Универсално захранване за лаптопи FSP NB Plus

Не се случва често да пиша за продукти като този – Fortron/Source NB Plus е наистина доста универсално захранване за преносими компютри, което спокойно може да купите като второ зарядно за ноутбука си. Предполагам, че не съм единственият, който работи с един и същ ноутбук вкъщи и в офиса, а разнасянето на едно зарядно е доста неудобно, особено, ако е от по-едричките такива.

img_3678 img_3679 img_3680

Няма да изпадам в безкрайни подробности, пък и идеята беше да пусна ултра-кратко ревю на нещо, което случайно ми мина през ръцете – FSP NB plus не е кой знае колко специален продукт и на практика струва, колкото и стандартните зарядни, които може да купите за своя ноутбук. Проблем с последното обаче може да имате, ако търсите допълнително зарядно за някои марки – например Acer у нас изобщо нямат опция за покупка на второ зарядно, освен в комплект с докинг станция, подобно е положението и с други марки. Едно универсално зарядно като този Fortron върши доста работа и ако искате да ползвате повече от един ноутбук – всичко, от което имате нужда, са нужните накрайници (в комплекта) и някакъв остър инструмент (и химикалка върши работа), с който да натиснете миниатюрните бутони над екрана – така се сменя напрежението.

img_3659

Страдам от известен скептицизъм по отношение на такива “3-rd party” решения на външни производители, но в случая се оказа неоправдан. NB Plus се справи чудесно с моя Dell XPS 1530, който консумира (при стандартно напрежение на процесора и овърклокната видеокарта) точно 90 W и идва със зарядно, осигуряващо малко над 4.5A и 90W мощност. Както се вижда от измерването (без натоварване и с товар и на видеокартата и на двете ядра на процесора), консумацията достигна точно 90W (89~92). Индикаторът за температура показа близо 70 градуса след половинчасов тест при подобно натоварване и, макар и да не очаквам зарядното да прегрява, не е зле да го проверявате, ако товарите система, захранвана с него, дълго време.

img_3662 img_3660 img_3663 img_3664

Комплектът не съдържа кой знае какво – самото зарядно, удобна платнена чантичка, кабели и накрайници, които би трябвало да покрият съвместимостта с всички налични на пазара ноутбуци с подобни или по-ниски като мощност зарядни устройства. Освен захранване за самия преносим компютър, FSP NB Plus може и да захранва някакво устройство през USB – приемам, че това означава основно MP3 плейъри и подобни – нямах под ръка нищо, което да мога да заредя от този порт, но се сещам, че например Creative Zen Stone идва само с USB кабелче за зареждане.

Актуална цена на FSP NB Plus в магазина на HardwareBG.com

[wp:svejo-net]


4 thoughts on “Универсално захранване за лаптопи FSP NB Plus

 • 31.05.2009 at 21:27
  Permalink

  Миналото лято си купих подобно захранване за HP-то, много съм доволен.

 • 01.06.2009 at 18:19
  Permalink

  В интерес на истината видях, че имат и 120W модел, ще го тествам при първа възможност, той вече трябва да става и за по-мощни конфигурации (т.е. такива с мощна видеокарта).

 • 16.05.2010 at 18:53
  Permalink

  Привет.

  Искам да попитам, каква е общатата дължина на кабела? За мен това е много важен елемент.

  Мерси предварително.

 • 17.05.2010 at 11:20
  Permalink

  Не съм го мерил, но тъй като използва кабел като на … хех – касетофоните и принтерите, т.е. двупинов, може да го смените. Като цяло обаче препоръчвам да разгледате универсалните захранвания на Cooler Master, тези на FSP дефектират често.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *