Ревю на джобен диск 750GB WD My Passport Essential SE

Напоследък, с постоянното местене на файлове от нас до офиса и обратно, започнах все повече да оценявам 2.5″ преносими дискове. Лично аз не съм фен на флашките, защото освен, че ги губя постоянно (вече престанах да  броя жертвите), мястото на тях винаги не ми стига за малко, а точно това “малко” е способно да ми скъса нервите в най-неподходящия момент (предполагам че не само на мен).

И точно докато се чудех с какво да заменя поредната загубена 16GB флашка, мернах мобилна версия на 750GB Western Digital My Passport Essential SE. Предполагам всеки, който има лаптоп или 2.5″ джобен диск е запознат, че тези дискове за една-две крачки зад 3.5″ десктоп дискове по отношение на обема и че повече от година най-големия диск за лаптоп беше едва 500GB – стойност, която при десктоп решенията може да се квалифицира като средна работа и дори вече като “обем за офисна машина”. Преди няколко месеца писахме новина, че Western Digital първи обявиха решения над 500GB – 750 и очаквания от нас 1TB, но да си призная, покрай постоянния недостиг на дискове последните месеци, вече бях забравил че се очаква и мобилна версия на най-големия им (за момента) 2.5″ диск. За да съм точен – на хартия имат и 1TB WD Scorpio, но нещо вече 35 дни чакаме да дойде в България…

Речено-сторено – диска беше в офиса след няколко часа:

750gb_wd_passport_box

В комплекта намерих това:

750gb_wd_passport_inthebox

 • 750GB Western Digital My Passport Essential SE
 • USB към mini USB кабел
 • Малко излишен амбалаж ;-)

Ето и малко технически характеристики на модела:

 • Обем: 750GB
 • Физически размери: ширина: 83мм./дължина: 110мм./ височина: 18мм.
 • Тегло: 200 грама
 • Работна температура: от 5 до 40 градуса
 • Интерфейс: USB 2.0 с максимален трансфер 480Mb/s

Това, което много ми допада в 2.5″ външни дискове на Western Digital, е размерът им:

750gb_wd_passport_size_com2

Сложих нормален 2.5″ диск до кутийката, за да придобиете по-добра представа за размерите. От WD не са хабили излишно място и са получили много приятен и удобен размер. Кутията на диска е направена от доста твърда полирана пластмаса, която определено изглежда много стилно и приятно. Не съм сигурен само колко издържа на надраскване, но на това ще се спра малко по-надолу в статията.

750gb_wd_passport_size_comp

Подобнен успех има и с дебелината на диска. Като цяло за момента това е най-компактния 2.5″ диск, който ми е попадал в ръцете.

Веднага щом включих диска към компютъра, ми се отвори прозореца на WD Smartware софтуера, който бях инсталирал при теста на 3.5″ 1TB Western Digital My Book Elite. И в този момент разбрах (то може да го пишело някъде, но то трябва и да се чете, а чукча не читател), че този доста приятен и полезен софтуер работи не само с големите външни доскове на Western Digital, а и с новата ми придобивка, което е една добра новина.

smartware_startup

В ревюто на hardwareBG съм писал по-подробно какво може програмата, затова тука ще опиша само с две-три думи основните и фунции:

 • Защита на информацията: Можете да сложите парола на диска си и само след въвеждането и да имате достъп до данните вътре.
 • Възможност за архивиране на няколко типа данни:  Документи, поща, филми, музика, картинки и други (каквото и да значи това)
 • Възможност за автоматичен бекъп само на променените файлове (incremental backup)
 • Възможност за възтановяване на частичен или пълен архив

Ето няколко снимки на софтуера:

smartware_security

Да напомня (въпреки че и WD акцентират на това) – ако забравите паролата си, няма вариант (легитимен) за възстановяването и. Не съм сигурен дали с някакви подмолни действия няма да може да се възстанови или ресетне, но… предпочитам да не се стига до там. За да използвате диска си (ако има парола) трябва да имате предварително инсталиран софтуера на машината си.

Ето и малко тестове от производителността на диска:

hdtach_read

hdtach_write

hdtach_file

Както знаете USB 2.0 интерфейса лимитира скоростта на четене/запис до 30MB/s и, докато не се наложи USB 3.0 стандарт,а трябва да се примирим с тази скорост. Нека  не забравяме, че това е супер малко джобно усторйство което ви дава свобода с повече от достатъчна скорост на запис и четене и че за момента май няма решение което да е с този размер и обем и с скоростта на вътрешен диск (не че не бих искал да имам такова).

Малко по нагоре бях казал, че въпреки якия дизайн на кутийката, тя е полирана и има шанс всякакви драскотини да си личат след време (още нямам време да го издера, а не искам да форсирам неизбежното). За да се избегнат подобни неща, от Western Digital предлагат много приятна калъфка ( не знам как да я нарека точно… може и джоб), който е подходящ за цялата нова серия 2.5″ външни дискове на компанията:

wd_passport_hardcase

wd_passport_hardcase2Не знам дали на вас ви харесва, но за мен решението е повече е добро. Джобчето е сравнително твърдо от вън, има мека част от вътре да не се драска диска и най-важното е, че има отделение за специфичното USB кабелче. Естествено, прибран в джобчето, диска става малко по-голям, но това определено е повече от прежалимо ;-)

Последните няколко години манията за мобилност доведе както до гениални решения, така и до откровени глупости. Лично аз съм малко по-консервативен в някои отношения и не гледам с много добро око на тоталната мобилност и прииждащите с нея странности и ограничения, но съм с две ръце за мобилността при дисковете. падането на цените на малки дискове, увеличаването на обема им, намаляването на размера – това са положителните страни на тяхната еволюция. Винаги ще е по-добре да си вземете външен диск с USB интерфейс отколкото да смените текущия си диск с по-голям, защото освен допълнителния обем вие ще имате и свободата да носите файловете си без самия лаптоп, освен това ще имате и своеобразната защита на информацията си като я имате на два различни носителя (ако използвате бекъп функциите на софтуера). Външните дискове са едно чудесно допълнение към всеки един лаптоп, защото, колкото и да е голям диска му, той не е “бездънна яма” за файлове, а и не може да се вади и носи лесно, какво остава за това да се включва другаде. А това, че те са и ще бъдат необходими е факт с нарастването на размерите на файловете с които работим и използваме.

Актуална цена на Western Digital 750 GB WD My Passport Essential SE в iskamPC.com


8 thoughts on “Ревю на джобен диск 750GB WD My Passport Essential SE

 • 20.11.2009 at 07:04
  Permalink

  Как смееш си пъхаш диска в чужда машина? Не го ли полазват вируси и подобни?

 • 20.11.2009 at 12:16
  Permalink

  Има ли прогнози кога ще е наличен 1 ТБ-овия мобилен ЮеСБи хард диск? Защото има ли ги в БГ веднага бих го взел!

 • 20.11.2009 at 13:15
  Permalink

  USB 2.0 интерфейсa вече е твърде бавен и ми къса нервите (казвам го като потребител, който в момента ползва 3 външни USB диска, 3 флашки и 4 флаш карти), а “популярността” на еSata за съжаление си остана едно добро пожелание.
  Иначе цента 750GB WD My Passport Essential е доста атрактивна, дори учудващо е по-евтин от 2.5″ 750GB WD Scorpio Blue, който не външен диск.

 • 20.11.2009 at 22:31
  Permalink

  Нали?

  eSATA просто нещо не го направиха като хората. Това захранване през USB и ползване на интерфейса само за пренос на данни никак не бе добра идея.

 • Pingback: Ревю на джобен диск 750 GB WD My Passport SE – hardwareBG.com

 • 04.07.2011 at 20:54
  Permalink

  Здравейте, имам WD My Passport 750GB, но за съжаление настолното ми PC ми не разпознава/чете файловете в създадените folder-и (създадох ги на лаптоп-а си и имамблизо 200GB във файлове).
  И двата компютъра са с еднаква операционна система Windows XP, Service Pack 2, каква може да е причината настолният комп. да вижда само фолдерите, но не и файловете в тях?

 • 06.07.2011 at 14:42
  Permalink

  Проблема най-вероятно ти е в собственоста на файловете. Предполагам, копирала си папки, маркирани като лични – “My documents” и т.н. Най-лесно ще си решиш проблема като си форматираш диска във FAT32 (в момента предполагам, че е NTFS). Другия вариант е труден за обяснение – администратора взима собствеността на файловете

 • 06.07.2011 at 19:42
  Permalink

  Петко, много благодаря за отговора!!
  Най-вероятно това е проблема – да, копирах папки от дискове и от laptopa – тях не виждам на дугото PC,странното е, че и документите,които си бяха заложени в харда (програмата за back-up t.n. също не се отваря и не мога да я инсталирам; в същото време на служебният ми laptop всичко се отваря и вижда)
  Да, диска е в NTFS в момента..
  Отново благодаря!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *