начало » най-нови, ревюта

Ревю на “3D лаптоп” Acer Aspire 5738DG-664G50Mn с 3D екран


26.10.2009 | автор: geniusloci | 2 коментара | видяно: 150,721

След като NVIDIA се включи сериозно със своя 3D Vision, стана модерно да се говори за Stereo 3D технологии. NVIDIA обаче нито са първите, които се заиграват сериозно с 3D изживяванията, нито ще са последните, а желанието триизмерните изживявания да се пренесат и на малкия екран (в случаите, когато говорим за компютри, това означава екранът на лаптоп) накара производителите да прибягнат до една по-евтина технология, като например TriDef на Dynamic Digital Depth. Acer е една от първите компании, които предлагат лаптоп с екран, предоставящ стереоскопичен тримерен ефект – накратко – S3D.

acer-as-5738-dg-664g50mn-top-mobility-bg

Acer Aspire 5738DG в основата си е един изключително познат и много популярен на нашия пазар модел – Acer Aspire 5738G, като единствените две съществени разлики спрямо хита на последните месеци на лятото са наличието на операционна система – 64-битова версия на Windows 7, и 3D технологията, използваща поляризиращи очила. Останалото съответства точно на описателното име на модела – AS-5738DG-664G50Mn – процесор Core 2 Duo T6600, 4 GB RAM, 500-гигабайтов диск и дискретна видеокарта в лицето на ATI Mobility Radeon HD 4570 с 512 MB DDR3 видеопамет. Видеокартата продължава да е със сбъркани в BIOS-а честоти и, ако не изключите PowerPlay в Catalyst Control Center, работи с честота на паметта 500 MHz, вместо 800, каквато трябва да е скоростта на DDR3 паметта (1000 реални вместо 1600, правете му сметката какво изпускате).

acer-as-5738-dg-664g50mn-front-mobility-bg acer-as-5738-dg-664g50mn-top-back-mobility-bg

Няма какво да говорим за Windows 7 в този материал – новата операционна система на Microsoft стана ужасно популярна още преди официалното си обявяване, благодарение на един от най-мащабните бета тестове, правени някога. 7-цата определено спечели сърцата на потребителите с това, че се представя почти като остарялото XP и върви дори и на по-слаби машини, или просто не изисква същите ресурси като тежката Vista. Доколко това е вярно, ще разберете в друг материал на mobility.BG, засега ще се насочим към най-интересното в Acer Aspire 5738DG –екранът.

acer-as-5738-dg-664g50mn-screen-mobility-bg acer-as-5738-dg-664g50mn-right-mobility-bg acer-as-5738-dg-664g50mn-left-mobility-bg

TN панелът на 5738DG е с резолюция 1366×768 пиксела (стандартната днес WXGA HD Ready разделителна способност с лъскаво поляризиращо покритие) снабден със специален филтър, който позволява разделянето на изображението на хоризонтални линии, излъчващи светлината с различен поляритет. За да се постигне 3D ефект, наблюдаващият екрана трябва да гледа през очила с различно поляризиращи светлината стъкла, всяко от които пропуска само редовете със съответна поляризация на светлината. Двете очи виждат различно “изместени” изображения, но които човешкият мозък събира в една обемна картина.

screen-polarizer-full screen-polarizer-right screen-polarizer-left

В комплекта на Acer 5738DG ще намерите два чифта очила – един стандартен чифт, напомнящ най популярните форми на Polaroid (или, в същия дух, хилядите клонинги) и един, който не може да се ползва самостоятелно, а се закача върху чифт обикновени очила (не съм опитвал какво ще се случи, ако използвам очила с поляризирани стъкла).

acer-as-5738-dg-664g50mn-polarized-3d-glasses-mobility-bg

Ако при първото пускане на 5738DG се зазяпате в приложените 3D видео демонстрации, със сигурност рискувате да останете много очаровани от обемните изображения. Проблемът се появява, когато започнете да инсталирате игри и да очаквате всички те да вървят добре в S3D режим. За да пуснете игра по този начин е необходимо тя да мине през TriDef Ignition – приложение, което активира филтъра върху екрана и разделя картината на хоризонтални ивици. Точно тук е и първият от двата най-сериозни проблема на 3D технологията, която са ползвали Acer – съвместимостта. Fallout 3, например, наистина не представлява никакъв проблем за настройка – пускате играта през Ignition-а и всичко е наред, играта изглежда наистина впечатляващо*, менютата “плават” над обемното изображение и т.н. Следващата игра, която имах инсталирана, бе Guild Wars. След 30-минутни мъки все пак успях да докарам изображението до нещо прилично, от което не ме болят очите, но всяко пускане на автоматичното засичане на игровите менюта води до проблем с тях – драйверът опитва да ги обърне в 3D някои от тях и ги размества, други трептят, а за капак всички стоят като залепени някъде във въздуха между вас и героите. Следва опит и с популярния тест 3DMark06, който завърши с пълно разочарование – тъй като по време на теста е невъзможно да се правят настройки, по никакъв начин не може да се постигне някакво задоволително качество и изображението изглежда двойно или плоско през цялото време.

Понеже доста хора ще се опитат да пуснат стари игри, изрових от архивите каквото можах – X-Beyond The Frontier и я подкарах в Direct3D режим, но не успях да пусна S3D по никакъв начин (играта тръгва, уж всичко е наред, но триизмерното усещане го няма). Тези дни ще се заема сериозно с изпробването на различни игри (както се досещате, за едната проба не си ги купувам, затова отнема време) и ще допълвам това ревю впоследствие.

Току що изпробвах не особено популярната игра Drakensang – една игра с учудващо малко бъгове. Всъщност един бъг, ако трябва да съм точен  – спорадичната нужда да пипате конфигурационните файлове, за да зададете точната резолюция. Drakensang удивително напомня Neverwinter Nights 2 и е доста красиво направена, за капак се оказа, че има добра съвместимост с S3D режима на лаптопа и след известна игра с OSD менюто я докарах до много приятен вид. Всъщност настройките са сериозен проблем, тъй като ще трябва да ги правите за всяка игра, която няма профил в TriDef Ignition, и включват пускането на OSD менюто (Numpad 0) и управление посредством цифровия блок на клавиатурата. По всичко личи, че съществена роля играе опцията “Virtual 3D” – в Drakensang менютата си остават двумерни (т.е. върху изображението, подобно на курсора), когато тази опция е изключена, но всичко останало става пълно “мазало”. Включването закарва менютата “навътре” в екрана (отново остава само курсора), но пък героят и околната среда придобиват впечатляващ обем.

Естествено, почти сигурно е, че няма да имате сериозни проблеми с по-популярните игри, за които има готови профили, но е учудващо как някои непознати игри също работят добре. Имах желание да опитам и Neverwinter Nights 2 заради ефектите и осветлението в играта, но инсталацията на пълната версия с експанжъните и всички обновления би отнела повече време, отколкото имах. Списък с игрите, които разполагат с профил в TriDef Ignition ще намерите на този адрес. Във форумите на DDD също има доста обсъждани заглавия.

Сега ще се върна към втория сериозен проблем, освен съвместимостта – ниската, отвратително ниската вертикална резолюция. Тъй като екранът практически се използва “през ред”, в S3D режим (подчертавам, че на десктопа си няма да видите абсолютна никаква разлика спрямо кой да е 1366×768 екран) изображението е едва 384 пиксела високо, което може и да е добре за видео или снимки, които наблюдавате от разстояние, но за игри е прекалено малко, и дори вграденият филтър за интерполация не води до значително подобрение. Освен това рядко ще използвате и хоризонталната разделителна способност, тъй като с нея донякъде ще се заиграете, за да определите дълбочината (при мен по-скоро е въпрос на “виждам тримерно/не виждам тримерно) и ще свиете малко изображението.

screen-100-crop

Този подход се различава значително от 3D Vision на NVIDIA, където поредни кадри се редуват с обща честота 120 Hz (60 Hz на око), като се разпределят за двете очи от очила, поляризиращи стъклото пред всяко око в синхрон с монитора – там наистина е необходима значителна графична изчислителна мощ, за да се осигури достатъчен брой кадри, но пък и изображението е почти перфектно. С екрана на Acer 5738DG положението обаче не е такова, и игрите са откровено… ръбати.

Още един “дребен” проблем пък ме изненада при гледане на видео и снимки (по-слабо забележим при игри) – тъй като най-добрият ъгъл за наблюдаване на 3D ефекта е малко под перпендикуляра към екрана, комбинацията от TN матрица и поляризационен филтър кара всички тъмни области да изглеждат почти като негатив – тъмно сиви с огледален ефект заради лъскавото покритие на екрана.

Друга интересна и доста рекламирана функционалност на S3D технологията на DDD е възможността за гледане на тримерни снимки и видео. Докато снимките са по-скоро нещо, което ще трябва да се примирите, че не може да направите сами, то с видеото положението е различно – TriDef Media Player разполага с възможност да превръща всеки 2D филм в нещо като “псевдо S3D” – ефектът много зависи от съдържанието и всъщност не може да се използват всякакви формати, но е приложим върху DVD-та (стига да се примирите с преполовяването на вертикалната резолюция до под 300 пиксела) и, според личния ми опит, върху XviD филми. При последните невинаги резултатът е впечатляващ, но се създава известна илюзия за дълбочина. Е, все пак гледате на компютърен екран с поначало ниска резолюция и размер едва 15.6 инча, не е като на телевизор или пред екрана на проектор. Пълен списък с филмите на DVD, подходящи за по-истинско 3D изживяване, има тук.

Тестове
В интерес на истината, докато стереоскопичните 3D възможности бяха особено интересни, от тестовете не очаквах нищо ново – все пак моделът е добре познат като хардуер. Интересно е да се отбележи, че пускането на игрите и тестовете през TriDef Ignition сваля доста производителността – например в 3DMark06 производителността е почти два пъти по-ниска. В S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky, който пуснах в DirectX 10.1 режим разлика почти липсва, но липсва също и какъвто и да е ефект. След като пуснах теста в без 10.1, ефектът стана повече от осезаем (да не кажа, че играта излежда впечатляващо, като изключим треволяците), а производителността може да видите по-долу.

И двата теста са пускани при 1280х768, за да си оставя място за сравнение с преносими компютри с екрани с разделителна способност 1280х800, каквито все още се срещат на пазара. За сравнение в таблицата ще намерите и резултати от MSI GX623 с процесор Intel Core 2 Duo P7450 (2.13 GHz, 3MB L2 cache, 1066 MHz FSB) и ATI Mobility Radeon HD4670. Както се вижда, Mobility Radeon HD4570 не е най-подходящата карта за игри, но пък е една от най-добрите в този клас, макар че онзиденшната поява на Fujitsu Amilo Pi 3560 с NVIDIA GeForce GT 240M (която е от класа на HD 4670, чиито резултати може да видите по-долу) да я превърна в “нисък клас видеокарта” – особено предвид възможността да се използва 3D Vision с външен монитор и очилата на NVIDIA с тяхна видеокарта, която отварят преходниците HDMI-to-DVI Dual Link (все още не сме го опитали, затова не бързайте да купувате!)

3DMark06, 1280×768, default (Catalyst 9.9)

3DM06-GPU-1280x768

S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky -1280×768, default, DirectX 10 lighting, No AA, DX 10.1 renderer  (Catalyst 9.9)

STALKER-ClearSky

Ще си спестя пространните тестове на процесора – в крайна сметка Core 2 Duo T6600 е процесор, който се бори само и единствено с Core 2 Duo P7450 и разликата между тях е направо пренебрежима. Важното е, че процесорът е студен и като цяло системата не загрява особено, с едно голямо “но”…

3DM06-CPU-1280x768

…когато не забива периодично. Странното е, че докато тествах Aspire 5738DG (с операционната система, с която пристига, включително драйверите), системата увисна три-четири пъти. Понеже ми зададоха този въпрос – няма връзка с изключването на PowerPlay, което споменах, понеже го направи и преди да го изключа. Това в помещение с над 25 градуса температура, но все пак – не е редно. Проблемът се оказа изходът за топлия въздух, който е поставен крайно неудобно в задната част. Хо мое мнение друг възможен виновник е мрежовата карта Intel Wi-Fi Link 5100, която понякога им апроблеми при връзка в 5-гигахерцовия обхват на N-мрежи (при наличие на “подходящ” рутер, разбира се), но това вече е недоказуемо и невъзможно за повторно възпроизвеждане. Зле направеното охлаждане:

acer-as-5738-dg-664g50mn-back-mobility-bg acer-as-5738-dg-664g50mn-cooler-top-mobility-bg acer-as-5738-dg-664g50mn-cooling-mobility-bg

Батерия
Напоследък рядко споменавам батериите въобще , понеже взеха да стават стандартни, а хитовите модели ноутбуци си приличат доста. Този модел е снабден с 6-клетъчна батерия, която на практика му осигурява 2 часа и 15 минути работа в Power Saver режим – време, прекарано във фейсбук, докато на фон се тегли торент. По мое мнение вече е време да се откажем от стандартните “статистически точни” тестове (като Battery Eater) за батерии, понеже нямат нищо общо с реалното представяне на лаптопа, за сметка на подобни субективни оценки (ако не е пуснат торент клиент, може да спечелите още 5-10 минути, например), които обаче дават реална представа какво може да правите, докато ви свърши батерията. Едно не може и това е да играете игри – или поне не повече от 40 минути, ако спрете безжичната мрежа и ползвате ATI PowerPlay…

Acer Aspire AS-5738DG-664G50Mn с 3D екран не се различава по нищо, освен по наличието на операционна система и въпросният екран от своята евтина версия AS-5738G-664G50Mn, като разликата в цената е значителна. От нея голяма част се дължи на предварително инсталираният Windows 7 Home Premium 64-bit, но и на екрана, който, от своя страна, далеч не е каквото очаквахме. Тъй като имах честта да пипна Multi touch екран (ако не сте разбрали, очаква се и версия AS-5738PG с мултитъч екран), смея да твърдя, че той е далеч подобър избор, ако сте решили да заложите на някоя от двете нови технологии. На мен ми се иска да ги видя накуп, и по възможност – в нещо като Acer Aspire AS-5739-874G50Mn или дори някой ноутбук с по-висока резолюция, но нейсе, няма да го бъде скоро…

От друга страна – за толкова пари – толкова. В крайна сметка само очилата, които са ви необходими, за да използвате 3D Vision на NVIDIA, струват 315 лева. А трябва и монитор (препоръчително моделът на Viewsonic, ако не искате да рискувате с бавното гаранционно обслужване на моделите на Samsung в Техномаркет), докато тук получавате всичко вкупом, барабар със струващ над 170 лева Windows 7 Home Premium, за общо 350 лева надценка спрямо цената на модела без 3D екран.

Acer Aspire AS-5738FG-664G50Mn може да купите на стандартната препоръчителна цена в онлайн магазина на HardwareBG.com

В тази тема във форума ни ще да намерите повече информация за предходните модели – Acer AS-5738ZG-433G32Mn, Acer AS-5738ZG-434G50Mn, Acer AS-5738G-664G50Mn.

Share
Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,


2 коментара »

  • Николай Цеков (author) написа:

    Допълних края на ревюто – в крайна сметка оценката ни е някак между редовете – за парите, за които се предлага тази технология, всъщност е повече от добра. Съпоставена с цената на комплект 3D очила и подходящ 120-херцов монитор, надценката от 200 лева спрямо Acer Aspire 5738G e меко казано разумна.

    Иначе днес видях Tomb Rider-а на този екран. Е, резолюцдията не ми позволява да кажа, че е като с 3DVision-а, но играта явно е много пипната точно за 3D и изглежда невероятно. Вероятно по-късно Bloody ще допълни нещо тук: Още по темата за Acer Aspire 3D лаптопите

  • 3D технологията проби и при преносимите компютри – hardwareBG.com написа:

    […] си за модела и тук. Така де – препращам ви в ревюто на Aspire 5738DG в mobility.BG, но ето кратко заключение – моделът е объркващ, […]

Оставете отговор!

Добавете коментар или trackback от вашия сайт. Може също да се абонирате за RSS.

Моля, без спам!.

Този сайт използва аватари от Gravatar. Ако искате вашият аватар да се показва, моля, регистрирайте се в Gravatar.