Ревю на Acer TravelMate 8371

Напоследък сигурно ви е омръзнало да четете за ултралеки лаптопи и със сигурност ви е писнало да виждате марката Acer навсякъде, но положението е такова – опитваме се да пишем основно за лаптопи, които могат да се намерят на пазара, а в момента на нашия пазар Acer е единствената марка, която предлага наистина изчерпателна моделна гама, състояща се изцяло от нови модели. Съответно и получава съвсем заслужено внимание от медиите и фирмите, които предлагат преносими компютри, и това в условия на криза. Благодарете на ниските цени…

Точно последните създадоха на Acer донякъде погрешен имидж на производител на евтини ноутбуци, а всъщност компанията предлага и доста добри бизнес модели, игрови конфигурации и дори се наложи като основен производител на ултра-преносими решения от типа на нетбуци и олекотени ноутбуци на база CULV платформата на Intel.

Серията Timeline, с която Acer нашумя напоследък, по-скоро не успя да се превърне в успеха, който компанията търсеше, и по-скоро е моделна линия за хора, които знаят точно какво търсят, но има няколко изключително положителни страни, които никой не отрича – дългата работа на автономно захранване и леките корпуси. Съвсем логично, Acer пренесе тези качества и към своята бизнес серия TravelMate, чиято бизнес насоченост със сигурност предполага внимание основно към тези параметри.

Acer TravelMate 8371, който попадна при нас за ревю, споделя хардуерната платформа на Acer Aspire Timeline 3810T – 13.3-инчов екран, процесор с понижено енергопотребление и много издръжлива батерия, плюс вграден видеоконтролер Intel GMA 4500MHD. В този дух – ще е излишно да ви запознаваме в детайли с подробности, защото почти всичко, казано за Timeline 3810T в ревюто ни в mobility.BG, важи с пълна сила и за TravelMate 8371, затова ще се спрем основно на разликите.

Acer_TravelMate_8371_lv_ports_flying Acer_TravelMate_8371_ufv Acer_TravelMate_8371_rfv

На първо място – новият TravelMate е с малко по-различен дизайн от този на ноутбуците Timeline, макар да е запазен металният горен капак. По-ъгловатите форми винаги са отличавали деловите преносими компютри, а Acer са добавили и защита на диска – носещо шаси, което да обира вибрациите и гумена “тапа” против удари в долната част. Нищо особено, но въпреки това е плюс за онези потребители, които търсят по-висока надеждност. Клавиатурата също се различава значително – поне според нас е много по-удобна от “маковската” клавиатура на Timeline и със сигурност изглежда много по-издръжлива, но последното е просто предположение.

IMG_1990

Друга много ясно забележима разлика е тази в екраните – TravelMate 8371 е с матов екран със същата резолюция – 1366х768 пиксела. Премахването на поляризиращия филтър на TN панела помага напълно да се премахнат отраженията в него и, в интерес на истината, разликата е потресаваща, докато загубата на контраст е наистина минимална (при това – трудно забележима, особено, ако гледате екрана под ъгъл или в случаи, когато има какво да се огледа във него, когато този на Timeline 3810T ще изглежда като огледало). Разлика в цветовете практически няма. Причината бизнес потребителите да предпочитат матови екрани е, че често се налага да работят в помещения, където нямат контрол над околното осветление и също толкова често то идва от различни прозорци или осветителни тела, което създава трудности при работата с екран с огледално покритие.

Нещо, за което може да прочетете дори на страницата на Acer за модела е наличието на биометричен четец за повишена защита на данните, макар че това също не е най-важната придобивка, пък и да си признаем – самият четец не се справя колкото този на някой Lenovo ThinkPad. Все пак няма причина да не искате такъв, а и да не го използвате, пък и не е попречил на Acer да използват един от онези тъчпадове с възможност за извършване на базови действия с жестове – също нововъведение при последните преносими компютри на много производители, за което трябва да благодарим на пионерите от Apple.
Интересно е да отбележим, че зарядното на TravelMate 8371 се изключва, когато батерията се зареди, запазвайки някакво минимално количество енергия – това за онези от потебителите, които много държат на спестената енергия.

Въпреки, че доста от колегите, а и ние, нерядко се изказваме много негативно за така наречените “вградени” видеоконтролери, 4500MHD е видеокарта, която осигурява достатъчна производителност дори за някои стари игри, и със сигурност е предостатъчна за бизнес и офис задачи. В допълнение – оказва се, че хардуерното ускорение на H.264 видео е като на моделите на ATI, т.е. намалко по-ниско ниво от това на NVIDIA (липсва поддръжка за L4/L5/L5.1 видеопотоци с повече референтни кадри), но преди всичко – съществува. За сметка на това наистина помага за пестене на енергия и моделът наистина работи над 8 часа на батерия (след като си поиграете с настройките във Vista и намалите яркостта на екрана, може да издържи дори малко повече).

Acer TravelMate 8371 идва с предварително инсталирана операционна система Windows Vista Business 32-bit, а в момента при покупка получавате и безплатен ъпгрейд към Windows 7 (повече информация тук).

Е, има и негативни страни – първо, няма HDMI, което не е непростимо, ако ще свързвате ноутбука само към презентационни проектори през VGA изхода, но означава, че няма никакъв (!) начин да го свържете към цифров телевизор или голям монитор. Непростимо, но факт – TravelMate 8371 е наистина тясно специализиран и насочен само и основно за бизнес нужди. От друга страна – мястото за конектори не е жертвано напразно и от едната страна на модела ще намерите EasyPort IV конектор за порт репликатор, което позволява да превърнете лаптопа в настолен компютър с включването на един единствен кабел (порт репликаторът се предлага отделно, у нас цената му е около 180 лева). Не на последно място – този модел се предлага с 3 GB оперативна памет, колкото поддържат 32-битовите операционни системи. За съжаление дискът също е с по-малък обем спрямо мултимедийният Timeline.

Процесорът Core 2 Solo SU3500 предизвиква притеснение, защото, като едноядрен процесор не е много подходящ за многозадачна работа, от друга страна – дори при максималната си скорост ще ви позволи да работите дълго време на батерия – нещо, което няма да получите с двуядрените процесори, работещи на 1200 MHz в енергоспестяващите режими.

IMG_1985 IMG_1984 IMG_1979 IMG_1986

TraveMate 8371 е модел, който със сигурност трябва да попадне в полезрението на търсещите здрав, лек и малък ноутбук с много издръжлива батерия. Все пак цената му е по-скоро като на бюджетен лаптоп, а като параметри се нарежда до далеч по-скъпи бизнес решения. За надеждността му не може да се каже много, тъй като се предлага отскоро, но видът му буди респект и усещане за солидна изработка – нещо, с което могат да се похвалят малко бюджетни преносими компютри.

Актуална цена и наличност на Acer TravelMate 8371 в iskamPC.com

Въпроси и коментари във форума на hardwareBG.com

7 thoughts on “Ревю на Acer TravelMate 8371

 • 17.08.2009 at 03:13
  Permalink

  Интересно ми е има ли оптично устройство, понеже в ревюто не видях. Все пак си оставам по- склонен към Таймлайна, отколкото към този модел, не виждам реални подобрения откъм конструкция, освен допълнителната защита на харда (въпросна, от опита ми съм си доказал че е малко божа работа) и матовото покритие а екрана (наистина за мен това е голямо предимство и преди години някъде са сменяли това покритие на надраскани тринитрони по слухове).

 • 17.08.2009 at 10:38
  Permalink

  Не, няма, разбира се – просто корпусът е малък за оптика. А иначе конструкцията е доста променена, носа подобрения, които определям като такива на база личен опит – по-ръбестите форми означават по-малко огъване. А иначе е като всеки бизнес модел – не може да очакваш да е прекалено добър от мултимедийните, но пък е по-скъп от тях. Матовия екран си струва и би бил причина за всеки, който иска такъв (всъщност изобщо има ли някой, който иска да е от лъскавите???). За защитата на диска си прав – направо си е божа работа :)

 • 20.09.2009 at 15:51
  Permalink

  Освен 8371, четох, че са пуснали 14.1” и 15.6” модели. Имате ли информация кога (а може би дали въобще) ще са достъпни в България, и как ще се движи цената в сравнение с на Aspire Timeline?

 • 05.10.2009 at 23:20
  Permalink

  Тък като има timeline от вече половин годин примерно, някакъв feedback какво им се случва с батериите? Добре ли се представят половин година по-късно?

 • 06.10.2009 at 01:04
  Permalink

  Засега няма оплакали се от клиентите на магазина. Аз лично нямам наблюдения над такъв, понеже така и не можаха да ме убедят с този едноядрен процесор, а моделите с двуядрен просто са си скъпи, предвид, че като производителност не се вместват изобщо в представите ми за такава…

  не зная с какви очаквания си, но батериите им са съвсем стандартни и с типичните 20-25% загуба на заряд в година, което в този случай няма да се отрази толкова на живота, колкото при нормален компютър. По-лошото е, че у нас или са по-скъпи, или са по-малки, отколкото при китайците в ибей…

 • 06.10.2009 at 23:26
  Permalink

  Лично съм се заплюл да изкарам с лаптопа си 3 година (нали тъкъв му бил lifecycle-а), просто следя технологията да съм в течение какво ще ме очаква следващата коледа. Мисля обаче, че ще се върна към настолно pc и нещо много мобилно, заради това се интересувам timeline да не излезе нещо прекалено прехвалено за парите си.

 • 19.10.2009 at 23:54
  Permalink

  А, не, то батериите така или иначе са божа работа, всичките са една стока и никой производител не си ги прави. Само онези в евтините Lenovo 3000 съвсем не бяха стока.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *