Мини ревю на ATI Mobility Radeon HD5650 (тестове на Acer Aspire AS-5942G)

Докато писах статията за злополучната ATI Mobility Radeon HD5850, която намерих в един от скъпите 18.4-инчови модели на Acer, доста подобен на този Aspire 8942G, споменах, че тая големи надежди за по-малкия брат на тази карта – HD5650. Този модел е наследник на линията HD4650/HD4670 и на теория би трябвало да предложи по-висока производителност плюс поддръжка на DirectX11 и съответно – теселация. За цената на последното ще стане въпрос по-долу, но първо кратък преглед на промените.

ATI Mobility Radeon HD5650 има с 25% повече стрийм процесори от HD46x0 картите от предишното поколение – 400SP спрямо 320SP, но използва същата памет – 1600 MHz-ова DDR3 памет с обем 1 GB. Честотата на ядрото обаче не е особено висока 550 MHz, точно както беше при HD4650, а според спецификациите на ATI (тук) честотата варира между 450 и 650 MHz – вероятно според конкретната партида и поръчка. С 650-мегахерцово ядро обаче може да се похвали HD5730, която обаче още не е представена в налични на пазара ноутбуци (и не обръщайте внимание на наименованието, видно и самите ATI не са сигурни защо пуснаха толкова много имена за тези карти).

Работата е там, че на пазара, точно на мястото на HD5650, от доста време обитава GeForce GT 240M. Която, в интерес на истината, е на нивото на Mobility Radeon HD4650 и е определено по-бавна от HD4670. ATI са имали за цел да преборят именно 240M, поради което явно не са се “напънали” да надминат производителността на предишните си карти, а именно HD4670. По-важното, и всъщност най-ценното в HD5650, е че е по-евтина от предишното поколение, идва в по-достъпни лаптопи и по-ниската консумация позволява да се комбинира добре с процесори като Intel Core i5, които имат значително по-висока производителност от преките си “конкуренти” от Core 2 Duo поколението (T6600, P7450).

Acer Aspire 5942G
Ноутбукът на Acer е първият с HD5650 и Core i5, масово достъпен на пазара. И стана популярен. Толкова, че първата пратка се изчерпа буквално за дни и, докато чакаме по-евтините Aspire 5740G, първо ще пристигне още една пратка от 5942. Който безспорно е много добър модел – метална подложка около клавиатурата, мултимеидйно управление и невероятен звук, и това като допълнение към иначе прекрасни характеристики – Core i5 двуядрен процесор с честота 2.26 (до 2.53) GHz, Mobility Radeon HD5650, 640-гигабайтов твърд диск и Windows 7. Единствената му слаба страна, като на повечето 15.6-инчови ноутбуци, остава екрана – с резолюция 1366х768, но… това е модерно, какво да се прави.

Тестовете
Преди да погледнете тестовете, обърнете внимание на резултатите от HD5850 в посочената в началото тема. Паметта е силно ограничаваш фактор. Освен това сравненията са с HD4670, която работи на значително по-висока честота – с цели 125 MHz отгоре, поради което нейн реален конкурент се явява HD5730. Последната обаче все още не съществува реално – ще я има в някакъв ноутбук на Asus, но те не се намират лесно в Европа, или закъсняват доста. Засега всичко, което намерих за нея, беше някакъв “общ” резултат от 3Dmark06 – 7800 т. в комбинация с i7 процесор, което ми се струва малко, пък и не харесвам пълните резултати, защото не дават никаква представа за производителността на графичната система.

Наложи се да потърся друго решение на проблема със сравненията. HD4650, реалният конкурент от предишното поколение на ATI, работи при честота на ядрото 550 MHz, поради което ми беше изключително лесно да “симулирам” работата на тази карта, като просто намаля честотата на ядрото на моята HD4670. Естествено, нямаше как да я комбинирам с Core i5 процесор, затова всички резултати, които зависят и от процесора, ще са по-ниски – ползвах Core 2 Duo P7450 @ 2.55 GHz, което обаче пак не успява да се доближи до Core i5 430M – толкова по-бърз е последният, както може да се уверите от графиката по-долу (3DMark06 CPU Score, други тестове ще има в отделна статия):

Core i5 430M 3DMark06 CPU Score (Acer 8942G)

Естествено, първо беше 3DMark06. Тъй като при ноутбуците този тест все още успява да даде доста меродавна представа за позиционирането спрямо останалите карти (ще се убедите и от игровите тестове), ще го използвам поне още едно поколение видеокарти. Ето го при 1280х768 пиксела с настройки по подразбиране:

Видно е, че именно честотата е причината HD4670 да е на нивото на HD5650, но дори, когато я извадим от сметката, разликата не е голяма. да не забравяме, че HD4670 може да се оувърклоква върху стандартните си честоти (моята постоянно стои на около 690/1800 MHz, което води до ОГРОМЕН прираст в производителността), докато HD5650 не само няма с какво да се оувърклокне, но и все още няма кой знае колко драйвери, които биха я поддържали.Тъй като HD5650 изглежда като да има запас от изчислителна мощ, ето и същия тест, но при 4хAA и 8 level AF:

…пропуснах обаче факта, че колкото повече филтрации, толкова по-важен става и трансферът с паметта, а тя е еднаква, и съответно “ограничава” картите доста и напълно стопи разликата от 80 стрийм процесора, които има в повече HD5650 спрямо моята “даунклокната” HD4670. Резултатите бяха известна изненада, но в интерес на истината – причината беше, че очаквах много повече от HD5650. Resident Evil 5 потвърди горните резултати прекрасно:

След този резултат става ясно, че някой като мен, оборудван с HD4670 (в този дух – и с GT 240M, понеже с клок тя доста доближава тези резултати), няма да ъпгрейдва. Дори заради теселацията, видно от Unigine Benchmark:

DirectX 11 поддръжката и най-важното – възможността за уж “безплатна” теселация ме блазнеха много. Безплатен обяд обаче няма, и въпреки ниската резолюция загубата на производителност е над 30% при включване на теселацията. И това за нещо почти неизползваемо към момента, освен за не особено коректно сравняващият “със и без” Unigine Benchmark. Обратно на DirectX10.1 производителността – в S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky нещата протекоха почти очаквано, но минималните кадри, които очаквах да са ниски на личният ми лаптоп с HD4670, на чийто работен фон всичко си стоеше отворено, се оказаха ниски при HD5650. Драйвери? вероятно, понеже за HD5650 драйвер има само на сайта на Acer (Catalyst 9.9), и няма как да се инсталира друг.

Един по-странен тест беше X3: Terran Conflict – играта “ме чака” от известно време и ми беше интересно как ще се представят двете карти в нея:

Минималните кадри в случая не са особено свързани с картата – при зареждане на “видео помощника” осезаемо спадаха върху машината ми, която, както вече споменах, си беше в съвсем ежедневен режим  с куп отворени приложения. Обратно, Acer 5942G беше абсолютно “vanilla” с драйвери и спрени всякакви Acer-ски приложения. И в X3:TC се вижда, че драйверите на HD5650 все пак не се държат като с HD4670 с непознати приложения.

Заключение
Разочарован съм, няма да го крия. След забавянето, което причиниха с липсата на достатъчно чипове на компании като Acer, бързащи винаги да пуснат най-новите продукти първи, ATI трябваше да положат малко повече усилия. като например по-бърза памет, по-пипнати драйвери, по-високи честоти. Вместо това запазиха последното за по-скъпи карти, драйверите се бавят, както винаги, а за паметта сякаш не им пука.  Картата не отговаря на очакванията, които hype-а по новите мобилни Radeon-и наложи преди появата им, но пък в момента няма алтернативи, освен по-евтината GT 240M и, скоро, GT 335M, която се очертава като меко казано интересен продукт. Нищо от това не променя факта, че нотбука, в който може да намерите HD5650 – Acer Aspire AS-5942, е чудесен модел от гледна точка на изработка и хардуер, и че в крайна сметка той просто няма алтернативи – просто е дразнещо да имаш лаптоп на година със същия клас видеокарта и новата да е също толкова бърза. За Acer обаче се чува, че ще пуснат следващата си голяма вълна лаптопи с NVIDIA карти (ако успеят, защо не и с мобилното Fermi, което се очаква през март ?) заради скъпо струващото забавяне, което ATI им наложи. Все пак говорим за компания, която продава половин-един милион ноутбука на месец (а този щеше да е силен, ако имаха модели) и разчита основно на бързото въвеждане на нови технологии, в случая – забавена неимоверно от проблемите с доставки от страна на ATI. Но последното са слухове, предстои да разберем какво ще “наследи” този модел след поне месец-два, дотогава – Acer 5942G и евтиният му вариант, окйто се очаква накрая на месеца – 5740, си остават абсолютни хитове с перфектна за екраните им производителност.

Актуална цена и наличност на Acer Aspire AS-5942G в онлайн магазина на hardwareBG.com


4 thoughts on “Мини ревю на ATI Mobility Radeon HD5650 (тестове на Acer Aspire AS-5942G)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *