Универсално захранване за лаптопи FSP NB Plus

Не се случва често да пиша за продукти като този – Fortron/Source NB Plus е наистина доста универсално захранване за преносими компютри, което спокойно може да купите като второ зарядно за ноутбука си. Предполагам, че не съм единственият, който работи с един и същ ноутбук вкъщи и в офиса, а разнасянето на едно зарядно е доста неудобно, особено, ако е от по-едричките такива.

img_3678 img_3679 img_3680

Няма да изпадам в безкрайни подробности, пък и идеята беше да пусна ултра-кратко ревю на нещо, което случайно ми мина през ръцете – FSP NB plus не е кой знае колко специален продукт и на практика струва, колкото и стандартните зарядни, които може да купите за своя ноутбук. Проблем с последното обаче може да имате, ако търсите допълнително зарядно за някои марки – например Acer у нас изобщо нямат опция за покупка на второ зарядно, освен в комплект с докинг станция, подобно е положението и с други марки. Едно универсално зарядно като този Fortron върши доста работа и ако искате да ползвате повече от един ноутбук – всичко, от което имате нужда, са нужните накрайници (в комплекта) и някакъв остър инструмент (и химикалка върши работа), с който да натиснете миниатюрните бутони над екрана – така се сменя напрежението.

img_3659

Страдам от известен скептицизъм по отношение на такива “3-rd party” решения на външни производители, но в случая се оказа неоправдан. NB Plus се справи чудесно с моя Dell XPS 1530, който консумира (при стандартно напрежение на процесора и овърклокната видеокарта) точно 90 W и идва със зарядно, осигуряващо малко над 4.5A и 90W мощност. Както се вижда от измерването (без натоварване и с товар и на видеокартата и на двете ядра на процесора), консумацията достигна точно 90W (89~92). Индикаторът за температура показа близо 70 градуса след половинчасов тест при подобно натоварване и, макар и да не очаквам зарядното да прегрява, не е зле да го проверявате, ако товарите система, захранвана с него, дълго време.

img_3662 img_3660 img_3663 img_3664

Комплектът не съдържа кой знае какво – самото зарядно, удобна платнена чантичка, кабели и накрайници, които би трябвало да покрият съвместимостта с всички налични на пазара ноутбуци с подобни или по-ниски като мощност зарядни устройства. Освен захранване за самия преносим компютър, FSP NB Plus може и да захранва някакво устройство през USB – приемам, че това означава основно MP3 плейъри и подобни – нямах под ръка нищо, което да мога да заредя от този порт, но се сещам, че например Creative Zen Stone идва само с USB кабелче за зареждане.

Актуална цена на FSP NB Plus в магазина на HardwareBG.com

[wp:svejo-net]4 коментара за “Универсално захранване за лаптопи FSP NB Plus

 • 31.05.2009 at 21:27
  Връзка

  Миналото лято си купих подобно захранване за HP-то, много съм доволен.

 • 01.06.2009 at 18:19
  Връзка

  В интерес на истината видях, че имат и 120W модел, ще го тествам при първа възможност, той вече трябва да става и за по-мощни конфигурации (т.е. такива с мощна видеокарта).

 • 16.05.2010 at 18:53
  Връзка

  Привет.

  Искам да попитам, каква е общатата дължина на кабела? За мен това е много важен елемент.

  Мерси предварително.

 • 17.05.2010 at 11:20
  Връзка

  Не съм го мерил, но тъй като използва кабел като на … хех – касетофоните и принтерите, т.е. двупинов, може да го смените. Като цяло обаче препоръчвам да разгледате универсалните захранвания на Cooler Master, тези на FSP дефектират често.


Остави коментар по темата...

Your email address will not be published. Required fields are marked *