Ревю на лаптоп Dell Studio XPS 1640

Сигурно сте попадали на (или дори усещали) еуфорията, които предизвикват преносимите компютри на Apple при първия досег с тях. Останалите производители на ноутбуци често, но не особено успешно, опитват да предложат машини със сходни основни качества – дизайн и… е, това е. Dell са една от малкото марки, които, по всичко личи, се справят напълно успешно с тази задача – и нищо чудно, след като се борят за екранно време във всеки холивудски блокбъстър именно с Apple. За нас тази битка има друг характер и гледаме на нея като сблъсък на операционни системи и изобщо стил, но и на цени, тъй като Apple са известни, ако не с друго, то с изключително високите си цени.

Dell Studio XPS 16

Странен увод, но ще ви даде идея с какво може да сравнявате Dell Studio XPS 1640. Моделът е способен да размекне и закоравели при вида на множество преминали през ръцете им преносими компютри потребители, и откровено залага на уникален дизайн, съчетан с повече от прилични възможности. Най-общо казано, конфигурацията е подходяща за игри, идва с достатъчно мощен процесор, бърз диск и порядъчно количество памет, но не е “черешката на тортата”, дори Dell са подходили консервативно при избора на компоненти и са използвали видеокарта, която отстъпва с малко на днешните крале в същия клас – 9600M GT DDR3 и 9700M GT DDR3. Това пък е позволило да се развихрят в дизайна и конструирането на ноутбука. Истински. Като за 3600 лева крайна цена към днешна дата.

Характеристики
Процесор: Intel Core 2 Duo P8600 (2.4 GHz, 3 MB L2 Cache, 1066 MHz FSB, Penryn-3M)
Чипсет: Intel PM45 Express + ICH9-M
Памет: 4 GB DDR3 1066 MHz (2x 2 GB)
Твърд диск: 500 GB, 5400 rpm, Western Digital 5000BEVT, SATA
Екран: 16″ FullHD RGB LED (Samsung SEC5448) + hard cover
Резолюция: 1920×1080 пиксела
Видео карта: ATI Mobility Radeon HD3670 (M86), 512MB DDR3
Оптично устройство: 8X DVD+/-RW Slot-load Drive
Разширителни слотове: ExpressCard 34/54 slot, 2x USB 2.0, 1x eSATA/USB combo, VGA, HDMI, DisplayPort, 1394a (Firewire/iLink), RJ-45, Line In/Out/Mic, 8-in-1 card reader (SD/MMC/MS/MS PRO/xD)
Мрежа: Broadcom 10/100/1000 Ethernet controller
Безжична мрежа : Dell 1510 Wireless-N, Dell Wireless 370 Bluetooth 2.0 mini card
Аудио: HD Audio
Камера: 2Mpix webcam
Софтуер: Windows Vista Home Premium 64-bit, Dell Dock, McAfee-Antivirus Software
Батерия: 6-cell Li-ion Battery, 5200 mAh
Размери: 38.4×25.4×2.41/3.39 см
Тегло: 2.91 кг
Други: Kensington Lock

Конструкция
Studio XPS 1640 е… как да кажа – впечатляващ. Корпусът е съставен от комбинация от метал и пластмаса, дори и кожа (само не питайте естествена или изкуствена) и освен алуминиевите панти и металните елементи, цялата долна страна е изработена по същия начин – един голям метален капак. Нещо повече – отвътре положението е същото – шасито е метално, въпреки, че е доста леко, но затова – после.

Dell Studio XPS 1640 Dell Studio XPS 1640 Dell Studio XPS 1640 Dell Studio XPS 1640 Dell Studio XPS 1640 Dell Studio XPS 1640 Dell Studio XPS 1640 Dell Studio XPS 1640 Dell Studio XPS 1640 Dell Studio XPS 1640

Отвън просто не може да подминете модела, особено, ако го мернете в тъмно помещение – клавиатурата е с подсветка с две нива на осветеност, която осветява както английските надписи по нея (всъщност други няма, все пак тествах единична бройка), така и минималното пространство между клавишите. Допълнително подобна бяла подсветка има на двата бутона на тъчпада, сензорните бутони под екрана и от двете страни на пантите. Дори конекторът на захранването свети, макар и в синьо.

Dell Studio XPS 1640 Dell Studio XPS 1640 Dell Studio XPS 1640 Dell Studio XPS 1640

Настроен съм скептично към всякакви модели с лъскави повърхности и Dell Studio XPS 1640 напълно оправда скептицизма – по него не само остават отпечатъци от всяко докосване, но и почистването им е трудно. Отгоре на това екранът е защитен с твърдо покритие, което е прекрасно, но и то събира отпечатъци моментално.

Клавиатурата и тъчпада заслужават свой параграф – изключително “мазен” ход при натискане на клавишите, без типичното “щракване” на бутоните на тъчпада. Самиат пад е достатъчно голям, но по всичко личи, че не поддържа Edge scrolling. Решението е налице – click-lock система, която иска време за привикване, но е много удобна за онези, които не искат да употребяват пада с повече от един пръст.

Конекторите, разположени от двете страни на корпуса, са доста скромно количество. VGA, HDMI и DisplayPort отляво отговарят за връзките с екрани и телевизори. Пак там се намират и двата основни USB порта и аудио конекторите. Третият USB конектор е отдясно под формата на комбиниран eSATA/USB порт – доста неудобно, ако трябва да свържете И USB конектор на преносим 2.5-инчов диск. От същата страна са разположени и Firewire порта, четец за флаш карти (SD, MMC, MS/Pro, xD) и Express card /54 слота. Откровено казано – бих се зарадвал на още някой USB порт, но в крайна сметка това не е болка за умиране.

Отвътре
Както вече казах, в корпуса е използвано солидно количество метал – долният капак е метален и под него се разкрива метално шаси. Bluetooth адаптера заема един PCI-Express слот, което e разочароващо – за предпочитане е да е вграден на дъното адаптер. Обратно – видеокартата е вградена в дъното, което също е неприятно – ако нещо се случи с нея или дъното и не се покрива от гаранция, цената на ремонта ще е двойна.

Dell Studio XPS 1640 Dell Studio XPS 1640

Охлаждането е много стабилно – турбинен охладител вкарва студен въздух и го изкарва през радиатора на топлинните тръби, които от своя страна покриват процесора, чипсета и драйвера. Това е и най-сигурната форма на охлаждане и гарантира постоянен приток на студен въздух.
Studio XPS 1640 поддържа до 8 GB оперативна памет, ако намерите (у нас е почти невъзможно) модули по 4 GB DDR3 1066 MHz. По принцип и двата слота са заети.

Хардуер
Core 2 Duo P8600 е един от най-добрите като съотношение цена/производителност процесори от представителите на фамилията с Penryn-3M ядро (чувствам се глупаво, че го казвам за процесор, поставен в толкова скъпа система). В комбинация с ATI/AMD Mobility Radeon 3670 (M86, 55Інанометров процес) с GDDR3 памет и последно поколение чипсет (Intel PM45) успява да се справи с почти всичко, с което и настолна конфигурация. Видеокартата е с честоти 680/1600MHz в 3D режим (поддържа пет различни предефинирани работни режима, в 2D честотите са наполовина, дори по-ниски) и, както е видно от тестовете, отвява с лекота по-старите HD 3650 с DDR2 памет. 4 GB памет дават пределно удобство при работа, 64-битовата версия на Windows Home Premium буквално лети с толкова памет.

Това, че видеокартата е запоено на дъното обаче ми се струва проблем. И на родния пазар лесно се намират не толкова “гъзарски” ноутбуци с по-добри параметри, но значително по-мощни конфигурации, а що се отнася до игрите – NVIDIA държи короната в средния клас. Придставете си, че имате Studio XPS 1640 и ви изпадне някое 9600M GT DDR3… хм.

Dell оказват собствена поддръжка за драйверите на видеокартата (де факто компанията е една от причините AMD/ATI да не пуска драйвери на собствения си сайт, нали трябва да посещаваме този на производителя пак, и пак…). За пореден път ще отбележа, че ако държите на безпроблемна работа на видеокартата – Mobility Radeon е по-удачен избор от GeForce в момента, за сметка на често проблематичната инсталация на драйвери.

Мрежовият и Bluetooth адаптерите са брандирани от Dell, поради което не мога да уточня какви са пълните им възможности. Твърдият диск е 500 GB със скорост на въртене на шпиндела 5400 оборота и 8 МВ кеш. Щатската версия на ноутбука се предлага със 7200-оборотен, 500-гигабайтов Seagate Momentus 7200.4, но тази идва с Western Digital 5000BEVT. В което няма лошо, при над 70 MB/s четене/запис в ATTO, дискът се представя почти на нивото на повечето 7200 rpm дискове, а има изключително ниска консумация, предвид обема.

Екран
Е, дойдохме си на думата. Dell Studio XPS 1640 претендира да предлага един от най-добрите FullHD екрани и на пръв поглед със сигурност изглеждя впечатляващо. Dell използват RGB LED подсветка, която увеличава наситеността на цветовете. Това ясно се отразява в теста за покритие, където екранът предлага повече, отколкото sRGB цветовото пространство. В прав текст – екранът наистина е невероятен в сравнение с повечето екрани на преносими компютри.

Оттук нататък обаче имам няколко забележки. Първо – преди калибрация изображението е “студено” и откровено бие на синьо – точно както всички TN матрици в ноутбуци (но за разлика от тях червеното, жълтото, оранжевото и ярките зелени цветове не са измити). Профилирането води до значително по-приятни (и верни) цветове. Истинският проблем са ъглите на наблюдение – остават много, много по-тесни от тези на IPS матриците, особено вертикалните и хоризонталните. В допълнение – екранът е с твърдо покритие (образно казано – като слой стъкло над него) и показването на светло изображение на тъмен фон води до видимо вътрешно отражение при наблюдение от по-голям ъгъл. Все пак последното се забелязва по-трудно в ежедневието, но промяната на контраста и цветовете при по-голям ъгъл на наблюдение е ясно видима.

Въпреки недостатъците на технологията TN+RGB LED, бих дал много висока оценка на екрана на Studio XPS 16, но да е ясно – плащате си солено за нея, като за всичо хубаво.

Dell Studio XPS 1640 Dell Studio XPS 1640 Dell Studio XPS 1640 xps1640_screen_side Dell Studio XPS 1640

* на снимките – екранът при максимална яркост фронтално, под ъгъл отгоре, отдолу и отстрани. Последната снимка показва отражението от покритието на екрана.

colour_deviation_studio_xps_1640colour_deviation_studio_xps_1640_calibrated

* на графиките – покритие на sRGB цветово пространство при настройки по подразбиране и след профилиране (6500 келвина, гама 1.8).

Работа на батерия
Батерията на Dell Studio XPS 1640 e 6-клетъчна, 5200 mAh и почти няма значение какво време на работа осигурява на хартия – на практика очаквах много кратка издръжливост независимо от режима заради екрана. Явно обаче LED подсветката се оказва много пестелива, защото въпреки високата резолюция, Battery Eater Pro 270 остана пуснат в продължение на 3 часа и 14 минути в Reader’s test, симулиращ четене на документи, и 1 час и 38 минути в натоварващия процесора, видеокартата и донякъде – твърдия диск OpenGL тест (стандартно в прозоречен режим и разделителна способност 800х600). Тестовете са под Windows Vista Home Premium 64-bit в специфично подбран режим на база Power saver, но с увеличена мощност на Wireless адаптера (low power savings), 50% яркост на екрана, изключени опции за изключване на екрана и диска и зададени 0-50% скорост на процесора. С компютъра се работи съвсем спокойно повече 2 часа при нормално натоварване (не говоря за игри).

Разни
Dell Studio XPS 1640 е с много малка точка на екрана, което понякога е проблем. Теглото му е доста ниско спрямо размерите. Имах проблеми със задаването на настройки на енергоспестяващите режими, преди да инсталирам всички Dell-овски приложения, но не мога да кажа заради кое се налагаха тези проблеми (връщане на специфични настройки). Яркостта на екрана се регулира доста плавно и, което е по-интересно – има такава опция с 16 степени в BIOS.

Тестове
По-долу ще намерите няколко стандартни теста на видеокартата, процесора и диска като стандартни компоненти, от които зависи производителността на ноутбука.
Резултати от тестове на видеокартата:

VGA Benchmarks
3DMark05 Score

9544

3DMark06 Score

4381

Cinebench R10 OGL*

3091

Резултати от тестове на процесора:

CPU Benchmarks
Cinebench R10 1 CPU

2881

Cinebench R10 SMP

5467

3DMark05 CPU Score

11316

3DMark06 CPU Score

2156

Terragen (seconds)

447

TruCrypt Avg. MB/s 83.25

site_sxps1640_atto

* резултатът от TruCrypt е средно аритметично от резултатите във всички тестове.

Заключение
Не бих се наел да кажа струва си/не си струва за Dell Studio XPS 1640. Лаптопът е приятно бърз, докато не се сетите колко струва. Изглежда невероятно, но пак опираме до това, че е за сметка на хардуерните възможности. Екранът е невероятен, ако досега сте стояли на обикновена TN матрица, но несъпоставим с S-PVA матрицата на настолния ми монитор. От гледна точка на качество на изработка обаче откровено мога да кажа, че такива ноутбуци се срещат изключително рядко. Както и да го въртя, Studio XPS 1640 е предназначен за същите хора, които биха си купили MacBook Pro – Dell дори са използвали онова Dock приложенийце на Stardock, което дори визуално, не само като функционалност, прилича на Dock на Mac OS X. Което го прави дори евтин.

Плюсове
Много добър FullHD екран с RGB LED подсветка, невероятно качествена изработка на шасито, много удобни клавиатура и пад, достатъчно мощна конфигурация.

Минуси
Екранът не е ЧАК толкова добър (лоши ъгли на наблюдение), има какво да се желае от конфигурацията или, съответно – цената.

UPDATE: Известна промяна в цената, която не променя значително окончателната оценка (или липсата на такава) за Studio XPS 16, но въпреки това е значителна и си струва да се отбележи. Подробности тук.

За коментари и въпроси…

Актуална цена в магазина…

[wp:svejo-net]


4 thoughts on “Ревю на лаптоп Dell Studio XPS 1640

 • 15.04.2009 at 15:38
  Permalink

  Хубава машинка, цената и падна вече на 3300 лева!

 • 02.05.2009 at 15:34
  Permalink

  Чудно ми е докога ще продължи тази мода на лачените покрития. Аз лично ги намирам за цигански и противни. 1 – 2 модела в продуктовия каталог – да, но да се стигне дотам че всички и всичко да се предлага само с мазни цигански покрития и човек да няма избор – това е направо досадно. Да не говорим как се цапат “лъскавините”.

 • 22.05.2009 at 14:31
  Permalink

  Това е dell!Винаги са били номер едно в производството но мобилни
  компютри!Иначе като продам павильончето, несъмнено ще си го купя!

 • Pingback: Нови модификации на Dell Studio XPS 16 заливат пазара в Най-Нови – mobility.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *