooster, свързан към външен монитор, и да използвате Amilo Sa 3650 като сравнително лек ноутбук с издръжлива батерия е налице, докато обратното – пренасянето на вънщшната видеокарта, ще представлява силно затруднение, защото ще трябва да носите и захранващ кабел (в комплекта има две еднакви AC захранвания за ноутбука и видеокартата).

Макар дизайнът на модела да е впечатляващ, изработката сякаш буди усещане за малко повече пластмаса, отколкото очаквах. Amilo Sa 3650 обаче е малък, което често означава и доста “солиден”, а и за 1800-1900 лева не може и да се очаква, че ще е направен от висококачествени материали. В комплекта има дори калъф за самия ноутбук, а той предлага доста адекватна производителност и, напук на скептицизма – никакви проблеми с топлината, отделяна от процесора. Fujitsu предлагат двугодишна Collect & Return гаранция за него, която е перфектно решение за всички, които не искат да им се налага да стъпват в сервизи (което у нас е най-доброто решение), дори и да имат проблеми с ноутбука, така че – смело напред, според мен Amilo Sa 3650 си струва съвсем дребните проблеми, дължащи се на все още не съвсем изпипаните драйвери.

[wp:svejo-net]

За коментари и въпроси…

Актуална цена в магазина…


2 thoughts on “Преглед на Fujitsu Amilo Sa 3650 с GraphicBooster

 • 01.05.2009 at 23:54
  Permalink

  Хубаво тръгвате, хаирлия да е!
  Флашът wp-cumulus/tagcloud.swf трепе рибата!

 • 31.03.2010 at 12:58
  Permalink

  niama draiveri za win 7 za vanshnata videokarta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *